Aldo Silvani: cast.
Er zijn 21 films gevonden.

Il Tiranno di Siracusa

1962 | Historische film, Animatie, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Italië 1962. Historische film van Curtis Bernhardt. Met o.a. Guy Williams, Don Burnett, Ilaria Occhini, Liana Orfei en Carlo Giustini.

Een jonge rover sluit vriendschap met een filosofiestudent die om zijn humanistische overtuiging door de koning van Syracuse ter dood wordt veroordeeld. Zijn vriend gaat in zijn plaats de gevangenis in, zodat hij bij de geboorte van zijn eerste kind kan zijn. De ballade van Schiller leverde een middelmatige spektakelfilm op, met kleurloos gespeelde hoofdrollen.

Il Mondo dei miracoli

1959 | Drama

Italië 1959. Drama van Luigi Capuano. Met o.a. Jacques Sernas, Virna Lisi, Vittorio De Sica, Amedeo Nazzari en Yvonne Sanson.

Een ambitieuze jonge acteur in een provinciaal toneelgezelschap komt in conflict met de oude steracteur (èn zijn aanstaande schoonvader) en gaat naar Rome voor een filmcarrière. Zijn ellebogentactiek brengt hem niet verder dan de status van gigolo van een diva op haar retour, terwijl zijn meisje uitsluitend vanwege haar artistieke prestaties een ster wordt. De smartlapachtige intrige biedt ondanks de clichés een aardig kijkje achter de schermen van Cinecittà in de bloeiperiode, al is Lisi weinig aannemelijk als begenadigd toneeltragédienne. De Sica grijpt alle kansen als de oude 'schmierder' die op de planken sterft.

Fortunella

1958 | Komedie

Italië 1958. Komedie van Eduardo De Filippo. Met o.a. Giulietta Masina, Paul Douglas, Alberto Sordi, Franca Marzi en Aldo Silvani.

Een verkoopster op een rommelmarkt waant zich de dochter van een aristocraat bij wie haar moeder werkzaam is geweest. Ze is daardoor zeer ontvankelijk voor de verhalen van een aan lager wal geraakte intellectueel die veel van haar `vader` blijkt te weten. Op zijn sterfbed blijkt hij zelf familie van de prins te zijn en ontdekt zij dat die prins onmogelijk haar vader kan zijn. Het door Fellini geschreven scenario is al te zeer op maat gesneden van Masina`s na[KA3]ieve dromerijen en optimisme tegen de klippen op, zodat de interesse verschuift naar Douglas als de zonderling en Sordi als de goedwillende scharrelaar met wie de heldin verloofd is. (Rota's muziek werd opnieuw gebruikt voor THE GODFATHER).

Cartagine in fiamme

1958 | Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Italië 1958. Avonturenfilm van Carmine Gallone. Met o.a. Daniel Gélin, Anne Heywood, José Suarez, Pierre Brasseur en Paolo Stoppa.

Tijdens het beleg van Carthago door de Romeinen wordt de schone Fulvia bedreigd met dood op de brandstapel, maar twee rivalen proberen haar te redden. De idealistische banneling lukt het, maar tijdens de vlucht krijgen ze het Carthaagse leger achter zich aan. Een spektakelfilm met een degelijker scenario en sterkere rolbezetting dan gebruikelijk. Imponerende massascènes compenseren de matte vormgeving.

Le notti di Cabiria

1957 | Komedie, Romantiek, Misdaad, Drama, Experimenteel

Italië​/​​Frankrijk 1957. Komedie van Federico Fellini. Met o.a. Giulietta Masina, Amedeo Nazzari, Franca Marzi, Dorian Gray en Aldo Silvani.

Ondanks teleurstellingen en vernederingen weet simpele Romeinse prostitu[KA1]ee Cabria (Masina) haar bravoure en goedgelovig optimisme te bewaren. Een ontmoeting met de verlegen boekhouder Oscar D`Onofrio (P[KA1]erier) leidt tot trouwplannen, maar als ze uit het `leven` is gestapt, blijkt hij het alleen op haar geld te hebben gemunt en haar daarvoor te willen ombrengen. Ook deze ontgoocheling wordt levensblij overwonnen. Deze succesvolle Fellini-film heeft minder dan andere uit de jaren 1950 de tijd doorstaan en overtuigt nu noch in zijn optimisme noch in de pittoreske milieutekening. Enkele treffende momenten en een sublieme rol van P[KA1]erier wegen niet op tegen de doorzichtige en irritante maniertjes van Masina die van haar echtgenoot een weinig kritische regie kreeg. Werd later bewerkt tot de musical SWEET CHARITY (1969) van Bob Fosse met Shirley Maclaine. Fellini`s versie doet soms ook naar zang en dans snakken om de langdradigheid te verluchten. Won (niettemin) de Oscar als Beste Buitenlandse Film en Beste Actrice voor Masima in Cannes. Het scenario is van Ennio Flaiano, Tullio Pinelli en Pier Paolo Pasolini. Het camerawerk is van Aldo Tonti en Otello Martelli, die niet op de aftiteling staat vermeld. Western Electric Sound System.

