John Kavanagh: cast.
Er zijn 21 films gevonden.

Rebel Heart

2001 | Drama, Romantiek, Historische film

Verenigd Koninkrijk 2001. Drama van John Strickland. Met o.a. James D'Arcy, Frank Laverty, Vincent Regan, Paloma Baeza en Dawn Bradfield.

Die Harfenspielerin

2000 | Drama

Ierland​/​​Duitsland 2000. Drama van Hansjörg Thurn. Met o.a. Geraldine O'Rawe, Christian Anholt, Stephen McGann, B.J. Hogg en John Kavanagh.

A Love Divided

1999 | Drama, Romantiek

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk 1999. Drama van Sydney Macartney. Met o.a. Liam Cunningham, Orla Brady, Tony Doyle, Peter Caffrey en John Kavanagh.

A Love Divided betekent in deze film zoiets als 'twee geloven op één kussen daar slaapt de duivel tussen', een doctrine waar de goegemeentes in het Ierland van de jaren '50 nog niet omheen konden. Toch hebben de katholieke Sean en zijn protestantse echtgenote Sheila de eerste jaren weinig last. De problemen komen pas als hun oudste dochter naar de lagere school moet. In een akelige maar sterke scène herinnert meneer pastoor de twijfelende Sheila aan haar trouwgelofte: kinderen worden opgevoed in het geloof van de heilige moederkerk, geen twijfel mogelijk. 'Wat jij, Sean?' De tweedracht is daarmee gezaaid. Het verhaal is gebaseerd op feiten maar laat zich volgens de regisseur ook interpreteren als een politieke allegorie.

The Tale of Sweeney Todd

1998 | Drama, Misdaad

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1998. Drama van John Schlesinger. Met o.a. Ben Kingsley, Joanna Lumley, Campbell Scott, Selina Boyack en Katharine Schlesinger.

A Love Divided betekent in deze film zoiets als 'twee geloven op één kussen daar slaapt de duivel tussen', een doctrine waar de goegemeentes in het Ierland van de jaren '50 nog niet omheen konden. Toch hebben de katholieke Sean en zijn protestantse echtgenote Sheila de eerste jaren weinig last. De problemen komen pas als hun oudste dochter naar de lagere school moet. In een akelige maar sterke scène herinnert meneer pastoor de twijfelende Sheila aan haar trouwgelofte: kinderen worden opgevoed in het geloof van de heilige moederkerk, geen twijfel mogelijk. 'Wat jij, Sean?' De tweedracht is daarmee gezaaid. Het verhaal is gebaseerd op feiten maar laat zich volgens de regisseur ook interpreteren als een politieke allegorie.

The Butcher Boy

1997 | Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk 1997. Komedie van Neil Jordan. Met o.a. Stephen Rea, Fiona Shaw, Andrew Fullerton, Eamonn Owens en Sinead O'Connor.

Francie lijkt zo'n fijn menneke, met z'n sproetjes, rode haar en uitgelaten gezichtsuitdrukking. Maar zijn dagdromen, opgewekt door tv, stripboeken en een levendige fantasie, worden krankzinnige nachtmerries. Francie's vader is alcoholist, moeder is depressief, en als zijn beste vriendje hem verlaat en ma sterft, ziet Francie het 'worst case scenario' van ieder kind uitkomen. Zijn gruwelijke acties, in 't verhaal neergezet als een logisch gevolg, betekenen eveneens de nachtmerrie van volwassenen, kijkers incluis. Dromen, nachtmerries of werkelijkheid, cameraman Adrian Biddle (Thelma & Louise) maakt er haast verleidelijke beelden van. Zijn werk werd tot het beste van Europa benoemd. Het is een bekende truc: laat 'evil' er mooi uitzien en maak er zo de kijkers deelgenoot van, zodat ze zich vragen gaan stellen over zichzelf en de maatschappij. Het lukt auteur-scriptschrijver Patrick McCabe en regisseur Jordan, die de Zilveren Beer van Berlijn won, slechts deels. Misschien is The butcher boy iets te absurdistisch. Onder de acteurs valt vooral de debuterende Owens op, die Francie met ongewoon veel vertrouwen laat rondwaren. En niet te vergeten zangeres Sinead O'Connor, die voor Francie - in een voor haar geknipte rol - de Heilige Maagd Maria vertolkt.

