László Kovács (1933-2007): camera.
Er zijn 36 films gevonden.

Two Weeks Notice

2002 | Romantische komedie

Verenigde Staten​/​​Australië 2002. Romantische komedie van Marc Lawrence. Met o.a. Sandra Bullock, Hugh Grant, Alicia Witt, Robert Klein en David Haig.

Bullock en Grant spelen wat ze altijd spelen. Zij is de idealistische, betrouwbare meid, die iets te eenzaam naar haar smaak is. Hij is Stan Laurel met te veel geld. Lucy wil als advocate de zwakken beschermen, maar wordt door 'de grote vijand', de puissant-rijke vastgoedhandelaar George Wade aangenomen als raadsvrouw. In feite wordt ze een tandeloos kamermeisje en pas na tweederde Two Weeks Notice eist ze haar twee weken opzegtermijn op. Of de hippie en de playboy samen de liefde vinden is niet de vraag, het gaat om het hoe. De weg is conventioneel: saaie nonhumor voor de een, aangenaam ouderwets voor de ander.

Return to Me

2000 | Romantische komedie, Fantasy

Verenigde Staten 2000. Romantische komedie van Bonnie Hunt. Met o.a. David Duchovny, Minnie Driver, Carroll O'Connor, Robert Loggia en Bonnie Hunt.

Bob (David Duchovny) is de gevoelige bouwvakker/architect - het archetype van de betrouwbare man. Zijn lijzige vrouw vecht voor een groter gorillaverblijf in de lokale dierentuin, - het archetype van de verzorgende vrouw. Maar dan is ze ineens dood en belandt haar hart in het zieke lijf van Grace (Minnie Driver). Gelukkig zong Dean Martin tijdens de opening 'Return to me' dus Grace zal wel via een hartverwarmende manier in de armen van Bob belanden. James Belushi zorgt in een verre bijrol voor verluchting met uitvoerige scheldkanonnades. Niettemin een gruwel voor cynici.

Miss Congeniality

2000 | Komedie, Romantiek, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Australië 2000. Komedie van Donald Petrie. Met o.a. Sandra Bullock, Michael Caine, Benjamin Bratt, Candice Bergen en William Shatner.

De plot van deze komedie, geproduceerd door Bullock zelf, is ernstig idioot: ze speelt een FBI-agente die undercover gaat tijdens een miss-verkiezing om op terroristen te jagen. Maar de juiste vakmensen op de juiste plek dwingen toch de beoogde glimlach af. Bullock is op dreef als het eeuwige onhandige eendje dat uitgroeit tot mooie zwaan (wat ze ook in While You Were Sleeping en Two Weeks Notice deed). En met betrouwbare acteurs Caine, Bergen en Shatner in luchtige bijrollen kun je je ook al geen buil vallen.

Jack Frost

1998 | Komedie, Fantasy, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1998. Komedie van Troy Miller. Met o.a. Michael Keaton, Kelly Preston, Mark Addy, Joseph Cross en Andrew Lawrence.

Rockmuzikant Jack Frost komt op kerstavond bij een auto-ongeluk om het leven. Een jaar later keert hij in de gedaante van sneeuwman terug, en krijgt hij de kans om het gebrek aan aandacht dat hij tijdens zijn leven voor zijn zoon had, goed te maken. Als de dooi inzet moeten de twee definitief afscheid nemen

My Best Friend's Wedding

1997 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1997. Romantische komedie van P.J. Hogan. Met o.a. Julia Roberts, Dermot Mulroney, Cameron Diaz, Rupert Everett en Philip Bosco.

Zij had hem ooit gedumpt als minnaar en hij werd haar beste vriend, maar nu hij dreigt te trouwen met een ander, wil ze hem terug. Julianne (Julia Roberts) heeft vier dagen de tijd om met valse trucjes de huwelijksplannen van Michael (Dermot Mulroney) te saboteren. P. J. Hogans speelfilmdebuut Muriel's Wedding was zo'n succes dat hij voor zijn tweede romantische komedie Amerika's grootste ster kreeg toebedeeld als hoofdrolspeelster. My Best Friend's Wedding is om te glimlachen en af en toe te grinniken, maar evenaart niet de campy humor van Hogans eerste film. Oscarnominatie voor de muziek van James Newton Howard.

