Jessica de Koning: montage.
Er zijn 14 films gevonden.

100UP

2020 | Documentaire

Nederland 2020. Documentaire van Heddy Honigmann.

Nee, 100UP is niet de slotaflevering van de beroemde 7 Up-docuserie van Michael Apted, maar een op zichzelf staand portret van een aantal honderdplussers. Regisseur Heddy Honigmann (O amor naturel, Crazy) ging wereldwijd op zoek naar markante hoogbejaarden die ondanks fysieke gebreken nog volop in het leven staan. Zo ontmoeten we een Amerikaanse sekstherapeute, een Noorse boerin en een Peruaanse arts die allemaal nog parttime werken. Het geheel kabbelt losjes en ongedwongen voort, zonder echt nieuwe inzichten te bieden, maar de levenslust van de hoofdpersonen is erg inspirerend.

Jackie en Oopjen

2020 | Komedie, Familiefilm

Nederland 2020. Komedie van Annemarie van de Mond. Met o.a. Frouke Verheijde, Sarah Bannier, Karina Smulders, Saar van Aken en Leny Breederveld.

Begin twintig waren ze, de pas getrouwde suikermagnaten Marten en Oopjen, toen Rembrandt het jetset-stel in 1634 vereeuwigde. Saaie bedoening, totdat Oopjen bijna vierhonderd jaar later uit het schilderij stapt. Omdat ze denkt dat de 12-jarige museumbezoeker Jackie haar zusje is. Mal verhaal, wat alleraardigst uitpakt dankzij frisse grappen over Oopjens moeite met moderne fratsen in Amsterdam. Feitelijk een deftige E.T.-variant, waarbij Jackie ondanks de bloeiende vriendschap toch probeert haar nieuwbakken vriendin naar huis te krijgen, terug op het doek. Plezierig werk, wereldwijd bejubeld op kinderfilmfestivals.

Buddy

2018 | Documentaire

Nederland 2018. Documentaire van Heddy Honigmann.

Documentaire over hoe zes viervoeters als mantelzorgers een onmisbare rol spelen in het leven van hun baasjes. De liefde voor de dieren kan soms ver gaan. Zo zegt de bijna blinde Hans ‘verliefd’ te zijn op zijn hond Missy en krijgt hij vlinders in zijn buik als hij haar ziet. Desalniettemin lijken de meeste viervoeters te genieten van hun rol als mantelzorger en de vele knuffels waarmee dat gepaard gaat. Die ongebreidelde liefde en loyaliteit is hartverwarmend.

Tulipani

2017 | Komedie, Drama

Nederland​/​​Italië​/​​Canada 2017. Komedie van Mike van Diem. Met o.a. Gijs Naber, Donatella Finocchiaro, Anneke Sluiters, Gianni Pezzolla en Giancarlo Giannini.

Magisch-realistisch drama over de Zeeuwse boer Gauke, die na de Watersnoodramp in 1953 op zijn fiets stapt en naar een Zuid-Italiaans bergdorpje rijdt (waar geen gevaar op overstroming is!) om daar tulpen te gaan kweken. Naber is perfect als de onbevangen en (in vergelijking met de Italianen) gigantische Gauke, die de stugge dorpsbewoners al snel voor zich weet te winnen. Sympathieke en uiterst elegante film van Van Diem (Karakter, De surprise), die het project overnam nadat regisseur Marleen Gorris moest stoppen vanwege een burn-out.

De surprise

2015 | Romantische komedie

Nederland​/​​België​/​​Duitsland​/​​Ierland 2015. Romantische komedie van Mike van Diem. Met o.a. Jeroen van Koningsbrugge, Georgina Verbaan, Jan Decleir en Pierre Bokma.

Na achttien jaar stilte keert Oscarwinnaar Mike van Diem (Karakter) eindelijk terug met een... romcom? De zoete poster doet het ergste vermoeden, maar De surprise, naar het gelijknamige verhaal van Belcampo, is allesbehalve standaard. Een suïcidale miljonair (Van Koningsbrugge) sluit een contract met een bedrijfje dat hem onverwacht uit de weg moet ruimen. Maar dan wordt hij verliefd (op Verbaan). En blijkt hij niet meer terug te kunnen. Na een voortreffelijke start begint De surprise flink te zwalken, maar de film is te origineel om mislukt te noemen.

Farewell

2009 | Documentaire

Nederland 2009. Documentaire van Ditteke Mensink.

