Piet Römer (1928-2012): cast.
Er zijn 11 films gevonden.

Baantjer: De Cock en de wraak zonder einde

1999 | Misdaad, Mysterie

Nederland 1999. Misdaad van Alain de Levita. Met o.a. Victor Reinier, Marian Mudder, Martin Schwab, Freek van Muiswinkel en Hans Karsenbarg.

De Cock komt voor de ultieme uitdaging te staan als blijkt dat zijn oud-collega Peter de Beer, de voorganger van Vledder, vermoord is. Op het moment van de moord was het dochtertje van De Beer in de buurt. Het is onduidelijk of ze iets heeft gezien, maar De Cock neemt haar uit voorzorg toch onder zijn hoede. Hij heeft een voorgevoel dat de moordenaar de kleine kroongetuige wellicht uit de weg wil ruimen. Het verleden blijft De Cock achtervolgen als hij geconfronteerd wordt met een oude moordzaak die hij nooit heeft kunnen oplossen

De lift

1983 | Horror, Mysterie, Thriller

Nederland 1983. Horror van Dick Maas. Met o.a. Huub Stapel, Ab Abspoel, Willeke van Ammelrooy, Kees Prins en Peer Mascini.

Voordat Spielberg doorbrak met Jaws maakte hij de lowbudgetfilm Duel, over een man die wordt achtervolgd door een demonische vrachtwagen. De lift, de eerste grote film van Dick Maas, is op vele manieren verwant met het vroege werk van Spielberg. De lift gaat over de subjectieve angst (zie Jaws) voor machines (zie Duel) en is met ­uiterst simpele middelen een zeer ­effectieve horrorfilm. De guillotine-­eigenschap van de lift wordt vakkundig spaarzaam gebruikt: het is de dodelijke potentie van de denkende machine die de film tergend spannend houdt. In 2001 probeerde Maas de Amerikaanse bioscoopgangers te verleiden met de nagenoeg identieke film Down.

Voorbij, voorbij

1981 | Oorlogsfilm, Drama

Nederland 1981. Oorlogsfilm van Paul Verhoeven en Gerard Soeteman. Met o.a. André van den Heuvel, Piet Römer, Andrea Domburg, Guus Oster en Leontien Ceulemans.

Voormalig verzetsman Van den Heuvel herkent meer dan dertig jaar na WO II een Nederlandse SS-er (Staal), die geliquideerd had moeten worden wegens zijn betrokkenheid bij de dood van dappere koerier Maas, maar die zijn straf ontlopen had door te ontsnappen naar Duitsland. Als Van den Heuvel zijn oude kameraden Oster, Römer, Domburg en Retèl opspoort om het 'doodvonnis' alsnog te voltrekken, ontmoet hij desillusie en gedoofde gevoelens.

De Bende van Hiernaast

1980 | Familiefilm, Drama

Nederland 1980. Familiefilm van Karst van der Meulen. Met o.a. Lex Goudsmit, Kitty Janssen, Gerard Cox, Hans Boskamp en Leen Jongewaard.

Een met vaste hand gemaakte, kostelijke film voor jong en oud. Van der Meulen weet bovendien opnieuw enkele maatschappelijke problemen, - woonwagenbewoners worden van diefstal verdacht, terwijl het kinderen waren die kleren nodig hebben voor een musical - aan de kaak te stellen zonder boodschapperig te worden. Tony Eyks muziek en Fred Tammes' camerawerk dragen in niet geringe mate bij tot de warmte die de film uitstraalt.

Peter en de Vliegende Autobus

1976 | Familiefilm, Avonturenfilm, Fantasy

Nederland 1976. Familiefilm van Karst van der Meulen. Met o.a. Lex Goudsmit, Martin Brozius, Joost Prinsen, Piet Römer en Allard van de Scheer.

Een boeiende gave jeugdfilm, waarin de jonge spelers het beter doen dan de nogal met schmiere opererende beroepsacteurs Goudsmit en Brozius, die uitvinders zijn van een apparaat dat dingen laat zweven, zoals de autobus tijdens een schoolreis. Een derde succes voor Van der Meulen na CIRCUS OP STELTEN en OOM FERDINAND EN DE TOVERDRANK.

Jet Heb medelij

1975 | Komedie

Nederland 1975. Komedie van Frans Weisz. Met o.a. Elsje de Wijn, Ton van Duinhoven, Ronnie Bierman, Gerard Thoolen en Piet Römer.

