Sam O'Steen: regie en montage.
Er zijn 26 films gevonden.

Wolf

1994 | Horror, Thriller, Fantasy

Verenigde Staten 1994. Horror van Mike Nichols. Met o.a. Jack Nicholson, Michelle Pfeiffer, James Spader, Kate Nellingan en Richard Jenkins.

Op een avond wordt uitgever Will Randall (Nicholson) gebeten door een wolf. Het lijkt een incident van niks, maar al gauw verandert Will: zijn zintuigen zijn tot in het krankzinnige ontwikkeld en op onverwachte plekken groeit haar. Will is een weerwolf geworden. Nichols, een van Amerika's meest veelzijdige regisseurs, maakt geen horrorfilm maar verplaatst het gegeven van de weerwolf naar de zakenwereld waar beestachtige praktijken niet ongewoon zijn. Het resultaat is eerder ironisch dan eng. Nicholson geniet zichtbaar van zijn rol waarin hij transformeert van een uitgebluste oudere man in een energiek, wellustig wolfmens. Pfeiffer daarentegen heeft een tamelijk ondankbare rol als mooie miljonairsdochter.

Consenting Adults

1992 | Thriller

Verenigde Staten 1992. Thriller van Alan J. Pakula. Met o.a. Kevin Kline, Mary Elizabeth Mastrantonio, Kevin Spacey, Rebecca Miller en Forest Whitaker.

Kline en Mastrantonio vormen een yuppie-echtpaar dat wordt opgevrolijkt door de komst van het stel Spacey-Miller als avontuurlijke buren. Vooral Spacey blijkt een kleurrijk mannetje dat Kline meteen uit de financi[KA3]ele nood helpt. Wanneer Kline zijn lodderoog wat te veel op knappe buurvrouw Miller laat vallen, stelt Spacey meteen een partnerruil-voor-[KA1]e[KA1]en- nacht voor. De volgende ochtend wordt Miller vermoord aangetroffen en Kline zit in de puree want hij wordt door iedereen met een beschuldigende vinger nagewezen. De kijker weet echter beter. Na een veelbelovende start ontsporen film en verhaal (naar een scenario van Matthew Chapman) door foutieve logica en al te vertrouwde formule-finale. Camerawerk van Stephen Goldblatt.

Regarding Henry

1991 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1991. Komedie van Mike Nichols. Met o.a. Harrison Ford, Annette Bening, Mikki Allen, Bill Nunn en Donald Moffat.

De puissant rijke, cynische advocaat Henry (Ford) wordt in het hoofd geschoten en kan zich na het voorval niets meer van zijn oude leven herinneren. Hoewel hij niet alleen zijn geheugen kwijt is, maar ook opnieuw moet leren lopen en praten, blijkt de schietpartij uiteindelijk een godsgeschenk: Henry wordt weer verliefd op zijn vrouw, is voortaan goed voor zijn dochter en blijkt genezen van die gevaarlijke aandoening die elk gewoon mens in een ambitieuze, egocentrische geldwolf verandert: de advocatuur. Het script werd geschreven door J.J. Abrams (Lost, Star Trek).

Postcards from the Edge

1990 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1990. Drama van Mike Nichols. Met o.a. Meryl Streep, Shirley MacLaine, Dennis Quaid, Gene Hackman en Richard Dreyfuss.

Nadat de aan de cocaïne verslaafde actrice Suzanne (Streep) zichzelf onmogelijk heeft gemaakt op een filmset komt ze niet meer aan de bak. Bij haar vriend Jack (Quaid) vindt ze geen steun meer, uiteindelijk gaat ze naar haar moeder, de aan de drank geraakte ex-ster Doris (MacLaine). En ze had net zo'n moeite gedaan om zich aan de knellende ouderlijke banden te ontworstelen. Carrie Fisher (Star Wars) bewerkte haar eigen roman, Streep en MacLaine vullen de hoofdrollen uitstekend in. Het einde had iets minder zoetsappig gekund.

