Jiang Wen is regisseur, acteur, scenarist en producer.
Er zijn 12 films gevonden.

New York, I Love You

2009 | Drama, Romantiek

Frankrijk/Verenigde Staten 2009. Drama van Fatih Akin, Yvan Attal, Randall Balsmeyer, Allen Hughes en Shunji Iwai.

Verschillende liefdesverhalen in New York worden gevolgd. Zo loopt een zelfingenomen schrijver een blauwtje bij een jonge vrouw en ontstaat uit een onenightstand onverwacht een grote liefde.

Warriors of Heaven and Earth

2003 | Actiefilm, Avonturenfilm

China/Hongkong SAR van China 2003. Actiefilm van He Ping. Met o.a. Jiang Wen, Kiichi Nakai, Wang Xueqi en Wei Zhao.

De nobele luitenant Li raakt in het oude China van de Tang dynastie uit de gratie. Hij weet een tijdlang uit de handen van de keizer te blijven maar wordt toch gevonden door een van diens dienaren, de Japanse Lai Qi, een al even formidabele vechter. Tijdens hun diverse schermutselingen krijgen Li en Lai al snel groot respect voor elkaar. Veel bloederig spektakel, met veel flair gefilmd op fraaie, woeste locaties. Toch is de film veel minder goed dan bijvoorbeeld Zhang Yimou's zwaardvechtepos Hero.

Green Tea

2003 | Drama

China 2003. Drama van Zhang Yuan. Met o.a. Jiang Wen, Wei Zhao en Fang Lijun.

Een man raakt geobsedeerd door een studente, die erg veel lijkt op een nachtclub zangeres.

Devils on the Doorstep

2000 |

China 2000. Jiang Wen. Met o.a. Yuan Ding, Sawada Kenya, Chen Qigang, Jiang Hongbo en Teruyuki Kagawa.

Een man raakt geobsedeerd door een studente, die erg veel lijkt op een nachtclub zangeres.

You hua hao hao shuo

1997 |

China 1997. Zhang Yimou. Met o.a. Zhang Yimou, Ge You, Qu Ying, Li Baotian en Jiang Wen.

Een man raakt geobsedeerd door een studente, die erg veel lijkt op een nachtclub zangeres.

The Emperor's Shadow

1996 | Drama, Biografie, Historische film

Hongkong SAR van China 1996. Drama van Xiaowen Zhou. Met o.a. Jiang Wen, Ge You en Xu Qing.

Groots opgezette, vrij spectaculaire film waarin Ying Zheng (Wen) als de eerste Chinese keizer de troon bestijgt. Hij laat meteen zijn jeugdvriend en muzikant Gao Jianli (You) overkomen om een lied voor hem te componeren. Gao is eigenlijk een gevangene, die verliefd wordt op prinses Yueyang (Qing), dochter van de keizer. De keizer huwelijkt zijn dochter uit, tegen haar zin, en zij blijft Gao stiekem ontmoeten. Het hof is furieus. Gao wordt gefolterd en de wanhopige prinses pleegt zelfmoord. Finaal komt het tot een confrontatie tussen de keizer en zijn jeugdvriend. Groot-budget drama is geschreven door bekende Chinese scenarist Lu Wei in de vorm van psychologische oorlogsvoering tussen eerste Chinese keizer en geslepen hofmuzikant. Technisch gepolijst met ongewone details, wars van vroegere Chinese kostuumdrama's die stijf stonden van houterige dialogen en spel. Slaat dan ook meer aan door knap spel dan door het aangeboden spektakel.

Li Lianying

1990 | Drama, Historische film

China 1990. Drama van Tian Zhuangzhuang. Met o.a. Jiang Wen en Liu Xiaoqing.

De weinig vrolijke geschiedenis (of geschiedvervalsing?) over de gefrustreerde keizerlijke eunuch Li Lianying die samen met de machtige (en hem overheersende) keizerin (de grootmoeder van Pu Yi) alle mogelijke vooruitgang tegenhield, die toch zo noodzakelijk was voor de ontwikkeling van China. Regisseur Tian Zhuangzhuang (bekend o.a. door DAOMA ZEI) maakt onder ieder regime wel een film en komt er steeds mee weg (naar een westerlijk festival). Ook bekend als LI LIANYING THE IMPERIAL EUNUCH en THE IMPERIAL EUNUCH.

