Saro Urzì (1913-1979): cast.
Er zijn 29 films gevonden.

Io, io, io... e gli altri

1975 | Drama, Komedie

Italië 1975. Drama van Alessandro Blasetti. Met o.a. Walter Chiari, Gina Lollobrigida, Silvana Mangano, Marcello Mastroianni en Vittorio de Si.

Een journalist leest op de spiegel van het treintoilet: 'Lang zal ik leven', en besluit twee dagen lang een onderzoek naar egoïsme in de moderne samenleving in te stellen - in politiek, huwelijk, religie, relaties - terwijl een loyale vriend hem van het tegendeel probeert te overtuigen en daarbij het leven laat. Italiaanse sterren van vroeger en nu en een dozijn schrijvers werkten met wisselend resultaat in de talrijke korte episodes belangeloos mee aan deze film van veteraan Blasetti. De regie is meer vermoeid dan venijnig, waardoor de voornaamste aantrekkelijkheid het herkennen van de talrijke gezichten blijft.

Il sergente Rompiglioni diventa caporale

1975 | Komedie, Drama

Italië 1975. Komedie van Mariano Laurenti. Met o.a. Franco Franchi, Mario Colli, Maria Pia Conti, Saro Urzì en Luciano Pigozzi.

Sergeant Francesco Garibaldi Rompiglioni (Franchi) wordt gedetacheerd op het NATO-hoofdkwartier. Daar veroorzaakt de onhandige, stuntelige sergeant zoveel ergernis en verwarring, dat de officieren gek van hem worden. De Italiaanse kolonel, hoofd van het Italiaanse NATO-regiment, vertrouwt Rompiglioni de opdracht toe om een spion, die in het NATO-hoofdkwartier opereert, te ontmaskeren. Het verhaal is ongelooflijk absurd met een heleboel komische scènes. Deze film is een vervolg op IL SERGENTE ROMPIGLIONI uit 1973 met dezelfde acteur in de hoofdrol.

Torino nera

1972 | Misdaad

Italië​/​​Frankrijk 1972. Misdaad van Carlo Lizzani. Met o.a. Bud Spencer, Françoise Fabian, Marcel Bozzuffi, Nicola di Bari en Andrea Balestri.

Een man is door machinaties van de maffia in de gevangenis gekomen. Zijn veertienjarige zoon probeert de ware dader te vinden en wordt bijna vermoord. Vader ontsnapt om hem te wreken en de schuldigen te straffen. Een bekwaam gemaakte misdaadfilm die vluchtig politieke corruptie aanstipt. Een ongewoon serieuze rol van Spencer.

Alfredo, Alfredo

1972 |

Italië 1972. Pietro Germi. Met o.a. Dustin Hoffman, Stefania Sandrelli, Carla Gravina, Saro Urzì en Danika La Loggia.

Verlegen jongeman introduceert zich op voorspraak van vlotte vriend bij mooie jonge vrouw die na huwelijk dominante hysterica blijkt met een enorme seksuele honger. Ondertussen ontmoet de echtgenoot vrouw die in elk opzicht haar tegendeel lijkt. Vermakelijke, rumoerige huwelijkssatire gaat ongeg[KA4]eneerd tegen teneur van feminisme in, hoewel mannen ook allesbehalve voorbeeldig worden voorgesteld. Hoffman is verrassend overtuigende Italiaan (waardoor Engels nagesynchroniseerde versie niet alleen zijn tegenspelers saboteert maar ook zijn eigen rol.)

Un Caso di coscienza

1969 | Komedie

Italië 1969. Komedie van Giovanni Grimaldi. Met o.a. Lando Buzzanca, Antonella Lualdi, Raymond Pellegrin, Giselle Pascal en Françoise Prévost.