Working Girl

1988 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1988. Romantische komedie van Mike Nichols. Met o.a. Sigourney Weaver, Harrison Ford, Melanie Griffith, Joan Cusack en Alec Baldwin.

Secretaresse Tess McGill (Griffith) is vastbesloten de top te bereiken. Wanneer haar krengerige chef (Weaver) een tijdje afwezig is, neemt ze haar plaats in en beraamt samen met een financieel expert (Ford) een grote overname. De leuke acteurs gecombineerd met de geestige dialogen van Kevin Wade zorgen voor een heel aardige, lichtvoetige film. Weaver en Griffith kregen allebei een Golden Globe en het liedje 'Let the river run' van Carly Simon kreeg een Oscar. Regisseur Nichols maakte ook The Graduate (1967) en Primary Colors (1998).

Frantic

1988 | Thriller

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1988. Thriller van Roman Polanski. Met o.a. Harrison Ford, Emmanuelle Seigner, Betty Buckley, John Mahoney en Jimmie Ray Weeks.

Een Amerikaanse arts (Ford) raakt verzeild in de onderwereld en betrokken bij spionage, als zijn vrouw op de eerste dag van hun reis naar Parijs verdwijnt. Het hallucinante begin van Frantic doet vermoeden dat Polanski ijzersterk terugkeert na zijn geflopte piratenfilm Pirates (1986), maar een kleine anderhalf uur later blijkt dat de maestro weinig meer afleverde dan een redelijke spionagethriller. Frantic verliest spanning zodra Fords tegenspeelster Emmanuelle Seigner (Polanski's toenmalige vriendin) in beeld komt. Dan weet de kijker wel zo ongeveer hoe de zaken ervoor staan. Overigens doet Ford het als 'American abroad' uitstekend.

Biloxi Blues

1988 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1988. Drama van Mike Nichols. Met o.a. Matthew Broderick, Christopher Walken, Matt Mulhern, Corey Parker en Casey Siemaszko.

Eugene Jerome (Broderick), die we leerden kennen in BRIGHTON BEACH MEMOIRS, wordt in 1943 onder de wapenen geroepen. Van het hartelijke ouderlijke huis in Brooklyn komt hij terecht in het koude militaire instructiekamp in Biloxi, Mississippi. Zijn droom over heldendom en avontuur wordt al vlug de bodem ingeslagen door de blinde discipline en de dictatuur van onderofficiers, die het vooral hebben gemunt op de intellectuele jongeman. Dit scenario van Neil Simon (die ook het toneelstuk schreef) heeft de melancholisch/nostalgische stijl van het vorige en eveneens een duidelijk autobiografische inslag. Er zit meer actie in, maar de kwetsbare humor is overeind gebleven. De acteurs leveren schitterende prestaties. Uitstekende fotografie van Bill Butler en een luchtige score van Georges Delerue. Het derde deel van deze trilogie werd voor tv geproduceerd als NEIL SIMON`S BROADWAY BOUND (1992). Gefilmd in Super 35.

Nadine

1987 | Komedie

Verenigde Staten 1987. Komedie van Robert Benton. Met o.a. Kim Basinger, Jeff Bridges, Rip Torn, Gwen Verdon en Glenne Headly.

De films van Robert Benton (Kramer vs. Kramer) zijn van constante kwaliteit, maar in het ongrappige Nadine gleed hij met één voet uit, om dankzij de kracht van Basinger en Bridges nog net overeind te blijven. Basinger is de domblonde titelheldin in deze klucht die zich afspeelt in het Texas van de jaren vijftig. Nadine laat sexy foto's maken bij de verkeerde fotograaf, wil ze terugstelen en komt samen met haar echtgenoot (Bridges) in een grootscheepse zwendel terecht. Aanstekelijke muziek van Sweethearts of the Rodeo.

Heartburn

1986 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1986. Komedie van Mike Nichols. Met o.a. Meryl Streep, Jack Nicholson, Jeff Daniels, Maureen Stapleton en Stockard Channing.

