Jan Decorte

Regisseur, Acteur

Jan Decorte is regisseur en acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Hedda Gabler

1978 | Drama

België 1978. Drama van Jan Decorte. Met o.a. Jan Pauwels, Rita Wouters en Cara van Wersch.

Ibsens toneeldrama verplaatst naar eind jaren vijftig met teksten uit het begin van deze eeuw, en om deze vervreemdende behandeling te voltooien werd alles gefilmd in het decor van een afzichtelijk kleinburgerlijk ingerichte huiskamer. Een boeiend experiment dat echter niet steeds de aandacht weet te houden.

Pierre

1975 | Drama

België 1975. Drama van Jan Decorte. Met o.a. Albert van Tichelen, Cara van Wersch en Marcel Hendrickx.

Geheel in de stijl van Chantal Akermans JEANNE DIELMAN (waarin Decorte een rol had) gaat deze film over een duf, jong ambtenaartje dat zijn moeder, een weduwe, wijsmaakt dat Elizabeth Taylor zijn verloofde is. Een bitter inkijkje in een schimmelig kleinburgermansbestaan.

Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles

1975 | Drama, Experimenteel

Frankrijk/België 1975. Drama van Chantal Akerman. Met o.a. Delphine Seyrig, Jan Decorte, Henri Storck, Jacques Doniol-Valcroze en Yves Bical.

Drie dagen uit het leven van een Belgische weduwe die door de volledige programmering van al haar handelingen zichzelf en haar bestaan onder controle houdt. Een incident - het aanbranden van de aardappels op de tweede dag - leidt tot een kleine chaos die voor haar echter volledig is, zodat ze bij een klant met wie ze een mechanische namiddagprostitutie bedrijft een orgasme beleeft en hem vermoordt. Deze obsederende, zéér lange film zonder actie krijgt door het ritme van de simpele huishoudelijke handelingen en verschuivingen in dat ritme, een indringende en zelfs uiterst spannende werking. De anders zo mondaine actrice Seyrig aan de afwas en bij het aardappelen schillen, versterkt het effect van een gespeeld ritueel. De jeugdige regisseuse heeft de invloed van de Amerikaanse 'undergroundfilm' uit de jaren zestig verwerkt tot een opmerkelijk persoonlijke stijl. De film is opgedragen aan haar moeder.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jan Decorte op televisie komt.

Reageer