Painted Lady

1997 | Mysterie, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1997. Mysterie van Julian Jarrold en Julian Jarroid. Met o.a. Helen Mirren, Michael Maloney, Lesley Manville, Franco Nero en Roland Gift.

Maggie Sheridan is een blueszangeres op haar retour, die na een inzinking herstelt op het landgoed van Sir Charles Stafford. Maar haar rust is van korte duur als Charles wordt vermoord en de dader er vandoor gaat met een kostbaar schilderij. Maggie gelooft dat het schilderij de sleutel is tot de oplossing van de moordzaak

Shadow of A Gunman

1995 | Historische film, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1995. Historische film van Nye Heron. Met o.a. Kenneth Branagh, Stephen Rea, Bronach Gallagher, Ruth McCabe en Owen O'Neill.

Ierland, begin jaren 1920. Donal Davoren (Branagh), een dromerige dichter, en Seamus Shields (Rea), een vurige republikein die aan zijn zaak begint te twijfelen, delen een kamer in Dublin. Donal, die literaire ambities koestert, wil niet bij de politiek betrokken raken. Tussen hem en buurmeisje Minnie Powell (Gallagher) ontluikt een voorzichtige romance. Als de Engelse machthebbers op een avond een huiszoeking komen doen, vindt Donal een zak vol handgranaten, achtergelaten door een vriend van Seamus. Minnie zegt dat de 'Tan's' haar kamer minder grondig zullen doorwroeten. Daarom verbergt ze de zak bij haar. De getrouwe verfilming van het pamfletachtige, anti-Britse toneelstuk van Sean O'Casey, dat in 1923 bij de première in Dublin aanleiding gaf tot hevige straatrellen. Het stuk is filmisch goed uitgewerkt en vertolkt door een optimale rolverdeling, met Gallagher als een ware ontdekking. Het camerawerk is van Peter Goldring en Jason Shepherd. In 1972 reeds voor de tv verfilmd door Joseph Hardy.

Circle of Friends

1995 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland​/​​Verenigde Staten 1995. Romantiek van Pat O'Connor. Met o.a. Chris O'Donnell, Colin Firth, Minnie Driver, Geraldine O'Rawe en Saffron Burrows.

Pittoreske, ontroerende verfilming van de roman van Maeve Binchy over seksuele onderdrukking in een provinciestadje in Ierland anno 1957. Twee jonge vrouwen laten zich aan de universiteit van Dublin inschrijven. Benny Hogan (Driver) en Eve (O`Rawe) ontmoeten er hun vroegere schoolvriendin Nan (Burrows), die hen inwijdt in de geheimen van het wilde studentenleven dat hun leven snel en definitief zal veranderen. In hun overbeschermde, r.k. milieu maken ze kennis met Jack Foley (O'Donnell), de ster van het universitaire rugby-team. Heeft hij eerbare bedoelingen of is het wellust? De film, met een scenario van Andrew Davies, balanceert heerlijk tussen popperige nostalgie en walgelijk gevlei. Vooral schitterend gespeeld door Driver. Cumming's Dickensiaanse vertolking van haar gladde aanbidder is een misser. Camerawerk van Ken MacMillan.

Widows' Peak

1994 | Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1994. Komedie van John Irvin. Met o.a. Anne Kent, Mia Farrow, John Kavanagh, Joan Plowright en Rynagh O'Grady.

'Een vrouw is geboren voor het weduweschap, 't is haar roeping. Een vrouw is pas compleet wanneer haar man onder de zoden ligt.' De immer benevelde tandarts (Jim Broadbent) in het Ierse Widows' Peak kan het weten. Hij woont naast de heuvel waar alleen weduwen wonen. Een oude matriarch heeft dat in het verleden beslist. Op haar heuvel wordt niet verpacht aan 'mannen, minderjarigen, getrouwde vrouwen of ongetrouwde vrouwen'. Alleen weduwen zijn welkom. Mrs. DC (Joan Plowright) zwaait er nu de scepter en zij is aanvankelijk zeer ingenomen met de komst van Edwina (Natasha Richardson). Maar Edwina roert al snel in de duistere geheimen van de gemeenschap. Geheimen die steeds uitkomen bij vreemde eend in de bijt Miss O'Hare (Mia Farrow). Een koddig plot en enthousiast spel van bijrollers Jim Broadbent en Adrian Dunbar - als respectievelijk potente tandarts en slaafse zoon - complementeren de kleurrijke vertolkingen van de dames.

