Ronald Harwood: scenario, productie en schrijver.
Er zijn 15 films gevonden.

Quartet

2012 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 2012. Komedie van Dustin Hoffman. Met o.a. Maggie Smith, Tom Courtenay, Billy Connolly, Michael Gambon en Pauline Collins.

Regiedebuut van de Amerikaanse 75-jarige steracteur Dustin Hoffman. Over de reünie van vier befaamde, bejaarde operastemmen, voor het jaarlijkse concert van hun tehuis voor gepensioneerde musici. Dat gaat niet zonder slag of stoot, dankzij nieuwkomer diva Jean (Maggie Smith). Britse toneelverfilming die drijft op ouderwetse theekransgezelligheid, maar dan met klassieke muzikanten in elke hoek van het beeld. Pleidooi voor levenslust waarin alle clichés uit bejaardenfilms nog eens langskomen: van excentrieke oudjes tot 'gewaagde' grapjes over seks en internet.

Love in the Time of Cholera

2007 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 2007. Romantiek van Mike Newell. Met o.a. Javier Bardem, Giovanna Mezzogiorno, Benjamin Bratt en Unax Ugalde.

De liefde tussen postbode Florentino en de rijke Fermina loopt niet goed af. Onder druk van haar vader trouwt ze met een ander. Florentino geeft echter niet op. Na 51 jaar besluit hij de inmiddels weduwe geworden Fermina nog een keer een huwelijksaanzoek te doen.

Australia

2008 | Avonturenfilm, Drama, Historische film

Australië​/​​Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2008. Avonturenfilm van Baz Luhrmann. Met o.a. Nicole Kidman, Hugh Jackman, Tony Barry, Bryan Brown en David Wenham.

Een Britse aristocrate arriveert eind jaren dertig in couture-jurkjes in Australië waar ze een immens stuk land erft. Wanneer haar bezit wordt bedreigd en ze hulp krijgt van een ervaren cowboy raakt ze geleidelijk gewend aan het hete, stoffige, boerse continent. Regisseur Luhrmann vertilt zich enigszins aan deze epische ode aan zijn geboorteland, die tegen het einde, met het bombardement van Darwin, zelfs wat hysterisch wordt. De lelieblanke Kidman steekt leuk af tegen de gebruinde, geoliede borstkas van Jackman. Luhrmanns vrouw Catherine Martin kreeg een Oscarnominatie voor haar kostuumontwerp.

The Diving Bell and the Butterfly

2007 | Biografie, Drama

Frankrijk​/​​Verenigde Staten 2007. Biografie van Julian Schnabel. Met o.a. Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Marie-Josée Croze, Anne Consigny en Patrick Chesnais.

Nadat Jean-Dominique Bauby, hoofdredacteur van het Franse modeblad Elle, eind 1995 is getroffen door een beroerte, kan hij alleen zijn linkerooglid nog bewegen. Een bevallige therapeute met engelengeduld ontwikkelt een methode om te communiceren. Zij dicteert een speciaal alfabet dat begint met de letters die het meest voorkomen in het Frans. Als ze de letter opleest die Bauby bedoelt, knippert hij met zijn oog. Zo schrijft Bauby, letter voor letter, een boek. The Diving Bell and the Butterfly is een aangrijpend pleidooi voor de verbeelding én een bijtend relaas over isolatie; ontroerend maar niet sentimenteel, wrang maar niet wreed.

Oliver Twist

2005 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Tsjechië​/​​Frankrijk​/​​Italië 2005. Drama van Roman Polanski. Met o.a. Barney Clark, Ben Kingsley, Jamie Foreman, Harry Eden en Leanne Rowe.

De jonge Oliver Twist leidt een ellendig leven. Eerst moet hij slavenarbeid uitvoeren. Dan wordt hij te werk gesteld bij een doodkistenmaker, waar zijn collega's hem verachten. Hij loopt weg en sluit zich in Londen aan bij de zakkenrollersbende van Fagin (Ben Kingsley). Polanski verfilmde het verhaal van Dickens in klassieke stijl, met fraai en een tikje ouderwets gebruik van kleursymboliek. Het titelpersonage is een speelbal van krachten die hij niet kan controleren. Dat hij daardoor blanco blijft is de zwakte van de film, die schitterend is vormgegeven, maar een emotionele kern ontbeert.

The Statement

2003 | Thriller, Drama

Canada​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 2003. Thriller van Norman Jewison. Met o.a. Michael Caine, Jeremy Northam, Charlotte Rampling, Tilda Swinton en Alan Bates.