Non c'è amore piu grande

1955 | Drama

Italië 1955. Drama van Giorgio Bianchi. Met o.a. Antonella Lualdi, Franco Interlenghi, Gino Cervi, Luciana Angiolillo en Arnoldo Foà.

Ondanks het verzet van de vader van de jongen trouwen studenten, wanneer het meisje zwanger is. Ze krijgt een miskraam en zal geen andere kinderen kunnen krijgen. Ze adopteert een baby die ze voor haar eigen kind laat doorgaan. Als ze daarmee gechanteerd wordt, keert haar berouwvolle schoonvader de zaak ten goede. Deze smartlap in de Italiaanse traditie kreeg een beter en frisser acteren dan in het genre gebruikelijk was, zonder de dramatische clichés te vernieuwen.

Gli Amori di Manon Lescaut

1955 | Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1955. Romantiek van Mario Costa. Met o.a. Myriam Bru, Franco Interlenghi, Jacques Castelot, Roger Pigaut en Louis Seigner.

Novice wordt verliefd op jonge losbol en gaat met hem naar Parijs, waar gewenning aan luxe-leven tot veel intriges en tegenslagen leidt. Vaak verfilmde roman kreeg typisch Italiaanse melodramatische aanpak die eerder op lachlust dan op traanklieren werkt.

Valley of the Kings

1954 | Avonturenfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Robert Pirosh. Met o.a. Robert Taylor, Eleanor Parker, Carlos Thompson, Kurt Kasznar en Victor Jory.

Archeoloog Taylor helpt het echtpaar Parker en Thompson met het zoeken naar het graf van Farao Rahotep. Het is de bedoeling van Parker om een aantal theorieën van haar overleden vader te kunnen bewijzen, maar haar echtgenoot is er alleen maar op uit om de schatten te stelen, die zich in de graftombe bevinden. Avonturenfilm zonder veel actie of suspense, alleen geschikt voor fervente liefhebbers van Egypte en verloren graven uit de oudheid. De acteurs worstelen zich door het langdradige scenario van Robert Pirosh en Karl Tunberg, dat slechts enkele hoogtepunten te bieden heeft. Het enige dat de film waarde geeft zijn de prachtige locaties, gefilmd door Robert Surtees.

La strada

1954 | Drama

Italië 1954. Drama van Federico Fellini. Met o.a. Anthony Quinn, Giulietta Masina, Richard Basehart, Aldo Silvani en Marcella Rovere.

Wellicht Fellini's ontroerendste film, over de jonge Gelsomina (Masina, de echtgenote van de regisseur) die door de knorrige boeienkoning Zampano (Quinn) van haar familie wordt gekocht om hem te assisteren bij zijn act. Haar opgeruimde gemoed maakt het zware zwervende bestaan nog enigszins draaglijk. En dan valt haar oog op een leuke acrobaat. Masina draagt de film met haar meisjesachtige onschuld, maar Quinn imponeert zeker ook als gevoelige bruut. Overgangsfilm tussen Fellini's eerdere neorealistische en zijn latere surreële werk. Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

L'affaire Maurizius

1953 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1953. Drama van Julien Duvivier. Met o.a. Madeleine Robinson, Eleonora Rossi-Drago, Berthe Bovy, Jane Faber en Claude Sylvain.

Een officier van justitie (Vanel) herziet een zaak na twintig jaar van een veroordeelde (G[KA1]elin) die levenslang kreeg wegens de moord op zijn vrouw. De man was achter de tralies beland - zoals achteraf blijkt - op vage aanwijzingen van een wetenschapper (Holbrook); de affaire was indertijd behandeld door zijn vader, die toen officier van justitie was. Het schandaal van een onschuldig veroordeelde op grond van een valse getuigenis en het dwalen van het rechtsgang is te groot voor een volledig eerherstel van de gevangene die te lang heeft gezeten en geen zin meer heeft in het leven. Het aardige thema van de film wordt volledig gehinderd door het algehele slechte spel, hoewel Vanel zijn best doet. Naar het boek van Jakob Wasserman, bewerkt door de regisseur zelf.

