Hans Richter: regie en cast.
Er zijn 68 films gevonden.

Erich Kästner - Die Geschichte einer lächelnden Moralisten

1999 | Documentaire, Biografie

Duitsland 1999. Documentaire van Siegfried Schneider. Met o.a. Sven Hanucek, Hans Richter en Peer Schmidt.

No Showbo

1991 |

1991. Wilbert Plijnaar en Hans Richter.

Neues vom Räuber Hotzenplotz

1979 | Familiefilm, Fantasy

Duitsland 1979. Familiefilm van Gustav Ehmck. Met o.a. Peter Kern, Peter Traxler, Barbara Valentin, Wolfgang Katzer en Carsta Löck.

Hotzenplotz is uit de gevangenis ontsnapt en neemt zijn grootmoeder mee naar een schuilplaats. Maar ook deze keer zijn Kasperl en Seppel hem te slim af en hij wordt aan de politie uitgeleverd. Vervolg op de film met Gert Fröbe, die ondanks de toegevoegde slapstick niet zo leuk is als de eerste film.

Die Feuerzangenbowle

1970 | Komedie

Duitsland 1970. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Walter Giller, Uschi Glas, Theo Lingen, Fritz Tillmann en Hans Richter.

Dit was Käutners laatste bioscoopfilm. Gauw een ander kanaal opzoeken. Biljarten of een demonstratie organiseren is ook leuk.

Sing, aber spiel nicht mit mir

1962 | Muziek

Oostenrijk​/​​Duitsland 1962. Muziek van Kurt Nachmann. Met o.a. Adrian Hoven, Paul Hörbiger, Peter Vogel, Rex Gildo en Karin Heske.

Het verhaal vertellen heeft weinig zin omdat deze film slechts een excuus is om de vedettenummers aan elkaar te binden. De voornaamste optredenden: Sacha Distel, Rex Gildo, Bill Ramsay, Ted Herold en De Chakachas.

Sein bester Freund

1962 | Drama, Muziek, Avonturenfilm

Duitsland 1962. Drama van Luis Trenker. Met o.a. Hans Nielsen, Dietmar Schönherr, Toni Sailer, Hilti von Allmen en Elke Roesler.

Trenker's laatste film behandelt de beklimming van de noordhelling van de Eiger met muziek van Rocco Granata, Carmela Torren en anderen. Dit is een super-Heimatfilm, en bijna een parodie op al Trenker's vorige films.

Ach Egon!

1961 | Komedie

Duitsland 1961. Komedie van Wolfgang Schleif. Met o.a. Gunther Philipp, Heinz Erhardt, Corny Collins, Adrian Hoven en Grethe Weiser.

Een flauwe komedie met advocaat Dr. Waldemar Weber (Philipp), die zo pas getrouwd is met Henny (Collins) en geprest wordt door zijn schoonouders voor nakomelingen. Hij wordt geconfronteerd met zoon Egon Kummer (Erhardt) van zijn hospita uit zijn studententijd, die hij als 'buitenechtelijk' kind op haar sterfbed heeft geadopteerd. Een klucht der misverstanden en verwisselingen over vermeende ontrouw, die hooguit nog opvalt door Erhardts apennummer met drie chimpansees in een gelegenheid op de Hamburgse Reeperbahn. Gustav Kampendonk bewerkte het boulevardstuk 'Hurra, ein Junge' van Arnold en Bach voor de film. Het camerawerk is van Erich Claunigk.

Wenn die Heide blüht

1960 | Drama

Duitsland 1960. Drama van Hans Deppe. Met o.a. Walter Richter, Peter Carsten, Joachim Hansen, Veronika Bayer en Heinz Engelmann.

Eikenhouten tafels, harde houten hartjesstoeltjes-sfeer in deze Heimatfilm met de vaste ingredi[KA3]enten: de herenboerderij, twee erfgenamen van tegengesteld karakter (de een blijft, de ander gaat naar het verre Amerika), de ruisende bossen, en het Wirtshaus, het leuke dienstertje en de hoempaband. Dan de sleetse formule: de dood van de herenboer, de arrestatie van de achtergebleven zoon en de terugkeer van de verloren zoon. Alles heel routineus uitgevoerd, maar onze oosterburen krijgen er nooit genoeg van. Deppe haakte met dit vlakke vervolg in op zijn eigen reuze succes GRŸN IST DIE HEIDE van tien jaar ervoor. Scenario van Gustav Kampendonk. Camerawerk van Willi Sohm.

Das Spukschloß im Spessart

1960 | Horror, Komedie, Muziek

Duitsland 1960. Horror van Kurt Hoffmann. Met o.a. Liselotte Pulver, Heinz Baumann, Hubert von Meyerinck, Curt Bois en Paul Esser.

Bij graafwerkzaamheden komen de geesten van vier in 1820 levend ingemetselde rovers vrij. Deze nemen hun intrek in kasteel Sandau, waar zij de in geldnood verkerende gravin uit de zorgen helpen. Hoffmann noemde zijn film een 'Grusical' (Grusel + Musical) en dat zijn de elementen die zwaar worden aangezet in deze spookklucht. Naar het einde toe onderneemt de film een poging tot politieke satire. Nadrukkelijk, koortsachtig, maar niet onaardig amusement.

Wenn die Bombe platzt

1958 | Komedie

Oostenrijk 1958. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Oskar Sima, Rudoff Platte, Hans Richter, Fritz Imhoff en Wera Frydtberg.

Een amateuristisch trio kraakt de safe van een bank; dit alles is gefilmd door een bewakingscamera; de jacht op de film wordt geopend, maar een echte misdadiger mengt zich in de strijd. Een mislukte komedie over de harde misdaad; dat komt ervan als je bekende grappenmakers uit de showwereld van toen in een komische krimi stopt.