Pierre Brossard (Caine) was een Vichy-collaborateur die zich veertig jaar lang buiten schot heeft weten te houden, mede dankzij gelijkgezinden in de katholieke Kerk. Nu is hij echter prooi voor een wraakzuchtige groepering en voor een Franse aanklaagster (Swinton). Het leven van Brossard in The Statement lijkt precies op dat van de echt bestaande Paul Touvier. De film is wel gebaseerd op een roman van Brian Moore (Black Robe), die vooral als het over de katholieke Kerk gaat graag speculeert. Helemaal waar of niet, The Statement gaat gebukt onder een naargeestig hoofdpersonage. Knap dat casting-director Nina Gold (Alfie) dure Britse acteurs wist te regelen.

The Pianist

2002 | Biografie, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Polen 2002. Biografie van Roman Polanski. Met o.a. Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay, Maureen Lipman en Emilia Fox.

'Prominente filmregisseur zoekt man tussen de 25 en 35, slank postuur, gevoelig, kwetsbaar en charismatisch. Acteerervaring niet vereist.' Polanski plaatste zijn advertentie omdat hij een film wilde maken over hoe de vermaarde Poolse pianist Wladyslaw Szpilman (1911-2000) de verschrikkingen van de nazi's in Polen overleefde. Hij kreeg bijna 1500 reacties, maar koos uiteindelijk voor de ervaren acteur Brody. Diens ingetogen werk leverde hem een César en een Oscar op. Polanski, die zelf met moeite de oorlog overleefde, won een Oscar voor beste regisseur.

Taking Sides

2001 | Drama, Oorlogsfilm, Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Oostenrijk 2001. Drama van István Szabó. Met o.a. Harvey Keitel, Stellan Skarsgård, Moritz Bleibtreu, Birgit Minichmayr en Ulrich Tukur.

'Ik zit niet achter kleine visjes aan,' zegt de Amerikaanse majoor Steve Arnold (Keitel), 'ik wil Moby Dick.' Het is 1946 en als geallieerde overwinnaar is Arnold bezig met de de-nazificatie van Duitsland. De 'Moby Dick' is de wereldberoemde dirigent Wilhelm Furtwängler (Skarsgård). Had Furtwängler geen antisemitische uitlatingen gedaan en voor de verjaardag van Hitler opgetreden? Ja, maar hij zorgde ook dat joodse orkestleden konden vluchten. De door het onderwerp gebiologeerde Hongaarse regisseur Szabó levert gedetailleerd drama af met hemelse muziek van Beethoven en intelligent ogend acteerwerk van vooral Skarsgård.

Cry, the Beloved Country

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van Darrell Roodt. Met o.a. James Earl Jones, Richard Harris, Vusi Kunene, Leleti Khumalo en Charles S. Dutton.

Zestigers James Earl Jones en Richard Harris laten op subtiele wijze al hun acteerervaring samenkomen in Cry, the Beloved Country, de tweede verfilming van de roman van Alan Paton. Jones, bekend van de stem van Darth Vader in Star Wars, is groots als weinig wereldse, plattelandse 'umfundisi' (priester) Kumalo. Voor het eerst in zijn leven reist de umfundisi in 1948 naar de grote stad Johannesburg. Hij zoekt er zijn problematische zuster en zijn vermiste zoon. Daarbij krijgt hij handige hulp van lokale umfundisi Msimangu (mooi gespeeld door de onbekende Kunene). Ondertussen leren we dat Kumalo's dorpsgenoot James Jarvis (Harris) eveneens in Johannesburg is, omdat diens zoon er vermoord is. De wegen van Jarvis en Kumalo, een witte landeigenaar een zwarte umfundisi in Zuid-Afrika, zullen op dramatische wijze kruisen. Een aantal kijkers en critici had moeite met Cry, the Beloved Country, omdat de film het racisme in het opkomende apartheidsysteem niet op vlijmscherpe toon aan de kaak stelt. Dat feit kan echter ook als kwaliteit beschouwd worden. De filmers laten een prachtig land zien, met mensen, wit en zwart, die allen nadeel zullen ondervinden van apartheid. De (zwarte) Msimangu beschrijft de tragedie als volgt: 'In mijn hart heb ik die grote angst, dat wanneer de blanke liefde vindt, wij alleen nog haat kennen.'

The Browning Version

1994 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1994. Drama van Mike Figgis. Met o.a. Albert Finney, Greta Scacchi, Matthew Modine, Julian Sands en Ben Silverstone.