Ben ming nian

1990 | Drama

China 1990. Drama van Xie Fei. Met o.a. Jiang Wen, Cheng Lin, Cai Hongyu en Yue Hong.

Fei, de gewezen directeur van de filmacademie van Beijing, geeft erg goed de akelige kant weer van het moderne Chinese stadsleven. Wen speelt een 24-jarige ex-gedetineerde die naar huis terugkeert en het tracht te maken in een wereld die zich om niets of niemand bekommert. Lijkt warempel enigszins op bepaalde sociaal-realistische Hollywoodfilms uit de jaren 1930 en 1950. Op het filmfestival van Berlijn 1990 bekroond met de Best Achievement Award.

Ben min niam

1989 |

China 1989. Fei Xie. Met o.a. Cai Hongxiang, Cheng Li en Jiang Wen.

Na een lang verblijf in de gevangenis moet Quanzi vaststellen dat zijn familieleden allemaal dood zijn, behalve de oude Luo. Als Quanzi eindelijk weer werk heeft, leert hij de zangeres Zhao kennen, op wie hij verliefd wordt, maar zij beantwoordt zijn liefde niet

Le palanquin des larmes

1988 | Biografie, Romantiek

Frankrijk/China 1988. Biografie van Jacques Dorfmann. Met o.a. Quing Yi, Tu Huai Quing, Chen Jie, Jiang Wen en Zhou Yiemang.

Verfilming van de enigszins autobiografische bestseller van Chow Ching Lie. Het complexe verhaal over drie generaties van een familie uit Shanghai tijdens een zeer turbulente periode in de geschiedenis. Deze enorme produktie kostte vijfendertig miljoen francs, maar het resultaat rechtvaardigt de uitgave. Het lijkt een Chinese GONE WITH THE WIND. Soms wat langdradig, maar zeer de moeite waard. Een jaar later voor de televisie bewerkt van 190m, maar waarom die moeite is genomen, valt nauwelijks te begrijpen. In feite is de tweede versie nutteloos en een stuk saaier maar hij beantwoordt zonder enige twijfel beter aan de eisen van de commercie. De film is beter van opbouw en verdient bovendien de voorkeur omdat die paar extra scènes die het tempo eruit halen ontbreken.

The Last Empress

1987 | Drama, Historische film

China 1987. Drama van Jialin Chen en Qingguo Sun. Met o.a. Hong Pan, Jiang Wen en Yiwei Fu.

Bertolucci inspireerde ook de boys in de Volksrepubliek tot hún eenzijdige, overbodige en weinig boeiende kijk op Pu-Yi, de laatste Chinese keizer: een machteloze, seksueel vernederde man, die later gek werd nadat hij zich door de Japanners had laten gebruiken; bovendien was zijn concubine zwaar verslaafd. Waarom al die moeite tot geschiedvervalsing, als de voormalige heerser na zijn 'heropvoeding' in een strafkamp als 'gerehabiliteerd' burger zijn dagen uitdiende als tuinman? Overslaan.

Het rode korenveld

1987 | Drama, Experimenteel

China 1987. Drama van Zhang Yimou. Met o.a. Liu Ji, Jiang Wen, Teng Rujun, Qian Min Ji en Cui Cun-Hua.

Het verhaal van Het rode korenveld, winnaar van de Gouden Beer in Berlijn, is simpel van opzet. Yimou vertelt over zijn grootouders in de jaren dertig. Zijn oma (Li) is achttien als ze voor een ezel wordt uitgehuwelijkt aan een leprose wijnboer. Onderweg naar hem worden zij en haar dragers overvallen, maar een van de dragers (Wen) redt haar. Als de wijnboer overlijdt, zet de jonge vrouw de sorghumteelt voort, samen met de geliefde drager. Tot de Japanners de plattelandsidylle verstoren. De kleur rood is in Yimou's adembenemende kaders altijd aanwezig, als symbool voor van alles. Niettemin was Yimou als wereldwijd exportartikel niet rood genoeg voor de Partij.