Vibeke Windeløv (1950): cast en productie.
Er zijn 11 films en 1 serie gevonden.

Love Is All You Need

2012 | Romantische komedie

Denemarken​/​​Zweden​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 2012. Romantische komedie van Susanne Bier. Met o.a. Trine Dyrholm, Pierce Brosnan, Kim Bodnia, Paprika Steen en Sebastian Jessen.

Filmmaakster Bier (Oscar voor In a Better World) staat bekend om haar interessante studies van complexe onderwerpen als rouw, schuld en verraad. Met deze conventionele romcom over een weduwnaar en een bedrogen kankerpatiënte zet ze echter een ferme stap in een andere richting. Er zijn spaarzame momentjes die gloeien van oprechte emotie, vooral dankzij actrice Dyrholm, maar de perikelen schipperen verder onscherp tussen drama en klucht, terwijl doelloze verhaallijnen en bijfiguren de film nodeloos vertroebelen en verlengen. Film won de European Film Award voor beste komedie.

The Boss of It All

2006 | Komedie

Denemarken​/​​Zweden​/​​IJsland 2006. Komedie van Lars von Trier. Met o.a. Peter Gantzler, Iben Hjejle en Jens Albinus.

Komedie waarin de Deense eind-veertiger Ravn zijn IT-bedrijf wil verkopen aan een IJslandse onderneming. Zij willen echter alleen met de hoogste baas onderhandelen. Dat is een probleem, want Ravn heeft bij de oprichting een fictieve directeur gecreëerd, die hij alle pijnlijke beslissingen heeft laat nemen. De film ziet er niet uit; de cameravoering en de montage liet Von Trier over aan het computerprogramma Automavision.

Manderlay

2005 | Drama

Denemarken​/​​Zweden​/​​Nederland​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 2005. Drama van Lars von Trier. Met o.a. Bryce Dallas Howard, Isaach de Bankolé, Willem Dafoe, Danny Glover en Michaël Abiteboul.

Net als in voorganger Dogville zijn lijnen en woorden op de vloer de enige indicaties van huizen en straten. Het toneelmatige decor heet dit keer Manderlay. Het is een katoenplantage waar een blanke familie zwarte slaven exploiteert. Dochter Grace (Howard) reageert fel op het racisme waarmee de arbeiders te maken hebben en probeert een eind te maken aan de wantoestanden, maar is zelf ook niet vrij van vooroordelen. Niemand kan namelijk ontsnappen aan de clichés, zelfs niet de voormalige slaven. Von Trier biedt met Manderlay een ontnuchterende blik op de werking van ideologie.

Dogville

2003 | Drama, Mysterie, Misdaad, Thriller

Denemarken​/​​Zweden​/​​Noorwegen​/​​Finland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Nederland 2003. Drama van Lars von Trier. Met o.a. Nicole Kidman, Paul Bettany, Stellan Skarsgård, Lauren Bacall en Harriet Anderson.

Von Trier baseerde Dogville op het lied 'Seeraüber Jenny' van Kurt Weill en Bertolt Brecht waarin de geknechte Jenny (Grace in de film) zinspeelt op wraak. De zelfverklaard 'koppige' cineast verplaatste de handeling naar een armoedig gehucht in de Rocky Mountains, waar Grace zich schuilhoudt voor gangsters en autoriteiten, en te maken krijgt met brute repressie. Von Trier verbeeldde zijn maatschappijkritiek op een lege studiovloer met krijtstrepen, belichtte de ongeschminkte acteurs met werklicht en liet de uitleg over aan de sonore commentaarstem van John Hurt. Een Spartaanse aanpak die stoort totdat het verhaal aangrijpt, net als iedere andere buitengewone filmaanpak.

Open Hearts

2002 | Romantisch drama

Denemarken 2002. Romantisch drama van Susanne Bier. Met o.a. Nikolaj Lie Kaas, Sonja Richter, Mads Mikkelsen, Paprika Steen en Stine Bjerregaard.