Imbarco a Mezzanotte

1952 | Misdaad

Verenigde Staten​/​​Italië 1952. Misdaad van Joseph Losey. Met o.a. Paul Muni, Joan Lorring, Vittorio Manunta, Luisa Rossi en Aldo Silvani.

Een tussendoortje van Losey, die gevlucht was voor de heksenjacht van McCarthy in de USA. Muni speelt een voortvluchtige misdadiger die tijdens zijn tocht opgescheept wordt met een kleine jongen.

Teresa

1951 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1951. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. John Ericson, Pier Angeli, Patricia Collinge, Richard Bishop en Peggy Ann Garner.

Een intrigerend, maar oppervlakkig verhaal over oorlogsveteraan Ericson die naar de V.S. terugkeert met een Italiaans bruidje en geconfronteerd wordt met vooroordelen. Het debuut van Rod Steiger in een rol als psychiater. Stewart Stern schreef het scenario, en William J. Miller bemande de camera.

Domani è un altro giorno

1951 | Drama

Italië 1951. Drama van Léonide Moguy. Met o.a. Pier Angeli, Aldo Silvani, Laura Gore, Anna-Maria Ferrero en Rossana Podestà.

Een jonge getrouwde vrouw wordt van een zelfmoordpoging weerhouden door een arts die haar met een aantal suïcide-gevallen uit zijn praktijk confronteert: een prostituée, een eenzame oude vrouw en een ongehuwde moeder. Ze ziet daarna van haar voornemen af en keert terug naar haar echtgenoot. Dit episodisch opgebouwd pleidooi voor levensmoed is nogal naïef optimistisch, maar het geeft onbedoeld wel een weinig rooskleurig beeld van de positie van de Italiaanse vrouw rond 1950.

Paolo e Francesca

1949 | Romantiek, Drama, Avonturenfilm

Italië 1949. Romantiek van Raffaello Matarazzo. Met o.a. Odile Versois, Armando Francioli, Andrea Checchi en Aldo Silvani.

Een prachtige film, goed gespeeld onder de sterke regie van Matarozzo. Het verhaal is bekend: Francesca (Versois) is een novice in een klooster in een vestingstadje dat al drie maanden belegerd wordt door Gianciotto Malatesta, Heer van Rimini, die zijn macht in de provincie Romagna wil consolideren. Paola (Francioli), de broer van Gianciotto, wil de situatie in de stad verkennen. Hij weet binnen de muren te komen, maar hij wordt algauw ontdekt. Gewond vlucht hij het klooster binnen, waar hij verpleegd wordt door Francesca (Versois). Het duurt niet lang of ze worden verliefd op elkaar. Hun relatie veroorzaakt nogal wat problemen en controverses.

Anni difficili

1948 | Drama, Komedie

Italië 1948. Drama van Luigi Zampa. Met o.a. Umberto Spadaro, Ave Ninchi, Massimo Girotti, Delia Scala en Milly Vitale.

Een simpele burger wordt door bedreiging met ontslag gedwongen lid van de fascistische partij te worden. Terwijl hij zich mopperend blijft verzetten, worden zijn kinderen overtuigde partijleden. In tegenstelling tot een echte fascist die bij de nadering van de geallieerden tijdig overloopt, raakt hij na de oorlog alles kwijt. Deze succesvolle, uitbundige tragikomedie was bij de première het onderwerp van discussies, omdat de regering de film 'een belediging van de natie' vond en de kritiek de commedia dell'arte-aanpak verraad aan het neo-realisme. De film blijft goed overeind als voorloper van de Italiaanse satires na 1960.

La figlia del capitano

1947 | Avonturenfilm, Romantiek, Historische film

Italië 1947. Avonturenfilm van Mario Camerini. Met o.a. Amedeo Nazzari, Irasema Dilian, Vittorio Gassman, Cesare Danova en Olga Solbelli.