Een brief aan een liefdesproblemenrubriek in een damesblad, waarin een Siciliaanse anoniem haar overspel opbiecht, komt per ongeluk in de handen van een advocaat die daarmee, uit leedvermaak, wantrouwen gaat zaaien in zijn kring van notabelen. Uit de resulterende beroering komen zóveel geheimen boven dat na de uiteindelijke ontdekking van de identiteit van de schrijfster niemand nog schande durft te roepen. De film vervangt de scherpe maatschappij-satire uit de roman van de Sicilië- specialist Leonarde Sciascia door pikante komedie-effecten, maar blijft ook door de sterke rolbezetting amusant en onderhoudend.

Serafino

1968 | Komedie

Italië 1968. Komedie van Pietro Germi. Met o.a. Adriano Celentano, Ottavia Piccolo, Francesca Romana Coluzzi, Saro Urzì en Benjamin Lev.

Eenvoudige herder Serafino Fiorin (Celentano) wordt rijk door een onverwachte erfenis van een suikertantetje (Turina). De gulheid waarmee hij zijn vermogen uitdeelt wekt weerstanden op bij zijn familie en aanstaande schoonfamilie waardoor hij opeens hun hebzucht beseft en kiest voor een leven met een hartelijk prostituéetje. Deze lofzang op ongecompliceerd geluk in armoe overtuigt als scenario nauwelijks en is al te oppervlakkig idealiserend, maar de film werd met aanstekelijke opgewektheid geacteerd en in scène gezet. Speelt in de Abruzzen eind jaren 1960-70. Het scenario is van Alfredo Gianetti, Piero De Bernardi, Tullio Pinelli, Leo Benvenuti en regisseur Germi. Het camerawerk is van Aiace Parolin. Technicolor.

La Route de Corinthe

1967 | Avonturenfilm

Italië​/​​Frankrijk 1967. Avonturenfilm van Claude Chabrol. Met o.a. Jean Seberg, Maurice Ronet, Michel Bouquet, Christian Marquand en Saro Urzì.

Twee geheimagenten krijgen de opdracht om in Griekenland in een fabriek de plannen van geperfectioneerd radarsysteem te achterhalen. Eén van beiden wordt gedood, maar zijn weduwe zet met een collega het onderzoek voort. Deze laatste van Chabrols avonturenfilms-om-den-brode neemt de intrige geen moment serieus, maar gebruikt hem als leidraad voor een reeks spectaculaire scènes die het genre in het ooitje nemen. Seberg slaat zich energiek door duizend gevaren heen. Een Griekse kolonelscoup tijdens locatieopnamen resulteerde in onbenoemde, maar nauwelijks bedekte scherpe toespelingen. Het scenario is van Claude Brule en Daniel Boulanger naar de roman van Claude Rank.

Gente d'onore

1967 | Thriller

Italië 1967. Thriller van Folco Lulli. Met o.a. Folco Lulli, Rosemary Dexter en Saro Urzì.

Zes leden van de Siciliaanse maffia houden zich schuil voor de politie. Om naar het buitenland te vluchten, moeten ze echter het halve eiland te voet doorkruisen wat niet zonder gevaar blijkt te zijn.

Le corniaud

1965 | Komedie, Misdaad

Frankrijk​/​​Italië 1965. Komedie van Gérard Oury. Met o.a. Louis de Funès, Beba Loncar, Alida Chelli, Venantino Venantini en Henri Virlojeux.

Voordat Oury, Bourvil en De Funès de klassieker La grande vadrouille inblikten, draaiden ze proef met deze misdaadfarce annex onderwegfilm. Waarin schlemiel Antoine Maréchal, welgemoed en route naar vakantiebestemming Italië, zijn 2CV total loss gereden ziet worden. Heetgebakerde aanstichter Léopold Saroyan stelt daarop voor dat Antoine inclusief onkostenvergoeding een fonkelnieuwe Cadillac DeVille van Napels naar Bordeaux chauffeert. Maréchal accepteert, onwetend dat de straatslee is volgestouwd met allerhande smokkelwaar. Een komedie als een heerlijke Mediterranéevakantie, curieus genoeg gebaseerd op een waargebeurde ‘French Connection’-maffiazaak. Pretverhogende zomermuziekjes van Georges Delerue.