Schwarzwaldmelodie

1956 | Drama, Romantiek

Duitsland 1956. Drama van Géza von Bolváry. Met o.a. Carl Wery, Claus Biederstaedt, Gardy Granass, Willy Fritsch en Siegfried Breuer jr.

Susanne Stettner is verloofd met componist Hans Homann, die het maar niet lukt de doorbraak te maken. Ondertussen zit haar vader in de financiële problemen en zou het hem heel goed uitkomen als Susanne ging trouwen met vermogende, maar oudere ondernemer Olberg.

Der Zarewitsch

1954 | Muziek

Duitsland 1954. Muziek van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Luis Mariano, Sonja Ziemann, Hans Richter, Paul Henckels en Ivan Petrovich.

De grote liefde schijnt aan de zoon van de Tsaar voorbij te gaan, totdat balletdanseres Ziemann, als jongen verkleed, tot zijn vertrekken doordringt. In deze verfilming van Franz Lehárs operette waarin de handeling gepresenteerd wordt als de droom van een danseresje, dat tijdens een theateropvoering van Der Zarewitsch ten val is gekomen. Het is een kleurrijk schouwspel geworden met de Spaans/Franse tenor Mariano in een voor hem ongebruikelijk genre. Reeds eerder verfilmd in 1933 door Viktor Jansen.

Knall und Fall als Hochstapler

1953 | Komedie, Drama

Oostenrijk​/​​Duitsland 1953. Komedie van Hubert Marischka. Met o.a. Hans Richter, Rudolf Carl, Curd Jürgens, Waltraut Haas en Fritz Imhoff.

Een vervolg op de eerste KNALL UND FALL-film. De zwervers slaan zich als kleine boeven door een aantal avonturen heen. Ook hier is het verhaal weer erg mager en de beide hoofdrolspelers hebben geen uitstraling genoeg om de film te redden. Dit tweede was dus meteen ook het laatste deel van wat een hele serie had moeten worden.

Knall und Fall als Detektive

1953 | Komedie, Mysterie

Oostenrijk​/​​Duitsland 1953. Komedie van Hans Heinrich. Met o.a. Hans Richter, Rudolf Carl, Ingrid Lutz, Fritz Wagner en Ludwig Schmitz.

Knall en Fall, twee onnozele landlopers, proberen het als amateurdetective, maar door hun gestumper tuimelen ze van de ene onmogelijke situatie in de andere. Slapstick, bedoeld als Duitse tegenhanger van de Abbott & Castello-films, maar het publiek liep er niet hard voor.

Der Vetter aus Dingsda

1953 | Komedie

Duitsland 1953. Komedie van Karl Anton. Met o.a. Vera Molnar, Gerhard Riedmann, Grethe Weiser, Joachim Brennecke en Gunther Philipp.

Strijd in een famile om een erfenis, die bestaat uit een voorvaderlijk landgoed. Molnar speelt de adellijke dochter die in weerwil van haar tante uit Berlijn haar aandeel niet wenst te verkopen, omdat zij nog een achterneef heeft in India. Als een vrolijke vreemde flierefluiter (Riedmann) opduikt, wil het gerucht dat hij het verre familielid is. Een brave film naar de operette van Künneke in een voor die tijd nieuw jasje, die nu wel zijn glans verloren heeft.

Saison in Salzburg

1952 | Muziek

Oostenrijk 1952. Muziek van Ernst Marischka. Met o.a. Adrian Hoven, Gretl Schörg, Hans Richter, Hannerl Matz en Walter Müller.

Een operettefilm over de amoureuze belevenissen van drie als kelner werkzame toneelspelers in Salzburg.

In München steht ein Hofbräuhaus

1952 | Muziek, Komedie

Duitsland 1952. Muziek van Siegfried Breuer. Met o.a. Fita Benkhoff, Paul Kemp, Carl Wery, Liesl Karlstadt en Hannelore Bollmann.

Het oktoberfeest vormt de achtergrond voor de strijd om een erfenis tussen een familie uit München en een familie uit Berlijn. Een en ander maakt veel flauwe grappen over de verschillende dialecten mogelijk en ook talrijke smartlappen ontbreken niet. Bovendien lijkt het alsof deze film door de Beierse vereniging voor vreemdelingenverkeer werd gesponsord.

Schön muß man sein

1951 | Muziek

Duitsland 1951. Muziek van Akos von Ratony. Met o.a. Sonja Ziemann, Willy Fritsch, Hardy Krüger, Rudolf Platte en Hans Richter.

Ziemann speelt het brutale revuesterretje Maria Schippe dat bij de repetities voor de nieuwe operette van producent Enrico Zwickel (Platte) brutaal opmerkt dat diva Rose de Lila (Ondra) valse noten aanslaat. Hoewel ze geen ongelijk heeft, eist hoofdrol Ondra dat koorzangeresje Ziemann ontslagen wordt. Platte`s hoofd staat daar helemaal niet naar, want vader en zoon Holunder (Fritsch/Krüger) hebben de arrangementen nog niet klaar en de show moet de volgende dag in première. Weinig opwindende film over de verwikkelingen achter de schermen van een operette. Nodeloos om op te merken dat Ziemann over het juiste 'talent' beschikt om de show te redden, terwijl de jonge Krüger verliefd op haar wordt. De muziek is van Michael Jary, die in de film het rolletje van 'kapellmeister' van het operette-orkest speelt. Het scenario is van Dr. Gustav Kampendonk, die assistentie kreeg van Kurt Schwabach en Fritz von Woedtke. Het camerawerk werd verzorgd door Willy Winterstein.

Johannes und die 13 Schönheitsköniginnen

1951 | Muziek, Komedie, Musical

Duitsland 1951. Muziek van Alfred Stöger. Met o.a. Sonja Ziemann, Rudolf Prack, Hans Richter, Grethe Weiser en Walter Müller.

