Bent Ȧserud

Componist

Bent Ȧserud is componist.
Er zijn 4 films gevonden.

Sista kontraktet

1998 | Thriller

Zweden/Finland/Noorwegen 1998. Thriller van Kjell Sundvall. Met o.a. Mikael Persbrandt, Michael Kitchen, Pernilla August, Reine Brynolfsson en Bjørn Floberg.

Politieman Roger Nyman wil na 15 jaar gevaarlijke straatdienst een rustige baan op de administratie. Als een Engelsman onder een valse naam een visum probeert te bemachtigen, ontdekt Nyman dat het om de beroepsmoordenaar Lambert gaat en dat zijn doel ditmaal de Zweedse minister-president is

Liv Ullman - Szenen aus einem Leben

1997 | Documentaire, Biografie

Noorwegen/Duitsland/Zweden 1997. Documentaire van Edvard Hambro. Met o.a. Liv Ullmann, Max von Sydow, Donald Saunders, Susan Sontag en Sven Nykvist.

Een goed doordacht en uitgediept portret van Liv Ullman (1939), een van de belangrijkste internationale actrices van haar generatie. Met als centraal uitgangspunt een gesprek dat regisseur/scenarist/monteur Hambro met haar had tijdens de opnamen van ENSKILDA SAMTAL, haar tweede film als regisseur, toont hij haar als actrice, regisseur, vrouw, militante voor de mensenrechten, schrijfster en ambassadrice voor Unicef. Ze was juist gescheiden van Donald Saunders, die uitlegt hoe hun huwelijk op de klippen liep. Maar ooit was ze ook nog de echtgenote van Ingmar Bergman, die het scenario schreef voor haar jongste film. Ullman is een vrouw van de wereld, die haar tijd deelt tussen Amerika, Zweden en Noorwegen en ze beseft maar al te best dat dit niet erg gunstig is voor de opvoeding van Linn, het dochtertje dat ze met Ingmar Bergman heeft. Er wordt veel aandacht besteed aan haar verovering van Hollywood en Broadway, waar ze optrad in een musical, ook al beweert ze dat ze niet kan zingen. Getuigenissen worden geleverd door uiteenlopende mensen als collega's Bergman, Max von Sydow, Sven Nykvist en Sam Waterston en zelfs politici Jimmy Carter en Henry Kissinger, die haar van een heel andere kant kennen. Een boeiend portret van een uiterst boeiende vrouw. Fotografische bijdragen werden geleverd door Hambro, Mario Porporino, Tim Cothren, Edward Marritz, John Edenfield, Pȧl Bugge Haagenrud, Jan Erik Winther, Erik Lindblom, Volker Sautermeister en Alex Lindén. Stereo.

Kon-Tiki - In The Light of Time

1997 | Documentaire, Avonturenfilm

Noorwegen 1997. Documentaire van Morten Kolstad.

Antropoloog Thor Heyerdall beweerde eind jaren 1930 dat de contintenten al in de oudheid onderling bezocht werden door mensen die per vlot over de zee[KA3]en reisden. Zo is het zijn theorie dat de eilanden van Polynesi[KA3]e oorspronkelijk bevolkt werden door mensen die uit Zuid-Amerika kwamen. De oorlog onderbrak zijn pogingen om deze theorie te staven. In 1947 besefte hij dat de enige manier om dit bewijs te leveren het zelf maken was van de reis. Samen met vijf metgezellen bouwde hij in Peru de Kon-Tiki, een vlot van balsahout, naar het voorbeeld van de inca`s en genoemd naar een Polynesische godheid. De achtduizend kilometer lange tocht die honderdeneen dagen zou duren begon. Opmerkelijke documentaire waarin Heyerdall tot in de details de moeilijkheden uit de doeken doet waarmee hij af te rekenen kreeg bij dit historisch avontuur dat een halve eeuw later (reden voor het maken van dit document) nog steeds tot de verbeelding spreekt. Regisseur/scenarist Kolstad mengt het gesprek met de antropoloog met historische opnamen van de expeditie. Het geheel werd gemonteerd door Einar Egeland. Commentaar werd ingesproken door Oliver Tobias. Fotografie van Hallgrim Ø degȧrd.

Frida - Med Hjertet i Händen

1991 | Familiefilm

Noorwegen 1991. Familiefilm van Berit Nesheim. Met o.a. Maria Kvalheim, Ellen Horn, Helge Jordal, Jan Hȧrstad en Elsa Lystad.

Gedurende de zomervakantie leest de dertien-jarige Frida (Kvalheim) Liefhebben, een kunst, een kunde van Erich Fromm. Ze besluit dat boek als leidraad voor haar leven te gebruiken. Kristian, haar vriend en vertrouweling, bekent zij: 'Ik droom van Raymond, ik verlang naar Andreas, en Martin wil ik elke dag wel zien'. Maar het is in het werkelijke leven allemaal veel gecompliceerder. En zo ontstaan er conflicten met vader, die er vandoor is naar Amerika met een zwarte vrouw, haar moeder, haar zuster en haar vrienden. Een rolprent vol humor over het volwassen worden, dat zoals de film laat zien, niet volgens het boekje verloopt. Een goede rol van Kvalheim. Sterk scenario van Torun Lian en uitstekend camerawerk van Herald Paalgard. Bekroond op het filmfestival van Lübeck.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Bent Ȧserud op televisie komt.

Reageer