Multiplicity

1996 | Komedie, Fantasy, Sciencefiction

Verenigde Staten 1996. Komedie van Harold Ramis. Met o.a. Michael Keaton, Andie MacDowell, Harris Yulin, Richard Masur en Eugene Levy.

Ramis, verantwoordelijk voor geslaagde komedies als Groundhog Day en Analyze This, slaat hier de plank behoorlijk mis. Keaton is een werkverslaafde die de oplossing voor al zijn problemen denkt te hebben gevonden in een exacte kopie van zichzelf: gretig gaat hij in op een experiment om zichzelf te klonen. De komische gevolgen liggen voor de hand, zeker in de huiselijke sfeer. De special effects zijn uitstekend en Keaton is onderhoudend in de vier verschillende rollen maar helaas voel je de grappen al kilometers vantevoren aankomen.

Free Willy 2: The Adventure Home

1995 | Familiefilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1995. Familiefilm van Dwight H. Little. Met o.a. Jason James Richter, Michael Madsen, Francis Capra, August Schellenberg en Mary Kate Schellhardt.

Zoet vervolg op de razend populaire orka-bevrijdingsfilm van twee jaar eerder, met opnieuw adoptiejongetje Jesse in de hoofdrol als de orkafluisteraar. Jesse is nu een halsstarrige tiener met een halfbroertje, beiden zijn verdrietig over hun afwezige moeder. Oorspronkelijke orka-acteur Keiko (1976-2003) werd klaargestoomd voor de vrijheid en een robot-orka nam zijn plaats. Free Willy 2 is inmiddels vooral speciaal als een vaandeldrager van de laatste generatie Amerikaanse jeugdfilms waarin internet en mobieltjes nog geen rol spelen. Hier is de (puber)natuur nog de drijfveer, afleiding en redding. Met de enige zichtbare mobiele telefoon gepast in handen van de boef.

Copycat

1995 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1995. Thriller van Jon Amiel. Met o.a. Sigourney Weaver, Dermot Mulroney, Holly Hunter, William McNamara en J.E. Freeman.

Een copycat is een na-aper. In de film Copycat wordt San Francisco geteisterd door iemand die met dodelijke precisie het werk van beruchte seriemoordenaars na-aapt. Detective M.J. - Holly Hunter met haar heerlijk slepende zuidelijke tongval - schakelt de hulp in van Helen (Weaver), een expert die getraumatiseerd thuis zit na een aanvaring met een moordzuchtige psychoot. De na-aapmoordenaar is blij met de erkenning en probeert de dames te integreren in zijn werk. De lat lag hoog na The Silence of the Lambs (1991) en Se7en (1995). Copycat slaagde glorieus dankzij het sublieme samenspel van Hunter en Weaver.

The Scout

1994 | Komedie, Sportfilm

Verenigde Staten 1994. Komedie van Michael Ritchie. Met o.a. Albert Brooks, Brendan Fraser, Dianne Wiest, Anne Twomey en Lane Smith.

De zurige sporthumor van regisseur Ritchie (The Bad News Bears) combineert in het eerste halfuur van The Scout ideaal met de intellectuele ironie van scenarist-acteur Brooks. Brooks speelt honkbalscout Al, die na een mislukking van zijn werkgever The Yankees naar honkbal-arm Mexico wordt gestuurd. Bij toeval vindt hij supertalent Steve (Fraser), en vanaf hier wordt The scout steeds meer een sportclichéfilm en steeds minder een scherpe komedie. Onbeschaamd eigenbelang van Al wordt in een mum van tijd vaderlijke opofferingsgezindheid, en geestelijke labiliteit van Steve wordt via obligate bezoekjes aan een psychiater (Wiest) volkomen uitgeroeid met victorie in het vizier.

The Next Karate Kid

1994 | Actiefilm, Sportfilm, Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1994. Actiefilm van Christopher Cain. Met o.a. Pat Morita, Hilary Swank, Michael Ironside, Constance Towers en Chris Conrad.

De zeventienjarige Julie (Swank) woont bij haar oma en is nogal onhandelbaar. Gelukkig biedt een oude legermaat van haar vader soelaas. Mr Miyagi (Morita) leert haar de edele karatekunst, opdat ze een evenwichtiger persoon zal worden. Bovendien is het handig om pestkoppen een lesje te leren. De film volgt nagenoeg hetzelfde stramien als de eerste Karate Kid-film, en dat is geen pluspunt. De stoere Swank doet het goed als vechtsporter, dat bewees ze later in Million Dollar Baby, en dat is al een beetje te zien in deze verder nogal matige en ongeïnspireerde jeugdfilm.

