Philippe Nicolas

Producer

Philippe Nicolas is producer.
Er zijn 4 films gevonden.

Les enfants d'abord : Le Mexique

1996 | Documentaire, Drama

Frankrijk 1996. Documentaire van Serge Moati.

Mexico, een land waar de religieuze waarden nog steeds hoog in het vaandel gedragen worden, waar de jaarlijkse processie van de Maagd het hoogtepunt is voor de mensen in het kleine dorpje Coatecas Atlas, waar voornamelijk zapotisten wonen van indiaanse origine. Maar de kinderen leven hier in haast primitieve omstandigheden, groeien op op de straat, vormen bendes en schrikken niet terug voor moord. Zij zijn hiervan niet de schuldigen, maar hun ouders, die de kinderen aan hun lot overlaten. Ze kunnen stelen en bedriegen lang voordat ze kunnen schrijven en lezen (als ze die kunst al ooit leren beheersen). Op amper honderd kilometer van het superbeschaafde Amerika leven kinderen in mensonwaardige omstandigheden. Moati schreef het scenario en liet de commentaar inspreken door Paul Chevillard. Liliane Lifchitz monteerde het niet erg opwekkende materiaal dat gefilmd werd door Nicolas Moscara. Gemaakt in opdracht van UNICEF.

Les enfants d'abord : Le Cambodge

1996 | Documentaire, Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk 1996. Documentaire van Serge Moati.

Cambodja is een land dat al tientallen jaren verscheurd wordt door diverse oorlogen. Deze bloedige strijd laat frustrerende lidtekens na op de fragiele geesten van opgroeiende kinderen. Vele van deze kinderen worden reeds voor de oorlogsvoering ingezet. Ze worden brutaal weggetrokken uit de schoot van hun familie en gedropt in een universum van geweld en dood. Moati praat met de kinderen en hun ouders, waar ze al dan niet gescheiden van leven. Het is een schrijnend portret van een verloren jeugd in een ontwikkelingsland dat in verregaande vorm van ontbinding is. Moati schreef het scenario en de commentaar wordt ingesproken door Paul Chevillard. Sylvie Millet stond in voor de montage en Eric Pittard filmde de dikwijls pijnlijke beelden. Gemaakt in opdracht van UNICEF.

Les enfants d'abord : L'Inde

1996 | Documentaire, Drama

Frankrijk 1996. Documentaire van Frédéric Compain.

Een van de meest opvallende vooroordelen in Indië is de discriminatie van de meisjes, haast onzichtbaar, maar pijnlijk aanwezig. Taboes verbieden om hierover te praten en door de meeste meisjes wordt dit aangevoeld als een noodlot dat niet door woorden veranderd kan worden. Een meisje uithuwelijken is een kostbare zaak, terwijl haar ouders er zo goed als zeker van zijn dat ze hun dochter nooit meer zullen terugzien. De huwelijksschat komt volledig ten goede aan de echtgenoot. Een dochter krijgen wordt als een vloek beschouwd en ze krijgen dan ook veel minder onderricht dan hun broers. De makers van deze documentaire veroordelen deze levenswijze, maar veel meer kunnen ze niet ondernemen. Indië is duidelijk nog een ontwikkelingsgebied wat betreft gelijke rechten voor man en vrouw. Compain schreef scenario en commentaar samen met Marianne Niermans. Ze wordt ingesproken door Nicolas Baulieu. Yves Demoy tekende voor de montage. Achter de camera werd plaatsgenomen door Jean-Marc La Rocca.

Les enfants d'abord : Enfants d'Ethiopie

1996 | Documentaire, Drama

Frankrijk 1996. Documentaire van Joël Calmettes.

Het is al vele jaren onrustig in Ethiopië. Er waren de stigmatische hongersnoden van 1968, 1973, 1984 en 1993. Daarnaast werd het land bijna twintig jaar verscheurd door een bloedige vrijheidsstrijd. Dit alles tekende uiteraard de jeugd van Ethiopië en zij dragen er de erfenis van. Nochtans zijn zij het die binnen afzienbare tijd de fakkel moeten overnemen en ervoor zorgen dat hun kinderen een beter tijdperk kunnen beleven. De documentaire toont beelden van bitterheid, van haat en ellende, maar toch blijft de hoop dat dit alles kan veranderen er toch doorklinken. De jongeren die in beeld gebracht worden dragen duidelijk de lidtekens van hun woelige geschiedenis en uit hun woorden blijkt weinig lof voor de mensen die hen regeren. Maar zullen zij het beter doen? Calmettes en Moati schreven het scenario. Voor de montage werd beroep gedaan op Yan Kassile en Philippe Kinderf. De beelden zijn van Philippe Dorelli.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Philippe Nicolas op televisie komt.

Reageer