Pete Smith

Acteur, Scenarist, Producer

Pete Smith is acteur, scenarist en producer.
Er zijn 10 films gevonden.

What Becomes of the Broken Hearted?

1999 | Drama, Actiefilm

Nieuw-Zeeland 1999. Drama van Ian Mune. Met o.a. Temuera Morrison, Clint Eruera, Nancy Brunning, Pete Smith en Lawrence Makoare.

Jake keert zijn gezin de rug toe als zijn vrouw hem verlaat omdat ze een leven wil zonder geweld en onzekerheid. Zijn oudste zoon Nig vindt vervolgens de dood in een bende-oorlog. Sonny, de jongste broer van Nig, zijn vriend Mookie en Tania, de vriendin van Nig, besluiten wraak te nemen. Jake wil er niet aan meewerken en dus besluiten ze het op eigen kracht te doen. Op het moment dat Jake besluit toch te gaan helpen, is het waarschijnlijk al te laat

The Boys

1997 | Drama, Misdaad

Australië 1997. Drama van Rowan Woods. Met o.a. David Wenham, Toni Collette, Lynette Curran, John Polson en Anthony Hayes.

Als de film begint zien we dat Brett Sprague (Wenham) vervroegd vrij komt uit de gevangenis, waar hij wegens een overval op een drankwinkel zat. Hij heeft als bagage een tafeltje bij zich dat hij achter de tralies gemaakt heeft. Het is een cadeau voor zijn moeder Sandra (Curran). Zijn niet al te snuggere broer Stevie (Hayes) haalt hem af. Thuis in het troosteloze huis maken we kennis met Stevie`s inwonende zwangere vriendin Nola (Lise Phillips), maar Stevie`s vaderschap is onzeker. Zijn broer Glenn (Polson) is de enige die werk heeft, maar hij heeft een dag vrij genomen om Bretts terugkeer te vieren. Verder ontmoeten we Glenn`s ambitieuze vrouw Jackie (Cronin), Bretts vriendin Michelle (Collette), en moeders huidige vriend George (Smith), een Maorie die door de jongens heel denigrerend Abo genoemd wordt. Middels een flash-forward, getiteld EIGTHTEEN HOURS LATER, zien we hoe Brett bebloede kleding aan het verbranden is, en in een volgende TWO DAYS LATER komt de politie en verricht arrestaties. Dit voorspelt niet veel goeds, maar voert voor de kijker de spanning op. Die kijker maakt een dag mee van 24 uur, waarin veel wordt beleefd en alles gebeurt binnenshuis. De psychopathische Brett is zuur dat zijn buit van de overval verdwenen is, en ondanks de toenaderingspogingen van Michelle, verdenkt hij haar van ontrouw. Zijn moeder, die nauwelijks reageert op zijn cadeau, voelt dat de situatie door drank, drugs en geweld uit de hand loopt, maar ze is niet bij machte iets te doen. De vreselijke gebeurtenis, het misdrijf, ziet de kijker niet, het wordt allemaal gesuggereerd door de effectieve spanningsopbouw van de film, die geen seconde te lang duurt. Oorspronkelijk een bekroond toneelstuk in 1991 van Gordon Graham, geïnspireerd op een vreselijke verkrachtingszaak met dodelijke afloop. Wenham, Curran en Cronin staan nu voor de camera, terwijl ze hun rol ook op het toneel speelden. Het is vooral het overtuigende en realistische spel van Wenham dat de doorslag geeft en de film tot een sterk, onweerstaanbaar noodlotsdrama maakt. Hij wordt overigens voortreffelijk gesteund door de bijrollen onder de uitstekende regie van Wood. Verontrustend drama waarin je opgaat, of waarvan je walgt. Het effectieve scenario is van Stephen Sewell. Het camerawerk is van Tristan Milani. Ook bekend als DOWN UNDER BOYS.