Een schrijfster, zwanger van haar tweede kind, ontdekt dat haar man een verhouding met een andere vrouw heeft. De pittige, intelligente tragikomedie profiteert van de acteerprestaties van Streep en Nicholson, hoewel nooit echt duidelijk wordt waarom deze twee ooit op elkaar gevallen zijn. Het script is van Nora Ephron, gebaseerd op haar autobiografische roman.

Kids Don't Tell

1985 | Drama

Verenigde Staten 1985. Drama van Sam O'Steen. Met o.a. Michael Ontkean, JoBeth Williams, Leo Rossi, John Sanderford en Ari Meyers.

Filmmaker Ontkean maakt een documentaire over kindermishandeling. Hij is geschokt door de verhalen van de kinderen zelf en raakt erg betrokken bij de ervaringen van de slachtoffertjes. Zijn vrouw Williams reageert aanvankelijk koel op zijn werk tot hij ontdekt dat ze al jaren iets verzwegen heeft. Sterk ontroerend docu-drama over een zeer schrijnende criminaliteitsvorm. O'Steen die van huis uit montage-man is en voor deze gelegenheid regisseur, dringt door tot de kern van de zaak. Hij wordt daarbij geholpen door een uitstekende cast en ondersteund door een sober en doeltreffend script van Peter Silverman en Maurice Hurley zodat zijn pleidooi kracht bijgezet wordt. Zeer

Silkwood

1983 | Biografie, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1983. Biografie van Mike Nichols. Met o.a. Meryl Streep, Kurt Russell, Cher, Craig T. Nelson en Diana Scarwid.

Karen Silkwood (Streep) werkt halverwege de jaren zeventig in een kerncentrale in Oklahoma, net als haar huisgenoten Drew (Russell) en Dolly (Cher). Iedereen draait overuren, en zo af en toe worden veiligheidsregels niet nageleefd. ‘Gevaarlijk,’ ontdekt Karen, en ze trekt aan de bel. Het wordt haar niet in dank afgenomen door de directie, en ook niet door collega’s, die bang zijn voor hun baan. Sterk klokkenluidersdrama, gebaseerd op ware gebeurtenissen, met uitstekend spel van Streep en prettig sobere regie van Nichols. Streep, Cher en Nichols werden genomineerd voor een Oscar.

The Best Little Girl in the World

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Sam O'Steen. Met o.a. Charles Durning, Eve Marie Saint, Jennifer Jason Leigh, Melanie Mayron en Viveca Lindfors.

Een voorbeeldige tiener uit een middenstandsgezin lijdt aan anorexia nervosa - zelfopgelegd hongeren - en kwijnt langzaam weg. Steve Levenkrons roman was de basis voor een tv-spel van David Moessinger, vooral goed gespeeld door Durning en Saint als de wanhopige ouders van het meisje, en Miller als haar psychiater.

Sparkle

1976 | Muziek

Verenigde Staten 1976. Muziek van Sam O'Steen. Met o.a. Philip M. Thomas, Irene Cara, Lonette McKee, Dwan Smith en Mary Alice.

De opkomst van een zanggroepje à la The Supremes. Een overdosis aan clichés doet de film echter geen goed, al staan er vakkundige regie, goede muzikale nummers en levendig spel van McKee tegenover.

Look What's Happened to Rosemary's Baby

1976 | Horror

Verenigde Staten 1976. Horror van Sam O'Steen en Sam O'Steele. Met o.a. Stephen McHattie, Patty Duke Astin, Broderick Crawford, Ruth Gordon en Lloyd Haynes.

Het vervolg op de succesfilm uit `68 met occultisme als onderwerp. Hierin wordt de jeugd en de weg naar de volwassenheid van het duivelse kind (McHattie) nagegaan. Patty Duke Astin is zijn verontruste mammie. Milland en Gordon (terug in haar oorspronkelijke rol) staan aan het hoofd van de duivelaanbidders. Een ongeïnspireerd vervolg op de klassieke Polanskifilm. Opnieuw getiteld, wie had dat niet kunnen raden, ROSEMARY'S BABY II.

