Lineke Ryxman: cast.
Er zijn 2 films gevonden.

Oude Tongen

1994 | Drama

Nederland 1994. Drama van Gerardjan Rijnders. Met o.a. Catherine ten Bruggencate, Mark Rietman, Fred Goessens, Lieneke le Roux en Pierre Bokma.

Gebaseerd op een schandaal, anno 1987 in Oude Pekela, waarbij tientallen kinderen betrokken waren bij een grootschalige pornozaak. Nooit is bewezen of er sprake was van massa-hysterie, of de kinderen een gemeenschappelijke fantasie-aanval hadden en of er echte kinderlokkers rondliepen die zich als clowns uitdosten om vieze spelletjes met de peuters en tieners uit te halen. Regisseur Rijnders recruteerde zijn acteurs bij het eigen gezelschap Toneelgroep Amsterdam. Hij liet hen hun mening opdissen via de mensen die ze spelen: betrokkenen, ouders, politiefunctionarissen en journalisten, met Heebink als onderwijzeres en Admiraal als oude, stervende burgemeester. Satirisch, maar chaotisch en onrealistisch. Sommigen amuseren er zich kostelijk mee, anderen vinden de film een irritante mislukking, die niet past in de Nederlandse filmtraditie (?). Later als drie-delige tv-serie.

De rivier waarin ik zwom

1988 | Drama

Nederland 1988. Drama van Eric Oosthoek. Met o.a. Lineke Ryxman, Saul Reichlin, Louis Mahoney, Thom Hoffman en Peter Tuinman.

Groots opgezette Nederlandse miniserie met internationale bezetting tegen een achtergrond van de politieke situatie in Mozambique waar de Renamo met steun van het Zuidafrikaanse bewind en gruwelijke middelen de linkse regering probeerde omver te werpen. Ryxman speelt een Nederlandse verpleegster die noodgedwongen uit Mozambique moet terugkeren nadat de Renamo, aangevoerd door een blanke huurling, een streekhospitaal uitmoordde. In Nederland ontmoet zij de Mozambiquaanse schrijver NGala (Mahoney) en later ziet zuj daar de huurling. Haar dilemma sleept zich tot het eind voort: ingrijpen of de man negeren met de zekerheid dat hij in de toekomst opnieuw slachtoffers zal maken. De Vos speelt de rol van haar vermoorde vriendin, Butzelaar is haar vader-predikant, Te Selle haar zus, Tuinman werkt voor de organisatie die Ryxman naar Mozambique stuurde en Hoffman is een ex-vriend van Ryxman. Oorspronkelijk in drie delen (van de scenaristen Carel Donck, Hugo Heinen en Willem Capteyn) werd later (1992) gereduceerd tot een 97m durende tv-film.