John L. Balderston: scenario.
Er zijn 5 films gevonden.

The Prisoner of Zenda

1952 | Avonturenfilm, Romantiek, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Richard Thorpe. Met o.a. James Mason, Stewart Granger, Deborah Kerr, Jane Greer en Louis Calhern.

De ontelbare films over een man die vanwege omstandigheden en gelijkenissen moet invallen voor een staatshoofd, stammen alle van het boek 'The Prisoner of Zenda' van Engelsman Anthony Hope. We noemen de stomme versie (1922), de klassieke versie (1937), de lollige versie (1979) en animatie (1999). Deze uit 1952 is geslaagd, maar scène voor scène overgenomen van de 1937-versie en daarom niet sprankelend. Granger speelt Rudolf Rassendyll, die op vakantie gaat naar Ruritanië en daar te maken krijgt met intriges tussen de kroonprins Rudolf V (weer Granger) en diens foute broer Rupert (Mason). De ster van de 1922-versie, Lewis Stone, speelt de kardinaal.

Gaslight

1944 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1944. Drama van George Cukor. Met o.a. Ingrid Bergman, Charles Boyer, Joseph Cotten, Dame May Whitty en Angela Lansbury.

In deze sfeervolle klassieker trouwt Paula Alquist (Bergman) met Gregory Anton (Boyer). Ze trekken in het huis van haar recent overleden tante. Al snel gebeuren er geheimzinnige dingen, lampen beginnen onverklaarbaar zwakker te branden, ze hoort vreemde geluiden. Volgens haar man verbeeldt ze zich dingen, en ze begint aan zichzelf te twijfelen. Gelukkig krijgt ze hulp van Brian Cameron (Cotton). Zeer sfeervolle thriller is gebaseerd op een toneelstuk, wat te zien is, maar allerminst stoort. Veel mooie zwart/wit opnamen van mistig Londen. Bergman won een Oscar voor haar rol.

The Bride of Frankenstein

1935 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten 1935. Sciencefiction van James Whale. Met o.a. E. E. Clive, Ernest Thesiger, Colin Clive, Gavin Gordon en Elsa Lanchester.

Mary Shelley's griezelverhaal 'Frankenstein; or the Modern Prometheus' - over een uit delen van lijken samengesteld wezen dat door elektrische stroom tot leven wordt gewekt - is al talloze malen verfilmd. Voor het eerst in 1910 door Thomas Edison, en vrij recent nog door de Britse regisseur Kenneth Branagh. In 1931 maakte James Whale de film Frankenstein, met Boris Karloff als het droevige, zwijgende Monster. Whale's bewerking is de beroemdste en volgens kenners ook de beste, al zijn sommigen van mening dat The bride of Frankenstein de eerste film nog overtreft. Natuurlijk werd Boris Karloff weer ingehuurd voor de Frankenstein-rol.

Bride of Frankenstein

1935 | Horror

Verenigde Staten 1935. Horror van James Whale. Met o.a. Boris Karloff, Colin Clive, Valerie Hobson, Elsa Lanchester en Ernest Thesiger.

Na de ogenschijnlijke dood van het monster in de vlammen van de molen is alleen de vader van het geslachtofferde meisje wantrouwig en die moet dat met de dood bekopen. Het monster is echter menselijker, maar het is juist de mens die hem opjaagt tot in zijn ondergang. Het bezoek van het monster aan de blinde man, de dialogen van de gekke dokter Thesiger en het prepareren van de bruid van het monster uit menselijke brokstukken compenseren in ruime mate O'Connors uit de toon vallende rol. Schitterend en spiritueel. Muziek van Franz Waxman is zeer goed en sindsdien vaak gebruikt. Scenario van John L. Balderston en William Hurlbut. Gevolgd door SON OF FRANKENSTEIN. Opnieuw gemaakt als THE BRIDE.

Frankenstein

1931 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten 1931. Sciencefiction van James Whale. Met o.a. Colin Clive, Mae Clarke, Boris Karloff, John Boles en Edward Van Sloan.

De tot nu toe definitieve monsterfilm over een krankzinnige geleerde, Clive, die een wezen in elkaar flanst (Karloff) en daarbij per ongeluk het brein van een misdadiger gebruikt. Een indrukwekkende productie (met name het legendarische Frankenstein-masker van Jack Pierce), hoewel het plot naar het verhaal van Mary Shelley aan alle kanten kraakt. De geschiedenis ingegaan als het schoolvoorbeeld voor dramaturgie, enscenering en sfeer in de horrorfilm. Nogaltijd indrukwekkend, al schreeuwt de film om een eigen muzikale begeleiding. Karloff vestigde hiermee zijn definitieve reputatie als legendarische (griezelfilm)ster. De Amerikaanse versie was indertijd gecensureerd en pas in 1987 kwam er een ongekuisde, gerestaureerde versie, die kracht van de film - met name door een verdrinkingsscène met een meisje - zeer verhoogt. Het scenario is van Garret Ford en Francis Edwards Faragoh. Het vervolg: BRIDE OF FRANKENSTEIN.