Een niemendalletje over hoofdredacteur Prack, die de oplage van 'Weltmagazin' wil stimuleren met miss-verkiezingen in Nice tijdens het carnaval. Als ze met de trein het operettestaatje Candorra doorgaan, koppelt kolonel Breuer de wagon af om de dames het hof te maken. Simonis is Miss Holland en Lingen Miss Spanje, die elkaar de loef proberen af te steken om de gunst van Prack, terwijl hij Ziemans vriendin is. Weinig grappen en veel geleuter. Scenario van B.E. Lüthge. Camerawerk van Kurt Schulz.

Durch dick und dünn

1951 | Komedie, Familiefilm

Duitsland 1951. Komedie van Theo Lingen. Met o.a. Theo Lingen, Fita Benkhoff, Dietrich Kühnel, Tessy Kuhls en Grethe Weiser.

Oppervlakkige komedie over een druk gezinshoofd met de onverwachtse grillen die te maken krijgt met een zeer welkome erfenis in de vorm van een oud vehikel. Lingen probeerde het deze keer weer eens als regisseur, maar wist echter weinig meer dan een paar versleten grappen te bedenken.

Schwarzwaldmädel

1950 | Muziek, Drama, Komedie

Duitsland 1950. Muziek van Hans Deppe. Met o.a. Sonja Ziemann, Rudolf Prack, Paul Hörbiger, Fritz Kampers en Lucie Englisch.

Nieuwe versie in kleur van de succes operette-film uit 1933, waarin een student verliefd wordt op de dochter van de kapelmeester. Scenario van Bobby E. Lüthge. Camerawerk van Kurt Schulz.

Export in Blond

1950 | Mysterie

Duitsland 1950. Mysterie van Eugen York. Met o.a. Lotte Koch, Catja Görna, Renë Deltgen, Albrecht Schoenhals en Peter van Eyck.

Onduidelijk misdaadverhaal uit het naoorlogse Duitsland over een juwelendief en vrouwenhandel in Rio. Het onderwerp, wat op zich spannend is, wordt op een saaie en verwarrende manier uitgewerkt. Alleen de acteurs zijn overtuigend.

Absender unbekannt

1950 | Familiefilm, Komedie, Muziek

Duitsland 1950. Familiefilm van Akos von Ratony. Met o.a. Bruni Löbel, Cornell Borchers, Käthe Haack, Ursula Herking en Hans Richter.

Banale komedie die zich afspeelt op een meisjesschool in Hamburg. Door een brief, die per ongeluk is gestuurd komt het tot allerlei verwikkelingen en meningsverschillen. Een typische schoolfilm uit de jaren rond 1950 waarin streken worden uitgehaald, en er geflirt wordt en waar de leraren karikaturen zijn. Ook bekend als PAULCHEN UND DIE MÄDCHENSCHULE.

Um eine Nasenlänge

1949 | Sportfilm, Komedie, Romantiek

Duitsland 1949. Sportfilm van E.W. Emo. Met o.a. Theo Lingen, Hans Moser, Sonja Ziemann, Rudolf Prack en Ilse Petri.

Komedie der verwisselingen die zich afspeelt tijdens een zesdaagse race: een krantenjongen doet zich voor als wielrenner om zijn geliefde te imponeren. Wanneer deze onverwachts tijdens de wedstrijd opduikt, ontstaan er pijnlijke situaties. Het duo Moser - Lingen zorgt voor een heerlijke reeks van grappen, verder pretentieloos amusement voor sportfans.

Nichts als Zufälle

1949 | Komedie

Duitsland 1949. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Theo Lingen, Sonja Ziemann, Susi Nicoletti, Grethe Weiser en Hans Richter.

Vanwege de schlager 'Warum fuhr Kolumbus nach Amerika?' werd deze komedie over een eerste huwelijksdag voor katholieken strikt ontraden.

Kätchen für alles

1949 | Romantiek, Sportfilm

Duitsland 1949. Romantiek van Akos von Ratony. Met o.a. Hannelore Schroth, Hilde Hildebrandt, Annemarie Hase, Willy Fritsch en Hubert von Meyerinck.

Jonge leerling-toneelspeelster wordt door haar geliefde, een beroemde mime-speler, voor onbehouwen uitgemaakt. Om wraak te nemen, dringt ze zijn huishouding binnen en speelt daar afwisselend, huishoudster, mishandelde echtgenote en vamp, en overtuigt de onwetende tenslotte van haar toneelkunst. De verder magere komedie is dankzij de gedaanteverwisselingen van Schroth tamelijk amusant.

Diese Nacht vergeß' ich nie

1949 | Muziek, Familiefilm, Komedie

Duitsland 1949. Muziek van Johannes Meyer. Met o.a. Paul Henckels, Gustav Fröhlich, Hardy Krüger, Winnie Markus en Albert Florath.

Drie advocaten, grootvader, vader en zoon strijden om de gunst van een pas gescheiden cliënte. Daaruit ontwikkelt zich de gebruikelijke verwisselingskomedie uit de naoorlogse tijd, met veel muziek en weinig echte humor.

Artistenblut

1949 | Komedie, Muziek

Duitsland 1949. Komedie van Wolfgang Wehrum. Met o.a. Hans Richter, Dorit Kreysler, Fritz Odemar, Karin Jacobsen en Hubert von Meyerinck.

Een ex-clown van een ijsrevue, die terwille van zijn vrouw zijn beroep opgaf, is niet tevreden met zijn nieuwe bestaan van koopman. Dan komt het toeval hem te hulp. Hij ontmoet een dubbelganger, met wie hij zijn leven kan ruilen, zodat hij eindelijk weer in de schijnwerpers staat. Breedvoerige komedie der verwisselingen met de karige decors van vlak na de oorlog.

Blockierte Signale

1948 | Mysterie

Duitsland 1948. Mysterie van Johannes Meyer. Met o.a. Heidi Kürschner, Heinz Engelmann, Walter Franck, Wolfgang Lukschy en Karl Voscherau.

