Claude Boissol

Regisseur

Claude Boissol is regisseur.
Er zijn 36 films gevonden.

L'homme dans la nuit

1993 | Misdaad

Frankrijk 1993. Misdaad van Claude Boissol. Met o.a. Patrick Catalifo, Laure Killing, Véronique Prune, Didier Benureau en Farid Chopel.

Inspecteur Morane (Catalifo) zit bij een speciale afdeling, die zich bezighoudt met de bestrijding van de zware misdaad. Morane scoort bij zijn top als het hem lukt Ricord (Blain) in te rekenen, een gangster, die al geruime tijd wordt gezocht. Enkele dagen later tijdens de achtervolging van een drugsdealer krijgt hij een klap op zijn kop. In het ziekenhuis wordt vastgesteld dat hij blind is. Dat leidt tot de nodige frustraties. Daarbij komt dat hij koste wat het kost de dader in de kraag wil vatten. Catalifo speelt heel overtuigend in een nauwelijks origineel te noemen tv-film. Het scenario van Paul Andréota en André G. Brunelin zit evenwel hecht in elkaar en houdt de aandacht tot de ontknoping vast.

Espionne et tais-toi: Opération soupe à l'oseille

1991 | Komedie

Frankrijk 1991. Komedie van Claude Boissol. Met o.a. Grâce de Capitani, Charles Denner en Sophie Grimaldi.

Uit de serie [KL]Espionne et tais-toi[KLE]. Twee hoge functionarissen, die de Zuidafrikaanse geheime dienst willen destabiliseren, beramen een komplot. Ze willen doen geloven dat de belangrijkste van hen is ontslagen, en maken daartoe gebruik van de diensten van de spionne in kwestie (Capitani). Zit dichtbij de parodie op de klassieke spionagefilm, want er is sprake van een opeenvolging van blunders. Vlot en op de voor deze tv-maker kenmerkende onpersoonlijke wijze geregisseerd. Ongelijkmatige acteerprestaties. Capitani bezit een uitdagende charme, Grimaldi trekt gezichten, en het is jammer dat het grote talent van Denner in dergelijke onbeduidend tijdverdrijf wordt ingezet.

Espionne et tais-toi: Les vacances du pouvoir

1991 | Komedie

Frankrijk 1991. Komedie van Claude Boissol. Met o.a. Grâce De Capitani, Charles Denner en Sophie Grimaldi.

De chef van de Bulgaarse geheime dienst is naar het westen overgelopen. Door omstandigheden moet hij onderduiken bij de ouders van Agn[KA2]es (Capitani), de spionne in kwestie, maar ondanks hun stand en hoewel zij betrouwbaar lijken, zijn deze ouders bedriegers. Zesde deel van de serie Espionne et tais- toi en zoals steeds is de regie redelijk maar niet erg origineel, zijn de personages aardig maar oppervlakkig. De stijl is die van een komedie.

Espionne et tais-toi: L'omelette norvégienne

1991 | Misdaad, Komedie

Frankrijk 1991. Misdaad van Claude Boissol. Met o.a. Grâce de Capitani, Charles Denner en Sophie Grimaldi.

Tweede aflevering van de serie Espionne et tais-toi, waarin Agnès wegens geldgebrek weer spionagewerk gaat doen, en naar de ambassade van een Zuidamerikaanse bananenrepubliek wordt gestuurd, waar zij allerlei vreemdsoortig gedrag ontwaart. Het voorbeeld zelve van een serie die om aan te zien is, maar zo weer vergeten.

Espionne et tais-toi: Fantasmagoria

1991 | Misdaad, Komedie

Frankrijk 1991. Misdaad van Claude Boissol. Met o.a. Grâce de Capitani, Charles Denner, Sophie Grimaldi en Jacques François.