Shattered

1991 | Misdaad, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1991. Misdaad van Wolfgang Petersen. Met o.a. Tom Berenger, Bob Hoskins, Greta Scacchi, Joanne Whalley en Corbin Bernsen.

De plot van de eerste Amerikaanse film van de Duitse regisseur Petersen (Das Boot, Airforce One) wordt aan de hand van een zo goed als onbegrijpelijke flashback-structuur verteld en werd zodoende door publiek en pers slecht ontvangen. Architect Dan Merrick (Berenger) rijdt met zijn auto een ravijn in. Nadat hij uit een coma ontwaakt, blijkt hij zich niets van zijn leven te kunnen herinneren. Wanneer zijn geheugen langzaam terugkomt, wordt duidelijk dat hij een paar akelige geheimen bij zich draagt.

Say Anything...

1989 | Komedie, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1989. Komedie van Cameron Crowe. Met o.a. John Cusack, Ione Skye, John Mahoney, Lili Taylor en Amy Brooks.

De ontluikende romance tussen Cusack en Skye staakt, omdat de vader van het meisje na de echtscheiding een goede relatie met haar heeft opgebouwd. Als vader financiële problemen krijgt, stort het wereldje van zijn dochter in elkaar. Ze groeit dan meer en meer naar naar haar vriendje toe, maar ze weigert zich toch definitief te binden. Sympathieke debuutfilm van Crowe, die ook het scenario schreef. Het is duidelijk dat hij de wereld en de problemen van jongeren door en door kent, maar het scenario lijdt aan een oppervlakkige karaktertekening en is nogal ongeloofwaardig. De jonge acteurs passen goed bij hun rollen en zetten hun personages geloofwaardig neer. Fotografie was in handen van Laszlo Kovacs. Cusack bewees zijn talent.

Little Nikita

1988 | Thriller, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1988. Thriller van Richard Benjamin. Met o.a. Sidney Poitier, River Phoenix, Richard Jenkins, Caroline Kava en Richard Bradford.

Nogal vergezocht spionageverhaal over mensen die onbewust tot sovjetagenten gemaakt kunnen worden door inplanting van een soort 'tijdcapsule' die na twintig jaar afgaat en ze activeert. Phoenix is de tienerzoon van dergelijke ouders. Hij krijgt de hulp van FBI-agent Poitier, die jacht maakt op deze sleepers. De film is onsamenhangend en ouderwets; dit komt de spannende sfeer die beslist nodig is voor zo'n prent, niet ten goede. Zoals steeds is Lynch een onvervangbare slechterik, maar als je geen goed materiaal krijgt, kan je onmogelijk een film redden. Poitier speelt zijn rol met de nodige knipoogjes. Scenario van John Hill en Bo Goldman naar een verhaal van Tom Musca en Terry Schwartz. Camerawerk van Laszlo Kovacs.

Legal Eagles

1986 | Mysterie, Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1986. Mysterie van Ivan Reitman. Met o.a. Robert Redford, Debra Winger, Daryl Hannah, Brian Dennehy en Terence Stamp.

De succesvolle jurist Tom Logan krijgt van advocate Laura Kelly het verzoek haar te helpen bij een moeilijke zaak: Chelsea Deardon, dochter van een beroemde New Yorkse kunstschilder, die bij een huisbrand is omgekomen, wordt verdacht van poging tot diefstal van een van haar vaders schilderijen. Het juristenpaar twijfelt aan de onschuld van Chelsea, die tot overmaat van ramp ook nog eens in Logan geïnteresseerd blijkt.

Mask

1985 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1985. Drama van Peter Bogdanovich. Met o.a. Cher, Eric Stoltz, Sam Elliott, Estelle Getty en Richard Dysart.

