Alan Heim (1936): montage.
Er zijn 19 films gevonden.

The Other Woman

2014 | Komedie

Verenigde Staten 2014. Komedie van Nick Cassavetes. Met o.a. Cameron Diaz, Leslie Mann, Kate Upton, Nikolaj Coster-Waldau en Don Johnson.

Carly (Diaz) heeft het heel ­gezellig met haar geliefde, maar ­ontdekt dan dat die al getrouwd is, met Kate (Mann). De vrouwen blijken het best goed met elkaar te kunnen vinden. Dan komen ze erachter dat er nóg een vrouw (Upton) in het spel is. Ze besluiten om wraak te nemen. Deze jolige komedie rond bedrogen vrouwen – die eigenlijk prima zonder die man kunnen – heeft veel platgetreden paden: zuippartijen, bonte outfits en, tja, catfights. Toch de moeite waard vanwege de altijd innemende Mann die tragiek en levensenergie mooi combineert. Maar Diaz kreeg een ­Razzie Award voor haar rol.

Bless Me, Ultima

2013 | Drama

Verenigde Staten 2013. Drama van Carl Franklin. Met o.a. Miriam Colon, Luke Ganalon, Benito Martinez en Dolores Heredia.

'Mooi boek,' dacht Wallmart erfgenaam Christy Walton in 2008, toen ze de Rudolfo Anaya's Bless Me, Ultima (1972) dichtsloeg. Dus stampte de miljardair een filmproductiebedrijf uit de grond zodat het boek kon worden verfilmd voor haar leesschuwe voetvolk. Een inspirerend verhaal immers, over een traditionele Spaanstalige Chicano geneesvrouw in de jaren veertig in New Mexico. De verfilming focust op haar steun aan een leergierig jongetje, en de afschuw – 'heks!' - van de lokale bevolking. Het boek is beter, maar de film op zichzelf is gedegen en daarmee de moeite waard.

My Sister’s Keeper

2009 | Drama

Verenigde Staten 2009. Drama van Nick Cassavetes. Met o.a. Heather Wahlquist, Abigail Breslin, Alec Baldwin, Sofia Vassilieva en Cameron Diaz.

De elfjarige Anna was een designerbaby: dankzij ivf heeft ze de genetische eigenschappen om als bloed- en beenmergdonor te dienen voor haar zus Kate, die aan leukemie lijdt. Wanneer ze een nier moet afstaan, is voor Anna de maat vol. Ze neemt een advocaat in de hand om zeggenschap te krijgen over haar lichaam. Een intrigerend uitgangspunt voor een familiedrama, maar in My Sister's Keeper raken ethische dilemma's al snel op de achtergrond. De verfilming van de bestseller van Jodi Picoult is een effectieve maar ongeloofwaardige tranentrekker. Het sterke spel van de jonge acteurs kan de gaten in de plot niet verhullen.

The Last Mimzy

2007 | Fantasy, Jeugdfilm, Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2007. Fantasy van Robert Shaye. Met o.a. Chris O'Neil, Rhiannon Leigh Wryn, Rainn Wilson, Joely Richardson en Timothy Hutton.

Fantasyfilm voor minderjarigen over een tienjarige koter en zijn kleine zusje die uitgroeien tot genieën met speciale gaven dankzij de vondst van hoogwaardig buitenaards speelgoed. Onder de speeltjes bevindt zich Mimzy, een speelgoedkonijn uit de toekomst dat het meisje (schattige Wryn) waarschuwt voor wereldwijde milieuvervuiling én de vermaledijde Amerikaanse Patriot Act. De kracht van The Last Mimzy schuilt in het innemende acteerwerk van de kindertjes. Helaas kozen de makers voor een ongenietbaar moralistisch verhaal over de toekomstige wanorde waarmee de onschuldige kinderzieltjes worden opgescheept. De film werd gepromoot als de opvolger van E.T. maar daarvoor is Mimzy te gekunsteld.

Alpha Dog

2006 | Misdaad

Verenigde Staten 2006. Misdaad van Nick Cassavetes. Met o.a. Bruce Willis, Emile Hirsch, Justin Timberlake, Ben Foster en Matthew Barry.