Jonge belastingambtenaar in Hamburg, in de tijd vlak na de oorlog dagen raakt toevallig betrokken bij een moordzaak en handel in verdovende middelen. Hij slaagt erin de bende aan de politie over te leveren. De eerste Duitse misdaadfilm van na 1945, doet zijn best een beeld van de tijd en de omgeving te geven, maar is zwak van constructie.

Die Feuerzangenbowle

1944 | Komedie

Duitsland 1944. Komedie van Helmut Weiss. Met o.a. Heinz Rühmann, Erich Ponto, Paul Henckels, Karin Himboldt en Hilde Sessak.

Vier heren op leeftijd halen 's avonds in een 'Stube' gezellig herinneringen op aan hun schooltijd. Alleen dr Pfeiffer (Rühmann), een jonge en succesvolle schrijver, lacht niet mee. Hij kreeg als jongen privéonderwijs. Dan besluit hij zijn schade als 'Neuer' op een kleinsteeds gymnasium in te halen. Tien jaar eerder speelde Heinz Rühmann dezelfde (dubbel)rol in So ein Flegel van Robert Adolf Stemmle, overigens net als Weiss' film een bewerking van de in Duitsland populaire roman Die Feuerzangenbowle van Heinrich Spoerl. In 1970 draaide Helmut Käutner een weinig geslaagde remake; het was zijn laatste bioscoopfilm.

Der Kleine Grenzverkehr

1943 | Komedie, Drama

Duitsland 1943. Komedie van Hans Deppe. Met o.a. Willy Fritsch, Hertha Feiler, Heinz Saifner, Charlotte Daudert en Hans Leibelt.

Dr. Georg Rentmeister wordt verliefd op een kamermeisje dat een freule blijkt te zijn. Haar vader heeft namelijk om inspiratie op te doen voor een blijspel zijn kasteel verhuurd en vormt samen met zijn gezinsleden het personeel. Een luchtige komedie waarvan het draaiboek, naar een van zijn eigen romans, geschreven werd door Erich Kästner onder hetzelfde pseudoniem dat hij voor MŸNCHHAUSEN moest gebruiken: Berthold Bürger. Het camerawerk is van Kurz Schulz.

Unser Fräulein Doktor

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Erich Engel en Erich Engels. Met o.a. Jenny Jugo, Albert Matterstock, Heinz Salfner, Hans Schwarz jr. en Hans Richter.

Juffrouw Hansen, een jonge lerares (Jugo), heeft het niet makkelijk. Haar mannelijke kollega's, met name de heer Klinger zien haar niet voor vol aan, omdat ze een vrouw is. Pas als Klinger een been breekt en juf Hansen zijn klas meer dan voortreffelijk weet op te vangen en voor te bereiden op het komende eindexamen, keert het tij. Ze heeft dan wel de harten van de leerlingen gestolen, wat Klinger jaloers maakt. Tijdens een schoolreisje wordt de strijdbijl echter begraven en bloeit er zelfs een romance op tussen de voormalige rivalen. Wederom heeft regisseur Engel met zijn favoriete hoofdrolspeelster Jugo een vermakelijke komedie met diepgang geproduceerd. Matterstock bewijst zich een gelijkwaardige tegenspeler, die de strijd aanbindt met Jugo middels heerlijke dialogen. Scenario van Fritz Schwiefert. Camerawerk van Massimo Terzano.

Herz modern möbliert

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Theo Lingen. Met o.a. Hilde Krahl, Gusti Huber, Gustav Fröhlich, Theo Lingen en Kurt Seifert.

Wervelend blijspel met vele verwisselingen en verwikkelingen. Twee jonge paren, Hans en Daisy (Lingen en Huber) plus Thomas en Lore (Fröhlich en Krahl) willen een eigen huishouding voeren en daartoe moet ieder een woning inrichten. De een betrekt een eenvoudige, de ander een luxueuze. Dit vormt de basis waarop de film stoelt. Lingen, die bewezen heeft over regeisseurstalent te beschikken, tracteert de kijker op een aardige avondje amusement, waarbij hij geholpen wordt door een hele schare bekende gezichten.

In letzter Minute

1939 | Komedie, Misdaad

Duitsland 1939. Komedie van Fritz Kirchhoff. Met o.a. Walter Steinbeck, Elga Brink, Erich Ponto en Hans Richter.

Een stel deviezensmokkelaars verbergt geld in een treincoupé, die kort daarna uit de roulatie wordt genomen. Een gepensioneerde spoorwegemployé gaat erin wonen. Bij de schoonmaak doet z'n vrouw een merkwaardige ontdekking... Kirchhoff heeft de turbulente gebeurtenissen alleraardigst vorm gegeven en er een flinke scheut humor aan toegevoegd. Ponto is op z'n best.

In Letzter Minute

1939 | Thriller

Duitsland 1939. Thriller van Friedrich Kirchhoff. Met o.a. Hans Richter, Erich Ponto, Elga Brink en Walter Steinbeck.

Een stel deviezensmokkelaars verbergt geld in een treincoupé, die kort daarna uit de roulatie wordt genomen. Een gepensioneerde spoorwegemployé gaat erin wonen. Bij de schoonmaak doet z'n vrouw een merkwaardige ontdekking... Kirchhoff heeft de turbulente gebeurtenissen alleraardigst vorm gegeven en er een flinke scheut humor aan toegevoegd. Ponto is op z'n best.

Ein hoffnungsloser Fall

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Erich Engel. Met o.a. Jenny Jugo, Hannes Stelzer, Karl Ludwig Diehl, Hans Richter en Heinz Salfner.