Rusty (Cher) heeft een zoontje (Stoltz) die aan een zeldzame ziekte lijdt waardoor zijn hoofd misvormd is. Hij wordt geaccepteerd door haar en haar ruige vrienden, maar niet door school en de rest van de buitenwereld. Deze klassiek tragische opzet had makkelijk vervelend melodramatisch kunnen worden, maar met deze acteurs en onder leiding van Bogdanovich (The Last Picture Show) ontstond een emotioneel, oprecht wondertje. Het scenario van Anna Hamilton Phelan is gebaseerd op de ware geschiedenis van Rusty en Rocky Dennis. Muziek van oa Bruce Springsteen.

Ghostbusters

1984 | Komedie, Fantasy, Sciencefiction

Verenigde Staten 1984. Komedie van Ivan Reitman. Met o.a. Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver, Harold Ramis en Rick Moranis.

Drie slonzige parapsychologen worden van de universiteit getrapt. Gelukkig breekt net op dat moment een epidemie uit van paranormale fenomenen: een groen slijmerig monster waart rond in de bibliotheek en een koelkast blijkt een poort naar een griezelige andere dimensie. De werkloze wetenschappers starten een bedrijfje dat dergelijke bovennatuurlijk problemen oplost. Nog steeds leuke griezelkomedie, dankzij het sterke script, de effectieve special effects en het droogkomische acteerwerk van vooral Murray. In 1989 en 2021 verschenen vervolgfilms, in 2016 een remake.

Crackers

1984 | Komedie

Verenigde Staten 1984. Komedie van Louis Malle. Met o.a. Donald Sutherland, Jack Warden, Sean Penn, Wallace Shawn en Trinidad Silva.

Een vijftal vrienden besluit in te breken bij een pandjesbaas op het ogenblik dat deze bij zijn moeder op bezoek is. Alles loopt in het honderd en op het moment dat ze eindelijk de brandkast open hebben, staat de man met de politie op de stoep. Maar er ligt nog iemand op de loer. Geforceerde, naar het hedendaagse San Francisco overgeplaatste remake van Mario Monicelli's I SOLITI IGNOTI, met een scenario van Monicelli, Suso Cecchi D'Amico, Agenore Incrocci en Furio Scarpelli. De film is met zorg gemaakt maar mist toch de vaart, geestigheid en vormgeving van het origineel. Zelfs Malles Europese aanpak, met kritiek op typisch Amerikaanse onhebbelijkheden, kan de film niet boven de middelmaat uit hijsen. Fotografie van Laszlo Kovacs.

The Toy

1982 | Komedie

Verenigde Staten 1982. Komedie van Richard Donner. Met o.a. Richard Pryor, Scott Schwartz, Jackie Gleason, Ned Beatty en Teresa Ganzel.

De alom bewonderde komiek Richard Pryor speelt het 'speeltje' uit de titel. Een miljonair laat zijn zoon zelf een kado uitkiezen en wat neemt de snotaap mee? De conciërge - een journalist in een professionele dip - van het warenhuis, die hem aan het lachen maakt. Tot ieders verbazing slaagt hij er wel in de koele relatie tussen vader en zoon wat op te warmen. Slappe komedie van Lethal Weapon-regisseur Donner is een bewerking van het Franse Le jouet. De jonge Scott Schwartz had later een succesvolle carrière als pornoacteur.

Inside Moves

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Richard Donner. Met o.a. John Savage, David Morse, Diana Scarwid, Amy Wright en Tony Burton.

Savage is mank geworden tijdens een mislukte zelfmoordpoging. In Max`s bar, een ontmoetingsplaats voor gehandicapten, treft hij personen van allerlei slag, die ondanks hun handicap in het leven geloven en die zelfs een zeer positieve levenshouding hebben. Ze vormen een hechte groep, die elkaar niet in de steek laat. Fijngevoelige film over mensen die het niet makkelijk hebben en die toch een menswaardig bestaan weten op te bouwen. Scenaristen Valerie Curtin en Barry Levinson, die zich baseerden op een verhaal van Todd Walton, vertellen het verhaal met goed gevoel en een relativerende zin voor humor, hoewel ze de echte problemen van gehandicapten uit de weg gaan. De eerste film van Russell sinds zijn, met een Oscar bekroonde, rol in THE BEST YEARS OF OUR LIVES (1946). Laszlo Kovacs tekende voor de fotografie. Gefilmd in Panavision.

Heart Beat

1980 | Drama, Biografie, Documentaire

Verenigde Staten 1980. Drama van John Byrum. Met o.a. Nick Nolte, Sissy Spacek, John Heard, Ray Sharkey en John Larroquette.