Once Were Heroes

1994 | Drama

Nieuw-Zeeland 1994. Drama van Lee Tamahori. Met o.a. Rena Owen, Temuera Morrison, Mamaengaroa Kerr-Bell, Julian (Sonny) Arahanga en Taungaroa Emile.

Het verhaal is bij vlagen gewelddadig; het is gebaseerd op de roman van Alan Duff en gaat over het leven van de Maori`s die als tweederangs burgers in Nieuw-Zeeland worden behandeld. Het huwelijk van Owen en Morrison staat na achttien jaar op springen. Owen heeft genoeg van Morrison`s onverantwoordelijk gedrag en zijn gewelddadigheden, waardoor hun kinderen in zwaar in de problemen komen. De oudste zoon (Arahanga) loopt weg en vindt zijn heil bij een straatbende. Een andere zoon (Emile) belandt in een inrichting voor jeugdige delinquenten. De dochter (Kerr-Bell) wordt verkracht door haar zuipende vader en dat leidt tot een tragische climax. Gelukkig bevat de film wat zwarte humor, waardoor hij wat toegankelijker is voor een groot publiek. Het scenario is van Riwia Brown. Het camerawerk is van Stuart Dryburgh.

Crush

1992 | Drama

Nieuw-Zeeland 1992. Drama van Alison Maclean. Met o.a. Marcia Gay Harden, Donogh Rees, Caitlin Bossley, Pete Smith en William Zappa.

Journaliste Rees rijdt met mannenverslindster Harden naar schrijver Zappa om hem te interviewen. Onderweg krijgen ze door Hardens schuld een ongeluk, en Rees wordt door haar voor dood achtergelaten, maar belandt in het ziekenhuis. Harden komt bij Zappa en geeft zich uit voor Rees, en verleidt hem vervolgens tot groot ongenoegen van zijn tienerdochter Bossley. Zij ontdekt het bestaan van Rees en samen smeden zij een wraakzuchtig complot tegen Harden. Deze duistere film heeft een zwak scenario dat door de regisseuse en Anne Kennedy werd gemaakt, het spel is beneden peil en de oppervlakkige personages worden gespeeld door vertolkers, die niet bij hun rol passen. De waardering is voor het verrassende einde van dit regiedebuut.

Raider of the South Seas

1990 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm, Familiefilm

Nieuw-Zeeland/Canada 1990. Avonturenfilm van Chris Bailey. Met o.a. Martin Henderson, Rachel Crowther, Dean O'Gorman, George Buza en Andy Anderson.

Deze film is de montage uit acht afleveringen van een halfuur van een tv-serie voor kinderen. Voor de jonge kijkers is de film als geheel boeiender dan acht keer dertig minuten. Tijdens WO II (1939-45) zien Jack (Henderson) en zijn vriendje Bobby (O'Gorman) voor de kust van Nieuw Zeeland een mysterieus, oud schip liggen. Ze vermoeden dat het om een smokkelschip met spionnen gaat. De ouderen hebben niets gezien en gehoord en verwijzen de verhalen van Jack en Bobby naar het land der fabelen. Nu moeten ze zelf op onderzoek uit omdat iedereen hun waarschuwingen in de wind slaat. Uiteraard hebben de jongens gelijk... Met hun scenario hebben Roger Simpson en Chris Hampson helden willen scheppen in de traditie van Enid Blyton The Famous Five of de Hardy Boys. Op eigentijdse wijze verwerkten ze de afkeuring van racisme in de filmreeks. De fiere hoofdrollen zijn jongens om te stelen. Het camerawerk is van Michael O'Connor.

Angel in Green

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Marvin J. Chomsky. Met o.a. Bruce Boxleither, Susan Dey, Milo O'Shea, Pete Smith en Dan Lauria.

Een non en een zeekapitein zijn gestrand op een eiland in de Stille Zuidzee. Duidelijk een nieuwe versie van HEAVEN KNOWS, MR. ALLISON van John Huston.

The Big Bounce

1938 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1938. Drama van Jacques Tourneur.