Joachim (Kaas), net verloofd, raakt verlamd bij een auto-ongeluk. In het ziekenhuis reageert hij zijn verdriet en frustratie af op zijn vriendin, Caecilie (Richter), die daardoor in de armen van de behandelend arts (Mikkelsen) wordt gedreven. Die toevallig de echtgenoot is van de vrouw (Steen) die het ongeluk veroorzaakte. Gefilmd volgens de Dogma-regels: op locatie, zonder rekwisieten, met origineel geluid, zonder uitgebreide belichting en uit de hand geschoten. In die context kunnen verhaallijnen die in een soap niet zouden misstaan plotseling weer ontroeren.

Dancer in the Dark

2000 | Musical, Komedie, Drama

Denemarken​/​​Duitsland​/​​Nederland​/​​Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Zweden​/​​Finland​/​​IJsland​/​​Noorwegen 2000. Musical van Lars von Trier. Met o.a. Björk, Catherine Deneuve, David Morse, Peter Stormare en Joel Grey.

Melodramatische musical over de Tsjechische immigrant en alleenstaande moeder Selma (Björk) die samen met haar Franse collega Kathy (Deneuve) werkt in een grauwe plaatstaalfabriek op het dito Amerikaanse platteland. Om aan de naargeestigheid van haar wankele bestaan te ontkomen vlucht Selma in - contrasterend bont gefilmde - muziek- en dansnummers, maar die bieden weinig soelaas in de hartverscheurende tragedie die haar te wachten staat. De meningen over de (onevenwichtige delen van) Von Triers film liepen wijd uiteen en de prijzenregen (oa in Cannes) was dan ook gehuld in tal van controverses.

Rembrandt

1999 | Biografie, Historische film, Drama

Nederland​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1999. Biografie van Charles Matton. Met o.a. Klaus Maria Brandauer, Romane Bohringer, Jean Rochefort, Johanna ter Steege en Caroline van Houten.

Rembrandt Harmensz van Rijn (Brandauer) leefde van 1609 tot 1669. Hij stierf in grote armoede nadat hij in 1656 insolvent verklaard was. Hij heeft vrijwel tot zijn dood kunnen doorwerken en heeft meer dan zevenhonderd schilderijen, w.o. een honderdtal zelfportretten, driehonderd etsen en 1.600 tekeningen nagelaten. Hij kwam als 21-jarige van Leiden naar Amsterdam en werd algauw een geliefd kunstenaar die veel opdrachten kreeg, waardoor hij rijk werd. Hij trouwde in 1634 met Saskia van Uylenborch (Johanna ter Steege) en ze kregen drie kinderen, waarvan alleen Titus overleefde (Titus werd achtereenvolgens gespeeld door Hanna ter Steege, Jules Matton en L[KA1]eonard Matton). In 1642 overlijdt Saskia en Rembrandt kan niet hertrouwen - doet hij dit wel dan verliest hij het fortuin dat Saskia hem heeft nagelaten. Hij leeft samen met dienstmaagd Geertje Dircx (Van Houten), hetgeen hem in het Calvinistische Holland niet in dank wordt afgenomen. In 1645 hertrouwt hij toch met Hendrickje Stoffels (Romane Bohringer). Het stel krijgt een dochter maar dan beginnen de problemen met de machtige burgerij, die Rembrandts opdrachtgevers zijn. Ze willen meer inspraak in de door hun betaalde schilderijen en Rembrandt wenst het tegendeel en gaat -zeker voor die tijd - steeds vrijer werken. Tenslotte verraadt Jan Six ([KA1]Ecoffey) hem, zodat Rembrandt nog maar nauwelijks opdrachten krijgt (De familie Six bezit sedert die tijd menig zeventiende-eeuws kunstwerk en vormen een onaangename clan, die vierhonderd jaar later geen haar beter is en nog altijd evenveel moeite heeft om woord te houden). Het scenario van Sylvie Meyer (die in werkelijkheid Matton heet) en regisseur Matton is heel schools en nekt voor een groot deel de film. Anderzijds zijn de beelden van het camerawerk van Pierre Dupouey zeer geslaagd, temeer omdat regisseur Matton van huis uit schilder en beeldhouwer is. Brandauer is grandioos, en Johanna ter Steege laat in haar korte rol zien dat ze een goede actrice is, maar de film heeft meer aan zijn uiterlijk dan aan zijn innerlijk gedaan, waardoor het een kille bedoeling is gebleven. In 1936 draaide Alexander Korda met Charles Laughton ook een biopic en hij kampte met vergelijkbare problemen: Rembrandt was te complex voor een film van minder dan anderhalf uur en de talentvolle Laughton slaagde er niet in een bezielende Rembrandt op het doek te zetten; ook toen werden kosten nog moeite gespaard om Rembrandts spel met licht en donker in een film te vangen. Matton heeft te veel een familie-onderonsje gebouwd, zelfs de enigszins overheersende muziek is van zijn zoon Nicolas. De buitenopnames werden grotendeels in Duitsland gedraaid! De definitieve film moet nog gemaakt worden.