Le Chant du monde

1965 | Drama, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1965. Drama van Marcel Camus. Met o.a. Hardy Krüger, Catherine Deneuve, Charles Vanel, Marilù Tolo en Saro Urzì.

Houthakker in de Provence verleidt dochter van landeigenaar en vermoordt haar verloofde. Er wordt jacht op hem gemaakt door bergen en bossen, terwijl zijn vader en een vriend te hulp proberen te komen. Gewelddadig boerendrama werd gefilmd als een western, waarbij landschappen meer indruk maken dan al te pittoreske personages.

Il compagno Don Camillo

1965 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1965. Komedie van Luigi Comencini. Met o.a. Fernandel, Gino Cervi, Graziella Granata, Leda Gloria en Gianni Garko.

Burgemeester Capone wil een uitwisselingsverbond aangaan met een Russisch dorpje. Don Camillo dringt in de delegatie van Italiaanse communisten om het plan te saboteren en helpt de vrouwelijke tolk uit de Sovjetunie te ontvluchten. Deel 5 uit de Don Camillo-serie kreeg nieuwe impulsen door een afwijkende enscenering. Hoewel het een opdrachtfilm betreft voor de Italiaanse regisseur Comencini (Marcellino, pan y vino, Le avventure di Pinocchio, Il gatto) en het resultaat waarschijnlijk daardoor onder de maat bleef, is Il compagno Don Camillo toch vlotter en aardiger dan alle vroegere delen, afgezien van deel 1. De plot is achterhaald door de geschiedenis, maar sfeer en acteerwerk vergoeden veel.

Sedotta e abbandonata

1964 | Komedie

Italië 1964. Komedie van Pietro Germi. Met o.a. Stefania Sandrelli, Saro Urzì, Aldo Puglisi, Leopoldo Trieste en Paola Biggio.

Peppino Califano (Puglisi), een Siciliaan, verleidt op een hete middag Agnese (Sandrelli), de mooie minderjarige zuster van zijn verloofde Matilde (Biggio). Ze wordt zwanger, maar hij weigert te trouwen met de vrouw die geen maagd meer is. Haar vader Don Vincenzo Ascalone (Urzi) zet alles in het werk om de familie-eer te redden en brengt het huwelijk tot stand terwijl hij zelf van opwinding sterft. Deze harde, maar vermakelijke satire op Siciliaanse eer - die een heet hangijzer is - wordt temperamentvol geacteerd, maar is door alle verwikkelingen ook geleidelijk aan vermoeiend en rumoerig. Het scenario is van Luciano Vincenzoni, Agenore Incrocci, Furio Scarpelli en regisseur Germi. Incrocci staat op de aftiteling als Age en Scarpelli alleen met zijn achternaam. Het camerawerk is van Aiace Parolin.

Ça va être ta fête

1961 | Actiefilm

Frankrijk 1961. Actiefilm van Pierre Montazel. Met o.a. Eddie Constantine, Barbara Laage, Stephan Schnabel, Claude Cerval en Saro Urzì.

Eddie moet in Lissabon een dubbelspion uitschakelen, maar is door zijn opdrachtgevers onvoldoende ingelicht, zodat hij voor onverwachte complicaties komt te staan. Een standaard Eddie-film waaraan geen touw valt vast te knopen, maar waarin de te verwachten harde klappen vallen.

Un Giorno da leoni

1961 | Drama, Oorlogsfilm

Italië 1961. Drama van Nanni Loy. Met o.a. Renato Salvatori, Tomas Milian, Nino Castelnuovo, Romolo Valli en Anna-Maria Ferrero.

