Rob Epstein (1955): regie, scenario, productie, camera en montage.
Er zijn 7 films gevonden.

End Game

2018 | Documentaire

Verenigde Staten 2018. Documentaire van Rob Epstein en Jeffrey Friedman.

Korte documentaire over de laatste levensfase van vijf terminale patiënten. Genomineerd voor een Oscar.

Lovelace

2013 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 2013. Biografie van Rob Epstein en Jeffrey Friedman. Met o.a. Amanda Seyfried, Peter Sarsgaard, James Franco, Sharon Stone en Juno Temple.

De lowbudget-pornofilm Deep Throat was een wereldwijd succes en maakte van Linda Lovelace in één klap een veelbesproken ster. Maar achter het succes school een drama vol mishandeling, bedreiging en verkrachting. Voelbaar wordt dat echter niet in de film Lovelace: het scenario geeft hoofdrolspeelster Seyfried weinig speelruimte, en emotionele diepgang ontbreekt. Een gekunstelde omschakeling van perspectief halverwege de film voorkomt niet dat het onderwerp veel te zwart-wit wordt behandeld. Een verkwisting van een geweldige cast en een schrijnend onderwerp.

Howl

2010 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 2010. Biografie van Rob Epstein en Jeffrey Friedman. Met o.a. James Franco, Mary-Louise Parker, Todd Rotondi, Jon Prescott en Jon Hamm.

Howl was het lofdicht van de Beat Generation, geschreven door Allen Ginsberg in 1955 en onderwerp van een heus 'obsceniteitproces' in 1957. De film belicht aan de hand van het gedicht de opkomst van de Beats, de 'angelheaded hipsters', volgens Ginsberg niets meer dan een 'stel auteurs dat wilde publiceren'. Filmmaker Friedman verfilmde nauwgezet oude interviews en rechtbankverslagen met acteur Franco innemend fragiel als de ontluikende Ginsberg. 'Je kunt poëzie niet vertalen in proza,' stelt een professor tijdens de rechtszaak. Poëzie vertalen in film lijkt nog moeilijker maar Howl is een cultuurhistorisch unicum.

The Celluloid Closet

1996 | Documentaire, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 1996. Documentaire van Jeffrey Friedman en Rob Epstein. Met o.a. Tony Curtis, Whoopi Goldberg, Jan Oxenberg, Harvey Fierstein en Stewart Stern.

Documentaire over de geschiedenis van de al dan niet verhulde homoseksualiteit in de Amerikaanse film. In de dagen van de censuur (de z.g. Hays-code) was homoseksualiteit een absolute taboe. Inventieve regisseurs legden toch bepaalde elementen in de film, die later als een protest tegen de discriminatie van homo's uitgelegd konden worden. Er zijn opvallende voorbeelden: SUDDENLY LAST SUMMER en THE CHILDREN'S HOUR. Een al te suggestieve scène tussen Tony Curtis en Laurence Olivier in SPARTACUS sneuvelde op de snijtafel van de censor. Hierna mochten in Hollywood homo's alleen op de gevoelige laag vastgelegd worden als ze belachelijk werden, angst aanjoegen bij de kijker of medelijden opwekten. Pas in de jaren 1970 werd het onderwerp serieus genomen, dankzij enkele doorbraak films als SUNDAY, BLOODY SUNDAY, MAKING LOVE en BOYS IN THE BAND, ook al weigerden de hele bekende acteurs hieraan hun medewerking te verlenen. Deze documentaire is oprecht en geeft een gedetailleerd overzicht van de homoseksualiteit in de film aan de hand van een honderdtal filmfragmenten en gesprekken met een aantal acteurs, actrices, regisseurs en producenten die ermee te maken hadden. Het scenario van Epstein, Friedman en Sharon Wood is gebaseerd op het boek van Vito Russo, die in 1990 op 44-jarige leeftijd aan AIDS overleed. Het commentaar van Armistead Maupin wordt ingesproken door Lily Tomlin. Voor de montage tekenden Friedman en Arnold Glassman, terwijl Nancy Schreiber nieuw beeldmateriaal bezorgde. Bekroond op het Sundance Film Festival in 1996. Dolby Stereo S.R.-Digital.

Common Threads: Stories from the Quilt

1989 | Documentaire

Verenigde Staten 1989. Documentaire van Rob Epstein en Jeffrey Friedman.

Een documentaire vol medeleven over vijf mensen die besmet zijn met AIDS: een vroegere Olympische athleet, een gepensioneerd marine-officier, een elf-jarige lijder aan bloederzoekte, een schrijver en homo-activist uit New York en een drugsverslaafde. De titel slaat op het AIDS Memorial Quilt, dat bestaat uit duizenden afdelingen die allemaal gewijd zijn aan een AIDS- slachtoffer. Geproduceerd door HBO en terecht bekroond met een Academy Award voor de Beste Documentaire. De verbindende teksten worden gesproken door Dustin Hoffman.

The times of Harvey Milk

1984 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1984. Documentaire van Rob Epstein. Met o.a. Harvey Milk, Harvey Fierstein, Tom Ammiano en Dan White.

The Times of Harvey Milk is een Oscarwinnnende documentaire uit 1984 over de eerste openlijk homoseksuele politicus in de VS, hij werd in 1978 op het toppunt van zijn politieke macht en populariteit doodgeschoten. Regisseur Epstein laat onder meer laat zien hoe gevat en bevlogen Milk zich te weer stelde tegen een wetsvoorstel dat het homoseksuele onderwijzers zou verbieden les te geven aan kleine kinderen, omdat je 'die nu eenmaal ook niet vrijwillig blootstelt aan prostituees of lieden die zich bezighouden met dierenseks'. Bijzonder archiefmateriaal en aangrijpende interviews maken The Times of Harvey Milk tot een indringende onderzoeksdocumentaire.

Word Is Out

1977 | Documentaire

Verenigde Staten 1977. Documentaire van Peter Adair, Nancy Adair, Veronica Selver, Andrew Brown en Rob Epstein.

Schitterende, baanbrekende, intussen wereldvermaarde documentaire, bestaande uit gesprekken met 26 homoseksuele mannen en vrouwen. De eerste ernstige Amerikaanse film die homo's en lesbiennes niet als stereotypen beschouwt, maar laat doorschemeren hoe gewoon, normaal en banaal de levensstijl wel is van mensen die 'anders' zijn. Boeiend, open en objectief; een getuigenis van menselijke ervaringen, toegespitst op de emotionele, maatschappelijke en intermenselijke relaties van de geïnterviewden. De seksualiteit wordt haast geheel buiten beschouwing gelaten. Een pleidooi voor meer respect, begrip en tolerantie vanwege de heterofiele maatschappij. In de bioscopen met succes in roulatie gebracht.