Jonas Mekas

Regisseur, Acteur, Producer, Cameraman

Jonas Mekas is regisseur, acteur, producer en cameraman.
Er zijn 5 films gevonden.

Divine Trash

1998 | Documentaire, Musical

Verenigde Staten 1998. Documentaire van Steve Yeager. Met o.a. John Waters, Divine, Edith Massey, David Lochary en Patricia Waters.

VV.

Nico-Icon

1995 | Documentaire, Biografie, Muziek

Duitsland 1995. Documentaire van Susanne Ofteringer. Met o.a. Tina Aumont, Christian Aaron Boulogne, Edith Boulogne, Jackson Browne en John Cale.

De geschiedenis van Christa Paffgen, een Keuls meisje dat uitgroeide tot een icoon van de Amerikaanse underground. Ze werd geboren te Keulen in 1938. Op haar vijftiende was ze reeds een bekend model in Berlijn. Ze vestigde zich in Parijs waar ze zodanig opviel in de 'jet-set' dat Fellini haar in 1959 een rolletje aanbood in LA DOLCE VITA. Ze had meerdere verhoudingen, w.o. een met Alain Delon waarvan ze een kind kreeg dat wel opgroeide bij diens moeder, Edith Boulogne, en haar naam aannam, Christian Aaron Boulogne, maar dat nooit door hem erkend werd. Ze stond toen bekend als Nico en trok naar New York waar ze aangetrokken werd door Andy Warhol. Haar grootste succes kende ze als zangeres van de legendarische undergroundband The Velvet Underground. Nadat de band uit elkaar viel trachtte ze een solo- carrière op te bouwen, maar dat mislukte, mede door haar heroïne-verslaving. In Frankrijk woonde ze nog een tijdje samen met regisseur Philippe Garrel, met wie ze nog enkele films maakte. Ze stierf in 1986 in Ibiza. Een aangrijpende documentaire over een jonge vrouw die heel haar leven een droom achtervolgde die ze nooit zou realiseren. Ofteringer schreef zelf het scenario. Voor de montage tekenden Elfe Brandenburger en Guido Krajewski. Fotografie is van Judith Kaufmann, Katarzyna Remin, Martin Baer en Sibylle Stürmer.

Step Across the Border

1989 | Muziek

Zwitserland 1989. Muziek van Nicolas Humbert, Werner Penzel en Werner Penze. Met o.a. Fred Frith, Iva Bitova, Arto Lindsay, John Zorn en Jonas Mekas.

Een film die in wezen muzikaal gemonteerd is en die ons samen met de hierboven genoemde en andere muzikanten van Tokio via Leipzig, Londen en Zürich naar New York voert. Een poëtische en vóór alles ook dromerige film, waarin symfonische verbanden worden gelegd tussen stormen, hoge- snelheidstreinen, elektrische gitaren, telefoons, saxofoons, regenbogen, orkestraal opgebouwde steden, meeuwen, motoren, lasso's en heel wat meer. Een tamelijk bedwelmend en betoverend filmfenomeen. Voor het oorspronkelijke sound-track tekende Jean Vapeur en de mix was in handen van Max Rammler-Rogal. Camerawerk van Oscar Salgado.

Reminiscences of A Journey To Lithuania

1972 | Documentaire

Verenigde Staten 1972. Documentaire van Jonas Mekas.

Een terugkeer naar de bron van de befaamde Amerikaanse underground-cineast Jonas Mekas, die eind jaren 1960 door zijn geboorteland Litouwen reisde. Hij vatte het op als een soort gefilmd dagboek dat in drie hoofdstukken uiteenvalt. In het eerste deel toont hij de voorbereidingen voor de reis in New York, waar Mekas overleg pleegt met leden van de Litouwse gemeenschap. Het tweede hoofdstuk handelt over zijn geboortedorp Seminisiai waar hij familieleden en jeugdvrienden gaat opzoeken en tenslotte in het derde deel bezoekt hij Hamburg en Wenen waar hij destijds in kampen werd ongebracht alvorens hij naar Amerika kon uitwijken. Mekas, die zowat alles deed aan deze film tot scenario en fotografie toe, brengt uiteraard geen gewone documentaire. Het is als het ware een ooggetuigenverslag waarbij de camera even zenuwachtig over en weer gaat als je zelf zou doen met de ogen. Dit maakt het niet eenvoudig om het geheel te volgen, maar liefhebbers van de underground-film zullen het zeker op prijs stellen. De hele film lang spreekt Mekas gedachten uit die slaan op personen of gebeurtenissen die in beeld gebracht worden. Een prent die de moeite loont om te bekijken.

The Brig

1964 | Drama, Documentaire

Verenigde Staten 1964. Drama van Jonas Mekas en Adolfas Mekas. Met o.a. Warren Finnerty, Jim Anderson, Henry Howard, Tom Lillard en James Tiroff.

Japan 1957. Een strafkamp voor Amerikaanse mariniers. De bewakers zijn hier heer en meester en schrikken voor niets terug. De gevangenen moeten elke vernedering gedwee ondergaan. Ze leven met een groep in een enge ruimte met op de grond een aantal witte strepen. Deze mogen ze niet overschrijden voordat ze (al roepend) om toestemming vragen. Een huiveringwekkende onafhankelijke productie die van de klassieker THE HILL (1965) van Sidney Lumet een gezellige picknick maakt. Ruim een uur lang ondergaat de kijker zo`n beetje de ergste nachtmerrie die je maar kan bedenken. Een Danteske hel waar de demonen (bewakers) de verdoemden (gevangenen) van het laatste beetje menswaardigheid beroven. Beide regissers, de gebroeders Mekas, werkten in cinéma vérité stijl, zonder hoofdpersonages en de afwezigheid van muziek maakt het aftakelingsproces nog indrukwekkender. De acteurs zijn afkomstig van het Living Theater in New York. Het scenario is van Kenneth H. Brown die zijn toneelstuk bewerkte. Het camerawerk is van Jonas Mekas, die wonderen van beweeglijkheid en compositie verricht. Een bijna onverdraaglijk filmdocument. Mono.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jonas Mekas op televisie komt.

Reageer