Weer is het het succesvolle duo Engel-Jugo dat garant staat voor een uitermate goed geslaagde, plezierige komedie. Jugo speelt zeer geloofwaardig de rol van een rijk, verwend meisje, dat slechts uit koppigheid tegenover haar vader medicijnen gaat studeren en verandert in een serieus meisje met verantwoordelijkheidsbesef. Ze moet ook nog kiezen tussen twee mannen, student Hans (Stelzer) en een professor (Diehl). Een film die het aanzien waard is en die ook vandaag nog goed amusement biedt. Scenario van Jochen Huth. Camerawerk van Fritz Arno Wagner.

Drei wunderschöne Tage

1939 | Drama

Duitsland 1939. Drama van Fritz Kirchhoff. Met o.a. Gustav Waldau, Hans Zesch-Ballot, Gina Falckenberg, Walter Janssen en Hans Richter.

Tijdens een drie dagen durend personeelsuitstapje blijkt dat niet iedereen zijn zorgen thuis heeft gelaten. Een omvangrijke rolbezetting en ook nog het Regensburger Domkoor zijn opgetrommeld om propaganda te maken voor het 'schoolreisje' dat zo goed is voor de handhaving, zo niet bevordering, van de goede geest in het bedrijf.

Gewitter im Mai

1938 | Misdaad, Romantiek, Drama

Duitsland 1938. Misdaad van Hans Deppe. Met o.a. Hansi Knoteck, Viktor Staal, Hans Richter, Anny Seitz en Ludwig Schmid-Wildy.

Na langere afwezigheid komt de zeeman Ludwig terug in zijn dorp in het Beierse hooggebergte. Zijn liefde voor zijn vroegere jeugdvriendin ontvlamt opnieuw, maar voor het tot een happy end komt, moet Ludwig een rivaal uitschakelen. Gevoelige verfilming van het gelijknamige verhaal van de geliefde Heimatschrijver Ludwig Ganghofer.

Die Nacht der Entscheidung

1938 | Drama

Duitsland 1938. Drama van Nunzio Malasomma en Walter Janssen. Met o.a. Pola Negri, Sabine Peters, Ivan Petrovich, Hans Zesch-Ballot en Ernst Dumcke.

Tessa (Negri), de vrouw van consul Br[KA3]uckmann (Zesch- Ballot) ziet na jaren haar jeugdliefde (Petrovich) terug. Ze worden opnieuw verliefd op elkaar. Tessa, die door haar man nogal verwaarloosd wordt, besluit er met haar geliefde vandoor te gaan. Het lukt haar stiefdochter Gisela (Peters) op het laatste moment toch nog om de echtelieden weer bij elkaar te brengen. Zwak geregisseerd melodrama, maar de liedjes die Pola Negri zingt zijn prachtig. Het was haar laatste Duitse film voordat ze terugging naar Amerika.

Altes Herz geht auf die Reise

1938 | Drama

Duitsland 1938. Drama van Carl Junghans. Met o.a. Eugen Klöpfer, Helga Marold, Maly Delschaft, Gerhard Bienert en Jaspar von Oertzen.

Rosemarie (Marold) vecht in een dorpje in Mecklenburg, met behulp van de dorpsjeugd, tegen haar sluwe voogd (Bienert) en zijn vrouw (Delschaft), die haar een erfenis betwisten. Zij roept de hulp in van haar peetvader, de oude professor Kittgu[KL29] (Klöpfer). Zij wint ook zonder hem, maar de oude geleerde denkt nog lang terug aan dat uitstapje in het leven, dat hem voor korte tijd uit zijn afzondering gehaald heeft. Geweldige verfilming van Hans Fallada's roman. Hulde aan regisseur Junghans, die niet het door de nazi's goedgekeurde script verfilmde, maar zijn eigen versie. Bijzonder ook is de muziek van Werner Egk, een van de grootste Duitse componisten van de 20e eeuw.

Vor Liebe wird gewarnt!

1937 | Komedie

Duitsland 1937. Komedie van Karl Lamac. Met o.a. Anny Ondra, Erich Fiedler, Franz Nicklisch en Hans Richter.

Van de liefde heeft Ondra nog niet zoveel verstand maar ze weet zeker dat er een man aan te pas moet komen en liefst één met veel geld. Dit is één van de plezierigste Ondra-Lamac-films.

Ein Volksfeind

1937 | Drama

Duitsland 1937. Drama van Hans Steinhoff. Met o.a. Heinrich George, Franziska Kinz, Herbert Hübner, Carsta Löck en Hans Richter.

Verfilming van Ibsen`s gelijknamige toneelstuk. Stockmann (George), de badarts, ontdekt dat het bronwater in een gerenommeerd kuuroord vervuild is. Hij krijgt zowel de autoriteiten als de bevolking van het stadje tegen zich, als hij de bad laat sluiten tot de verontreiniging ongedaan is gemaakt. Hij zet daarbij zijn carrière en zelfs zijn huiselijk geluk op het spel. In afwijking van het literaire voorbeeld speelt de film zich af in nazi-Duitsland, en Stockmann wordt uiteindelijk door de regering gedekt. Jammer voor deze verder niet slechte film, die vooral boeit door het fraaie spel.

Traumulus

1936 | Drama

Duitsland 1936. Drama van Carl Froelich. Met o.a. Emil Jannings, Hilde Weißner, Harald Paulsen, Hans Richter en Hannes Stelzer.

Kurt von Zedlitz is de oogappel van de directeur van het gymnasium, professor Niemeyer. Niemeyer is geschokt als hij hoort dat Kurt gezien is met actrice Lydia Link. Gelukkig weet hij niet dat Kurt ook bij haar thuis is geweest, overigens op aandringen van Niemeyers miskende zoon Fritz. Als Zedlitz op een dag wordt opgepakt door de politie in een poging zijn medestudenten te beschermen, hoeft hij niet op de hulp van Niemeyer te rekenen

Soldaten - Kameraden

1936 | Drama, Komedie

Duitsland 1936. Drama van Toni Huppertz. Met o.a. Franz Nicklisch, Franz Zimmermann, Herti Kirchner, Ralph Arthur Roberts en Hans Richter.