High Risk

1976 | Misdaad

Verenigde Staten 1976. Misdaad van Sam O'Steen. Met o.a. Victor Buono, Joseph Sirola, Don Stroud, JoAnna Kara Cameron en Ronne Troup.

Een avonturenkomedie waarin zes voormalige circusartiesten op klaarlichte dag een kostbaar kunstwerk uit een buitenlandse ambassade proberen te stelen.

Queen of the Stardust Ballroom

1975 | Romantiek

Verenigde Staten 1975. Romantiek van Sam O'Steen. Met o.a. Maureen Stapleton, Charles Durning, Michael Brandon, Michael Strong en Charlotte Rae.

Een prachtig verfilmd verhaal van een liefde tussen een weduwe en een getrouwde postbode, die elkaar in een plaatselijke danshal ontmoeten. Een filmische hymne van Jerome Kass; voortreffelijk spel van de hoofdrolspelers.

I Love You, Goodbye

1974 | Drama

Verenigde Staten 1974. Drama van Sam O'Steen. Met o.a. Hope Lange, Earl Holliman, Michael Murphy, Patricia Smith en Kerry Shuttleton.

Een gefrustreerde huisvrouw besluit haar gezin te verlaten om het in haar eentje te gaan maken.Een mild feministisch drama met goed acteerwerk van Lange.

Goodbye I Love You

1974 |

1974. Sam O'Steen. Met o.a. Hope Lange, Patricia Smith, Michael Murphy, Earl Holliman en Kerry Shuttleton.

Een gefrustreerde huisvrouw besluit haar gezin te verlaten om het in haar eentje te gaan maken.Een mild feministisch drama met goed acteerwerk van Lange.

Chinatown

1974 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1974. Film noir van Roman Polanski. Met o.a. Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston, Perry Lopez en John Hillerman.

Man met mes: 'You're a very nosy fellow, kitty cat. Huh? You know what happens to nosy fellows? Huh? No? Wanna guess? Huh? No? Okay. They lose their noses.' En hij trekt het mes, waarvan hij de punt in een neusgat van privédetective J.J. Gittes heeft gestoken naar zich toe, en snijdt diens reukorgaan open. Dit is wellicht het krachtigste beeld uit de film noir klassieker Chinatown. De man met het mes is Roman Polanski, die de film ook regisseerde, Gittes wordt gespeeld door Jack Nicholson. De plot is te gecompliceerd en te vernuftig in elkaar gezet om zo maar even na te vertellen. De dialogen zijn onovertroffen. Het briljante, zij het door Polanski naar diens hand gezette scenario, is van Robert Towne.

A Brand New Life

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van Sam O'Steen. Met o.a. Cloris Leachman, Martin Balsam, Marge Redmond, Gene Nelson en Mildred Dunnock.

Geloofwaardig melodrama rond een echtpaar van middelbare leeftijd die reageren op het onverwachte vooruitzicht dat ze hun eerste kind krijgen. Opzienbarend script en rollen.

The Sterile Cuckoo

1969 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1969. Romantiek van Alan J. Pakula. Met o.a. Liza Minnelli, Wendell Burton, Tim McIntire, Austin Green en Elisabeth Harrower.

Eenzame Pookie Adams (Minnelli) dringt zichzelf op bij de kersverse student Jerry Payne (Burton) die haar wel aandacht móet geven. Een overtuigend kijkje op een ontluikende liefde waarin Minnelli een opvallende rol heeft, met Burton minstens zo goed als naïeve jongeman die uiteindelijk boven Pookie uitgroeit.

Rosemary's Baby

1968 | Thriller, Horror

Verenigde Staten 1968. Thriller van Roman Polanski. Met o.a. Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon, Sidney Blackmer en Maurice Evans.