Derde deel van de serie [KL]Espionne et tais-toi[KLE]. Hier onderzoekt de charmante spionne (Capitani) het geval van een man die in Portugal door een auto is aangereden. Uiteraard raadt een kind van acht jaar al dat het in werkelijkheid niet om een ongeluk gaat. Met dat uitgangspunt de gebruikelijke, al duizend maal eerder vertoonde verwikkelingen. Gelukkig wint het komische aspect het van de rest, en de hoofdrolspeelster is inderdaad op een nogal pikante manier heel charmant (sic). Met enige goede wil :

Une sauterelle dans un magasin de porcelaine

1990 | Misdaad, Komedie

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Boissol. Met o.a. Danièle Evenou, Xavier Saint-Macary en Christian Alers.

Pervenche doet ditmaal onderzoek naar een overval die is gepleegd bij een grote antiquair op Saint-Germain-des-Près. Maar met de als altijd bitse maar charmante Evenou, zodat eerder sprake is van een humoristische dan van een dramatische ondertoont. Ontspannend.

Meurtre avec préméditation: Le squale

1990 | Misdaad, Thriller, Romantiek

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Boissol. Met o.a. Grace De Capitani, Jean-Claude Dauphin, Marco Bisson, Lyliane Patrick en André Sanfratello.

Een verfilming, en zonder twijfel de beste tot nu toe, uit de serie Meurtre avec préméditation, van een van de beste Franse detectiveschrijvers die er momenteel zijn. De handeling is verplaatst van het zuiden van Frankrijk naar Bourgondië en, bij wijze van uitzondering, is dat een goed idee want de schoonheid en de droefgeestigheid van het landschap brengt een mysterieuze en angstaanjagende sfeer met zch mee voor deze zwaarmoedige geschiedenis over een tragische liefde. Een vrouw verlaat haar echtgenoot, een integere rechter in een stadje waar een beklemmende atmosfeer heerst, omdat zij zich heeft laten verleiden door een man, die is omgekocht door lieden die de rechter chanteren. Ze willen dat hij zwicht en ontslag van rechtsvervolging uitspreekt, tegen zijn diepe overtuiging in. Bewerking en dialoog van André Brunelin. Boeiende, verleidelike en overtuigende personages. Aan zulk goed werk van deze tv-regisseur waren we nog niet gewend!

Le temps des as

1990 | Avonturenfilm, Historische film

Frankrijk 1990. Avonturenfilm van Claude Boissol. Met o.a. Bruno Pradal, Jean-Claude Dauphin, Jean-Marc Therin, Philippe Brigaud en Suzanne Gabriello.

De avonturen van iemand met een passie voor de luchtvaart en alles daaromheen toen dit nog in de kinderschoenen stond aan het begin van deze eeuw. Een goede reconstructie die weinig geld heeft gekost. De regie is netjes gedaan terwijl de echte sterren ondanks hun onzekere gedrag hoe dan ook de schilderachtige 'oude kistjes' zijn.

Le patron

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Boissol. Met o.a. Yves Rénier, Clément Michu, Paul Le Person, Christine Laurent en Béatrice Agenin.

Een persmagnaat regeert als een verschrikkelijke tiran over zijn personeel en zijn familie. Wanneer hij ontdekt dat zijn vrouw hem bedriegt met een jonge journalist, doodt hij deze eenvoudigweg en regelt het een en ander, zodat de verdenking op haar zal vallen. Commissaris Moulin heeft het echter door! Is het bekijken waard. Deze tv-filmer is een goed vakman. Dat is alles wat erover valt te zeggen.

Le nabab ventouse

1990 | Misdaad, Komedie

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Boissol. Met o.a. Danièle Evenou, Christian Alers, Alain Doutey, Gérard Hernandez en Patrick Guillemin.

Een machtig wapensmokkelaar wordt verliefd op Pervenche (Evenou), terwijl commissaris Lavedant (Alers) hem achtervolgt in de hoop een aanklacht tegen hem te kunnen indienen. Een nieuwe, vrij komische versie van deze politieserie. Zonder pretenties, maar welkom temidden van het goedkope geweld, waarmee de kijker via televisie- en bioscoopscherm toch al wordt overstelpt. Met het enthousiasme en de bittere charme van Evenou.

La malle sanglante

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Boissol. Met o.a. Danièle Evenou, Xavier Saint-Macary, Christian Alers, Jean-Pierre Castaldi en Vernon Dobtcheff.