De jonge, arrogante en verwende Willi Holzhausen (Zimmerman) moet in dienst, net als timmerman Gustav Manke (Nicklisch). Ze worden beiden verliefd op Hella (Kirchner), een meisje uit de garnizoensstad. Als Willi merkt dat Hella van Gustav houdt, probeert hij hem zwart te maken. Ook voor de rest gedraagt hij zich zeer onkameraadschappelijk, tot tijdens een brand zijn betere ik tevoorschijn komt. Samen met Gustav redt hij een kind uit de vlammen. Als beloning worden ze beiden tot korporaal benoemd. Bedoeld als propaganda voor het pas opgerichte Duitse leger, maar door gebrek aan kwaliteit is de film een flop geworden. Tot de dag van vandaag (1994) is de vertoning van deze film in Duitsland verboden.

Schabernack

1936 | Komedie

Duitsland 1936. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Hans Moser, Paul Hörbiger, Trude Marlen, Hans Richter en Paul Henckels.

Een slecht lopend hotel wordt plotseling overstroomd met gasten die afkomstig zijn uit een in de buurt gelegen vermageringsinstituut, dat in vlammen is opgegaan. Hörbiger en Moser treden op als onweerstaanbaar komisch duo. Ook vertoond onder de titel WER IST WER?

Onkel Bräsig

1936 | Drama

Duitsland 1936. Drama van Erich Waschneck. Met o.a. Otto Wernicke, Harry Hardt, Elga Brink, Kristina Söderbaum en Hans Richter.

Otto Wernicke in een glansrol als de oude, wijze knorrepot die goede raad verschaft als een landgoed slecht bestuurd wordt. De film was Söderbaums acteerdebuut.

Das Veilchen vom Potsdammer Platz

1936 | Musical

Duitsland 1936. Musical van J.A. Hübler-Kahla. Met o.a. Else Elster, P. W. Krüger, Hans Richter, Rotraut Richter en Fritz Kampers.

Een gezellige familiefilm over een bloemenverkoopstertje dat aan geld probeert te komen om het paard van een schillenboer voor de slacht te behoeden.

Das Mädchen Irene

1936 | Komedie

Duitsland 1936. Komedie van Reinhold Schünzel. Met o.a. Lil Dagover, Sabine Peters, Hedwig Bleibtreu, Hans Richter en Karl Schönböck.

Dochter Peters wil voorkomen dat haar moeder Dagover met de rijke Schönböck trouwt.

Das Hofkonzert

1936 | Muziek

Duitsland 1936. Muziek van Douglas Sirk. Met o.a. Marta Eggerth, Johannes Heesters, Rudolf Klein-Rogge, Otto Tressler en Herbert Hübner.

Marta Eggerth als Biedermeier-zangeresje en Heesters als heerser van een vorstendommetje vinden elkaar als vader en dochter. Sirk draaide tegelijk een Franse versie onder de titel LE CHANSON DU SOUVENIR. Paul Verhoeven maakte acht jaar later een nieuwe versie in kleur: DAS KLEINE HOFKONZERT.

Das Frauenparadies

1936 | Romantiek, Muziek

Oostenrijk 1936. Romantiek van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Leo Slezak, Georg Alexander, Hans Richter, Hortense Raky en Ivan Petrovich.

Een vliegenier die een modezaak erft voorkomt het faillissement van dit bedrijf. De voor de film gecomponeerde operette van Robert Stolz is vol afwisseling door Arthur Maria Rabenalt geregisseerd. Julius Horst en Karl Buda schreven het scenario.

Sylvia und ihr Chauffeur

1935 | Komedie

Oostenrijk 1935. Komedie van Johann A. Hübler-Kahla. Met o.a. Olga Tschechowa, Gusti Huber, Wolf Albach-Retty, Leo Slezak en Paul Heidemann.

Een jongeman (Albach-Retty) en zijn vriend (Slezak) kunnen op een oud kasteel net de eindjes aan elkaar knopen. De een beheert het kasteel en werkt daarnaast als taxichauffeur, de ander, een vroegere operazanger, is kok en bediende. Door autopech strandt de rijke weduwe Sylvia (Tschechowa) op het kasteel. Ze denkt dat de beheerder de eigenaar is en wordt prompt verliefd op hem. Maar hij heeft alleen maar oog voor haar geadopteerde dochter Angelika. Grootmoedig maakt Sylvia plaats voor het jonge geluk. Als huwelijksgeschenk voor de geliefden koopt ze het kasteel. Veel muziek, veel Weense couleur locale, veel bekende spelers - en toch kan de film niet echt boeien. Alleen Leo Slezak met zijn komisch talent is een plezier om te zien. Ook bekend als EIN WALZER UM DEN STEFANSTURM.

Pygmalion

1935 | Komedie

Duitsland 1935. Komedie van Erich Engel. Met o.a. Jenny Jugo, Gustaf Gründgens, Eugen Klöpfer, Anton Edthofer en Käthe Haack.

Het bekende toneelstuk van G. B. Shaw over taalprofessor Higgins die Liza Doolittle haar vervelende dialect afleert. Ludwig Berger verfilmde twee jaar later in Nederland ook een PYGMALION-versie.

Knock Out

1935 | Komedie, Sportfilm

Duitsland 1935. Komedie van Hans H. Zerlett. Met o.a. Anny Ondra, Max Schmeling, Hans Schönrath, Paul Samson-Körner en Edith Meinhard.