Groepje jonge Romeinen voegt zich in 1943 bij de partizanen en krijgt opdracht om een viaduct op te blazen. Het lukt, hoewel de nazi's de geallieerden verantwoordelijk stellen en de burgerbevolking de verzetsgroep van passiviteit beschuldigt. Boeiende historische reconstructie met gebruik van documentair archiefmateriaal maakt van de personages geen bovenmenselijke helden, maar tekent ze in hun beperkingen en zwaktes en toch in staat tot heroïsche prestaties. Rake karakteriseringen in het scenario krijgen navenante vertolking.

Lo Sgarro

1961 | Drama, Misdaad

Italië 1961. Drama van Silvio Siano. Met o.a. Gérard Blain, Gordana Mileti[KA1]c, Charles Vanel, Saro Urzì en Piero Palermi.

Camorra heeft het monopolie op handel in allerlei zaken. De benadeelde boeren durven zich nauwelijks te weren. Een jongeman komt krachtdadig in verzet, maar het resultaat is dat hij teleurgesteld door een gebrek aan solidariteit - in de misdaadorganisatie wordt opgenomen. Als zijn eigen familie beroofd wordt, komt hij in opstand tegen de leider van de bende. De bende heeft een kindermoord op haar geweten en daarom komen ook de boeren in opstand. De jongeman doet mee aan de strijd tegen Camorra. Een al te heftig en op toevalligheden gebouwd melodrama ondergraaft de overtuigingskracht van het pamflet tegen de georganiseerde misdaad, en de sociale achterstelling, waarop corruptie gedijen.

Les Filles sèment le vent

1960 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1960. Drama van Louis Soulanes. Met o.a. Scilla Gabel, Françoise Saint-Laurent, Philippe Leroy, Eva Damien en Michel Lemoine.

Drie fruitpluksters in het Rhône-dal worden rivales in de liefde, maar tenslotte cijfert de uitdagende aanvoerster zich weg voor het meest timide meisje dat de na veel ellende verkregen held mag hebben. Een zoveelste en erg late kopie van RISO AMARO zonder de sociale context van het origineel maar wel met alle clichés. De regie maakt er niets van en de acteurs zijn kansloos, behalve in het etaleren van eventuele aantrekkelijkheid.

Un Maledetto imbroglio

1959 | Drama, Thriller

Italië 1959. Drama van Pietro Germi. Met o.a. Pietro Germi, Eleonora Rossi-Drago, Claudio Gora, Claudia Cardinale en Franco Fabrizi.

Een commissaris onderzoekt de moord op een jonge vrouw. Het spoor leidt niet naar de onderwereld, maar naar de hogere klasse. Tenslotte komen de door een notaris georganiseerde seksuitstapjes met meisjes uit de arbeidersklasse aan het licht. Deze bekwaam opgebouwde en gedoseerde onderzoeksfilm leidt tot treffende observaties van uiteenlopende sociale milieus. In de sterke rolbezetting excelleert Germi zelf als de Maigret-achtige politieman Gravallo. Het scenario is van Alfredo Giannetti, Pietro Germi en Ennio De Concini.

L'Uomo di paglia

1958 | Drama, Romantiek

Italië 1958. Drama van Pietro Germi. Met o.a. Pietro Germi, Luisa Della Noce, Saro Urzì, Edoardo Nevola en Franca Bettoja.

Een man heeft een ontmoeting met een vrouw, die zijn minnares wordt als zijn vrouw en zijn zoon met vakantie zijn. Zijn gevoelens raken bekneld tussen de twee vrouwen en hij besluit ten slotte gebukt onder schuldgevoel te kiezen voor zijn vrouw en de relatie te beëindigen. Een psychologisch en romantisch drama dat overspel als thema heeft, adekwaat gedaan door regisseur/hoofdrolspeler Germi.

Il figlio del corsaro rosso

1958 | Avonturenfilm, Romantiek, Actiefilm

Italië 1958. Avonturenfilm van Primo Zeglio. Met o.a. Lex Barker, Sylvia Lopez, Vira Silenti, Saro Urzì en Luciano Marin.

