Robert Fraisse (1940): camera.
Er zijn 21 films gevonden.

The Other Woman

2014 | Komedie

Verenigde Staten 2014. Komedie van Nick Cassavetes. Met o.a. Cameron Diaz, Leslie Mann, Kate Upton, Nikolaj Coster-Waldau en Don Johnson.

Carly (Diaz) heeft het heel ­gezellig met haar geliefde, maar ­ontdekt dan dat die al getrouwd is, met Kate (Mann). De vrouwen blijken het best goed met elkaar te kunnen vinden. Dan komen ze erachter dat er nóg een vrouw (Upton) in het spel is. Ze besluiten om wraak te nemen. Deze jolige komedie rond bedrogen vrouwen – die eigenlijk prima zonder die man kunnen – heeft veel platgetreden paden: zuippartijen, bonte outfits en, tja, catfights. Toch de moeite waard vanwege de altijd innemende Mann die tragiek en levensenergie mooi combineert. Maar Diaz kreeg een ­Razzie Award voor haar rol.

Comme un chef

2012 |

Frankrijk 2012. Daniel Cohen. Met o.a. Jean Reno, Michaël Youn en Raphaëlle Agogué.

Jean Reno verslikt zich met zijn rol als getroebleerde chefkok in deze Franse klucht. Niet alleen is het algehele niveau van de humor onder het flauw-peil, Reno is simpelweg niet de acteur voor de overdreven rol die hij moet spelen. Technisch zit de film degelijk in elkaar, maar het verhaal is tenenkrommend voorspelbaar en clichématig en de personages zijn plat en irritant. Waar de film wel goed voor is? Duidelijk maken wat een onwaarschijnlijk fijne film Ratatouille eigenlijk is.

Goodbye Bafana

2007 | Biografie, Drama

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​België​/​​Zuid-Afrika​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Luxemburg 2007. Biografie van Bille August. Met o.a. Joseph Fiennes, Dennis Haysbert, Diane Kruger, Shiloh Henderson en Faith Ndukwana.

Goodbye Bafana, gebaseerd op James Gregory's gelijknamige memoires, is het verslag van de ontluikende vriendschap tussen een racistische blanke bewaarder (een knappe rol van Fiennes) en diens wereldberoemde gevangene: Nelson Mandela (Haysbert, President Palmer in de tv-serie 24). Regisseur August (Pelle Erobreren) zag in het verhaal een pleidooi voor zelfbespiegeling en verzoening. Dat klinkt veelbelovend, maar een overtuigende film is het niet geworden. Het grootste probleem is Nelson Mandela. In Goodbye Bafana is hij een toonbeeld van serene rechtschapenheid. Geen mens, maar een icoon.

Alpha Dog

2006 | Misdaad

Verenigde Staten 2006. Misdaad van Nick Cassavetes. Met o.a. Bruce Willis, Emile Hirsch, Justin Timberlake, Ben Foster en Matthew Barry.

Groepje rondom tiener-drugsdealer Johnny Truelove ontvoert een vijftienjarige jongen en zit er daarna danig mee in de maag. Wat te doen? Vrijlaten of vermoorden? Het blijkt een serieus dilemma, dat bovendien nog wat aardige spanning en confrontaties oplevert. Het is jammer dat regisseur Nick Cassavetes, die zijn scenario baseerde op het verhaal van de jongste man ooit op de FBI-most wanted list, daar pas zo laat mee komt. Met zijn uitgebreide aanloop lijkt hij een realistisch beeld van een jongerencultuur te willen schetsen, maar stapelt slechts een lading clichés op elkaar.

The Notebook

2004 | Romantisch drama

Verenigde Staten 2004. Romantisch drama van Nick Cassavetes. Met o.a. Ryan Gosling, Rachel McAdams, James Garner, Gena Rowlands en Joan Allen.

Met de verfilming van de smeuïge bestseller The Notebook van Nicholas Sparks liet regisseur Nick Cassavetes zien dat hij niet langer wedijvert met het grimmige werk van zijn vader. Zoon Nick maakte zowaar een tranentrekker, een romantische film met de pracht en de voorspelbaarheid van een onbewolkte zonsondergang. De raamvertelling wordt verzorgd door oude rot James Garner die een vergeetachtige oude vrouw (Gena Rowlands, Nicks moeder) voorleest over de zwaar op de proef gestelde liefde tussen Noah en Allie (Ryan Gosling en Rachel McAdams), een relatie die wisselend bloeide en verdorde vanaf de jaren dertig van de voorbije eeuw. Een grandioos liefdesverhaal, vertolkt door dito acteurs.

Hotel Rwanda

2004 | Drama, Oorlogsfilm, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Zuid-Afrika 2004. Drama van Terry George. Met o.a. Don Cheadle, Sophie Okonedo, Joaquin Phoenix, Nick Nolte en David O'Hara.