Groepje rondom tiener-drugsdealer Johnny Truelove ontvoert een vijftienjarige jongen en zit er daarna danig mee in de maag. Wat te doen? Vrijlaten of vermoorden? Het blijkt een serieus dilemma, dat bovendien nog wat aardige spanning en confrontaties oplevert. Het is jammer dat regisseur Nick Cassavetes, die zijn scenario baseerde op het verhaal van de jongste man ooit op de FBI-most wanted list, daar pas zo laat mee komt. Met zijn uitgebreide aanloop lijkt hij een realistisch beeld van een jongerencultuur te willen schetsen, maar stapelt slechts een lading clichés op elkaar.

The Notebook

2004 | Romantisch drama

Verenigde Staten 2004. Romantisch drama van Nick Cassavetes. Met o.a. Ryan Gosling, Rachel McAdams, James Garner, Gena Rowlands en Joan Allen.

Met de verfilming van de smeuïge bestseller The Notebook van Nicholas Sparks liet regisseur Nick Cassavetes zien dat hij niet langer wedijvert met het grimmige werk van zijn vader. Zoon Nick maakte zowaar een tranentrekker, een romantische film met de pracht en de voorspelbaarheid van een onbewolkte zonsondergang. De raamvertelling wordt verzorgd door oude rot James Garner die een vergeetachtige oude vrouw (Gena Rowlands, Nicks moeder) voorleest over de zwaar op de proef gestelde liefde tussen Noah en Allie (Ryan Gosling en Rachel McAdams), een relatie die wisselend bloeide en verdorde vanaf de jaren dertig van de voorbije eeuw. Een grandioos liefdesverhaal, vertolkt door dito acteurs.

The Adventures of Pluto Nash

2002 | Komedie, Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Australië 2002. Komedie van Ron Underwood. Met o.a. Eddie Murphy, Randy Quaid, Rosario Dawson, Joe Pantoliano en Jay Mohr.

De maan, 2087. Pluto Nash (Murphy) is eigenaar van een succesvolle nachtclub. Maar helaas, de maffia probeert de club van hem over te nemen. Pluto weigert te verkopen, en moet samen met zijn vrienden op de vlucht. Opmerkelijk dat een stevig budget (100 miljoen dollar), zoveel acteertalent (bijrollen van Luis Guzmán, Pam Grier en John Cleese) en een toch best getalenteerd regisseur (Underwood maakte eerder Tremors en City Slickers) zo'n treurig resultaat opleverde. Geflopt aan de kassa, genomineerd voor onder andere de prijs voor The Most Painfully Unfunny Comedy.

Bless the Child

2000 | Mysterie, Thriller, Horror

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2000. Mysterie van Chuck Russell. Met o.a. Kim Basinger, Jimmy Smits, Holliston Coleman, Rufus Sewell en Angela Bettis.

Maggie, een verpleegster van psychiatrische patiënten, zit rond Kerstmis in de bus in New York. Een vreemdeling spreekt haar aan en zegt dat de Ster van Bethlehem voor het eerst sedert de geboorte van Christus weer zal verschijnen. Kort daarop verschijnt haar zus Jenna met haar baby van negen dagen. Jenna is aan de heroïne verslaafd en laat haar baby achter. Maggie neemt de zorg voor het kind op zich en ontdekt dat ze bijzondere gaven heeft.

American History X

1998 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1998. Drama van Tony Kaye. Met o.a. Edward Norton, Avery Brooks, Edward Furlong, Beverly D'Angelo en Fairuza Balk.

Norton (Fight Club) speelt Derek Vinyard, een Amerikaanse neonazi met intellectuele ambities. Zijn broertje Danny ziet hem als zijn idool, ook als Derek in de gevangenis belandt voor de moord op een zwarte dief. In de gevangenis komt Derek tot inkeer, terwijl Danny juist steeds verder onder de ban komt van een lokale leider van de rechts-extremistische beweging. Als Derek weer vrij komt escaleert de boel. Norton speelt fantastisch, en bemoeide zich ook intensief met de eindmontage. Dat laatste was zeer tegen de zin van regisseur Kaye. Evengoed is American History X een uitstekende en actuele film.

Leave It to Beaver

1997 | Komedie, Drama, Familiefilm, Jeugdfilm

Verenigde Staten 1997. Komedie van Andy Cadiff. Met o.a. Christopher McDonald, Janine Turner, Cameron Finley, Erik von Detten en Adam Zolotin.