Een Spaanse aristocraat, wiens vader door de corrupte gouverneur van Panama is vermoord, neemt wraak en redt zijn rijke erfgename van een fortuinjager. Deze eenvoudige en voorspelbare, romantische avonturenfilm biedt tegen het einde vlotte actie en niet veel anders. Fede Arnaud en regisseur Zeglio draaiden het scenario in elkaar.

Il Ferroviere

1956 | Drama

Italië 1956. Drama van Pietro Germi. Met o.a. Pietro Germi, Luisa della Noce, Sylva Koscina, Carlo Giuffré en Eduardo Nevola.

Italiaanse spoorwegmachinist verdient nauwelijks voldoende om zijn gezin te onderhouden en heeft conflicten met de oudste kinderen: een zoon die niet wil werken en een dochter die ongehuwd zwanger blijkt. Zij verlaten het ouderlijk huis en de vader wordt door eigen nalatigheid op het werk ontslagen. Trouwhartig jongste zoontje klaart stemming en verhoudingen op tot de zieke vader sterft. Laat neo-realistische film doet de gevoeligheid zeker in latere scènes in melodrama verglijden, maar behoudt ook daarbij de innemende oprechtheid. Germi zelf blijkt ideale hoofdrol.

Don Camillo e l'onorevole Peppone

1955 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1955. Komedie van Carmine Gallone. Met o.a. Fernandel, Gino Cervi, Leda Gloria, Claude Sylvain en Gaston Rey.

Tussen 1952 en 1965 verschenen vijf Don Camillo's, bitterzoete lachfilms waarin de spanning tussen het communisme en het katholicisme in Italië keer op keer werd ontladen met een stoot relativerende humor. De centrale figuur is titelheld Don Camillo (Fernandel), een goedgemutste biechtvader die waakt over een parochie van godvrezende bergbewoners. Peppone (Gino Cervi) is de communistische burgemeester, de natuurlijke vijand van Don Camillo. Kerkelijke en wereldlijke macht botsen weer hevig in deze derde aflevering (met een losgeslagen tank als gevolg!) maar met vereende kracht weten de heren hun individuele ambities te verwezenlijken. In 2005 werden de films opnieuw uitgebracht in digitaal opgepoetste versies.

Pane, amore e gelosia

1954 | Komedie

Italië 1954. Komedie van Luigi Comencini. Met o.a. Gina Lollobrigida, Vittorio De Sica, Marisa Merlini, Roberto Risso en Tina Pica.

Een politieman van middelbare leeftijd wil het rokkenjagen opgeven en trouwen met de vroedvrouw die een ongehuwde moeder is. De pastoor oefent pressie uit opdat ze met de vader van haar kind trouwt, en bovendien twijfelt ze aan haar verloofde, die nog steeds een oogje waagt aan de temperamentvolle dorpsschone. Deel twee uit de successerie doet niet onder voor de eerste aflevering (PANE, AMORE E FANTASIA), maar voegt er ook geen nieuwe elementen aan toe, behalve de aardbeving tegen het slot die de dorpsroddel overstemt en alle verhoudingen in de juiste proporties brengt.

Le retour de Don Camillo

1953 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1953. Komedie van Julien Duvivier. Met o.a. Fernandel, Gino Cervi, Leda Gloria, Paolo Stoppa en Charles Vissière.

Tweede aflevering van een reeks Don Camillo films met de beroemde Franse komiek Fernandel in de hoofdrol van excentrieke pastoor. Dit vervolg op Don Camillo (1952) is beter dan het origineel. Het verhaal is geloofwaardiger, de dialogen zijn flitsender en de hoofdrolspelers zijn aantoonbaar beter op elkaar ingespeeld. Don Camillo heeft zijn geliefde dorp verlaten in ruil voor een nogal afgelegen post in de bergen. Hij wil het liefst zo snel mogelijk weer naar huis, en andersom willen zijn vroegere parochianen, met inbegrip van de burgemeester, hem graag weer terug. René Barjavel en regisseur Duvivier baseerden het scenario op de boeken van Giovanni Guareschi.

