Pembroke J. Herring (1930): montage.
Er zijn 12 films gevonden.

Multiplicity

1996 | Komedie, Fantasy, Sciencefiction

Verenigde Staten 1996. Komedie van Harold Ramis. Met o.a. Michael Keaton, Andie MacDowell, Harris Yulin, Richard Masur en Eugene Levy.

Ramis, verantwoordelijk voor geslaagde komedies als Groundhog Day en Analyze This, slaat hier de plank behoorlijk mis. Keaton is een werkverslaafde die de oplossing voor al zijn problemen denkt te hebben gevonden in een exacte kopie van zichzelf: gretig gaat hij in op een experiment om zichzelf te klonen. De komische gevolgen liggen voor de hand, zeker in de huiselijke sfeer. De special effects zijn uitstekend en Keaton is onderhoudend in de vier verschillende rollen maar helaas voel je de grappen al kilometers vantevoren aankomen.

The Scout

1994 | Komedie, Sportfilm

Verenigde Staten 1994. Komedie van Michael Ritchie. Met o.a. Albert Brooks, Brendan Fraser, Dianne Wiest, Anne Twomey en Lane Smith.

De zurige sporthumor van regisseur Ritchie (The Bad News Bears) combineert in het eerste halfuur van The Scout ideaal met de intellectuele ironie van scenarist-acteur Brooks. Brooks speelt honkbalscout Al, die na een mislukking van zijn werkgever The Yankees naar honkbal-arm Mexico wordt gestuurd. Bij toeval vindt hij supertalent Steve (Fraser), en vanaf hier wordt The scout steeds meer een sportclichéfilm en steeds minder een scherpe komedie. Onbeschaamd eigenbelang van Al wordt in een mum van tijd vaderlijke opofferingsgezindheid, en geestelijke labiliteit van Steve wordt via obligate bezoekjes aan een psychiater (Wiest) volkomen uitgeroeid met victorie in het vizier.

Sister Act 2: Back in the Habit

1993 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1993. Drama van Bill Duke. Met o.a. Whoopi Goldberg, James Coburn, Kathy Najimy, Maggie Smith en Barnard Hughes.

Sister Act - waarin zangeres Deloris (Goldberg) in een klooster onderdook voor een gangster - werd een onverwachte hit en dat brengt in Hollywood meestal een vervolg met zich mee. Deloris terug in het habijt dus, dit keer om een katholieke school door middel van het succesvol maken van het koor uit opheffingsproblemen te helpen. Cliché stapelt zich op cliché, met een gemene directeur (Coburn) en leerlingen (onder wie Lauryn Hill) die aanvankelijk geen noot kunnen zingen en later glorieus slagen. Goldberg stoorde zich er niet aan, want zij verdiende 'terug in de routine' naar verluidt zeven miljoen dollar.

Groundhog Day

1993 | Komedie, Fantasy

Verenigde Staten 1993. Komedie van Harold Ramis. Met o.a. Bill Murray, Andie MacDowell, Chris Elliott, Stephen Tobolowsky en Brian Doyle-Murray.

Murray is perfect als de cynische weerman Phil Connors die in een Noord-Amerikaans plaatsje steeds op dezelfde - en niet bepaald zijn beste - dag wakker wordt. De tijd lijkt rijp voor een bezoekje aan de psychiater (die hem inderdaad therapie voorschrijft), of beter nog een eigen, diepgaand onderzoek. Langzaam raakt Phil doordrongen van de filosofische kanten van zijn lot, en hoewel hij zijn stekeligheid (gelukkig) niet verliest, begint hij elke dag noodgedwongen weer aan een nieuw en gaandeweg wat beter leven. Het slot van deze bij vlagen hilarische komedie is wat aan de brave kant, maar het verhaal blijft verrassend.

Who's That Girl

1987 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1987. Romantische komedie van James Foley. Met o.a. Madonna, Griffin Dunne, Haviland Morris, John McMartin en Robert Swan.

Regisseur Foley en zijn scenarioschrijvers wilden van Who's That Girl een soort screwball comedy maken, een excentrieke klucht die voor deze gelegenheid volledig werd toegesneden op de persoon van Madonna met wie Foley al eerder een paar videoclips draaide. Een succes werd het niet. In een warrig verhaal speelt Madonna een vrijgevochten punk die zich tot een oppportunistisch yuppentiep ontwikkelt. Voor de gelegenheid mat ze zich een hoog stemmetje aan, maar ondanks haar inspanningen ontving ze een Raspberry voor Slechtste Actrice. Foley leek een slechte regisseur, maar sloeg later terug met het onvergelijkbare Glengarry Glen Ross.

Legal Eagles

1986 | Mysterie, Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1986. Mysterie van Ivan Reitman. Met o.a. Robert Redford, Debra Winger, Daryl Hannah, Brian Dennehy en Terence Stamp.

De succesvolle jurist Tom Logan krijgt van advocate Laura Kelly het verzoek haar te helpen bij een moeilijke zaak: Chelsea Deardon, dochter van een beroemde New Yorkse kunstschilder, die bij een huisbrand is omgekomen, wordt verdacht van poging tot diefstal van een van haar vaders schilderijen. Het juristenpaar twijfelt aan de onschuld van Chelsea, die tot overmaat van ramp ook nog eens in Logan geïnteresseerd blijkt.