Marie Pervenche leidt het onderzoek rond de zaak van een jonge Amerikaanse die niet ver van het museum Grévin, waar de illusionist Orlando meerdere malen per dag zijn nummer 'De bloedige koffer' opvoert, wordt doodgestoken. Een ultra-klassiek thema dus en niet bijster origineel. Toch spannend en veel grappige situaties ook, die Evenou wel zijn toevertrouwd.

La folle journée du général Despeck

1990 | Komedie

Frankrijk 1990. Komedie van Claude Boissol. Met o.a. Danièle Evenou, Alain Doutey, Christian Alers, Claude Nicot en Patrick Guillemin.

Marie (Evenou) laat de auto wegslepen van een technocraat die voor een conferentie over nucleaire ontwapening naar Parijs is gekomen. Helaas was die auto gehuurd door een van zijn relaties en gebruikte hij hem om discreet zijn vriendinnetje op te zoeken. Wanneer ook de vrouw van de man in de stad aankomt, probeert Marie haar blunder te herstellen... Als de film al iets weg heeft van een politiefilm, dan komt dat doordat de heldin de parkeerwachtster is uit de serie Marie pervenche. In werkelijkheid heeft het geheel meer van een klucht. Zonder enige persoonlijke inbreng in elkaar geflanst door deze o zo produktieve regisseur, maar toch redelijk grappig dankzij het acteerwerk en de droge humor van de scenario/dialogenschrijvers Charles en Eric Watton.

La folle de Maigret

1990 | Misdaad, Mysterie

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Boissol. Met o.a. Jean Richard, François Cadet, J.F. Delvaux, Maurice Gauthier en Hélène Dieudonné.

De verfilming van een novelle van Georges Simenon over een onderzoek van commissaris Maigret. Het uitgangspunt vormt het verhaal dat een oude dame, die door iedereen voor krankzinnig wordt versleten, hem vertelt. Jammer dat de regie zo onpersoonlijk is, want het plot is als altijd even amusant.

L'étoile filante

1990 | Misdaad, Komedie

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Boissol. Met o.a. Danièle Evenou, Alain Doutey, Christian Alers, Claude Nicot en Jean Vigny.

Een nieuw avontuur van Pervenche die de prima ballerina van het Moskouse ballet, op toernee in Parijs, helpt bij haar keuze voor de vrijheid. Zij verdwijnt in een uniform. Pervenche ontketent aldus een diplomatiek schandaal. Een nogal uitgekauwd gegeven als uitganspunt maar amusante, komische variaties en het lichtelijk zure temperament van Evenou in een voor dit soort televisieregisseurs gebruikelijke, weinig opvallende regie.

L'amnésique est bon enfant

1990 | Komedie, Misdaad

Frankrijk 1990. Komedie van Claude Boissol. Met o.a. Danièle Evenou, Alain Doutey, Christian Alers, Patrick Guillemin en Claude Mann.

Op kerstavond treft Marie Pervenche Evenou) iemand aan die aan geheugenverlies lijdt en in een auto is achtergelaten. Zij doet wat haar goede hart haar ingeeft en neemt hem mee naar huis. Dan verschijnt plotseling commissaris Lavedant (Alers). Klassieker kan het al haast niet, wat het scenario betreft. Toch niet gek en bovendien met de uitdagende schoonheid van Evenou.

Salade russe

1989 | Komedie, Misdaad

Frankrijk 1989. Komedie van Claude Boissol. Met o.a. Danièle Evenou, Xavier Saint-Macary, Christian Alers, Gérard Hernandez en Jacques Marin.

Grappige, goed opgebouwde politie-avonturen van Paul Andréota, die hierin is gespecialiseerd, inclusief ontvoeringen en geheime plannen. Het is bijna niet te geloven maar Boissol levert nog best goed werk af in dit pretentieloze komische genre. Evenou zorgt met haar uitdagende schoonheid voor de rest.

Marie Pervenche: Une tigresse dans le moteur

1989 | Komedie, Misdaad

Frankrijk 1989. Komedie van Claude Boissol. Met o.a. Danièle Evenou, Xavier Saint-Macary, Christian Alers, Christian Barbier en Corinne Touzet.