Niet zo geslaagd verslag van de verhouding tussen Jack Kerouac (Heard) en Carolyn en Neal Cassady (Spacek en Nolte). Byrums brokkelige scenario is meer op fictie dan op werkelijkheid gebaseerd en bevat hoegenaamd geen continuïteit. Sharkey is opvallend als de Allen Ginsberg-achtige Ira. De muziek van Jack Nitzsche en het camerawerk van Lazslo Kovacs zijn zeer goed.

Paradise Alley

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van Sylvester Stallone. Met o.a. Sylvester Stallone, Lee Canalito, Armand Assante, Frank McRae en Anne Archer.

Drie niet al te snuggere broers van Italiaanse afkomst uit de Newyorkse woonkazerne-wijk 'Hell's Kitchen' proberen in de jaren 1940-1950 aan de kost te komen. Stallone is een kleine oplichter, die een van zijn broers, een goedaardige reus met domme kracht die ijsblokken sjouwt, omkletst zodat ze allemaal rijk kunnen worden, als hij aan een carrière als worstelaar begint... Een film die wellicht een paar aardige stukken bevat, maar ten ondergaat aan het narcisme van Stallone en dat is geen wonder want die schreef het scenario, regisseerde de film en speelde de hoofdrol. Het camerawerk is van Laszlo Kovacs.

F.I.S.T.

1978 | Drama, Biografie, Actiefilm

Verenigde Staten 1978. Drama van Norman Jewison. Met o.a. Sylvester Stallone, Rod Steiger, Peter Boyle, Melinda Dillon en David Huffman.

Het verhaal speelt rond 1930, als blue-collar trucker Johnny Kovak (Stallone) de kans van zijn leven krijgt. Hij mag voor de vakbond de bijdragen ophalen en stakingsposten organiseren. Al vlug krijgt hij een eigen bureau en een auto. Intussen verergert de economische crisis de sociale conflicten, en de bazen huren moordenaars in om stakingen te breken. Dan begaat Kovak de fout een beroep te doen op de diensten van de maffia. Dramatische film is gebaseerd op het leven van Jimmy Hoffa. Tussen alle Rocky's door was F.I.S.T. (Federation of InterState Truckers) misschien wel Stallone's beste film tot dan toe. Sly schreef zelf mee aan het scenario.

New York, New York

1977 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1977. Musical van Martin Scorsese. Met o.a. Liza Minnelli, Robert De Niro, Lionel Stander, Barry Primus en Mary Kay Place.

Verguisde en geprezen musical is volgens zeggen van de regisseur zijn meest persoonlijke film. 'Ik herken veel van mezelf in mijn hoofdpersonen, vooral in Francine Evans (de zangeres die anno 1945 een amoureuze en professionele relatie begint met saxofonist Doyle). Zij is een workaholic die iedereen in haar omgeving de baas is en zichzelf tenslotte een weg baant naar de top.' Doyle krijgt het inderdaad moeilijk. De titelsong wordt prachtig gezongen door Minnelli maar werd pas een hit toen Sinatra het in zijn repertoire nam. Decors van Boris Leven staan garant voor perfecte sfeertekening van de big band-era van de jaren veertig en vijftig.

Harry and Walter Go to New York

1976 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1976. Misdaad van Mark Rydell. Met o.a. James Caan, Elliott Gould, Diane Keaton, Michael Caine en Charles Durning.

Het idee om een paar sterren bij elkaar te mikken om een klassieker te forceren werkt zelden, en ook hier niet, met een weinig ervaren regisseur en een vrij vlak scenario. Maar de sterren schitteren in de luxe beelden van Kovács (Easy Rider). Harry en Walter, twee stuntelende dieven, dromen eind negentiende eeuw van een carrière in de vermaakbranche. In de gevangenis ontmoeten zij de aristocratische meesterdief Adam Worth die een grootse bankroof beraamt. Harry en Walter besluiten Worth een stapje voor te zijn, in gezelschap van de radicale journaliste Lissa.

Freebie and the Bean

1974 | Misdaad, Thriller, Actiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1974. Misdaad van Richard Rush. Met o.a. James Caan, Alan Arkin, Loretta Swit, Jack Kruschen en Mike Kellin.