Im Laboratorium des Doktor von Trier

1998 | Documentaire, Biografie

Duitsland 1998. Documentaire van Achim Forst. Met o.a. Lars von Trier, Henning Camre, Tómas Gislason, Maurice Drouzy en Peter Schepelern.

Rembrandt Harmensz van Rijn (Brandauer) leefde van 1609 tot 1669. Hij stierf in grote armoede nadat hij in 1656 insolvent verklaard was. Hij heeft vrijwel tot zijn dood kunnen doorwerken en heeft meer dan zevenhonderd schilderijen, w.o. een honderdtal zelfportretten, driehonderd etsen en 1.600 tekeningen nagelaten. Hij kwam als 21-jarige van Leiden naar Amsterdam en werd algauw een geliefd kunstenaar die veel opdrachten kreeg, waardoor hij rijk werd. Hij trouwde in 1634 met Saskia van Uylenborch (Johanna ter Steege) en ze kregen drie kinderen, waarvan alleen Titus overleefde (Titus werd achtereenvolgens gespeeld door Hanna ter Steege, Jules Matton en L[KA1]eonard Matton). In 1642 overlijdt Saskia en Rembrandt kan niet hertrouwen - doet hij dit wel dan verliest hij het fortuin dat Saskia hem heeft nagelaten. Hij leeft samen met dienstmaagd Geertje Dircx (Van Houten), hetgeen hem in het Calvinistische Holland niet in dank wordt afgenomen. In 1645 hertrouwt hij toch met Hendrickje Stoffels (Romane Bohringer). Het stel krijgt een dochter maar dan beginnen de problemen met de machtige burgerij, die Rembrandts opdrachtgevers zijn. Ze willen meer inspraak in de door hun betaalde schilderijen en Rembrandt wenst het tegendeel en gaat -zeker voor die tijd - steeds vrijer werken. Tenslotte verraadt Jan Six ([KA1]Ecoffey) hem, zodat Rembrandt nog maar nauwelijks opdrachten krijgt (De familie Six bezit sedert die tijd menig zeventiende-eeuws kunstwerk en vormen een onaangename clan, die vierhonderd jaar later geen haar beter is en nog altijd evenveel moeite heeft om woord te houden). Het scenario van Sylvie Meyer (die in werkelijkheid Matton heet) en regisseur Matton is heel schools en nekt voor een groot deel de film. Anderzijds zijn de beelden van het camerawerk van Pierre Dupouey zeer geslaagd, temeer omdat regisseur Matton van huis uit schilder en beeldhouwer is. Brandauer is grandioos, en Johanna ter Steege laat in haar korte rol zien dat ze een goede actrice is, maar de film heeft meer aan zijn uiterlijk dan aan zijn innerlijk gedaan, waardoor het een kille bedoeling is gebleven. In 1936 draaide Alexander Korda met Charles Laughton ook een biopic en hij kampte met vergelijkbare problemen: Rembrandt was te complex voor een film van minder dan anderhalf uur en de talentvolle Laughton slaagde er niet in een bezielende Rembrandt op het doek te zetten; ook toen werden kosten nog moeite gespaard om Rembrandts spel met licht en donker in een film te vangen. Matton heeft te veel een familie-onderonsje gebouwd, zelfs de enigszins overheersende muziek is van zijn zoon Nicolas. De buitenopnames werden grotendeels in Duitsland gedraaid! De definitieve film moet nog gemaakt worden.

