Tamás Végvári

Acteur

Tamás Végvári is acteur.
Er zijn 2 films gevonden.

Egy tél az Isten háta m[KA11]og[KA11]ott

1999 | Drama

België/Hongarije 1999. Drama van Can Togay. Met o.a. Matej Matejka, Florence Pernel, Károly Eperjes, Lajos Kovács en Dávid Szabó.

Hongarije in de winter van 1956. In het bergachtige noorden van het land ligt een ge[KA3]isoleerd dorpje. Een keer per week komt een motorkoerier van de post langs met een nieuwe film voor de plaatselijke bioscoop. Buiten de enige tv in de dorpsherberg en de wekelijks filmvoorstelling is er geen amusent of een blik op de buitenwereld. De koerier krijgt een dodelijk ongeluk. De plaatselijke machthebber, benoemd door de communistische partij, lukt het niet om een vervanger vinden. Zo blijven de dorpsbewoners totaal onkundig van het feit dat er in Boedapest een opstand is uitgebroken, die de val van het communisme inluidt (het stervingsproces van de communistische dictatuur zou een lijdensweg worden van meer dan drie decennia). De caf[KA1]ebaas (Eperjes) ontdekt dat de kelder bezaaid is met stukken film. Hij vraagt de veertien-jarige zoon van de partijbons, Ladu (Matejka), uit die stukken een film te monteren, waarmee de dorpelingen zich kunnen vermaken. Ladu had zich daarvoor al als een geboren verteller ontpopt. De jongen ontdekt grote klassiekers zoals DAS KABINETT DES DOKTOR CALIGARI uit 1920 van Robert Wiene, BRONENOSETS 'POTYOMKIN' uit 1925 van Sergei Eisenstein, LA GRANDE ILLUSION uit 1937 van Jean Renoir, LA BÊTE HUMAINE van 1938, eveneens van Renoir e.d., waaruit hij zijn eigen kijk op de wereld samenstelt, de dorpsbewoners wakkerschudt en heftige discussies ontketent. De politieke geschiedenis gecombineerd met het volwassen worden van een veertien-jarige jongen is gemaakt met gevoel, ironie en poëzie. Het spel is bedreven en de regie is strak, maar je moet cinefiel zijn en goed op de hoogte zijn van de toenmalige toestanden in Hongarije om met volle teugen van deze rolprent te kunnen genieten. Het scenario met de nodige subplots is van regisseur Togay. Het camerawerk is van Gábor Balog en Sándor Kardos. Mono.

Hatásvadászok

1983 | Drama

Hongarije 1983. Drama van Miklós Szurdi. Met o.a. Sándor Szkácsi, Dorottya Udvaros, György Linka, Tamás Végvári en István Verebes.

Een nauwelijks ge[KA3]inspireerde provinciale theatergroep wordt plotseling voor een uitdaging geplaatst: de spelers kunnen een lang tegengehouden stuk instuderen in het bijzijn van de auteur. Deze gebeurtenis brengt een tijdelijke golf van nieuwe inspiratie, creativiteit en enthousiasme teweeg. Een aardig debuut van een toneelregisseur over `effectenjagers` (toneelspelers), waarvoor is geput uit eigen ervaringen. Het geheel is te beschouwen als een weerspiegeling van een maatschappij waarin het teveel ontbreekt aan uitdagingen en waarin berusting troef is.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Tamás Végvári op televisie komt.

Reageer