Elem Klimov

Regisseur, Scenarist

Elem Klimov is regisseur en scenarist.
Er zijn 4 films gevonden.

Rasputin

1985 | Erotiek

Duitsland 1985. Erotiek van Elem Klimov en Ernst Hofbauer. Met o.a. Velta Line, Anatoly Romashin, Aleksei Petrenko, C.M. Sherland en Marion Berger.

De legendarische Rus Giorgi Jefimowitsch Rasputin werd aan het begin van deze eeuw beroemd door zijn wonderbaarlijke gave om mensen te genezen. Russische burgers droegen de man op handen, maar de aristocratie beschouwde hem als een kwakzalver en fraudeur. Maar beide partijen waren het wel eens over een andere kwaliteit van Rasputin, namelijk zijn onnavolgbare seksuele potentie. Wanneer de zoon van tsaar Peter op sterven ligt geeft de tsarina orders aan de nymphomane gravin Golowina om Rasputin te halen. De geheime dienst ziet hierin de mogelijkheid om hem te gebruiken als spion aan het hof in St. Petersburg. Hij ziet kans om de tsarenzoon op wonderbaarlijke wijze te genezen en krijgt als dank alle privileges die alleen een staatshoofd toekomen. Maar aan het hof is niet iedereen verguld met zijn verworven macht

Idi I Smotri

1985 | Oorlogsfilm

SU/Rusland 1985. Oorlogsfilm van Elem Klimov. Met o.a. Alexei Kravchenko, Olga Mironova, Lubomiras Lauciavicus, Vladas Bagdonas en Viktor Lorents.

Een sterke anti-oorlogsfilm over een jongen, een tiener die eigenlijk nog een kind is, die bij de partizanen wordt ingelijfd tijdens WO II. Aanvankelijk vindt hij het wel avontuurlijk, maar als hij kennismaakt met de verschrikkingen van de oorlog, gaat die valse glans er gauw vanaf. Als hij tijdens gevechtshandelingen afgedwaald raakt van zijn groep, probeert hij met een meisje zijn weg terug te banen naar zijn geboortedorp. Daar hebben de Duitsers beestachtig huisgehouden en iedereen vermoord. Hij realiseert zich zijn onmacht en merkt dat hij volwassen is geworden. Indrukwekkende fotografie van Alexei Rodionov, die het contrast tussen de fraaie natuur en de vernietiging goed uitnut en uitstekende spelprestaties. Gesitueerd in Wit-Rusland omstreeks 1943. Scenario van Alexandre Adamovitch en Klimov.

Proshchaniye s Matyoroj

1983 | Drama

SU 1983. Drama van Elem Klimov. Met o.a. Stefaniya Stanyuta, Lev Durov, Aleksei Petrenko, Leonid Kryuk en Vadim Yakovenko.

Het Baikal Meer in Siberië is het enige grote waterbekken van betekenis en heeft de afmetingen van een kleine binnenzee. Het ligt niet ver van de grens met Mongolië en de spoorlijn Moskou-Wladiwostok is langs de zuidpunt getrokken. In verband met een project voor een waterkrachtcentrale moet het meer van vorm veranderen. Hierdoor moet er land onder water gezet worden en zullen er dorpen verdwijnen. Sommige bewoners, die op de grond wonen die verdwijnen gaat, trekken zonder problemen weg, maar vooral ouderen hebben er moeite mee en verdrinken liever dan op te krassen. Regisseur Elem verfilmde deze menselijke en onmenselijke ingreep in de natuur in de vorm van een gedramatiseerde documentaire, die bedoeld is als een eerbetoon aan het beroemde meer en zijn bewoners. Hij werkte ruim vier jaar aan de rolprent voordat hij voltooid was. Toen de film uitkwam, was Elem inmiddels voorzitter van de filmmakersbond en we schrijven het beginnende tijdperk van Michael Gorbatshev wat uiteindelijk heeft geleid tot de lang uitgestelde val van het communisme. Aan het scenario werkten German Klimov, Larisa Shepitko, Rudolf Tyrin en Valentin Rasputin naar wiens boek de film gedraaid werd. Het camerawerk is van een heel team: Aleksei Rodionov, Yuri Skhirtladze en Sergei Taraskin. Het werden mooie opnames, maar de film is te lang.

Agonija

1982 | Drama, Historische film

SU 1982. Drama van Elem Klimov. Met o.a. Alexej Petrenko, Anatoli Romaschin, Velta Line, Alisa Freindlich en Pawel Arshanow.

Een unieke schildering van de ondergang van het tsaristische Rusland. Klimov belicht de vele factoren die leidden tot de doodsstrijd van de Romanov-dynastie, zoals de rol die de legendarische monnik Rasputin (Petrenko) speelde aan het hof. Fictieve en documentaire beelden vullen elkaar aan of worden tegenover elkaar geplaatst. Klimov probeert niet - na de vele misleidende Rasputin-films - het laatste woord te hebben, maar hij streeft ernaar alle mogelijke beschikbare gegevens tot [KA1]e[KA1]en geheel te brengen. De film kreeg de Persprijs van het festival in Veneti[KA3]e (1982). De film werd in 1974 gedraaid, maar ging pas acht jaar later in première. Het scenario is van Semyon Lungin en Ilya Nusimov. Het camerawerk is van Leonid Kalashnikov.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Elem Klimov op televisie komt.

Reageer