De vrouwelijke eigenaar van een pakhuis wordt lastig gevallen door inbrekers en helpt een gewapende schurk om zeep. De commissaris maakt er een banaal zelfverdedigingsgeval van, maar Marie heeft zo haar bedenkingen. Wat het scenario en de vertolking betreft één van de degelijkste delen van de serie Marie Pervenche. De film heeft een komische ondertoon, hoewel de humor af en toe aan de zwarte kant is. Zeer goed gespeeld voor een serie die niet uitblinkt door haar originaliteit en haar regie.

L'étrange histoire d'Emilie Albert

1989 | Komedie, Avonturenfilm

Frankrijk 1989. Komedie van Claude Boissol. Met o.a. Françoise Arnoul, Bernard Fresson en Andrée Ferréol.

Het plot is opgebouwd rond de persoon van Emilie. Zij wijdt zich geheel aan de gemeenschap van het dorp waar zij woont maar over haar verleden zwijgt zij in alle talen. Geen hond die er wakker van ligt. Een mager thema voor een avondvullende speelfilm. In ieder geval ontbreekt het de tekening van het dagelijks leven op het platteland niet aan gevoeligheid en echtheid, terwijl goede acteurs een regie staande houden die ermee doorkan.

Espionne et tais-toi: On se fait la malle

1989 | Komedie

Frankrijk 1989. Komedie van Claude Boissol. Met o.a. Grâce de Capitani, Charles Denner, Sophie Grimaldi, Christian Barbier en Clément Michu.

Pilot voor de serie. De titel geeft in grote lijnen al aan om welke stijl het gaat. Of hoe een leuke inbreekster door een agent van de geheime dienst wordt ingehuurd, zonder nu precies te weten voor welke opdracht. Vanaf dan vallen door haar grillige en verwarrende handelwijze de lijken bij bosjes, dit alles vanuit komische gezichtshoek. Nette en, zoals altijd bij Boissol, onpersoonlijke regie maar de situaties en de dialogen zijn heel aaardig.

Espionne et tais-toi : Papie pie et pas papa

1989 | Komedie

Frankrijk 1989. Komedie van Claude Boissol. Met o.a. Grâce de Capitani en Jean-François Balmer.

Een van de grootste rampen uit de serie, met een thema dat te overtrokken is om geloofwaardig over te komen. De geheime dienst doet onze twee bekende geheime agenten een verbluffende mededeling: de premier van de Sovjetunie, Beloganoff, en de president van de V.S., Logan, zouden broers zijn! Rondom dit onderwerp voor zwakbegaafden borduurt ons tv-baasje wat slap en onsamenhangend gezwatel, op basis van iets dat opvalt als het tegendeel van een scenario. Om met zo'n uitgangspunt een spannende film in elkaar te zetten, zijn talent en financiële middelen van een Stanley Kubrick vereist! Eerder waardeloos dan

Espionne et tais-toi : Les poubelles de la gloire

1989 | Komedie

Frankrijk 1989. Komedie van Claude Boissol. Met o.a. Grâce de Capitani en Jean-François Balmer.

Agn[KA2]es (Capitani) moet zich verkleden als werkster, om te kunnen snuffelen in de prullebakken van een laboratorium dat volgens de geheime dienst fungeert als dekmantel voor de KGB. Een achterhaald en nauwelijks interessant onderwerp. Tam, onbeduidend en banaal: één van de slechtste films uit de serie.

Le Transfuge

1988 | Misdaad

Frankrijk 1988. Misdaad van Claude Boissol. Met o.a. Yves Rénier, Peter Semler, Marpessa Djan, Clément Michu en Liliane Patrick.

Een nieuw onderzoek van commissaris Moulin. Er is hier sprake van de moord op een Oosteuropese politieke vluchteling. De film is wel aardig en bezit tenminste de verdienste elk bloedig geweld te vermijden.

La dernière patrouille

1988 | Komedie, Misdaad, Thriller

Frankrijk 1988. Komedie van Claude Boissol. Met o.a. Danièle Evenou, Xavier Saint-Macary, Christian Alers, Michel Peyrelon en Patrick Guillemin.