In de zomer van 1994, in nog geen honderd dagen, slachtten Hutu's meer dan 800.000 Tutsi's af. De wereld keek de andere kant op. Westerse politici ruzieden over het verschil tussen 'genocide' en 'an act of genocide'. Dat het verhaal van hotelmanager Paul Rusesabagina, die 1268 Tutsi's en gematigde Hutu's van een wisse dood redde door ze onderdak te bieden in zijn hotel, tien jaar na dato is verfilmd, mag een mirakel worden genoemd. Cheadle is overtuigend als de sluwe Rusesabagina, een held tegen wil en dank in een aangrijpend drama, dat het westerse publiek alsnog confronteert met een schandvlek in de recente geschiedenis.

Luther

2003 | Biografie, Drama, Historische film

Duitsland 2003. Biografie van Eric Till. Met o.a. Joseph Fiennes, Alfred Molina, Peter Ustinov, Bruno Ganz en Jonathan Firth.

Kan kerkgeschiedenis flitsende cinema opleveren? Misschien, maar Luther, een Engelstalig biografisch drama over de middeleeuwse kerkhervormer Maarten Luther, is er geen voorbeeld van. De film zit degelijk in elkaar: de acteurs doen hun best (met name bijrolspelers als Ustinov en Ganz, die de show stelen naast de wat kleurloze Fiennes), aan de locaties en kostuums is duidelijk veel aandacht besteed en de meeste feiten zullen wel kloppen. Toch blijft de film hangen in een opsommerige geschiedenisles, die vooral bedoeld lijkt voor de religieuze markt.

Enemy at the Gates

2001 | Oorlogsfilm, Romantiek, Historische film, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland 2001. Oorlogsfilm van Jean-Jacques Annaud. Met o.a. Jude Law, Joseph Fiennes, Rachel Weisz, Ed Harris en Bob Hoskins.

Historische epiek en romantiek zijn een kolfje naar de hand van scenarist-regisseur Annaud (L'amant, Seven Years in Tibet). Zijn wens om te imponeren werkt echter wel eens averechts. Zo lijkt het gewelddadige begin van Enemy at the Gates, een van de duurste Europese films ooit, te veel op de geroemde opening van Spielbergs Saving Private Ryan. En de speelse romantiek die erop volgt valt dan weer rauw op je dak. Danilov (Fiennes) is verliefd op Tania (Weisz), maar zij is verliefd op Vassili (Law). Dit alles tegen de achtergrond van de bloedigste slag van WO II: die bij Stalingrad.

Vatel

2000 | Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​België 2000. Drama van Roland Joffé. Met o.a. Gérard Depardieu, Uma Thurman, Tim Roth, Julian Glover en Julian Sands.

Engels gesproken Europudding met Hollywood-slagroom. April 1671: op zijn Château de Chantilly geeft de berooide Prince de Condé een driedaags feest met bacchanaal om bij Louis XIV naar een generaalspost te hengelen. In deze prerevolutionaire hogedrukpan leidt chefkok-meesterpatissier François Vatel de forse keukenbrigade. Helaas kan ook Depardieu als gedoemde perfectionist-cuisinier de stoofpot van 36 miljoen dollar niet laten smaken. Diverse muzikale anachronismen, een potsierlijke Julian Sands als Zonnekoning en schmierkeizer Roth wekken vooral de lachlust op. Toegegeven: de dis wordt oogverblindend mooi geserveerd. César voor Beste Decors.

La bûche

1999 | Komedie, Drama

Frankrijk 1999. Komedie van Danièle Thompson. Met o.a. Sabine Azéma, Emmanuelle Béart, Charlotte Gainsbourg, Françoise Fabian en Claude Rich.

De drie zussen Louba, Sonia en Milla komen elk jaar samen met Kerst. Alle drie hebben ze er andere gedachten over. Louba, de oudste, denkt dan weer aan haar fijne jeugd. Sonia vind Kerst een gelegenheid om een groot perfect feest te organiseren. Milla tenslotte, de jongste, vind het kerstfeest maar niks; toch komt ze ieder jaar weer uit plichtsgevoel ten opzichte van haar familie. De ouders van de drie vrouwen zijn vijfentwintig jaar geleden gescheiden, maar er zijn nog een aantal dingen die uitgesproken moeten worden. De hele familie ontmoet elkaar met Kerst.

Ronin

1998 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1998. Thriller van John Frankenheimer. Met o.a. Robert De Niro, Jean Reno, Natascha McElhone, Sean Bean en Stellan Skarsgård.