Il Brigante di Tacca del Lupo

1952 | Avonturenfilm, Historische film

Italië 1952. Avonturenfilm van Pietro Germi. Met o.a. Amedeo Nazzari, Cosetta Greco, Saro Urzì, Fausto Tozzi en Vincenzo Mussolini.

Een voorvechter van de Italiaanse eenheid bindt de strijd aan met de partizanen van de koning van Napels. Ondanks hun overmacht slaagt hij erin de rust te herstellen. Een bekwaam gefilmde avonturenfilm, die door de historische achtergrond en het uitdiepen van de voornaamste personages boven de middelmaat van het genre wordt uitgetild. Vooral het primitieve element van de strijd is raak getroffen.

Revenge Of The Pirates

1951 |

1951. Primo Zeglio. Met o.a. Milly Vitale, Paul Muller, Saro Urzì, Jean-Pierre Aumont en Maria Montez.

Een voorvechter van de Italiaanse eenheid bindt de strijd aan met de partizanen van de koning van Napels. Ondanks hun overmacht slaagt hij erin de rust te herstellen. Een bekwaam gefilmde avonturenfilm, die door de historische achtergrond en het uitdiepen van de voornaamste personages boven de middelmaat van het genre wordt uitgetild. Vooral het primitieve element van de strijd is raak getroffen.

Il monello della strada

1951 | Komedie, Familiefilm

Italië 1951. Komedie van Carlo Borghesio. Met o.a. Erminio Macario, Luisa Rossi en Saro Urzì.

De arme Italiaanse arbeider Carletto Po (Macario) werkt in Argentinië. Hij trouwt met de handschoen om zo zijn terugkeer naar zijn vaderland zeker te stellen. Na vele jaren zal hij daar zijn vrouw ontmoeten. Maar als hij in Italië komt, blijkt zijn vrouw gestorven. Zij heeft een zoon achtergelaten, die ergens op straat zwerft. Carletto slaagt erin zijn zoon te vinden en na vele avonturen leven ze nog lang en gelukkig. Een aantal scènes in de film zijn van een magische fantasie en humor. De hoofdpersonen zijn sympathiek.

Il Camino delle speranza

1950 | Drama

Italië 1950. Drama van Pietro Germi. Met o.a. Raf Vallone, Elena Varzi, Saro Urzì, Franco Navarro en Liliana Lattanzi.

Harde, realistische film onder de sterke regie van Germi, met Raf Vallone op zijn best. Het verhaal gaat over een groep werkeloze en vertwijfelde Sicilianen die clandestien Frankrijk proberen binnen te komen maar worden verraden door de man die hen over de grens zou brengen. Goed geacteerd. (Fellini schreef mee aan scenario.)

In nome della legge

1948 | Misdaad, Drama

Italië 1948. Misdaad van Pietro Germi. Met o.a. Massimo Girotti, Camillo Mastrocinque, Jave Salinas, Charles Vanel en Iole Salinas.

Realistische, goed geregisseerde film met prachtige rollen en degelijk opgebouwd verhaal over een magistraat die naar Sicili[KA3]e wordt gestuurd om de mafia te bestrijden. Corruptie, bedreigingen en politieke verwikkelingen bemoeilijken zijn opdracht. Een boeiende rol van Vanel als de oude mafioso. (De regisseurs Monicelli en Fellini schrijven aan het scenario mee.)

La Freccia nel fianco

1943 | Drama

Italië 1943. Drama van Alberto Lattuada. Met o.a. Mariella Lotti, Leonardo Cortese, Roldano Lupi, Liliana Laine en Enzo Billotti.

Een jonge vrouw loopt van huis weg om haar geliefde pianist te volgen, maar deze kiest uiteindelijk voor zijn muzikale carrière. Hoewel Alberto Moravia en Cesare Zavattini aan het scenario meewerkten, werd de film een gewone smartlap, met slechts enkele formeel geslaagde en psychologisch raak geobserveerde scènes.