In 1929 vloog Grace Drummond-Hay als eerste vrouw de wereld rond. In een zeppelin; als enige vrouw aan boord tussen twintig mannen. Een van die mannen was Karl von Wiegand, een veel oudere krantenman met wie ze eerder een relatie had gehad. Een relatie die door de getrouwde Karl verbroken werd. Mensink vertelt hun verhaal uitsluitend aan de hand van fragmenten uit de reisboeken van Grace, die ze prachtig illustreert met overal vandaan geplukte archiefbeelden.

El Olvido

2008 | Documentaire

Nederland 2008. Documentaire van Heddy Honigmann.

Documentaire van Heddy Honigmann waarin straatkinderen, zwervers, obers en kleine middenstanders adhv persoonlijke anekdotes over de politieke geschiedenis van Peru vertellen.

De ordening

2003 | Thriller, Drama

Nederland 2003. Thriller van Pieter Kuijpers. Met o.a. Angela Schijf, Roeland Fernhout, Dora van der Groen, Elsje Scherjon en Nadja Hüpscher.

Afgestudeerd studente journalistiek Stella neemt een baan aan bij de weduwe van oud NSB'er Ewald de Heus Verolmen, die iemand zoekt om het archief van haar overleden man te ordenen. Als Stella al enige tijd bezig is, komt Andreas op bezoek. Hij is een aantrekkelijke jongeman, voor wie Stella valt, ondanks het feit dat hij de kleinzoon is van de vroegere amant van haar werkgeefster. Andreas' grootvader zou een fortuin verdiend hebben met in beslag genomen kunst van Joodse eigenaren. Stella komt door Andreas in Zwitserland terecht, waar duistere, onwelriekende zaken aan het daglicht treden.

Tussenland

2002 | Drama

Nederland 2002. Drama van Eugenie Jansen. Met o.a. Jan Munter, John Kon Kelei, Willem Smit, Ingeborg Uyt den Boogaard en Miep Bos.

Een bitterzoete film over twee eenzame, tegenovergestelde zielen. De een is de 81-jarige mopperkont en weduwnaar Jakob (Munter), die aan de politionele acties van 1947-48 in Nederlands Indië had deelgenomen en de ander is de onzekere, achttienjarige Majok (Kon Kelei), een vluchteling uit Soedan. Als Jakob hem op het land achter zijn huis aantreft, verjaagt hij hem in eerste instantie als een zwerver. Als Majok, die op een bankje slaapt, het vervolgens aan de stok krijgt met de buurtbewoners, neemt Jakob het echter voor hem op. Er ontstaat een toenadering, die vervolgens mislukt en dan weer goed komt door wederzijds begrip. De film is het speelfilmdebuut van Jansen, die daarvoor documentaires gedraaid had. Ze werd benaderd door Helena van der Meulen, die vier jaar ervoor het scenario geschreven had. Ze dienden het samen in voor de VPRO-serie No more heroes, maar het viel in de eindronde van twaalf scenario's af met vijf anderen. Het duo vond de RVU bereid de film als telefilm te laten produceren door Waterland voor een budget van ca achthonderdduizend euro. De rolprent werd voorvertoond op het festival van Rotterdam en kreeg als eerste Nederlandse speelfilm de Tiger-Award. Hierna volgde naar voorbeeld van Familie een distributie in een aantal bioscopen en drie maanden later werd de film op de tv uitgezonden. Zowel Munter als Kon Kelei zijn amateurs, maar passen beiden zeer goed bij hun rol. De film is niet rijk aan dialoog, maar de mooie beelden van Adri Schrover zeggen in bepaalde scènes soms veel meer dan duizend woorden. Hier komt de vaardigheid als maakster van documentaires van Jansen naar voren en zij improviseerde menige scène. De titel slaat op de wereld van onbegrip, waarin zowel Jakob als Majok zich bevinden. Hoewel de gebeurtenissen een beetje voorspelbaar zijn en de finale eerder wishful thinking dan realiteit is, komt alles verrassend echt en zonder sentiment over. De film is politiek correct en je vraagt je af in hoeverre dat met de werkelijkheid overeenstemt.

Karakter

1997 | Drama

Nederland​/​​België 1997. Drama van Mike van Diem. Met o.a. Fedja van Huêt, Tamar van den Dop, Jan Decleir, Betty Schuurman en Victor Löw.

Oprechte en spannende verfilming van Bordewijks beroemde boek. Na de brute moord anno 1920 op de algemeen gehate deurwaarder Dreverhaven (Decleir) doet verdachte Jakob Willem Katadreuffe (Van Huêt) een boekje open over zijn motieven. Ondanks dat de moord al meteen een feit is, neemt de intense geladenheid in de film niet af. De kraakheldere, gedetailleerde projectie van het interbellum en de ambiguïteit die de acteurs aan hun personages meegeven, blijven tot het laatst intrigerend. Karakter kreeg twee jaar na Antonia de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film.