Update van de Leave It to Beaver-serie uit de jaren vijftig. De nieuwe Cleavers zijn van de jaren negentig, maar wonen net als de oude Cleavers in rustieke huizen, met tuinhekjes en bloemperkjes. Beaver Cleaver (de negenjarige Finley) heeft onveranderd de eigenschap om dingen net verkeerd te doen. Sporten en leren lukt niet en zijn fiets wordt gestolen. Alles tot wanhoop van vader Cleaver (McDonald). Leave It to Beaver is een milde kinderfilm, voor het zeldzame kind dat ongevaarlijke fratsen prefereert boven explosieve animatie.

Copycat

1995 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1995. Thriller van Jon Amiel. Met o.a. Sigourney Weaver, Dermot Mulroney, Holly Hunter, William McNamara en J.E. Freeman.

Een copycat is een na-aper. In de film Copycat wordt San Francisco geteisterd door iemand die met dodelijke precisie het werk van beruchte seriemoordenaars na-aapt. Detective M.J. - Holly Hunter met haar heerlijk slepende zuidelijke tongval - schakelt de hulp in van Helen (Weaver), een expert die getraumatiseerd thuis zit na een aanvaring met een moordzuchtige psychoot. De na-aapmoordenaar is blij met de erkenning en probeert de dames te integreren in zijn werk. De lat lag hoog na The Silence of the Lambs (1991) en Se7en (1995). Copycat slaagde glorieus dankzij het sublieme samenspel van Hunter en Weaver.

Dennis the Menace

1993 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1993. Komedie van Nick Castle. Met o.a. Mason Gamble, Walter Matthau, Christopher Lloyd en Joan Plowright.

Geslaagde verfilming van de beroemde strip van Hank Ketcham, over de vijfjarige deugniet Dennis. Hij bedoelt het allemaal best goed, maar keer op keer drijft hij met zijn hopeloze gestuntel en ondeugende streken zijn ouders, en bovenal de buurman, mopperkont meneer Wilson (een perfect gecaste Walter Matthau), tot waanzin. Zelfs de dief die hem, nadat hij is weggelopen, ontvoert, is geen partij voor Dennis the Menace. Geschreven en geproduceerd door de koning van de Amerikaanse kinder- en tienerfilm: John Hughes (Home Alone, The Breakfast Club).

Billy Bathgate

1991 | Drama, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1991. Drama van Robert Benton. Met o.a. Dustin Hoffman, Nicole Kidman, Loren Dean, Bruce Willis en Steven Hill.

Hoffman is de rijke, complexe gangster Dutch Schultz wiens macht begint te tanen. Zijn liefje is Kidman en Dean de jonge would-be gangster, die aan hem gelieerd raakt. Deze sfeervolle film is een getrouwe bewerking van de boeiende roman van E.L. Doctorow en werd tot scenario bewerkt door niemand minder dan Tom Stoppard. Geheel in de traditie van de grote gangsterfilms uit de periode waarin het verhaal speelt, 1930. Hoffman zonder make-up ziet er ouder uit dan zijn personage, maar is indrukwekkend; het is echter de zeer jonge Dean die de intrige opdrijft. Helaas gaat de film halverwege als een nachtkaars uit. Willis speelt een cameorolletje. Nestor Almendros schoot de plaatjes en de opvallende decors zijn van Patrizia von Brandenstein.

Quick Change

1990 | Komedie

Verenigde Staten 1990. Komedie van Howard Franklin en Bill Murray. Met o.a. Bill Murray, Geena Davis, Randy Quaid, Tony Shalhoub en Jason Robards.

Twee films voor de prijs van één. Zo'n twintig minuten waarin het verloop van een tamelijk briljante bankroof wordt vertoond, gevolgd door ruim een uur waarin de bankrovers proberen om van de bank naar het vliegveld te komen. De bank staat in Manhattan, New York City, en het vliegveld (JFK Airport) ligt hemelsbreed misschien 30 kilometer verder. Maar wat doe je als de vluchtauto is weggesleept, de buschauffeur alleen gepast geld accepteert, en de taxi gereden wordt door iemand die geen Engels verstaat? Gratuit geweld in de grote stad, met soms melige, maar meestal komische gevolgen. Bill Murray debuteert met Quick Change als regisseur.

Star 80

1983 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1983. Biografie van Bob Fosse. Met o.a. Mariel Hemingway, Eric Roberts, Cliff Robertson, Carroll Baker en Roger Rees.