Idioterne

1998 | Drama, Komedie, Experimenteel

Denemarken 1998. Drama van Lars von Trier. Met o.a. Jens Albinus, Bodil Jørgensen, Anne Louise Hassing, Knud Romer Jørgensen en Troels Lyby.

Idioterne is in alle opzichten een 'vrije' film. Op enige vorm van beeldkadrering hoeft de kijker niet te rekenen, het gaat puur om de inhoud, die is vervat in wat Von Trier schijnbaar toevallig voor de lens krijgt. The Idiots, zoals de Engelse titel luidt, gaat over een groepje intellectuelen die zich voordoen als idioten. Niet als gekken overigens, maar als mensen die zich - net als de hippies - niet aan conventies houden. Dat varieert van het afvegen van je mond aan het servet van je buurman tot het copuleren en plein public. Idioterne choqueert of fascineert, een tussenweg is er niet.

Sekten

1997 | Horror, Thriller

Denemarken 1997. Horror van Susanne Bier. Met o.a. Stina Ekblad, Ghita Nørby, Christina Ankerskjold, Camilla Søeberg en Ulrich Thomsen.

Mona geniet met haar vriendinnen van de tijd voor haar huwelijk en laat zich de toekomst voorspellen door een waarzegster. Die voorspelt echter niet veel goeds. Kort daarop raakt Mona's beste vriendin onder invloed van een sekte. Omdat de politie niet direct iets doet, gaat Mona zelf op pad om haar vriendin te bevrijden

Breaking the Waves

1996 | Romantiek, Drama

Denemarken​/​​Zweden​/​​Frankrijk​/​​Nederland​/​​Noorwegen​/​​IJsland​/​​Spanje 1996. Romantiek van Lars von Trier. Met o.a. Emily Watson, Stellan Skarsgård, Jean-Marc Barr, Udo Kier en Katrin Cartlidge.

Loodzwaar en gitzwart eersteklas drama van Deense topregisseur Von Trier gaat over de tragische liefde van diepreligieuze Bess (Watson) voor Jan (Skarsgård) die op een booreiland werkt. Zodra Jan 'buitengaats' is, kwijnt Bess weg van verlangen. Zo erg dat ze God smeekt hem bij haar terug te brengen. Jan komt inderdaad terug, maar wel tot aan zijn nek verlamd. Bess geeft zichzelf er de schuld van. Von Trier zet de thema's van Breaking the Waves (goed en kwaad, schuld en boete) dik aan. In het ruige Schotland waar de film zich afspeelt komen de klassieke tegenstellingen goed tot hun recht.

The Kingdom

1994 | Fantasy, Horror, Mysterie, Drama, Televisieserie

Denemarken​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Noorwegen​/​​Zweden 1994. Fantasy van Lars von Trier. Met o.a. Ernst-Hugo Järegård, Kirsten Rolffes, Holger Juul Hansen, Søren Pilmark en Ghita Nørby.

De arrogante, Zweedse neurochirurg Stig Helmer minacht de Denen, maar toch werkt hij in een groot ziekenhuis in Kopenhagen. Hij zou wel een toontje lager mogen zingen: onlangs verpestte hij een hersenoperatie op een meisje, dat nu in vegetatieve staat verkeert. Ook in het ziekenhuis ligt een patiënte die steeds het geluid van een huilend meisje hoort, ze gaat op onderzoek uit. Het zijn twee van de verhaallijnen in deze prachtige serie, waarin Von Trier een surrealistische wereld vol onverklaarbare fenomenen laat zien in fraaie sepiakleuren. Er zijn twee series van vier afleveringen gemaakt, tot een geplande derde serie kwam het niet omdat acteurs Ernst-Hugo Järegård en Kirsten Rolffes inmiddels overleden waren.