Een politie-inspecteur laat zich overhoop schieten vlak voordat hij met pensioen zou gaan. Vrouwelijke commissaris Evenou besluit wraak te nemen. Ze infiltreet in de onderwereld en wordt geheel onverwacht geholpen door de godfather van het milieu waarin ze verkeert. Ondanks de moord in het begin liijkt de film meer een satirische komedie, aangezien de reeds eerder genoemde peetvader Vincenzini (Peyrelon) nogal karikaturaal neergezet is. De produktie is eé[KA1]n van de aardigste en wellicht beste delen van de serie Marie Pervenche en lijkt haast voor de bioscoop gemaakt te zijn!

Espionne et tais-toi: Flamiche-en-Barzac

1988 | Komedie, Misdaad

Frankrijk 1988. Komedie van Claude Boissol. Met o.a. Grâce de Capitani en Jean-François Balmer.

Frankrijk moet de sinistere (en uiteraard Latijns- Amerikaanse) dictator Colombo ontvangen. Agn[KA2]es (Capitani) en Malone (Balmer) moeten voorkomen dat er een aanslag gepleegd wordt. Natuurlijk komen ze in het een of ander boerengat terecht waarvan de naam het gehucht in de titel van deze aflevering alleen al het komische karakter van deze serie aangeeft: een 'flamiche' is eigenlijk een soort streekgebonden taart. Een stripverhaal dat iedere beschrijving tart. Afgezien van de eindeloze armoede van het scenario heeft de regisseur ook nog eens te weinig middelen tot zijn beschikking gehad voor het onderwerp dat hij wil behandelen. Een goed slaapmiddel voor de slapelozen.

Commissaire Moulin, police judiciaire : Un hanneton sur le dos

1988 | Misdaad

Frankrijk 1988. Misdaad van Claude Boissol. Met o.a. Yves Rénier, Clément Michu, Daniel Colas, Gilles Segal en Liliane Patrick.

Meneer en mevrouw Caradec leiden een rustig leven met hun twee kinderen en een au pair. Dan wordt het au pair-meisje vermoord. Meneer Caradec wordt veroordeeld maar commissaris Moulin wil niet geloven dat hij schuldig is en gaat op onderzoek uit. Een degelijk geregisseerde politiefilm met een goede rol van Renier in de rol van de beroemde commissaris. Scenario van Paul Andreota.

Espionne et tais-toi: La métaphysique de l'oeuf

1987 | Komedie

Frankrijk 1987. Komedie van Claude Boissol. Met o.a. Grâce de Capitani, Jean-François Balmer, Sophie Grimaldi, Charles Denner en Jacques François.

Van de meer dan wisselvallige serie uit de titel. Agn[KA2]es (Capitani) volgt een dieet op basis van... hardgekookte eieren. Om haar voor de gek te houden schrijft Malone (Balmer) een paar humoristische (en goedkope) geintjes, die helaas de aandacht trekken van een stel internationale terroristen. Het scenario is niet veel waard en wordt minstens even banaal in beeld gebracht door de dienstdoende filmdraaier van deze serie. Bovendien speelt Grimaldi als een hardgekookt ei.

Espionne et tais-toi : L'homme qui n'en savait rien

1987 | Komedie

Frankrijk 1987. Komedie van Claude Boissol. Met o.a. Grâce de Capitani en Jean-François Balmer.

De hoofdpersoon is een oude overloper uit het Oosten (denkt men) die naar Ouarzazate vlucht (doe eens intellectueel en kijk in een atlas: er wordt niet verklapt waar het ligt) en daar in een luxueus hotel een dameskapsalon begint. Dat is de ene kant van het verhaal. Aan de andere kant worden de twee geheime agenten van dienst erop uitgestuurd om hem op te sporen. We wanen ons in een stripverhaal van Hergé. Net als zoveel andere films uit deze serie een zwakzinnig avontuur. Wellicht vraagt u zich af waarom dergelijke flauwiteiten telkens opnieuw worden uitgezonden. Als wij u vertellen dat dit vooral gebeurt in de maanden juli en augustus, is het antwoord op de vraag niet moeilijk meer: om de gaten in de programmering op te vullen. De echte maker van deze film is de anonieme cameraman: vooral zijn palmbossen zijn de moeite waard. Hij verdient een grote pluim, maar de film blijft

La Folle De Maigret

1984 | Thriller

Frankrijk 1984. Thriller van Claude Boissol.