Jimmy Clark heeft speelschulden die hij niet kan betalen. Aan de ruwe kerels die de bookmaker vertegenwoordigen geeft hij een cheque. Hij heeft drie dagen tijd om zijn rekening aan te vullen, anders krijgt hij last wegens zijn ongedekte cheque. De bookmaker geeft de cheque aan zijn vriendin om er een nertsmantel mee te kopen. De verkoper van de mantel gebruikt hem om er de ziekenhuiskosten voor zijn dochter mee af te betalen. Ook de dokter geeft hem weer verder, enz. De woelige reis van een waardeloze cheque die heel wat dingen afbetaald, tot hij uiteindelijk weer bij de uitschrijver belandt. Vergezocht maar leuk gemaakt. Een aflevering uit de reeks A Pete Smith Special.

The Jonkers Diamond

1936 | Documentaire, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1936. Documentaire van Jacques Tourneur.

Pretoria 1905. Hier werd de grootste diamant ter wereld gevonden en het is zo goed als zeker dat er nog een tweede exemplaar moet liggen dat nog groter is. Jacobus Jonkers vestigt zich met zijn gezin in Zuid-Afrika. Achttien jaar lang werken ze met man en macht in en onder de grond. Totaal berooid wil Jacobus opgeven. Maar dan, op een ochtend, vindt zijn zoon de diamant. Eindelijk lacht het geluk hen toe. Ze bezitten de grootste diamant, verzekerd voor een miljoen dollar, en deze zou bekend worden als de 'Jonkers Diamond'. We volgen dan de moeilijke en gewaagde bewerking tot er uiteindelijk twintig schitterende steentjes uit vervaardigd werden. Interessante documentaire voorzien van een afgrijselijke commentaar door Pete Smith, die tevens scenario en productie voor zijn rekening nam. Uit de M.G.M.-reeks Pete Smith Specialities. De namen van de acteurs staan niet op de generiek.

Romance of Radium

1936 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1936. Documentaire van Jacques Tourneur.

Eind negentiende eeuw experimenteert de Franse geleerde Henri Antoine Becquerel met stenen. Volgens hem zouden ze, indien blootgesteld aan de zon, licht afgeven. Zo komt hij op het spoor van een nieuw element. Hij gaat ermee naar Pierre en Marie Curie. Ze experimenteren verder met het lichtgevend element. Dit leidt tot de ontdekking van radium, een zeldzaam element dat zowel kan genezen als doden. Erg oppervlakkige wetenschappelijke film met een bedenkelijke historische waarde. De opbouw is echter spannend, wat het talent van Tourneur duidelijk verraadt. Het hoogtepunt is de eerste gefilmde opname van een stukje radium. Erg wereldschokkend is het niet. Pete Smith sprak de commentaar. Het scenario is van de hand van Richard Goldstone en H. Gayle Gitterman. Een aflevering van de Pete Smith Specialities met anonieme acteurs.

Killer Dog

1936 | Documentaire, Drama

Verenigde Staten 1936. Documentaire van Jacques Tourneur.

Major, een herdershond, wordt geboren op een boerderij in Texas. Hij is het troeteldier van de kleine Betty Lou, wiens leven hij op een bepaald moment redt. Op een nacht verdwijnt de hond om 's morgens bebloed terug te keren. In de buurt werden enkele schapen gedood en Major wordt algemeen als de dader beschouwd. De eigenaar van de schapen wil Major neerschieten, maar Betty Lou's vader verhindert dit. De zaak wordt voor het assisenhof gebracht. Voorspelbaar dierendrama dat de eerste assisenzaak in beeld brengt waarbij een dier in de beklaagdenbank zit. De knappe beeldcomposities verraadden reeds dat regisseur Tourneur meer in zijn marge heeft dan de reeks korte films die hij voor M.G.M. draaide. Pete Smith schreef het scenario, las de commentaar en produceerde in de reeks Pete Smith Specialities. Zoals gebruikelijk vermeldt de generiek geen namen van acteurs.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Pete Smith op televisie komt.

Reageer