Out of Africa

1985 | Romantisch drama, Biografie

Verenigde Staten 1985. Romantisch drama van Sydney Pollack. Met o.a. Meryl Streep, Robert Redford, Klaus Maria Brandauer, Michael Kitchen en Malick Bowens.

Out of Africa is Hollywood op z'n best: groot aangepakt, meeslepend, melodramatisch, met weidse beelden en steracteurs. Redford oogstte niettemin veel kritiek met zijn te Amerikaans gespeelde rol van Britse jager Hatton, met wie Deense schrijfster Karen Blixen (Streep) in Kenia een moeizame buitenechtelijke relatie aangaat. Toch is Out of Africa een bijzonder fraai werkstuk: twee grote sterren klikken perfect in adembenemend mooie kaders, onder leiding van een regisseur die koers weet te houden. Zeven Oscars, waaronder die voor beste film, regie, scenario en camerawerk.

European Vacation

1985 | Komedie

Verenigde Staten 1985. Komedie van Amy Heckerling. Met o.a. Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Jason Lively, Dana Hill en John Astin.

Clark W. Griswold (Chase) gaat met zijn familie op vakantie naar Europa. Net als in National Lampoon's Vacation gaat weer van alles fout. Rare toiletgewoontes, te smalle straten waar geen auto door past, dansende Duitse dikkerds op bierfeesten, wankele neolitische steenkringen, musea met veel te veel kunstschatten; wij Europeanen zijn maar rare jongens. Aardige komedie, maar minder leuk dan deel één. Scenario van de hand van John Hughes, die in de jaren tachtig grote hits scoorde met The Breakfast Club, Weird Science en Ferris Bueller's Day Off.

National Lampoon's Vacation

1983 | Komedie

Verenigde Staten 1983. Komedie van Harold Ramis. Met o.a. Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Anthony Michael Hall, Imogene Coca en Randy Quaid.

Aardig, vederlicht komisch drama over een onnozele familie doorsnee, aangevoerd door pater familias Chevy Chase, die een reis per auto van het Midden-Westen van de VS naar Californië maakt. Onderweg gaat alles mis wat maar mis kan gaan. Het patroon ligt nogal voor de hand, maar soms is deze komedie verrassend grappig. Deze satire rond Disney World (in de film Wally World) werd gevolgd door het uitgesproken melige National Lampoon’s European Vacation (1985) en National Lampoon’s Christmas Vacation (1989).

Nine to Five

1980 | Komedie

Verenigde Staten 1980. Komedie van Colin Higgins. Met o.a. Jane Fonda, Lily Tomlin, Dolly Parton, Dabney Coleman en Sterling Hayden.

Drie gewiekste secretaresses hebben te lijden onder de vitterijen van een domme baas en krijgen dan bij toeval de kans om zich te wreken. De eerste helft van deze komedie is schitterend en vindt zijn hoogtepunt in een Disney-achtige fantasie over de moord op de slavendrijver. Dan volgt echter een rampzalige wending, waarbij elk logisch verband verloren gaat. Het overtuigende spel van de drie ster-actrices plus de verrassende momenten krikken het eindoordeel toch weer op: Nine to Five is grappig. En niet te vergeten de titelsong (genomineerd voor een Oscar) die iedereen, ook niet Parton-fans, moeiteloos mee kan zingen.

A Warm December

1973 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1973. Drama van Sidney Poitier. Met o.a. Sidney Poitier, Esther Anderson, Yvette Curtis, George Baker en Earl Cameron.

Weduwnaar Poitier reist van Washington naar Londen om zijn dochtertje een stukje van de wereld te tonen. Hier ontmoet hij de geheimzinnige Anderson, die steeds gevolgd wordt. Het blijkt dat zij het nichtje is van de ambassadeur van Torunda. Ze worden verliefd, maar dan ontdekt Poitier dat het meisje aan een ongeneeslijk type van bloedarmoede lijdt. Een 'zwarte' LOVE STORY, die echter zowat al het slechtste uit die succesprent aan elkaar rijgt. Een waar tranendal dat naar het ziekelijke neigt. Lawrence Roman is de auteur die erin is geslaagd om zowat elke scène op een huilbui van de toeschouwer te laten eindigen. Paul Beeson bracht het allemaal mooi in beeld.

Tora! Tora! Tora!

1970 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Japan 1970. Oorlogsfilm van Richard Fleischer, Kinji Fukasaku en Toshio Masuda. Met o.a. Martin Balsam, Sô Yamamura, Joseph Cotten, Tatsuya Mihashi en E.G. Marshall.

Haarscherpe reconstructie van de aanval op Pearl Harbor belicht de gebeurtenissen - anders dan in de meeste oorlogsfilms - van beide kanten. Op zich is dat een verademing (zeker vergeleken bij het propagandistische en melodramatische Pearl Harbor van Michael Bay) maar de respectabele zakelijkheid heeft als nadeel dat de film iets wegheeft van een prentenboek waarin de scènes willekeurig naast mekaar zijn geplakt. De special effects zijn voor die tijd verbluffend en de acteerprestaties heel behoorlijk, met als uitschieter James Whitmore als de Amerikaanse admiraal Halsey. Heroïsche score van Jerry Goldsmith.