Brave huisvader Kraaykamp komt na vele jaren zijn oude makker Römer weer tegen en de grootse tijden van weleer keren terug. Een vleugje romantiek met Elsje en dan uiteindelijk de calvinistische bezinning dat het klokje thuis klingelt. Heere Heeresma's verhaal Geef die mok eens door Jet lijkt geschapen te zijn voor Johnny & Rijk, maar het werden Johnny & Piet en dat mist charme. Zeer flauw, op de laatste twintig minuten na, die leven ingeblazen krijgen door Van Duinhoven als de gladde verkoper annex zwendelaar.

Het Jaar van de Kreeft

1975 | Drama, Romantiek

Nederland 1975. Drama van Herbert Curiël. Met o.a. Rutger Hauer, Willeke van Ammelrooy, Jennifer Willems, Riet Henius en Piet Römer.

Een bijzonder sympathiek debuut van Curiël, die filmtechnisch goed raad wist met Hugo Claus' roman. Van Ammelrooy is een praktische meid die haar onafhankelijkheid niet wenst op te geven in een verhouding met een rijke, eigenzinnige man. De spelers doen het prima, de muziek is goed, maar de dialogen zijn soms belabberd, en daardoor hinderlijk voor het overtuigende spel van Hauer en Van Ammelrooy.

Turks fruit

1973 | Drama, Romantiek

Nederland 1973. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Monique van de Ven, Rutger Hauer, Tonny Huurdeman, Hans Boskamp en Wim van den Brink.

Kunstenaar Erik (Hauer) krijgt een stormachtige liefdesrelatie met de mooie Olga (Van de Ven), maar op een dag verdwijnt ze plots uit Eriks leven. Erik zoekt uit waarom. Turks fruit werd, mede dankzij het uitstekende spel van de hoofdrolspelers - de destijds nog niet zo bekende Hauer en de debuterende Van de Ven - een prachtige en ontroerende bewerking van het boek van Jan Wolkers. In 1999 door het publiek van het Nederlands Filmfestival verkozen tot de beste Nederlandse film van de eeuw. Turks fruit lokte meer dan drie miljoen bezoekers naar de bioscoop.

VD

1972 | Drama

Nederland 1972. Drama van Wim Verstappen. Met o.a. Kees Brusse, Andrea Domburg, Guus Oster, Ank van der Moer en Hugo Metsers.

Een van Verstappens leukste films, die als het ware schalks vooruitliep op latere tv-series als 'Dallas' en 'Dynasty'. Een familiedrama dus, tegen de achtergrond van de chemische industrie die floreert dank zij met name de groeiende populariteit van 'de pil'. Verstappen leeft zich spottend uit op de oer-Nederlandse burgerlijkheid en vooral de daar welig tierende schijnheiligheid.

Wat zien ik

1971 | Komedie

Nederland 1971. Komedie van Paul Verhoeven. Met o.a. Ronnie Bierman, Sylvia de Leur, Piet Römer, Jules Hamel en Bernard Droog.

Na de populaire serie Floris en voor zijn hit Turks Fruit maakte Paul Verhoeven deze komedie over de Amsterdamse rosse buurt. Blonde Greet (Bierman) en Haar van Boven (De Leur) zijn prostituees - hoewel Greet zich liever als 'sociaal werkster' omschrijft. De curieuze situaties rond hun klanten met al hun maffe wensen en de persoonlijke besognes van het tweetal werden ontleend aan het boek van Albert Mol, zelf ook even te zien. Begin jaren zeventig vond men dit misschien pikant en humoristisch, nu is het vooral de flauwe platheid die opvalt.

De Overval

1962 | Oorlogsfilm, Historische film, Drama, Actiefilm

Nederland 1962. Oorlogsfilm van Paul Rotha en Kees Brusse. Met o.a. Rob de Vries, Kees Brusse, Yoka Berretty, Hans Culeman en Thea Verheugen.

Een indrukwekkend en spannend verslag van een historische overval die tijdens de bezetting door Nederlandse verzetsmensen op de strafgevangenis van Leeuwarden werd gepleegd. Natuurlijk wisten lieden die het weten konden later te vertellen, dat het destijds enigszins anders was toegegaan dan de Engelsman Rotha had gereconstrueerd. Aan de bijzondere dramatische verdiensten van deze film doet dat nog steeds weinig af.