Love Lies Bleeding

1993 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1993. Thriller van Michael Winterbottom. Met o.a. Mark Rylance, Elizabeth Bourgine, John Kavanagh, Brendan Gleeson en Tony Doyle.

Een Ierse republikein die vierentwintig uur verlof heeft uit de Maze-gevangenis probeert de moordenaar van zijn vriendinnetje te vinden. Dit eerste scenario van romanschrijver Ronan Bennett is een ambitieus werkstuk over liefde, herinneringen en verraad. Het intense spel van Mark Rylance kan echter niet de doem wegnemen van alweer een lange, teleurstellende litanie over de recente geschiedenis van Ierland. Opnieuw zijn de dingen niet wat ze lijken en zijn slachtoffer en agressor onderling verwisselbaar.

Into the West

1992 | Komedie, Fantasy, Drama, Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland 1992. Komedie van Mike Newell. Met o.a. Gabriel Byrne, Ellen Barkin, Ciaran Fitzgerald, Ruaidhri Conroy en David Kelly.

Twee jongens ontsnappen uit Dublin op een mysterieuze witte hengst, fel achterna gezeten door hun vader, een ketellapper, en de politie. Een allegorisch, tamelijk gedurfd scenario van Jim Sheridan. Dat het werkt, is grotendeels te danken aan Mike Newells nuchtere regie. Zijn uitbeelding van de ketellappers als een verachte minderheid in de Ierse samenleving zorgt voor een scherp randje dat de scènes met de twee jongens extra diepgang geeft. Gabriel Byrne is uitstekend als de vader en de riskante allegorische elementen blijken eigenlijk heel goed te werken. Achter de camera stond Newton Thomas Sigel.

Events at Drimaghleen

1991 | Drama, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1991. Drama van Robert Cooper. Met o.a. T.P. McKenna, Sophie Ward, Hugh Fraser, Nick Dunning en Kate Binchy.

Een tv-team dat een docentaire wil maken onderzoekt een moord in Ierland, maar de controversiële reconstructie roept alleen maar pijnlijke herinneringen op. Interessant drama van William Trevor, dat aandacht besteedt aan de verantwoordelijkheden van 'investigate-reporters'. Niet echt boeiend.

...arise and go now...

1991 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1991. Komedie van Danny Boyle. Met o.a. John Kavanagh, Michael Liebmann, Tony Doyle, Jim Norton en Ian Bannen.

Vier dichters vliegen per ongeluk de lucht in door een IRA bom, bij een militaire begrafenis wordt een postduif doodgeschoten, een dronken priester maakt bandopnamen van de biecht, die hij afneemt. Lukrake verzameling grappen van conferencier Owen O'Neill, die een boodschap probeert over te brengen. Hij is goed op dreef en soms schiet hij nog raak ook.

Fools of Fortune

1990 | Drama

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk 1990. Drama van Pat O'Connor. Met o.a. Julie Christie, Mary Elizabeth Mastrantonio, Iain Glen, Michael Kitchen en Sean T. McClory.

De verwarrende lotgevallen van een Engels-Ierse familie na WO I. Bij een heftige aanval op hun huis door de soldaten, die de Ierse opstand (1920-1921) moeten bedwingen, komen de vader en twee meisjes om. De moeder (Christie) raakt verslaafd aan de drank en haar zoon (Glen) heeft een relatie met zijn Engelse nichtje (Mastrantonio), die op niets uitloopt. Mastrantonio maakt - ondanks haar vermelding - nogal laat haar opwachting, en ze komt onhandig over als Glen's geliefde. Mooie plaatjes, en ondanks aardig wat emoties te langdradig met een te geagiteerde Glen. Christie daarentegen is op haar best. Regisseur O'Connor, die met CAL veel beter werk leverde, is misschien te zeer bij het onderwerp betrokken.

August Saturday

1990 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1990. Drama van Diarmuid Lawrence. Met o.a. Sorcha Cusack, Tim McInnerny, Barry McGovern, Peter Caffrey en Martina Stanley.