Freebie and the Bean stamt uit de politiek incorrecte vroege jaren zeventig met Caan en Arkin als fascistische politiecollega's (met soms nauwelijks waarneembare knipoog) die jagen op een crimineel in de straten van San Francisco. Schietpartijen, onschuldige slachtoffers en snoeiharde, overlappende dialogen strijden moedig om voorrang maar de maniakale (auto)achtervolgingen gaan met stip aan de haal met de beker. Onbekend maar zeer geliefd onder kenners. Inspiratiebron voor Quentin Tarantino die de film op zijn eigen festival in 1999 programmeerde.

Slither

1973 | Komedie, Drama, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1973. Komedie van Howard Zieff. Met o.a. James Caan, Peter Boyle, Sally Kellerman, Louise Lasser en Allen Garfield.

Ex-baseball-speler Caan hoort van een stervende medegevangene over een verborgen buit. Eenmaal terug in de vrijheid maakt hij jacht op de schat en al gauw merkt hij dat hij gevolgd wordt door twee rode campers, die duidelijk geen toeristische bedoelingen hebben. Een plezierige trektocht door Californië, spannend en vol humor, dankzij een uitstekend script van W.D. Richter. Geweld en slapstick hoeven geen van beiden voor elkaar onder te doen. De camera is in handen van Laszlo Kovacs, die de diverse locaties tot in de details gebruikt. Geen grote filmkunst, wel degelijk entertainment.

Paper Moon

1973 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1973. Komedie van Peter Bogdanovich. Met o.a. Ryan O'Neal, Tatum O'Neal, Madeline Kahn, John Hillerman en P.J. Johnson.

Een avontuurlijk oplichter wordt op de begrafenis van een vrouw met wie hij een verhouding had, opgezadeld met haar dochtertje. Ouderwetse Amerikaanse familiefilm die een interessant beeld geeft van het platteland in volle crisistijd. Uitstekend vertolkt door vader en dochter O'Neal gesteund door perfecte bijrollen.

What's Up, Doc?

1972 | Komedie

Verenigde Staten 1972. Komedie van Peter Bogdanovich. Met o.a. Barbra Streisand, Ryan O'Neal, Kenneth Mars, Austin Pendleton en Madeline Kahn.

Excentrieke Streisand loopt de niet minder vreemde jongeman O'Neal tegen het lijf. Ze krijgen allerlei problemen met vier identieke koffers. Het verhaal van de film is eigenlijk onbelangrijk, maar de chaos die erin getoond wordt, kent geen grenzen: auto's worden in elkaar geramd tijdens woeste achtervolgingen, ruiten worden aan diggelen gereden, vuilnisbakken worden omgekeerd enz. enz. De rolverdeling is fantastisch.

The King of Marvin Gardens

1972 | Drama, Experimenteel, Thriller

Verenigde Staten 1972. Drama van Bob Rafelson. Met o.a. Jack Nicholson, Bruce Dern, Ellen Burstyn, Julia Anne Robinson en Scatman Crothers.

Het gele vakje Spui op het Monopoly-spel, dat is het Nederlandse equivalent van Marvin Gardens. Cineast Rafelson gebruikt de naam om vraagtekens te stellen bij de mythe van ongelimiteerd Amerikaans succes. The king of Marvin Gardens is even krachtig eigenzinnig als Rafelsons Five easy pieces (1971) - toen al beschouwd als redder van Amerikaanse cinema, maar werd minder populair. Misschien vanwege de intrigerende uitstapjes die het verhaal gefragmenteerd lijken te maken. Achteraf blijken ze te passen. Nicholson speelt de eenzame radio-dj David, die zijn bewonderde broer Jason (Dern) opzoekt. Die leeft met zijn vriendin (Burstyn), haar rivaliserende stiefdochter, en het plan om een eiland bij Hawaii te kopen.

The Last Movie

1971 | Avonturenfilm, Drama, Western

Verenigde Staten 1971. Avonturenfilm van Dennis Hopper. Met o.a. Dennis Hopper, Julie Adams, Peter Fonda, Kris Kristofferson en Sylvia Miles.