Piotr Andrejevich Grimev (Danova), de leider van kozakken, komt in opstand tegen tsarina Catharina de Grote (Solbelli), een revolte die de liefde van kapiteinsdochter Mascia (Dilian) voor haar gezagsgetrouwe vader (Silvani) fataal dreigt te be[KA3]invloeden. Sfeervol gemaakte verfilming van de roman uit 1836 [KL]De kapiteinsdochter[KLE] van Alexander Sergejevitsj Poesjkin (1799-1837) met goed spel, vooral in de bijrollen. Opnieuw gefilmd als LA TEMPESTA (1958) van Aleberto Lattuada met Gassman, die hier de rol van de verrader Svabrin speelt, in andere rol, die van de openbare aanklager, en meer accent op spektakel. Het scenario is van M. Camerini, M. Monicelli, C. Musso en I. Perilli, allemaal heren die hun voornamen afkortten met initialen zoals gebruikelijk was bij sovjetfilms. Het camerawerk is van Aldo Tonti. Mono.

La chartreuse de Parme

1947 | Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1947. Romantiek van Christian-Jaque. Met o.a. Gérard Philipe, María Casares, Renée Faure, Louis Salou en Lucien Coëdel.

Een jonge aristocraat wordt vergeefs bemind door zijn jonge tante, maar heeft zelf andere liefdes en doodt een rivaal. In de gevangenis van Parma komen vele gestraften op mysterieuze wijze om het leven, zodat de verliefde gouveneursdochter met hulp van de tante en de aanvoerder van een liberale groepering zijn ontsnapping organiseert. De film doet, ondanks de lengte, onvoldoende recht aan alle nuances van de roman van Stendhal, zodat goed geacteerde romantiek in luxueuze decors overblijft. Opnieuw verfilmd in 1981. Scenario van Pierre Jany, Pierre Very en de regisseur.

Vivere in pace

1946 | Oorlogsfilm

Italië 1946. Oorlogsfilm van Luigi Zampa. Met o.a. Aldo Fabrizi, John Kitzmiller, Mirella Monti, Gar Moore en Ave Ninchi.

Gewonde Amerikaanse soldaten vragen tijdens WO II onderdak in een Italiaans dorpje waar slechts één Duitse bezetter is. Confrontatie met de Duitser leidt via dronkenschap tot vriendschap, maar de komst van een Duitse patrouille wordt zowel de Amerikaan als de Italiaanse gastheer noodlottig. Deze neorealistisch gemaakte, humane oorlogssatire was bij de première snel na de bevrijding opmerkelijk actueel, maar heeft ook sindsdien vele kwaliteiten in onderwerp en stijl weten te bewaren.

Il Ratto delle Sabine

1945 | Komedie

Italië 1945. Komedie van Mario Bonnard. Met o.a. Totò, Clelia Matania, Carlo Companini, Aldo Silvani en Laura Gore.

Het toneelgezelschap van professor Tromboni geeft een voorstelling in een provinciestadje, maar de recettes zijn te weinig om de honger te stillen. Een schoolmeester stelt hen voor in ruil voor eten zijn werk `Il ratto delle Sabine` (De schending van Sabine) te spelen. Hoewel het publiek in groten getale op het stuk komt toegestroomd, flopt het op de meest afschuwelijke wijze. De spelers doen het goed, een genietbare komedie, maar niet de beste film van Totò. Ook bekend als: IL PROFESSOR TROMBONI.

Zaza

1942 | Drama, Muziek

Italië 1942. Drama van Renato Castellani. Met o.a. Isa Miranda, Antonio Centa, Aldo Silvani en Ada Dondini.

Een gevierde music-hall artieste wordt verliefd op een zakenman die voor haar verzwijgt dat hij getrouwd is, waarna ze zich gedesillusioneerd volledig aan haar carrière gaat wijden. WOII verhinderde Miranda's medewerking aan Cukors Hollywood-verfilming van hetzelfde toneelstuk. In haar Italiaanse herkansing geeft Castellani alle aandacht aan de decoratieve 'fin-de-siecle' buitenkant en benadert zijn ster zo als Von Sternberg destijds Dietrich benaderde. Het resultaat is gekunsteld-fraai, maar zonder het temperament dat de simpele intrige genietbaar zou kunnen maken.

Quattro passi fra le nuvole

1942 | Drama, Komedie

Italië 1942. Drama van Alessandro Blasetti. Met o.a. Gino Cervi, Adriana Benetti, Giuditta Rissone, Carlo Romano en Guido Celano.

Een handelsreiziger wordt door een ongehuwd, zwanger meisje overgehaald om tegenover haar ouders als echtgenoot te poseren om zo de eerste klap op te vangen. Deze innemende tragikomedie geldt als voorloper van het neo-realisme door de keuze van `gewone mensen` als personages (en niet uit witte-telefoonmilieus) en scènes buiten studio-decors. Opnieuw verfilmd in 1956.