Crocker-Harris (Finney), een oudere leraar, geeft klassieke talen op een priv[KA1]e-instituut in Engeland. Hij ontdekt hoe hard het is om mee te maken wat het betekent als hij wordt vervangen door een jonge leraar (Modine), die moderne talen doceert. Crocker-Harris wordt bovendien geminacht door zijn leerlingen, en vooral door zijn vrouw (Scacchi) die hem bedriegt met de leraar natuurkunde. Op een dag geeft een van zijn leerlingen hem Brownings vertaling van Aeschylos' Agamamnon. Voor hem is dan toch nog niet alles verloren, en hij houdt een hartverscheurende toespraak ter gelegenheid van het einde van het schooljaar, waarmee hij de achting van zijn vrouw terugkrijgt. Een mooie geschiedenis uit een voobij tijdperk in de trant van de melodramatische verhalen van James Ivory. Tedere en bittere gevoelens en broze menselijke relaties tegen een historisch decor van een nimmer veranderend Engeland.

Cin Cin

1991 | Romantiek, Komedie

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Verenigde Staten 1991. Romantiek van Gene Saks. Met o.a. Julie Andrews, Marcello Mastroianni, Jonathan Cecil, Ian Fitzgibbon en Jean-Pierre Castaldi.

Langdradige film met een vermoeide Mastroianni en Andrews. Hij speelt een Italiaanse civiele ingenieur die door zijn vrouw verlaten werd en zij een pedante Engelse die door haar echtgenoot, een dokter, in de steek gelaten werd. De twee besluiten pogingen te ondernemen om hun echtgenoten terug te krijgen. Mastroianni jammert over het verlies van zijn Amerikaanse vrouw, maar wil best iets met de koele Andrews beginnen. Zij is eerst afkerig van zijn avances en zijn gênante dronkenschap, maar begint gek genoeg zijn goede kwaliteiten te zien. Het spel is oppervlakkig en niet overtuigend, de dialoog is vlak en de romantische komedie komt nooit tot bloei. Kijkers zullen zich noch voor de personages noch voor de film interesseren. Scenario van Ronald Harwood. Camerawerk van Franco Di Giacomo. In Amerika uitgebracht als A FINE ROMANCE ingekort tot 83m. Dolby Stereo.

The Dresser

1983 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1983. Drama van Peter Yates. Met o.a. Albert Finney, Tom Courtenay, Eileen Atkins, Edward Fox en Zena Walker.

Tijdens WO II tracht een toneelgezelschap, waarvan de meeste spelers in militaire dienst zitten, zich staande te houden met voornamelijk oude en tweederangsacteurs. De leider van de groep is een oude Shakespeare-acteur (Finney), die aan het einde van zijn krachten is en door zijn homoseksuele assistent (Courtenay) voortdurend opgepept moet worden. Twee ijzersterke rollen (beide goed voor een Oscar-nominatie) in een prachtige, typisch Britse film. Courtenay speelde de rol eerder ook op het toneel, op West End en Broadway. Hij kreeg er een Tony-nominatie voor.

Operation Daybreak

1976 | Oorlogsfilm, Historische film, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1976. Oorlogsfilm van Lewis Gilbert. Met o.a. Timothy Bottoms, Martin Shaw, Joss Ackland, Nicola Pagett en Anthony Andrews.

Een goed gemaakt maar onbezield verslag over een poging van het Tsjechisch ondergronds verzet tijdens WO II om Reinhard 'de Beul' Heydrich, Hitlers rechterhand en Rijkscommissaris voor Tsjechoslowakije, te vermoorden.

Drop Dead Darling

1966 | Misdaad, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1966. Misdaad van Ken Hughes. Met o.a. Tony Curtis, Rosanna Schiaffino, Lionel Jeffries, Zsa Zsa Gabor en Nancy Kwan.

Een onleuke komedie over een Blauwbaard die zijn vrouwen vermoordt om hun geld. Als hij zijn grootste slag wil slaan met een aantrekkelijke, rijke en vleselijke jonge weduwe van een bejaarde Italiaanse graaf, ontmoet hij zijn gelijke. Al eerder en beter gedaan. Ook bekend als ARRIVEDERCI, BABY.

Private Potter

1962 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1962. Oorlogsfilm van Caspar Wrede. Met o.a. Tom Courtney, Mogens Wieth, Ralph Michael, Ronald Fraser en Brewster Mason.

Een onopvallende soldaat ziet God en verpest een commando-actie tegen terroristen op Cyprus. Zijn daaruit voortkomende rechtszaak wegens lafheid en insubordinatie plaatst de krijgsraad voor morele problemen. Dit ongewone televisiedrama is op houterige wijze opnieuw verfilmd als speelfilm.