De hoofdpersoon is een oude overloper uit het Oosten (denkt men) die naar Ouarzazate vlucht (doe eens intellectueel en kijk in een atlas: er wordt niet verklapt waar het ligt) en daar in een luxueus hotel een dameskapsalon begint. Dat is de ene kant van het verhaal. Aan de andere kant worden de twee geheime agenten van dienst erop uitgestuurd om hem op te sporen. We wanen ons in een stripverhaal van Hergé. Net als zoveel andere films uit deze serie een zwakzinnig avontuur. Wellicht vraagt u zich af waarom dergelijke flauwiteiten telkens opnieuw worden uitgezonden. Als wij u vertellen dat dit vooral gebeurt in de maanden juli en augustus, is het antwoord op de vraag niet moeilijk meer: om de gaten in de programmering op te vullen. De echte maker van deze film is de anonieme cameraman: vooral zijn palmbossen zijn de moeite waard. Hij verdient een grote pluim, maar de film blijft

Maigret Hesite

1983 | Thriller

Frankrijk 1983. Thriller van Claude Boissol.

De hoofdpersoon is een oude overloper uit het Oosten (denkt men) die naar Ouarzazate vlucht (doe eens intellectueel en kijk in een atlas: er wordt niet verklapt waar het ligt) en daar in een luxueus hotel een dameskapsalon begint. Dat is de ene kant van het verhaal. Aan de andere kant worden de twee geheime agenten van dienst erop uitgestuurd om hem op te sporen. We wanen ons in een stripverhaal van Hergé. Net als zoveel andere films uit deze serie een zwakzinnig avontuur. Wellicht vraagt u zich af waarom dergelijke flauwiteiten telkens opnieuw worden uitgezonden. Als wij u vertellen dat dit vooral gebeurt in de maanden juli en augustus, is het antwoord op de vraag niet moeilijk meer: om de gaten in de programmering op te vullen. De echte maker van deze film is de anonieme cameraman: vooral zijn palmbossen zijn de moeite waard. Hij verdient een grote pluim, maar de film blijft

Maigret En Meuble

1983 | Thriller

Frankrijk 1983. Thriller van Claude Boissol.

De hoofdpersoon is een oude overloper uit het Oosten (denkt men) die naar Ouarzazate vlucht (doe eens intellectueel en kijk in een atlas: er wordt niet verklapt waar het ligt) en daar in een luxueus hotel een dameskapsalon begint. Dat is de ene kant van het verhaal. Aan de andere kant worden de twee geheime agenten van dienst erop uitgestuurd om hem op te sporen. We wanen ons in een stripverhaal van Hergé. Net als zoveel andere films uit deze serie een zwakzinnig avontuur. Wellicht vraagt u zich af waarom dergelijke flauwiteiten telkens opnieuw worden uitgezonden. Als wij u vertellen dat dit vooral gebeurt in de maanden juli en augustus, is het antwoord op de vraag niet moeilijk meer: om de gaten in de programmering op te vullen. De echte maker van deze film is de anonieme cameraman: vooral zijn palmbossen zijn de moeite waard. Hij verdient een grote pluim, maar de film blijft

Maigret Et La Jeune Morte

1975 | Thriller

Frankrijk 1975. Thriller van Claude Boissol.

