Shu Kei

Regisseur, Producer

Shu Kei is regisseur en producer.
Er zijn 3 films gevonden.

Jidu hanleng

1997 | Experimenteel

Nederland/China/Hongkong SAR van China 1997. Experimenteel van Wu Ming. Met o.a. Jia Hongshen en Ma Xiaoqing.

De jonge Chinese beeldende kunstenaar Qi Lei (Jia Hongshen) walgt van het materialisme in de maatschappij. Hij besluit zijn eigen dood op te voeren als kunstwerk dat een pamflet moet zijn tegen het gebrek aan erkennig voor de kunst. Hij wil vier maal een getuigenis afleggen: eerst kapot gaan aan eenzame opsluiting, daarna ten onder gaan door verdrinking, vervolgens verteerd te worden door het vuur en tenslotte definitief te bezwijken aan onderkoeling door op een gigantisch blok ijs te gaan liggen. Hij houdt zich verbeten vast aan zijn voornemens, waardoor er een verwijdering met zijn familie ontstaat. Later kan zijn vriendin Shao Yun (Ma Xiaoqing) hem ook niet meer volgen. Ervaren als Houdini in de wederopstanding blijft hij na het vierde protest toch in leven om te constateren dat zijn actie zinloos is gebleven. In Nederland geloofden ge[KA3]engageerde beschikkers over het geld van het Hubert Bals Fonds dat deze zwartgallige, filosofisch getinte film, die in Bejing werd gedraaid, nooit voltooid kon worden onder het wakende oog van de censuur in de Chinese kameradenrepubliek en meenden zij dat de mensheid niet verstoken mocht blijven van een dergelijk kunstzinnig werk, dus haalden zij deze potenti[KA3]ele verbodsprent via Hong Kong voor de post-production naar Nederland, zodat na een zeer beperkte roulatie in gespecialiseerde filmschuren, tv-kijkers er op de late avond mee geconfronteerd zouden kunnen worden. De naam Wu Ming betekent in het Chinees Zonder Naam en er zijn tongen die beweren dat hierachter Wang Xiaoshuai gezocht moet worden en als dat zo is, laat meneer Wang dan uitkijken voor de lange arm van de geheime politie uit de Volksrepubliek. Het scenario is van Pang Ming en de regisseur, Yang Shu stond achter de camera van deze onafhankelijk gedraaide film (dat laatste behoeft natuurlijk geen betoog). 16 mm.

Heunggong Chaichou

1997 | Misdaad, Drama

Hongkong SAR van China 1997. Misdaad van Fruit Chan. Met o.a. Sam Lee, Neiky Yim, Wenbers Li, Amy Tam en Josefine Siao Fong-Fong.

August Moon (Lee) is een schoolverlater. Hij woont nog bij zijn moeder en verdient af en toe een zakcentje met het innen van schulden voor een woekeraar. Tijdens een van die tochten ontmoet hij de zestien-jarige Ping (Yim), waarop hij verliefd wordt. Ze heeft een donor-nier nodig, maar die lijkt onvindbaar. Sylvester (Li), een spierbundel met de hersens van een garnaal, is de lijfwacht van de woekeraar. Op het bebloede lichaam van een schoolmeisje (Tam) dat zelfmoord gepleegd heeft, vindt Sylvester een tweetal brieven, die hij aan August Moon geeft. De eerste, bestemd voor haar vriend, levert hij vlug af. De tweede, geadresseerd aan haar ouders, houdt hij bij zich. Hij komt er niet toe om dit definitieve afscheid aan hen te bezorgen. Een sterk symbolisch geladen film, die duidelijk zinspeelt op de teruggave van de Britse kroonkolonie Hong Kong aan de Chinese volksrepubliek in 1997. Het hele verhaal gaat over afscheid nemen en de pijn die dit met zich meebrengt. Even lijkt het erop dat August Moon toch nog het geluk zal vinden, maar Chan boort die hoop de grond in door Ping ongeneeslijk ziek te maken. Een sombere metafoor die in prachtige vorm gegoten is. Chan produceerde de film voor nog geen tachtigduizend dollar met de financiële steun van Andy Lau, een mega popster uit Hong Kong. Hij gebruikte talloze bij de montage overgebleven stukken van andere films, waaraan hij in de loop der jaren als regie- assistent had meegewerkt. Hij schreef zijn eigen scenario. Het camerawerk is van O Sing-Pui en Lam Wah-Chuen, die ook de muzikale partituur voor zijn rekening nam. Fruit Chan is ook bekend onder de naam Chen Guo. De Chinese naam voor de personage August Moon is Chung-chau en in bepaalde exportversies wordt Sylvester Jacky genoemd.

Hu-Du-Men

1996 | Komedie, Drama

Hongkong SAR van China 1996. Komedie van Shu Kei en Shu Kei. Met o.a. Lee Chi-Hung, Daniel Chan, Lee See-Kei, David Wu en Lee Heung-Gum.

Lang Kim-Sum is manager en steractrice van Het Schijnend Zwaard, een traditionele Kantonese operagroep met slinkende bezoekersaantallen. Ze wordt omringd door problemen. De andere acteurs kunnen het slecht vinden met de nieuwe regisseur, haar echtgenoot denkt dat zijn dochter een lesbische verhouding heeft en een van de acteurs is verliefd op haar. Geen wonder dat ze af en toe een straffe borrel neemt om zichzelf op de been te houden... Hu-du-men is een onvertaalbare term uit de Kantonese Opera; het staat voor het denkbeeldige koord rond het toneel dat de spelers opsluit in de personages die ze uitbeelden. De betekenis is natuurlijk metaforisch. Shu Kei's vertederend ouderwetse film is een degelijk, zorgvuldig uitgedacht komisch drama dat handelt over geloofwaardige personages met geloofwaardige emotionele problemen. Het is ronduit de meest plezierige film uit Hongkong van dit jaar, met in de hoofdrol de ongeëvenaarde Josephine Siao. Tony Rayns

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Shu Kei op televisie komt.

Reageer