Mircea Diaconu

Acteur

Mircea Diaconu is acteur.
Er zijn 6 films gevonden.

Filantropica

2002 | Komedie

Roemenië/Frankrijk 2002. Komedie van Nae Caranfil. Met o.a. Mircea Diaconu, Gheorghe Dinica, Mara Nicolescu, Viorica Voda en Florin Calinescu.

Roemenië's prominente filmmaker Caranfil (Asphalt Tango) opent zijn Filantropica sarcastisch als een onverkwikkelijk post-communistisch sprookje: 'Er was eens een stad waarvan de inwoners ofwel prinsen ofwel bedelaars waren. Tussen deze werelden vond je slechts zwerfhonden. Die vormden de middenklasse.' In het moderne Boekarest van Caranfil draait alles om geld en heeft tot overmaat van ramp de mafia het meeste daarvan in handen. In diezelfde stad woont de fictieve leraar met schrijf-aspiraties Ovidiu. Om aan de eisen van zijn nieuwe vlam te voldoen, gaat hij op zoek naar geld en vindt de Filantropica organisatie, die hem in een bedelaarszwendel doet belanden waarvan hij de omvang niet overziet. Of je moet lachen of huilen, daar kom je vaak niet achter, maar dat lijkt met zigeunermuziek van cembalospeler Mihalache op de achtergrond nu juist de essentie van Roemenië. Volgens veel Roemenen is het de beste Roemeense film ooit. Een onvoorwaardelijk compliment is dat niet, want een Roemeense filmindustrie bestaat nog nauwelijks. De goede nationale en internationale ontvangst van Filantropica deed wel deuren opengaan voor meer Roemeense films, zoals Occident.

Asphalt Tango

1997 | Romantiek

Frankrijk 1997. Romantiek van Nicolae Caranfil. Met o.a. Charlotte Rampling, Mircea Diaconu, Catalina Rahaianu, Florin Calinescu en Marthe Felten.

Het verhaal na het vallen van de Muur van Berlijn is zo langzamerhand zo oud als de weg naar Rome: leuke meisjes zonder werk uit het voormalige oostblok, i.c. Roemeni[KA3]e, worden onder valse beloftes van een goed betaalde baan als exotische danseres naar het Westen, i.c. Parijs, gelokt om te belanden in de prostitutie. De koele onderneemster die het allemaal organiseert is Marion (Rampling). Ze haalt de meisje met busladingen tegelijk op. Andrei (Diaconu) ziet zijn vrouw Dora (Rahaianu), een bevallige ballerina, in Marions handen vallen. Hij ondekt dat ze niet geheel vrijwillig gegaan is, maar tegelijkertijd dat ze hem voor eens en altijd heeft verlaten. Andrei zet alle zeilen bij om zijn Dora, nog voordat de bus de Roemeense grens overgaat, terug te krijgen, maar aanvankelijk is hij absoluut niet opgewassen tegen Marion, die meer van de wereld weet en begrijpt dan hij. Onderhoudende en leuk gespeelde film met een uitstekende hoofdrol van veterane Rampling, die uiterst geloofwaardig is en een goede steun krijgt van haar bijrollen. Regisseur Caranfil heeft oog voor detail, al hebben zijn Franse geldschieters hem voor- en op een kopie laten werken wat af toe flink te merken is aan de fysieke kwalitiet van de film. Het camerawerk is van Christian Coméaga.

Asfalt Tango

1993 | Komedie

Roemenië 1993. Komedie van Nae Caranfil. Met o.a. Charlotte Rampling, Mircea Diaconu, Marthe Felten en Florin Calinescu.

Roemeense roadmovie over een groep aspirerende dames die samen met hun dubieuze manager op weg is naar Parijs.

La championne

1991 | Sportfilm, Familiefilm, Komedie

Roemenië/Canada 1991. Sportfilm van Elisabeta Bostan. Met o.a. Izabela Moldovan, Alina Izvoranu, Carmen Galin, Mircea Diaconu en George Mihaita.

Een niet al te verrassend maar wel positief verhaal over een meisje dat naar de Deva-turnacademie in Roemenië gestuurd wordt. Ze volgt een uitputtend trainingsprogramma voor de Olympische Spelen. De eerste trainingsronde doet haar de moed in de schoenen zinken, maar wie doorzet, overwint. Het is een van die bejubelde afleveringen uit de reeks Tales For All van de Canadese producent Rick Demers, een specialist op het gebied van de familiefilm. Vasilica Istrate en Elisabeta Bostan schreven het scenario. Ion Marinescu deed het camerawerk.

Profetul, auril si ardelini

1979 | Western

Roemenië 1979. Western van Mircea Veroiu. Met o.a. Ilarion Ciobanu, Ovidiu Iuliu Moldovan en Mircea Diaconu.

Twee Roemenen uit Sibiu besluiten hun naar het verre westen geëmigreerde broer achterna te reizen. Als ze in Cedar City zijn aangekomen, zien zij overal posters met het portret van hun broer; zij begrijpen niet waarom die toch zo 'gewild' is... ze spreken immers de taal niet. Een grappige persiflage op de western 'made in Eastern Europe' en daarom curieus. Kreeg dat jaar nog een minder leuk vervolg ARISTA DOLARI SI ARDELENI met dezelfde rolverdeling.

Arista Dolari Si Ardeleni

1977 | Komedie, Western

Roemenië 1977. Komedie van Dan Pita. Met o.a. Ilarion Ciobanu, Ovidiu Luliu Moldavan, Mircea Diaconu, Victor Rebengiuc en Vasile Nitulescu.

Een Roemeense boer uit Sibiu, zijn broer en diens verloofde trekken naar het verre Westen van de V.S. op zoek naar fortuin, maar in plaats daarvan krijgen ze te maken met bandieten, die zich voordoen als Indianen. Ondanks een verraderlijke bardame loopt het uiteindelijk goed af met de ontdekking van een goudmijn. Curieuze western-klucht uit het land van Dracula. Ter plekke - in de Karpaten - geschoten.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Mircea Diaconu op televisie komt.

Reageer