Amat Escalante

1979 Regisseur, Scenarist, Producer, Editor

Amat Escalante (1979) is regisseur, scenarist, producer en editor.
Er zijn 4 films gevonden.

La región salvaje

2016 | Drama

Mexico/Denemarken/Frankrijk/Duitsland/Noorwegen 2016. Drama van Amat Escalante. Met o.a. Ruth Ramos, Simone Bucio, Jesús Meza en Eden Villavicencio.

In macho-Mexico heeft een homoseksuele ziekenbroeder stiekem seks met de man van zijn zus. Die op haar beurt weer stiekem seks heeft met een fallisch ruimtewezen dat met zijn enorme tentakels het genot van vrouwen (én mannen) zo kan opdrijven dat de dood erop volgt. Intrigerende, maar soms ook te weirde mix van sociaalrealisme, body horror en sciencefiction van de maker van onder andere Los Bastardos en Heli. Escalante kreeg in 2016 op het festival van Venetië voor deze film de prijs voor beste regie.

Heli

2013 | Drama, Misdaad

Mexico/Nederland/Duitsland/Frankrijk 2013. Drama van Amat Escalante. Met o.a. Armando Espitia, Andrea Vergara, Linda González en Juan Eduardo Palacios.

De jonge, doodgoeie Heli vindt een partij cocaïne in de watertank op zijn huis. Hij besluit het spul weg te spoelen. De volgende dag wordt de voordeur ingebeukt door mannen die gekleed gaan in politie-uniformen. Vader wordt zonder pardon neergeknald, Heli en zusje Estela worden afgevoerd. Mexicaan Escalante (Sangre, Los bastardos) schetst met deze indringende, aardedonkere wraakfilm een vreselijk beeld van zijn vaderland. Het geweld komt van alle kanten en is niet te stoppen. Alles en iedereen is corrupt. Het kwam hem op veel kritiek te staan, maar er was ook lof: in Cannes werd Escalante vorig jaar bekroond als beste regisseur.

Los Bastardos

2008 | Misdaad, Actiefilm, Drama, Thriller

Mexico/Frankrijk/Verenigde Staten 2008. Misdaad van Amat Escalante. Met o.a. Jesus Moises Rodriguez, Rubén Sosa en Nina Zavarin.

Los Bastardos is een minimalistische, Mexicaanse variatie op Michael Haneke’s nare Funny Games, waarin regisseur Amat Escalante (een Mexicaan die naar de Verenigde Staten uitweek) het hopeloze leven van clandestiene Mexicaanse dagwerkers in de omgeving van Los Angeles vangt in lange, lome takes. Als er dan eindelijk iets gebeurt, is het ook meteen goed raak: de hersens van een gegijzelde huisvrouw spatten uiteen op de witte muur. Los Bastardos is pure horror, waarmee Escalante (Sangre) zijn grote talent bevestigt.

Sangre

2005 | Drama

Mexico/Frankrijk 2005. Drama van Amat Escalante. Met o.a. Cirilo Recio Dávila, Laura Saldaña Quintero, Martha Preciado en Claudia Orozco.

Diego heeft het vreselijkste baantje dat je je maar kunt bedenken: met een tikkertje houdt hij het aantal bezoekers bij van een of andere vage overheidsinstantie. De rest van zijn leven is al even monotoon: hij eet samen met zijn vriendin afhaalmaaltijden, ze kijken naar een favoriete soap en hebben af en toe routineuze seks. Sangre bestaat uit lang aangehouden, statische shots; de kadrering is uiterst secuur. De dialogen zijn spaarzaam, het beetje humor is inktzwart. Muziek ontbreekt, en Escalante maakt gebruik van niet-professionele acteurs. Treurigheid oogde zelden zo fraai.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Amat Escalante op televisie komt.

Reageer