Kutlug Ataman

Regisseur, Scenarist

Kutlug Ataman is regisseur en scenarist.
Er zijn 2 films gevonden.

Lola + Bilidikid

1999 | Drama

Duitsland 1999. Drama van Kutlug Ataman. Met o.a. Gandi Mukli, Baki Davrak, Erdal Yildiz, Inge Keller en Michael Gerber.

Osman (Mete) is taxichauffeur in Berlijn. Hij is een Turk van de tweede generatie met ouderwetse opvattingen. Zo bestaat homoseksualiteit niet in zijn optiek, het is hooguit een nare ziekte. Zijn jongere, zeventien-jarige broer Murat (Davrak) moet ontmaagd worden en voor honderd mark (bijna vijftig euro) drijft Osman hem in de armen van een prostitu[KA1]ee, maar Murat zet het op een lopen. Osman heeft boze dromen; en met reden: een oudere broer (Mukli), waarvan het bestaan ontkend wordt, is travestiet, en heet nu Lola. Osman wil niet dat Murat zo wordt. Zijn boze droom komt uit als Lola een keer aanbelt als hij weg is. Zo komt Murat dan toch uit de kast en maakt kennis met Lola`s bonte wereldje. Lola`s vriend is Bilidikid (Yildiz), een leermacho, die wil dat Lola een seksoperatie ondergaat, zodat ze als een `normaal` stel kunnen leven, maar Lola wil niet. In hun kringetje - een homocabaret - beweegt zich de gecultiveerde architect Friedrich (Gerber), midden in de vijftig, volslagen gelukkig als chauffeur-minnaar van schandknaapje Iskender (Yilmaz) met een moeder die nog behoort tot het oude Duitsland uit de keizertijd. Lola eindigt tenslotte als lijk en de dader hoeft men niet ver te zoeken. Kutlug Ataman's film schetst een interessant beeld over - in dit geval - de Turkse gemeenschap, die op een eiland leeft te midden van - in dit geval - de moderne Duitse maatschappij en er zelf middeleeuwse opvattingen op na houdt. Het spel is mooi en de boodschap is duidelijk. Het scenario is van regisseur Kutlug Ataman. Het camerawerk is van Chris Squires. Een interessante film.

Karanlik Sular

1993 | Horror, Thriller

Turkije 1993. Horror van Kutlug Ataman. Met o.a. Gönen Bozbey, Metin Uygun, Dan Chace, Eric Pio en Semiha Berksoy.

Sinds de verdrinkingsdood van haar zoontje heeft Bozbey, de laatste telg van een oude aristocratische Turkse familie, alle hoop op de toekomst verloren. Het geslacht zal met haar uitsterven. Ze ontmoet de Amerikaanse onderzoeker Chase, die bij hoog en bij laag beweert dat haar zoon nog in leven is. Hij laat haar het kompas zien dat de jongen op die noodlottige dag bij zich had. Hierop vinden ze een inscriptie die hen naar de verborgen onderwereld van Istanbul leidt. Echter de sleutel van het mysterie rust bij de jongen, die gevangen zit in het limbo tussen leven en dood. Originele griezelfilm, die duidelijk zinspeelt op de Turkse samenleving van dat ogenblik. Regisseur/scenarist Ataman neemt de kijker mee op een tocht door oude catacomben, vervallen forten en protserige villa's in een soms huiveringwekkend verhaal. Chris Squires stond achter de camera.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Kutlug Ataman op televisie komt.

Reageer