Ljubisa Samardzic

Acteur, Producer

Ljubisa Samardzic is acteur en producer.
Er zijn 5 films gevonden.

Nebeska udica

1999 | Oorlogsfilm

YU/Italië 1999. Oorlogsfilm van Ljubiša Samardzič. Met o.a. Nebošja Glogovac, Ana Sofrenovič, Ivan Jevtovič, Katarina Zutič en Nikola Kojo.

De debuterende 64-jarige regisseur Samardzič koos voor zijn vaderlandse werkje onder het wakende oog van de clan van Slobodan Milosovic, als achtergrond een troosteloos wijkje dat grensde aan een door de NATO gebombardeerde fabriek. Hij laat de kijker zien wat de dagelijkse angst van de bewoners is onder het geluid van de loeiende sirenes. De mannen zijn bang om opgeroepen te worden om dienst te moeten doen aan het 'front', lees Kosovo, waar ze opdracht krijgen terreur uit te oefenen onder de bevolking die ze moeten uitmoorden, beroven en verdrijven. Een kind heeft zich door het bombardement in een stilzwijgen gehuld en is daardoor als autistisch aangemerkt. De held van het verhaal weet niets anders te bedenken dan een plaats vrij te maken tussen de puinhopen en iedereen zijn zorgen te laten vergeten met basketbal. Jammer dat het niet mogelijk was om onder de dictatuur van Milosovic niet iets sterkers en hartverscheurender te maken met een duidelijke boodschap tegen bijv. de oorlogsmisdaden en voor de vrede, in plaats van dit passieve slachtoffersbeeld. Het scenario is van Srdjan Koljevic en Djordje Milosavljevic. Het camerawerk is van Radoslav Vladic. De titel slaat op de bommenwerpers van de NATO. Speelt in het voorjaar van 1999.

Kola

1999 | Thriller, Horror

YU/Tsjechië 1999. Thriller van Djordje Milosavljevic en Djordje Milosavljevic. Met o.a. Dragan Micanovic, Anica Dobra, Nikola Koja, Ljubisa Samadzic en Svetozar Cvetkovic.

Om zijn aanstaande huwelijk te kunnen betalen stapt Nemanya (Micanovic) in zijn gammele wagen en begint aan de lange rit naar zijn geboortestreek om het geld te lenen van zijn vader. Onderweg belet een verschrikkelijke plensbui hem om zijn reis verder te zetten. Hij is verplicht onderdak te zoeken in 'Het Wiel', een klein, spookachtig hotelletje. Zo gauw hij er een voet binnenzet is Nemanya op zijn hoede. Hier klopt iets niet. De gasten gedragen zich uiterst vreemd en lijken geen enkele reden te hebben om hier te verblijven. Eensklaps wordt hij beschuldigd van een aantal moorden en van het terroriseren van onschuldige mensen. Hij is totaal overrompeld, maar besluit zichzelf te verdedigen. Een duister en krankzinnig verhaal dat rechtstreeks doordringt tot de kern van de angst. De plot werd duidelijk geïnspireerd door het werk van Kafka en over de hele film hangt een waas van onbehagen en verschrikking. Een ongewone prent die baadt in de sfeer van de realiteit die in Joegoslavië op dat moment heerste: angst en onzekerheid over de toekomst. Milosavjlevic schreef zelf het scenario van zijn opmerkelijk filmdebuut. Fotografie is van Dusan Ivanovic.

Gosti iz Galaksije

1981 | Sciencefiction

YU 1981. Sciencefiction van Dusan Vukotic. Met o.a. Ljubisa Samardzic, Zarko Potocnzak, Lucie Zulova en Ksenija Prohaska.

Een zeer merkwaardige film van de als animatiefilmer bekende Vukotic, handelend over een weinig succesvolle auteur van science fiction-verhalen, wiens creaties plotseling tot leven komen, met hilarische gevolgen. Een uitermate sexy vrouwelijke robot is speciaal het vermelden waard. Alternative title als THE VISITORS FROM THE GALAXY

Specijalno Vaspitanje

1977 | Drama

YU 1977. Drama van Goran Markovic. Met o.a. Slavko Stimac, Bekim Fehmiu, Ljubisa Samardzic, Cvijeta Mesic en Alexsandar Bercek.

De 14-jarige Pera voorziet met kleine diefstallen in zijn levensonderhoud. Zijn enige vriend is de politieagent Cane, die echter niet kan verhinderen dat Pera voor de jeugdrechtbank komt en verwezen wordt naar een tehuis voor minderjarige misdadigers in Belgrado. Pera komt terecht in de groep van de opvoeder Zarko.

Sutjeska

1972 | Oorlogsfilm, Biografie

YU 1972. Oorlogsfilm van Stipe Delic. Met o.a. Richard Burton, Irene Papas, Ljuda Tadic, Milena Dravic en Beta Zivojinovic.

Een groots opgezette oorlogsfilm rond de strijd van de partizanen van Tito en de zijnen tegen de Duitse bezetters in Joegoslavië in WO II. Burton is perfect als Tito. Het geheel is wat pathetisch en nogal chauvinistisch, maar zeer verteerbaar als schouwspel. De muziek is van Mikis Theodorakis. De originele speelduur is op video sterk teruggebracht, nl. naar 105m. In Duitsland werd de film zelfs uitgebracht in een versie van slechts 86m: het in de pan hakken van zoveel Duitse legioenen was de distributeur te veel.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Ljubisa Samardzic op televisie komt.

Reageer