Pierre Levie

Regisseur

Pierre Levie is regisseur.
Er zijn 3 films gevonden.

Merci, Monsieur Robertson

1985 | Drama, Historische film, Animatie

België/Frankrijk 1985. Drama van Pierre Levie. Met o.a. Alexandre von Sivers, Suzy Falk, Catherine Ferrière, Jean-Pierre Gandy en Pierre Laroche.

Rond 1800, in de nadagen van de Revolutie, begeeft de Luikenaar Robertson zich naar Parijs, waar hij adembenemende voorstellingen geeft met zijn uitvinding, de toverlantaarn. Zijn acties worden niet erg op prijs gesteld en zijn apparatuur wordt in beslag genomen. Aan een meisje uit het publiek voorspelt hij de toekomst van de beeldende kunst, via o.a. Joseph Plateau, Emile Reynaud, William Talbot, Leon Bouly, Thomas Edison, om uiteindelijk te belanden bij de gebroeders Lumière, die in 1895 de eerste filmvoorstellingen zullen geven. Een speelse en originele geschiedenis van de voordagen van de film, met enkele unieke voorbeelden van bewegende beelden, w.o. een voorstelling van PIERROT ET COLOMBINE, de eerste 'geprojecteerde tekenfilm' uit de geschiedenis, met behulp van de Praxinoscoop van Reynaud. Helder, duidelijk en frivool, met gespeelde scènes, archiefopnamen en animatiefilm. De verteller Robertson wordt gespeeld door Von Sivers. In het scenario van Pierre en Françoise Levie zijn fragmenten opgenomen uit de korte films MERCI, MONSIEUR ROBERTSON van Patrick Ledoux, LE CHEVAL DE FER van Gérald Frydman en Pierre Levie, UNE INVENTION SANS AVENIR van Daniel Schelfthout en vier films van Levie zelf: DES LANTERNES VRAIMENT MAGIQUES, ZOOTROPOMANIA, LA MÉMOIRE DE L'ŒIL en EMILE REYNAUD. Voor de animatie stonden Etienne De Bruyne, Daniel Schelfthout en Michel Bertiaux in, terwijl de camera werd bediend door Paul Vercheval, Michel Baudour, Raymond Fromont en Désiré Berckmans. De film werd gemaakt n.a.v. de negentigste verjaardag van de filmindustrie. Ook bekend als THANK YOU, MR. ROBERTSON.

Ces divertissements optiques

1981 | Familiefilm, Documentaire, Historische film

België 1981. Familiefilm van Pierre Levie.

De geschiedenis van de optische spelletjes en dito apparatuur voor de kleintjes, van de projecties van de Belg Robertson gedurende de Franse revolutie tot aan de paarden van Muybridge en de eerste films voor kinderen. Plateau, de toverlantaarns, Narey en anderen passeren de revue. Een nauwkeurige en intelligente montage en een goed op het speciale publiek afgestemd commentaar. En dat terwijl er zo weinig (geslaagde) documentaires van speelfilmduur voor kinderen zijn! Er bestaat een soberder versie van 166 minuten voor volwassen, die dieper op de materie ingaat en een even gunstige kritiek verdient.

Pierrot

1973 | Animatie, Familiefilm

België 1973. Animatie van Pierre Levie.

Een reeks van zestig episoden over de avonturen van dit personage, dat verondersteld wordt niet ouder dan vijf te zijn. Hoewel de tekeningen van Nadine Forster niet van enige charme ontbloot zijn, moet men toch erkennen dat de rest beneden de maat blijft. Dit geldt ook voor het debiele commentaar: de schrijver hiervan laat duidelijk merken dat hij zijn jonge publiek voor achterlijk houdt.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Pierre Levie op televisie komt.

Reageer