Een man keert terug naar het Ierse dorp waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht en brengt (onaangename) romantische herinneringen naar boven. Gevoelig drama met een wonderlijk soort melancholie.

Joyriders

1988 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland 1988. Drama van Aisling Walsh. Met o.a. Patricia Kerrigan, Andrew Connolly, Billie Whitelaw, Deirdre Donoghue en David Kelly.

In Dublin laat Kerrigan haar brutale echtgenoot in de steek en zwerft doelloos rond. In de nietsnut Connolly vindt zij een levensgezel met wie zij de problemen meent aan te kunnen. Zij haalt haar kinderen op en begint in een afgelegen boerderij een nieuw leven. Een soort Ierse road-movie van Britse makelij waarin twee geboren verliezers zich aan elkaar optrekken. Het draaiboek is van Andy Smith en regisseur Walsh.

Bellman And True

1988 |

1988. Richard Loncraine. Met o.a. Kieran O'Brien, Bernard Hill, John Kavanagh, Derek Newark en Frances Tomelty.

In Dublin laat Kerrigan haar brutale echtgenoot in de steek en zwerft doelloos rond. In de nietsnut Connolly vindt zij een levensgezel met wie zij de problemen meent aan te kunnen. Zij haalt haar kinderen op en begint in een afgelegen boerderij een nieuw leven. Een soort Ierse road-movie van Britse makelij waarin twee geboren verliezers zich aan elkaar optrekken. Het draaiboek is van Andy Smith en regisseur Walsh.

Bellman & True

1987 | Misdaad, Drama

Verenigd Koninkrijk 1987. Misdaad van Richard Loncraine. Met o.a. Bernard Hill, Derek Newark, Richard Hope, Ken Bones en Frances Tomelty.

Een ontevreden systeemanalyst wreekt zich op de bank waarvoor hij ooit gewerkt heeft door vertrouwelijke banden te stelen, met behulp waarvan een kraak gezet kan worden. Via zijn stiefzoon raakt hij nauwer bij de kraak betrokken dan zijn bedoeling was. Uit het gebrek aan logica en de vele toevalligheden wordt duidelijk dat de filmmakers meer interesse hadden in het onderliggende thema: vervreemding. Een rammelende film.

The Fantasist

1986 | Thriller

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk 1986. Thriller van Robin Hardy. Met o.a. Moira Harris, Christopher Casenove, Timothy Bottoms, John Kavanagh en Mick Lally.

Thriller die bij vlagen heel goed is, maar soms ook heel slecht. Het verhaal is van Hardy naar de roman Goosefoot van Patrick McGinley. Het gaat over een moordenaar die zijn vrouwelijke slachtoffers zich eerst laat uitkleden, voordat hij ze gaat vermoorden. Wie is deze maniak? De sfeer is goed getroffen, verhaal is niet slecht en er zitten boeiende stukken in. Het geheel is echter te onevenwichtig om een spektakel op te kunnen leveren.

Cal

1984 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1984. Drama van Pat O'Connor. Met o.a. Helen Mirren, John Lynch, Donal McCann, Jon Kavanagh en Ray McAnally.

Intelligent drama over het hedendaagse Noord-Ierland, met Lynch, negentien jaar, die valt op de oudere weduwe Mirren - ondanks zijn betrokkenheid als IRA-lid bij de moord op haar man. Sterk spel, met name van Mirren, die er in Cannes de prijs voor de beste actrice mee won; geproduceerd door David Puttnam. Scenario van Bernard MacLaverty naar zijn eigen roman. Camerawerk van Jerzy Zielinski.

The Country Girls

1983 | Drama, Romantiek, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1983. Drama van Desmond Davis. Met o.a. Sam Neill, Maeve Germaine, Jill Doyle en John Kavanagh.

Goedbedoelde, maar nogal onbenullige romantisch- psychologische film over twee meisjes uit een klein dorpje in Ierland die in Londen gaan wonen. De film wil veel zeggen over weinig en regisseur Davis is eerder het type van de vakbekwame inblikker dan van de boeiende verteller, zodat het geheel vrij flets overkomt. De acteurs maken echter veel goed. Gebaseerd op een boek van Edna O'Brien.