Hoppers fatale pretentieuze vervolg op EASY RIDER is alleen maar interessant als curiositeit. Een onbegrijpelijk verhaal over een klein Peruaans dorpje nadat een filmmaatschappij is weggetrokken. Heeft mooie fotografie en goed acteerwerk van Adams, maar voor de rest bent u gewaarschuwd. Alle hippe vrienden van Hopper zijn (soms onherkenbaar) terug te vinden. Hopper zou pas in 1981 weer een film regisseren. Ook bekend als: CHINCHERO.

Five Easy Pieces

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van Bob Rafelson. Met o.a. Jack Nicholson, Karen Black, Billy Green Bush, Susan Anspach en Sally Struthers.

Hartverscheurende film over een man uit een goed nest, met een meer dan gemiddeld stel hersens, die bovendien begiftigd is met een talent voor de piano, maar die niets liever wil dan opgaan in de massa. Angst, onzekerheid, afkeer van zijn achtergrond? Wie zal het zeggen. Feit is: de man is niet gelukkig. Niet op de olievelden waar hij is gaan werken, niet met zijn nogal domme vriendin, niet bij zijn familie, die hij bezoekt als hij hoort dat zijn vader stervende is. Five Easy Pieces werd subliem (want sober) geregisseerd door Rafelson en prachtig ingehouden geacteerd door Nicholson als Robert Eroica (naar Beethovens derde symfonie) Dupea.

Alex in Wonderland

1970 | Komedie, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1970. Komedie van Paul Mazursky. Met o.a. Donald Sutherland, Ellen Burstyn, Viola Spolin, Federico Fellini en Jeanne Moreau.

Camera registreert de verveling in het dagelijks leven van jonge filmregisseur Sutherland. De film is een genotzuchtige imitatie van Fellini (die even te zien is) en wordt door sommige grappenmakers '1½' genoemd. Burstyn onderscheidt zich als vrouw van Sutherland.

That Cold Day in the Park

1969 | Drama

Verenigde Staten​/​​Canada 1969. Drama van Robert Altman. Met o.a. Sandy Dennis, Michael Burns, Susanne Benton, John Garfield Jr. en Luana Anders.

Een vreemde, voortmodderende film over een gefrustreerde oude vrijster die een jongeman in huis neemt na een ontmoeting in het park. Wat erop volgt is bizar en ongebruikelijk; niet vergelijkbaar met Altmans latere films. Gefilmd in Canada. De tv- versie duurt maar 92m.

Easy Rider

1969 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1969. Drama van Dennis Hopper. Met o.a. Peter Fonda, Dennis Hopper, Jack Nicholson, Karen Black en Luana Anders.

Legendarische lowbudget cultfilm was de vertolking van de geest van de jaren zestig. Inmiddels komen het verhaal en de geroemde dialogen ietwat langdradig, vaag en naïef over. Fonda en Hopper zijn twee stevig blowende motorrijders op zoek naar vrijheid die ze niet kunnen vinden. Rijdend van LA naar New Orleans komen ze lieve hippies tegen, vriendelijke hoeren, alsmede integere ranchers, fascistische plattelanders en - gedenkwaardig hoogtepunt - Jack Nicholson. Zijn rol als maffe advocaat die een tijdje met de helden optrekt is onvergetelijk en maakte van de B-acteur terecht een filmster.

Targets

1968 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1968. Horror van Peter Bogdanovich. Met o.a. Boris Karloff, Tim O'Kelly, Nancy Hseuh, James Brown en Sandy Baron.

Bogdanovichs eerste film is een opwindend verhaal over een Vietnamveteraan die zijn vrouw en kinderen doodschiet en daarna schoten lost op het publiek van een drive-in-bioscoop. In de V.S. kreeg de film na de moord op Robert Kennedy een proloog mee over het privé-gebruik van wapens. Laatste optreden van Karloff. Scenario van Bogdanovich naar een verhaal van hem en Polly Platt. Camerawerk van Laszlo Kovacs.

Single Room Furnished

1968 | Drama

Verenigde Staten 1968. Drama van Matt Cimber. Met o.a. Jayne Mansfield, Dorothy Keller, Fabian Dean, Walter Gregg en Martin Horsey.

Een zielige vrouw, twee keer zwanger gemaakt en drie keer verlaten, besluit prostituée te worden. Mansfields laatste film, uitgebracht na haar dood, opent met een eerbetoon aan Walter Winchell. Het niveau keldert zodra zij probeert werkelijk acteertalent te demonstreren.