Wat zit er precies in het koffertje? In deze pittige spionagefilm doet het er niet toe. Sam (De Niro), ­Vincent (Reno), Gregor (Skarsgård) en Spence (Bean) moeten het zien te onderscheppen, daar gaat het om. Ooit werkten ze voor geheime diensten, nu zijn ze freelancers – ‘ronin’, zoals samoerai zonder meester in het oude ­Japan werden genoemd. Routinier Frankenheimer (The Manchurian Candidate, French Connection 2) maakte met zijn fijne cast een prettig ouderwetse actiethriller met uitstekend spel, een script vol lekkere oneliners, en prachtig, ambachtelijk autostuntwerk, gefilmd in Nice en Parijs met hulp van maar liefst 300 man stuntpersoneel.

Seven Years in Tibet

1997 | Avonturenfilm, Drama, Biografie, Historische film

Verenigde Staten 1997. Avonturenfilm van Jean-Jacques Annaud. Met o.a. Brad Pitt, David Thewlis, Jamyang Jamtsho Wangchuk, BD Wong en Mako.

Prachtig gefotografeerd epos met een sterke Brad Pitt in de hoofdrol. In 1939 probeert de jonge Oostenrijker Heinrich Harrer als lid van een expeditie de Nanga Parbat te beklimmen. De poging loopt op niets uit en de bergbeklimmers komen door het uitbreken van WO II in een Brits krijgsgevangenenkamp terecht. Vijf jaar later ontsnapt Harrer met een vriend. Na veel ontberingen belandt hij in Tibet, waar hij de nog jonge, vriendelijke en nieuwsgierige Dalai Lama ontmoet. Tussen de twee ontstaat een bijzondere vriendschap. In hetzelfde jaar uitgebracht als Martin Scorsese's iets betere Kundun, ook over de jonge Dalai Lama. Gebaseerd op Harrers autobiografische boek.

Fantôme avec chauffeur

1996 | Avonturenfilm, Komedie, Fantasy, Horror

Frankrijk 1996. Avonturenfilm van Met o.a. Philippe Noiret, Gérard Jugnot, Jean-Luc Bideau en Charlotte Kady.

De voorlaatste film van komediemeester Oury (La grande vadrouille) is lichtvoetige fantastiek à la René Clair. Los van elkaar worden Georges Morel, privéchauffeur van de dubieuze zakenman Philippe Bruneau-Teissier, en de rijkaard zelf vermoord. Vervolgens tracht het duo, geesten in de wachtkamer van het hiernamaals, de identiteit van hun moordenaar aan de levenden kenbaar te maken. De gniffels die deze door Francis Veber geschreven spookkomedie opwekt komen voornamelijk uit het postuum weggevallen sociale-klassenverschil en uit scabreuze escapades. De speciale effecten zijn in hun dienstbare eenvoud zeer geslaagd.

Citizen X

1995 | Thriller

Verenigde Staten 1995. Thriller van Chris Gerolmo. Met o.a. Stephen Rea, Donald Sutherland, Max von Sydow, Jeffrey DeMunn en John Wood.

Een fantastische rolverdeling in een ijzingwekkend spannende, voor kabel-tv gemaakte film over de 8 jaar durende zoektocht naar de Russische psychopaat Andrei Chikatilo, die tussen 1982 en 1990 de grootste seriemoordenaar van onze tijd werd. Toen hij eindelijk werd gepakt, in 1990, had hij 55 kinderen en jonge vrouwen gemolesteerd en vermoord. Het is allemaal des te griezeliger omdat het echt gebeurd is.

Un crime

1993 | Drama, Misdaad

Frankrijk 1993. Drama van Jacques Deray. Met o.a. Alain Delon, Manuel Blanc, Sophie Broustal, Francine Bergé en Maxime Leroux.

Een zelfingenomen jongeman (Blanc) uit een welgesteld gezin wordt beschuldigd van de moord op zijn ouders. Delon speelt de advocaat die hem met verve verdedigt en vrij weet te krijgen, maar dan aan het twijfelen slaat. De ouderwets spannende film moet het niet hebben van actie, maar draait vooral om de verbale confrontatie tussen cliënt en advocaat. Het personage van Blanc en de verschillende plotwendingen doen meer dan eens denken aan de latere succesthriller Primal Fear. Gebaseerd op de roman Le dérapage van Gilles Perrault, die naar verluidt niet erg te spreken was over de film.

L'amant

1992 | Romantiek, Drama, Erotiek, Biografie

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Vietnam 1992. Romantiek van Jean-Jacques Annaud. Met o.a. Jane March, Tony Leung Ka Fai, Frédérique Meininger, Arnaud Giovaninetti en Melvil Poupaud.

Als een vijftienjarige Française (March) vanuit koloniaal Indochina naar een kostschool in Saigon gaat ontmoet ze een meer dan twee keer zo oude Chinees (Leung). Liefde op het eerste gezicht. Lastig: haar ouders zijn wat verloederde racisten, hij moet binnenkort een verstandshuwelijk aangaan met een rijke Chinese erfgename. Het indrukwekkende semi-autobiografisch boek van Marguerite Duras (die zich van deze verfilming distantieerde) werd door Annaud wel erg zweterig in beeld gebracht: 'exotische soft porno', werd er dan ook door sommige critici geschamperd.