Eerste film die de Pools-Franse regisseur Polanski in Amerika maakte zou een horrorklassieker van jewelste worden. Het jonge stel Rosemary (Farrow) en Guy (Cassavetes) Woodhouse betrekt een appartement en raakt bevriend met de buren. Wanneer zij zwanger wordt en er eigenaardige dingen in het pand gebeuren, begint Rosemary steeds meer te twijfelen aan de mensen om haar heen en aan de veiligheid van haar kind. Uitstekend gemaakte, in het New Yorkse Dakota-gebouw opgenomen bewerking van het gelijknamige boek van Ira Levin, is sterk af te raden tijdens zwangerschap.

The Graduate

1967 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1967. Drama van Mike Nichols. Met o.a. Anne Bancroft, Dustin Hoffman, Katharine Ross, William Daniels en Murray Hamilton.

Hoffman werd een ster met dit vrolijke portret van de jonge Ben, die valt voor de charmes van Mrs. Robinson (Bancroft), een goede vriendin van zijn ­ouders, en dan verliefd wordt op haar dochter(Ross). De film, destijds innig gekoesterd door jongeren die zich net als het hoofdpersonage afzetten tegen hun burgerlijke ouders, werd een hit en rijk bedeeld met Oscarnominaties. Overigens was de dertigjarige Hoffman in werkelijkheid slechts zes jaar jonger dan Bancroft. Mis niet de schitterende opening, een visueel hoogstandje van cameraman Robert Surtees, en zeker ook niet het inmiddels klassieke ­einde.

Cool Hand Luke

1967 | Komedie, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1967. Komedie van Stuart Rosenberg. Met o.a. Paul Newman, George Kennedy, J.D. Cannon, Lou Antonio en Robert Drivas.

Stervehikel voor Newman speelt zich af in een wrede gevangenis waar Luke voor een klein vergrijp terecht komt en pas na de nodige confrontaties met medegevangene Dragline (de met een Oscar bekroonde Kennedy) en talloze vernederingen uit weet te ontsnappen. Newman, genomineerd voor een Oscar, is geweldig als de eenling die onder alle omstandigheden het hoofd koel houdt. Memorabel is een wedstrijd hardgekookte eieren eten die Luke wint (hij verorbert er maar liefst 50). In bijrollen duiken vele bekende gezichten op, onder wie Jo Van Fleet (als Luke's zieke moeder), Harry Dean Stanton en Dennis Hopper. (RdL/VPRO Gids)

Who's Afraid of Virginia Woolf?

1966 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1966. Drama van Mike Nichols. Met o.a. Elizabeth Taylor, Richard Burton, George Segal en Sandy Dennis.

Twee echtparen brengen een avondje bij elkaar door met snijdende gesprekken. Burton en Taylor - toentertijd ook een echtpaar - spelen samen het hart uit het lijf in een treffend toneelstuk van Edward Albee. Taylor en Dennis kregen Oscars, zowel als Haskell Wexler voor zijn aanstekelijke zwart-wit fotografie, Richard Sylbert voor de vormgeving en Irene Sharaff voor de kostuums. Deze film doorbrak indertijd het Hollywood- taboe wat volwassen onderwerpen betreft. Ook al zou hij vandaag niet meer zo hard overkomen, toch is het mogelijk, dat er voor de tv nog wel wat ferme taal uitgesneden wordt. Het scenario is van Ernest Lehman. Nichols' eerste film als regisseur.

None But the Brave

1965 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Japan 1965. Drama van Frank Sinatra. Met o.a. Frank Sinatra, Tommy Sands, Clint Walker, Tony Bill en Brad Dexter.

Frank Sinatra regisseerde na zijn debuut None But the Brave nooit meer een film, en het is wel te zien waarom. Vooral de terugblikken in deze film zijn niet in balans. Als acteur laat Sinatra betere kanten zien. Hij is een cynische Amerikaanse militair arts die tijdens WO II met een regiment op een eiland in de Stille Oceaan strandt. Hier is, eveneens afgesloten van de eigen troepen, een Japans eskadron gelegerd. Amerikaanse en Japanse schrijvers deden hun best om in None But the Brave het perspectief van beide kampen te belichten, zodat de schermutselingen, de wapenstilstand en de tragische heropening van vuur maximale betekenis zouden hebben. Een dappere poging.