Mykosch

1995 | Biografie, Korte film, Documentaire

Nederland 1995. Biografie van Danniel Danniel. Met o.a. Anne Cavadino, Thom Hoffman, Meral Taygun, Roef Ragas en Juan Carlos Tajes.

Film over het werk en leven van de in 1956 naar Nederland uitgeweken Hongaarse filmmaker Mykosch, die honderduit vertelt over waarheid en fictie in film en over de filmmaker die als een god over zijn personages heerst. Fragmenten uit de speelfilms die Mykosch maakte en films waarmee hij bezig is. Via flashbacks ziet men hoe Mykosch' eigen levensverhaal infiltreert in dat van de personages in zijn films. Complex van structuur met film-in-de- film en documentaire vs. geënsceneerde film.

Verhalen Van De Straat

1993 |

1993. Marleen Gorris. Met o.a. Elsje de Wijn, Paul Gieske en Ton Kuyl.

Film over het werk en leven van de in 1956 naar Nederland uitgeweken Hongaarse filmmaker Mykosch, die honderduit vertelt over waarheid en fictie in film en over de filmmaker die als een god over zijn personages heerst. Fragmenten uit de speelfilms die Mykosch maakte en films waarmee hij bezig is. Via flashbacks ziet men hoe Mykosch' eigen levensverhaal infiltreert in dat van de personages in zijn films. Complex van structuur met film-in-de- film en documentaire vs. geënsceneerde film.

The Best Thing In Life

1992 | Drama, Experimenteel

Nederland 1992. Drama van Paul Ruven. Met o.a. Roy Ward, Ellen ten Damme, Amanda Redington, Tato Koteshvilli en Gerardjan Rijnders.

Somber, zwartgallig sociaal drama, gesitueerd rond het einde van de 20e eeuw wanneer AIDS en andere ongeneeslijke ziekten overheersen en geneesmiddelen enkel nog zwart worden verhandeld. Wie geen baan of een zwakke gezondheid heeft, wordt door de overheid geëlimineerd. Ward heeft gehoord dat hij niet lang meer te leven heeft, hij is aan de beurt om afgemaakt te worden maar net voor de executie wordt hij verliefd op Ten Damme. Het mooie, Romeo en Julia-achtige paar doet serieuze pogingen om de toekomsthel te overleven maar uiteindelijk verkiezen zij de gezamenlijke dood. Zesde film van Ruven in vier jaar tijd wordt maximal-minimal-movie genoemd, snel en goedkoop gedraaid en met een donkere vormgeving die de inhoudelijke aspecten overschaduwen. Als stijlfiguren gebruikt Ruven hier bijv. wisselende, schuivende zwarte panelen, die het beeldformaat wijzigen en de acteurs, nooit in close-up, in hun ruimte beperken. Engelse dialogen, maar dat stoort niet echt voor deze Nederlandse film want de geliefden zijn erg zwijgzaam. Ruven heeft heus wel wat in zijn mars, maar dit is allemaal veel te theatraal.

Alaska

1989 |

Nederland 1989. Mike van Diem. Met o.a. Maeve van der Steen, Coen van Vrijberghe de Coningh en Willem Nijholt.

Somber, zwartgallig sociaal drama, gesitueerd rond het einde van de 20e eeuw wanneer AIDS en andere ongeneeslijke ziekten overheersen en geneesmiddelen enkel nog zwart worden verhandeld. Wie geen baan of een zwakke gezondheid heeft, wordt door de overheid geëlimineerd. Ward heeft gehoord dat hij niet lang meer te leven heeft, hij is aan de beurt om afgemaakt te worden maar net voor de executie wordt hij verliefd op Ten Damme. Het mooie, Romeo en Julia-achtige paar doet serieuze pogingen om de toekomsthel te overleven maar uiteindelijk verkiezen zij de gezamenlijke dood. Zesde film van Ruven in vier jaar tijd wordt maximal-minimal-movie genoemd, snel en goedkoop gedraaid en met een donkere vormgeving die de inhoudelijke aspecten overschaduwen. Als stijlfiguren gebruikt Ruven hier bijv. wisselende, schuivende zwarte panelen, die het beeldformaat wijzigen en de acteurs, nooit in close-up, in hun ruimte beperken. Engelse dialogen, maar dat stoort niet echt voor deze Nederlandse film want de geliefden zijn erg zwijgzaam. Ruven heeft heus wel wat in zijn mars, maar dit is allemaal veel te theatraal.