Filmactrice Marianne (Ondra) wordt vereerd en belaagd door een opdringerige bokser (Samson-K[KA3]orner). De lichtman van de studio (Schmeling) komt haar te hulp en slaat de bokser neer. Zo wordt zijn talent voor de bokssport ontdekt. Na een intensieve training doet hij mee aan de kampioenschappen. Hij wint de strijd, en Marianne. Een doorsnee sportfilm, eigenlijk alleen gemaakt om de Duitser Max Schmeling, indertijd wereldkampioen boksen, ook eens in de bioscoop te laten zien. In tegenstelling tot zijn eerste film spreekt en beweegt Schmeling hier min of meer natuurlijk. De Tsjechische actrice Anny Ondra, de vrouw van Schmeling, is een lust voor het oog. Ook bekend als EIN JUNGES MÄDCHEN - EIN JUNGER MANN en LIEBE UND KNOCK-OUT.

Frühjahrsparade

1935 | Muziek

Duitsland​/​​Hongarije​/​​Oostenrijk 1935. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Paul Hörbiger, Franziska Gaal, Theo Lingen, Adele Sandrock en Hans Richter.

Hongaars meisje beproeft haar geluk in het Wenen van Keizer Franz Joseph en leert een Duitse militaire muzikant kennen.

Liebe dumme Mama

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Carl Boese. Met o.a. Luise Ullrich, Hermann Thimig, Leopoldine Konstantin, Gustav Waldau en Theo Lingen.

Lieve, domme mama (Konstantin) ziet er nog goed uit en is nog steeds zeer grillig. Ze denkt meer aan flirten en dansen dan aan de leiding van haar hotel. Het is dan ook geen wonder dat het met het bedrijf steeds slechter gaat. Dan komt haar dochter Hedy (Ullrich) van kostschool terug. Ze neemt de leiding van het hotel op energieke en onverstoorbare wijze van haar moeder over. Ze pakt haar moeder's aanbidder af en trouwt tenslotte met hem. Toch slaat mama ook een echtgenoot aan de haak. Van dit gegeven had een goede film gemaakt kunnen worden. Door het langdradige draaiboek en de hoofdrolspelers die niet overtuigend acteren, is het een slechte film geworden.

Die Englische Heirat

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Reinhold Schünzel. Met o.a. Adele Sandrock, Fritz Odemar, Georg Alexander, Hans Richter en Renate Müller.

Een Engelse Lord (Alexander) stort zich hals over kop in het huwelijk met een Berlijnse schone (M[KA3]uller) van nederige afkomst. Alexander reist vooruit naar Engeland, maar verzwijgt zijn getrouwde status voor zijn overheersende grootmoeder Lady Mavis (gespeeld door Sandrok). Müller die het wachten moe is, trekt de stoute schoenen aan, reist af naar Engeland waar ze zich presenteert aan de sjieke familie van haar laffe echtgenoot. Met de hulp van de advocaat van de familie en een hooiwagen, die de weg blokkeert, loopt het allemaal goed af. Een nog altijd sprankelende Lubitsch-achtige komedie. Sandocks tekstregel 'In diesem Hause schreie ich und sonst niemand' is een gevleugelde uitspraak geworden. Gebaseerd op het boek van Ludwig v. Wohl.

Der Schwarze Walfisch

1934 | Drama

Duitsland 1934. Drama van Fritz Wendhausen. Met o.a. Emil Jannings, Angela Salloker, Franz Nicklisch, Margarete Kupfer en Käthe Haack.

Fanny verwacht een kind van Martin Petersen, die naar zee is getrokken. Ze trouwt met de veel oudere Pannies. Een stijlvolle verfilming van Marcel Pagnols toneelstuk Fanny die zich naast diens eigen filmversie staande kan houden. Een ontroerende rol van Jannings.

Das Mädchen von der Tankstelle

1934 | Komedie

Oostenrijk​/​​Hongarije 1934. Komedie van Hermann Kosterlitz. Met o.a. Franziska Gaál, Hans Jaray, Felix Bressart, Otto Wallburg en Hans Richter.

De dakloze Eva (Ga[KA1]al) en haar grootvader moeten als straatzangers de kost verdienen. Ga[KA1]al heeft zich daartoe in mannenkleren gestoken, en zij krijgt een baantje als pompbediende. Ga[KA1]al, die inmiddels Peter heet, ontmoet een arts zonder geld (Jaray), en is hem behulpzaam bij het verwerven van een praktijk die goed gaat lopen. Na allerlei hevige verwikkelingen worden ze een stel. Gaál, van Hongaarse afkomst zet een uitstekende rol neer, en laat zien dat ze heel goed dansen en zingen kan. In deze prent laat Jaray zien dat hij ook een goede komediespeler is. Alle rollen doen het goed. De nazi's verboden deze film vanwege de niet-arische spelers, en werd pas voor het eerst vertoond in 1952 in de DDR. Een leuke komedie der verwisselingen; een groot deel van de pret wordt bedorven als je weet, dat bijna alle acteurs kort na de opnamen van de film gedwongen werden hun land te verlaten. Het lot van Wallburg is des te afschrikwekkender, want hij werd in 1944 in Auschwitz vergast.

Abenteuer im Südexpress

1934 | Komedie, Mysterie

Duitsland 1934. Komedie van Erich Waschneck. Met o.a. Karl Ludwig Diehl, Paul Heidemann, Carola Höhn, Ralph Arthur Roberts en Richard Romanowsky.

Een ex-marine-officier, die nu kelner in een restauratiewagen is, wordt er ten onrechte van verdacht de juwelen gestolen te hebben van een jonge weduwe, die een oogje op hem heeft. Een amusante thriller met een prachtige rol van Richard Romanowsky.

Hitlerjunge Quex

1933 |

Duitsland 1933. Hans Steinhoff. Met o.a. Heinrich George, Berta Drews, Hermann Speelmans, Claus Clausen en Hans Richter.

Bewerkt naar het boek van K. A. Schenzinger is dit een lafhartig propagandistisch werkje over de snode plannen van communisten om een nieuw Hitlerjeugdtehuis in brand te steken, waarna het dappere jongetje Quex door een communistencommando lafhartig vermoord wordt. Goebbels was zeer tevreden want de oude rot Steinhoff leverde vakwerk af.