À gauche en sortant de l'ascenseur

1988 | Komedie, Drama

Frankrijk 1988. Komedie van Edouard Molinaro. Met o.a. Pierre Richard, Richard Bohringer, Emmanuelle Béart, Fanny Cottençon en Jean-Michel Dupuis.

Gérard Lauzier bewerkte zijn toneelstuk L'amuse- gueule tot scenario. Een vaudeville vol wrange grappen, persoonsverwisselingen en achtervolgingen volgens de beste tradities van het genre. Zeer goed, maar enigszins overdreven acteerwerk. Molinaro maakte er geen verfilmd toneel van en het resultaat is vrij vermakelijk. Het camerawerk is van Robert Fraisse.

La passerelle

1988 | Thriller

Frankrijk 1988. Thriller van Jean-Claude Sussfeld. Met o.a. Pierre Arditi, Mathilda May, Jany Holt, Aurelle Doazan en Jean-Marie Marion.

Bewerking door Paul Berthier en regisseur Sussfeld van de roman Savage Holiday van Richard Wright die een magere structuur bevat en waarin uitsluitend de psychologie interessant is. Een totaal overbodig scenario, dat voornamelijk uit vulling bestaat, is het gevolg. Een tamelijk mat geheel maar in elk geval is de regisseur erin geslaagd vluchtige personages in een afgesloten ruimte neer te zetten, hetgeen dramatisch interessant is, en gelukkig worden ze door goede vertolkers gespeeld. Dit redt zijn film voor een deel. Het verhaal: een jonge vrouw probeert haar buurman zover te krijgen dat hij toegeeft het ongeluk van haar zoontje dat in coma ligt, te hebben veroorzaakt. Camerawerk van Robert Fraisse.

La gitane

1986 | Komedie

Frankrijk 1986. Komedie van Philippe de Broca. Met o.a. Claude Brasseur, Valérie Kaprisky, Martin Lamotte, Stéphane Audran en Clémentine Célarié.

Bankfiliaalchef Hubert Durieux is permanent omsingeld door aandachteisende dames. Wanneer hij zich echter door knappe zigeunerin Mona zijn klassieke Citroën Traction Avant laat ontfutselen, schiet Huberts stressniveau pas serieus in het rood. Pijnlijk ongrappige klucht van De Broca (L'homme de Rio, Cartouche) stapelt flutgrap op prutscène. Brasseur schmiert, Kaprisky slaapwandelt en de resterende cast struikelt de film in en uit. Curieus genoeg geschreven door Jean-Loup Hubert, de latere parelkweker van Le grand chemin en À cause d'elle. Pluspunt: de muziekfalderietjes van Claude Bolling.

Circulez y'a rien à voir

1983 | Komedie

Frankrijk 1983. Komedie van Patrice Leconte. Met o.a. Michel Robbe, Gaëlle Legrand, Michel Blanc, Luis Rego en Dominique Faysse.

Een routineonderzoek brengt een politieman in contact met een aantrekkelijke weduwe die hij met allerlei verzonnen aanleidingen onder zijn permanente toezicht brengt, zonder door te krijgen dat ze betrokken is bij een aantal kunstdiefstallen. De charme van Birkin en Blanc's opvallende gebrek daaraan compenseren een ietwat slordig uitgewerkt scenario en matige grappen. Een tegenvaller na VIENS CHEZ MOI J'HABITE CHEZ UNE COPINE. Scenario van de regisseur en Martin Veyron.

Emmanuelle 2

1975 | Erotiek

Frankrijk 1975. Erotiek van Francis Giacobetti en Francis Leroi. Met o.a. Sylvia Kristel, Umberto Orsini, Catherine Rivet, Frédéric Lagache en Caroline Laurence.

Emmanuelle voegt zich bij haar man in Hong Kong en Bali en verleidt, al dan niet met zijn medewerking, een reeks meer en minder aantrekkelijke jonge dames en heren. Met een logé - die in een smokkelkomplot betrokken is - lukt het haar niet, maar over hem kan ze erotisch fantaseren tijdens een acupunctuur. Niet elke reclamefotograaf is even geschikt voor exotische soft-porno en 'regie' van Giacobetti doet bijna verlangen naar Just Jaeckin die deel 1 van de serie maakte. De prentenboekachtige aanpak maakt alle seksuele acrobatiek wezenloos en onbedoeld komisch. Orsini als echtgenoot is een fikse verbetering op de gebruikelijke ledenpoppen in het genre en de sterrenstatus heeft Kristel zelfbewust en afstandelijk gemaakt, maar de film doet er niks mee.