In Vancouver ontmoet ex-souteneur Paul Snider (Roberts) de mooie Dorothy Stratten (Hemingway). Omdat hij het wil gaan maken in de show-business, trouwt hij met haar en wordt haar manager. Hij slaagt erin door te dringen tot op hoog niveau bij Playboy en wat later is Dorothy `Playmate of The Month`. Wanneer ook Hollywood zich met haar inlaat, begint hij zijn greep op haar te verliezen. Briljante weergave van een dieptragisch Hollywood- drama. Een vrouw wordt heen en weer geslingerd tussen drie mannen (Snider, Playboy-baas Hugh Hefner en regisseur Peter Bogdanovich) en als ze succes begint te krijgen wordt ze het slachtoffer van pure jaloezie. Geraffineerde regie en meeslepende vertolkingen. Fosse baseerde zijn scenario op de bio door Teresa Carpenter. Tegen het eind verliest de film aan trefzekerheid. Schitterende fotografie van Sven Nykvist. De laatste film van Fosse. Over de zaak verscheen ook de tv-film DEATH OF A CENTERFOLD (1981).

So Fine

1981 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1981. Komedie van Andrew Bergman. Met o.a. Ryan O'Neal, Jack Warden, Mariangela Melato, Richard Kiel en Fred Gwynne.

Klucht van klasse over een professor, de zoon van een Newyorkse kledingfabrikant, die ertoe wordt gedwongen zich in modekringen te begeven en zonder het zich bewust te zijn, een enorm succes boekt met zijn idee van de doorkijkspijkerbroek. De film slaat dan onverwachte, en soms ook wel verrassend grillige wegen in, maar blijft overwegend grappig. Regiedebuut van schrijver Bergman.

Hair

1979 | Musical, Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1979. Musical van Milos Forman. Met o.a. John Savage, Treat Williams, Beverly D'Angelo, Annie Golden en Dorsey Wright.

Topvermaak uit de oude doos doorspekt met de lyrische monsterhits 'Aquarius' ('Aquarius! Aquarius!'), 'Good Morning Starshine' ('gliddy glub gloopy - nibby nabby noopy') en 'Let the Sunshine in' ('that's me, that's me, that's me'). In Milos Formans bewerking van de legendarische musical is John Savage de botte boer die op weg naar het leger samensmelt met een groep hippies in Central Park alwaar hij de geneugten van de sterrenkinderen snel onder de knie krijgt. Cinematograaf Miroslav Ondrícek (The World According to Garp) brengt het met finesse haarscherp in beeld.

Network

1976 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1976. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Faye Dunaway, William Holden, Peter Finch, Robert Duvall en Wesley Addy.

Howard Beale (Finch) presenteert al 25 jaar het nieuws maar het tv-netwerk is in voor vernieuwing en hij moet het veld ruimen voor sensationelere programma's. Howard is er kapot van en kondigt aan in de volgende uitzending zich 'live' van het leven te beroven. Nog nooit heeft het journaal zoveel kijkers gehad en de doorgedraaide Howard, die natuurlijk niet echt zelfmoord pleegt, mag in het vervolg als tv-freak kijkcijfers gaan trekken. Scherpe satire op het televisiewezen met ijzersterk acteerwerk. Beroemd geworden uitspraak: 'I'm mad as hell and I'm not going to take it anymore!'

Lenny

1974 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1974. Biografie van Bob Fosse. Met o.a. Dustin Hoffman, Valerie Perrine, Jan Miner, Stanley Beck en Gary Morton.

Meesterlijke biografie van de tragische Amerikaanse stand-up comedian Lenny Bruce, subliem vertolkt door Hoffman. De film begint in 1951 wanneer Bruce zijn toekomstige echtgenote, Perrine, leert kennen, een strip-tease danseres. Op zijn verzoek stopt ze met zich publiekelijk uit te kleden en ze werken aan een eigen, gezamenlijk nummer. Al gauw wordt zijn talent algemeen erkend, waarna hij zijn one-man-show start, waarmee hij alle taboes doorbreekt. Door te veel stress raakt hij echter aan de drugs. Een film die een grote indruk bij de toeschouwer achterlaat. Het scenario van Julian Barry, naar zijn eigen toneelstuk, is bijzonder realistisch en de tragiek die Fosse in zijn regie legt maakt van Bruce een slachtoffer van zijn eigen genie. De zwartwit-fotografie van Bruce Surtees doet de film nog realistischer overkomen.