Jean-Luc Boutté

Regisseur, Acteur

Jean-Luc Boutté is regisseur en acteur.
Er zijn 6 films gevonden.

La sentinelle

1992 | Thriller

Frankrijk 1992. Thriller van Arnaud Desplechin. Met o.a. Emmanuel Salinger, Thibault de Montalembert, Jean-Louis Richard, Valérie Dréville en Marianne Denicourt.

In het stervensuur van de Koude Oorlog wordt aankomend student forensische pathologie Mathias opgescheept met een gemummificeerd mensenhoofd. Terwijl hij de identiteit van de eigenaar tracht te achterhalen blijken schimmige organisaties geïnteresseerd in Mathias en zijn nieuwe artefact. Bizar thrillerverhaal wordt door debuterend regisseur Desplechin vervormd tot diffuus portret van een solitaire figuur met obsessie voor het verleden. Evenals Bring me the Head of Alfredo Garcia, die andere film met een levenloze kop in de hoofdrol, contra-mainstream, morbide en fascinerend. Bijrol Emmanuelle Devos, César 1993 voor Salinger.

Lorenzaccio

1991 | Drama

Frankrijk 1991. Drama van Georges Lavadant. Met o.a. Redjep Mitrovitsa, Richard Fontana en Jean-Luc Boutté.

Dit zeer beroemde dramatische en historische meesterwerk werd in 1989 door Alfred de Musset voor de Com[KA1]edie Fran[KA10]caise gecre[KA3]eerd en vervolgens bewerkt voor de tv. De tv-versie werd in high definition gedraaid, wat de regie natuurlijk ten goede komt. Het verhaal speelt zich af in het Florence van de Medici en gaat het over Lorenzaccio (in werkelijkheid Lorenzino) die in 1537 Alexander, de eerste hertog van Florence, vermoordde. Dat bracht hem als neef van het slachtoffer echter geen geluk. Prachtige decors en schitterende vertolkingen. De tekst krijgt natuurlijk de meeste aandacht, maar het geheel vaart ook wel bij de luchtige regie die met een scherpe blik licht werpt op het gedrag van de hoofdpersonen.

Les chaises

1990 | Komedie

Frankrijk 1990. Komedie van Jean-Luc Boutté. Met o.a. Denise Gense en Pierre Dux.

Het beroemde stuk van Eugène Ionesco simpelweg op film gezet, dat wil zeggen gefilmd toneel maar voorzien van een voortreffelijke vertolking. Dit stuk, geschreven in 1953, bracht in de toneelwereld heel wat beroering teweeg door als eerste absurdistisch toneel te brengen.

Lorenzaccio

1989 | Oorlogsfilm

Frankrijk 1989. Oorlogsfilm van Alexandre Tarta. Met o.a. Redjep Mirovitsa, Richard Fontana en Jean-Luc Boutté.

Een bewerking van de over de hele wereld gelezen roman van Alfred de Musset (1834), naar een regie van Georges Lavaudant van de Comédie Française. Lavaudant heeft, wat waarschijnlijk het grootste werk van de schrijver is, geïnterpreteerd als 'de strijd van jonge mensen zonder toekomst tegen de grijsaards die hen regeren', een probleem dat van alle tijden is. Een regie waarin veel met de schaduw- en lichtpartijen evenals met de gezichten is gedaan. Een best geslaagd project.

Les noces de plomb

1987 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1987. Misdaad van Pierre Grimblat. Met o.a. Christine Boisson, Jean-Luc Boutté, Jean-François Stévenin, Jacques Dacqmine en Olimpia Carlisi.

De bewerking van een boek van Hillary Waugh door Jean-Patrick Manchette, zelf een gewaardeerd detectiveschrijver. Variaties op het thema van de verleiding. Een man die zojuist zijn vierde echtgenote heeft vermoord om de levensverzekering te innen, krijgt hiermee te maken wanneer zich een nieuwe 'verloofde' aandient. De levensverzekeringsmaatschappij, die na het uitkeren van enige miljoenen op levens van omgekomen getrouwde vrouwen een moorddadige oplichting vermoedt, zet een val door een aantrekkelijke jonge vrouw een huwelijksadvertentie te laten plaatsen. Een degelijke en heldere regie van een oudgediende in het genre, zowel op het bioscoopscherm als op de beeldbuis. Overtuigend spel.

Les misérables

1972 | Drama, Historische film

Frankrijk 1972. Drama van Marcel Bluwal. Met o.a. Georges Géret, Nicole Jamet, François Marthouret, Gilles Maidon en Bernard Fresson.

Een getrouwe tv-bewerking van het beroemde werk van Victor Hugo, dat speelt in het 19e eeuwse Parijs tijdens de barricaden. Een ontsnapte gevangene houdt zich schuil, samen met zijn aangenomen dochter, in een onaangenaam pension, waar het pensionhoudersechtpaar ooit zijn pleegdochter beestachtig hebben behandeld, en nu hèm willen vermoorden. Een verliefde student verijdelt de dreigende doodslag, waardoor de naargeestige kamerverhuurders in de bak belanden. De pleegdochter en haar stiefvader nemen de benen, en de dochter van het gevangen echtpaar zwerft door de kommervolle lichtstad naar de verdwenen student, terwijl haar jongere broer twee ondervoede straatarme kinderen onderdak verleent in zijn huis bij de Bastille. Wordt in twee of in vier delen uitgezonden. Het scenario is van regisseur Bluwal naar de roman van Victor Hugo. Het camerawerk is van André Bac.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jean-Luc Boutté op televisie komt.

Reageer