De hoofdpersoon is een oude overloper uit het Oosten (denkt men) die naar Ouarzazate vlucht (doe eens intellectueel en kijk in een atlas: er wordt niet verklapt waar het ligt) en daar in een luxueus hotel een dameskapsalon begint. Dat is de ene kant van het verhaal. Aan de andere kant worden de twee geheime agenten van dienst erop uitgestuurd om hem op te sporen. We wanen ons in een stripverhaal van Hergé. Net als zoveel andere films uit deze serie een zwakzinnig avontuur. Wellicht vraagt u zich af waarom dergelijke flauwiteiten telkens opnieuw worden uitgezonden. Als wij u vertellen dat dit vooral gebeurt in de maanden juli en augustus, is het antwoord op de vraag niet moeilijk meer: om de gaten in de programmering op te vullen. De echte maker van deze film is de anonieme cameraman: vooral zijn palmbossen zijn de moeite waard. Hij verdient een grote pluim, maar de film blijft

Napoleon II, l'aiglon

1961 | Komedie, Biografie, Romantiek

Duitsland/Frankrijk 1961. Komedie van Claude Boissol. Met o.a. Bernard Verley, René Dary, Danièle Gaubert, Paul Hubschmidt en Marianne Koch.

Napoleons zoon wordt door zijn grootvader, de keizer van Oostenrijk, opgevoed, maar blijft tegen de invloed van zijn omgeving in zijn vader idealiseren. In 1830 slaagt een getrouwe van zijn vader er in hem te bereiken en haalt hem over naar Parijs te gaan, maar dan is het adelaarsjong al te zwaar ondermijnd door tuberculose. Luxueuze decors zijn de voornaamste bezienswaardigheid in deze als smartlap gebrachte biografie waarin alle personages zo schetsmatig zijn getekend dat de acteurs in hol pathos vervallen.

Les Trois etcetera du colonel

1960 | Komedie, Historische film

Spanje/Italië/Frankrijk 1960. Komedie van Claude Boissol. Met o.a. Anita Ekberg, Daniel Gélin, Vittorio De Sica, Giorgia Moll en Paolo Stoppa.

De aankondiging van de komst van een Napoleontische kolonel in een bezet Spaans plaatsje brengt de bevolking in rep en roer, omdat zowel een revolutionair complot aan het licht dreigt te komen, als de deugd van de vrouwen en dochters (die zelf niets liever willen) gevaar zal lopen. De geminachte dorpshoer wordt door de burgerij ingeschakeld om de bezetter gunstig te stemmen. Het kansrijke gegeven wordt nogal de mist in geholpen door de matte regie, hoewel het temperamentvol acteren veel goed maakt. Ekberg is in haar strategische verleidstersrol echter volkomen misplaatst.

Julie la rousse

1959 | Komedie

Frankrijk 1959. Komedie van Claude Boissol. Met o.a. Pascale Petit, Daniel Gélin, Jacques Dufilho, Michel Etcheverry en René Blancard.

Een circusartieste verleidt de zoon van een rijke fabrikant tot een huwelijk, maar haar baatzucht maakt plaats voor oprechte liefde. Het simpele en fantasieloze scenario, dat inhaakt op het hitsucces van Laforgue's chanson, werd zonder enige 'schwung' verfilmd. De bezongen en bejubelde rode lokken van Petit hebben in zwartwit geen effect.

Chaque jour à son secret

1958 |

Frankrijk 1958. Claude Boissol. Met o.a. Jean Marais, Françoise Fabian en Danièle Delorme.

Een circusartieste verleidt de zoon van een rijke fabrikant tot een huwelijk, maar haar baatzucht maakt plaats voor oprechte liefde. Het simpele en fantasieloze scenario, dat inhaakt op het hitsucces van Laforgue's chanson, werd zonder enige 'schwung' verfilmd. De bezongen en bejubelde rode lokken van Petit hebben in zwartwit geen effect.

La Peau de l'ours

1957 | Komedie, Thriller

Frankrijk 1957. Komedie van Claude Boissol. Met o.a. Jean Richard, Nicole Courcel, Denise Grey, Sophie Daumier en Junie Astor.

Een politiecommissaris is een ingebeelde zieke en constateert vergiftigingsverschijnselen bij zichzelf, waarna hij zijn hele familie gaat verdenken, zijn aantrekkelijke en veel jongere vrouw in de eerste plaats. Zij gaan op hun beurt aan zijn geestesvermogens twijfelen, tot alles - uiteraard - een misverstand blijkt. Ondanks de voorspelbare afloop en de weinig vlotte regie levert het wantrouwen van Richard een aantal vermakelijke scènes op en weren ook de andere acteurs zich met verve.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Claude Boissol op televisie komt.

Reageer