Drie blaue Jungs, ein blondes Mädel

1933 | Avonturenfilm

Duitsland 1933. Avonturenfilm van Carl Boese. Met o.a. Charlotte Ander, Heinz Rühmann, Friedrich Benfer, Fritz Kampers en Hans Richter.

Twee matrozen krijgen ruzie om een meisje dat tenslotte een ander kiest. Rühmann doet het aardig in een overigens nogal ondermaatse film, waarin de 'kameraadschap' wordt bejubeld.

Der Page vom Dalmasse-Hotel

1933 | Komedie

Duitsland 1933. Komedie van Victor Janssen. Met o.a. Dolly Haas, Harry Liedtke, Hans Junkermann, Trude Hesterberg en Gina Falkenberg.

Haas probeert tevergeefs te solliciteren maar krijgt nergens werk totdat ze zich als jongeman verkleedt en een baantje als page in een groot hotel krijgt. Daar ontmaskert ze een moeder en dochter, die een miljonair proberen in te palmen. Uit dankaarheid mag ze op zijn landgoed komen logeren, waar ze als 'man' gelukkig door de mand valt; ze leefde nog lang en gelukkig met haar rijkaard... Onderhoudende komedie uit prefascistisch Duitsland; in 1935 vertrok Haas naar Engeland en later de V.S. om haar carrière voort te zetten. Leuke muzikale intermezzo's. In 1957 opnieuw gefilmd als DER PAGE VOM PALAST-HOTEL door Thomas Engel met Erika Remberg en weliswaar de nodige veranderingen, maar veel minder.

Brennendes Geheimnis

1933 | Drama

Duitsland 1933. Drama van Robert Siodmak. Met o.a. Willi Forst, Hilde Wagner, Hans Joachim Schaufuss, Alfred Abel en Lucie Höflich.

Een moeder dreigt te bezwijken voor de charmes van een baron, maar haar dertienjarige zoon redt haar huwelijk. Een delicate verfilming van een novelle van Stefan Zweig met een prachtige rol van Forst als de baron.

Das Blaue vom Himmel

1932 | Musical

Duitsland 1932. Musical van Viktor Janson. Met o.a. Marta Eggerth, Hermann Thimig, Fritz Kampers, Margarete Schlegel en Hans Richter.

Billy Wilder en Max Kolpe schreven het scenario voor deze vrolijke schlagerfilm met liedjes als 'Was kümmert mich die ganze Welt' en 'Einen Tag möcht' ich bei dir sein', en met een vrolijk rolletje van Margarethe Schlegel als Zigaretten-Lilly. Eggerth bezorgt de werkeloze vliegenier Thimig een baantje als reclamepiloot, waarna hij in de lucht schrijft: 'Ich liebe Dich'. Een verrukkelijke musical.

Emil und die Detektive

1931 | Avonturenfilm, Familiefilm, Drama

Duitsland 1931. Avonturenfilm van Gerhard Lamprecht. Met o.a. Rolf Wenkhaus, Fritz Rasp, Käthe Haack, Inge Landgut en Rudolf Biebrach.

Evenals de onderwereldfiguren uit Fritz Langs M hebben de Berlijnse straatkinderen in EMIL UND DIE DETEKTIVE hun eigen kijk op de wereld van nette, volwassen burgers met hun politie- apparaat. Als vanzelfsprekend accepteert de dorpse Emil Tischbein die zijn grootmoeder in de grote stad een geldbedrag moet brengen, de hulp van Gustav-met-de-Toeter en zijn vriendenschaar, met als gevolg één van de mooiste achtervolgingsscènes op Fritz Rasp die Emils geld rolde. Een film die nog steeds sprankelt en spannend is. Naar de roman van Erich Kästner.

Two-Pence Magic

1928 |

Duitsland 1928. Hans Richter.

Evenals de onderwereldfiguren uit Fritz Langs M hebben de Berlijnse straatkinderen in EMIL UND DIE DETEKTIVE hun eigen kijk op de wereld van nette, volwassen burgers met hun politie- apparaat. Als vanzelfsprekend accepteert de dorpse Emil Tischbein die zijn grootmoeder in de grote stad een geldbedrag moet brengen, de hulp van Gustav-met-de-Toeter en zijn vriendenschaar, met als gevolg één van de mooiste achtervolgingsscènes op Fritz Rasp die Emils geld rolde. Een film die nog steeds sprankelt en spannend is. Naar de roman van Erich Kästner.

Vormittagsspuk

1927 | Korte film, Animatie

Duitsland 1927. Korte film van Hans Richter.

Evenals de onderwereldfiguren uit Fritz Langs M hebben de Berlijnse straatkinderen in EMIL UND DIE DETEKTIVE hun eigen kijk op de wereld van nette, volwassen burgers met hun politie- apparaat. Als vanzelfsprekend accepteert de dorpse Emil Tischbein die zijn grootmoeder in de grote stad een geldbedrag moet brengen, de hulp van Gustav-met-de-Toeter en zijn vriendenschaar, met als gevolg één van de mooiste achtervolgingsscènes op Fritz Rasp die Emils geld rolde. Een film die nog steeds sprankelt en spannend is. Naar de roman van Erich Kästner.

Filmstudie

1926 |

Duitsland 1926. Hans Richter.

Evenals de onderwereldfiguren uit Fritz Langs M hebben de Berlijnse straatkinderen in EMIL UND DIE DETEKTIVE hun eigen kijk op de wereld van nette, volwassen burgers met hun politie- apparaat. Als vanzelfsprekend accepteert de dorpse Emil Tischbein die zijn grootmoeder in de grote stad een geldbedrag moet brengen, de hulp van Gustav-met-de-Toeter en zijn vriendenschaar, met als gevolg één van de mooiste achtervolgingsscènes op Fritz Rasp die Emils geld rolde. Een film die nog steeds sprankelt en spannend is. Naar de roman van Erich Kästner.