Mira Banjac

Acteur

Mira Banjac is acteur.
Er zijn 5 films gevonden.

Mamaros

2013 | Drama

Servië/Duitsland/Hongarije 2013. Drama van Momcilo Mrdakovic. Met o.a. Bogdan Diklic, Mira Banjac, Anita Mancic, Milos Samolov en Branko Vidakovic.

Vukovar poste restante

1994 | Drama, Oorlogsfilm

YU/Italië/Cyprus 1994. Drama van Boro Draskovic. Met o.a. Mirjana Jakovic, Boris Isakovic, Svetlana Bojkovic, Predag Ejdus en Mihailo Janketic.

In 1989 in de Joegoslavische stad Vukovar richten Ana (Jokovic) en Toma (Isakovic) hun toekomstige huis in. Zij is Kroatisch en hij Servisch. Op de tv zien zij de val van de Berlijnse Muur. Geestdrift en euforie alom. Enkele maanden later trouwen zij. Hun huwelijk wordt verstoord door Kroatische nationalisten die alle Serviërs uit Vukovar willen zien vertrekken. Toma wordt opgeroepen om dienst te doen in het Joegoslavische leger en vertrekt. Ana blijft alleen achter, zwanger en bang voor wat zal komen. Een enigszins dubieuze, oppervlakkige film over het absurde van de Joegoslavische burgeroorlog, die bijna angstvallig het zinloze ethnische conflict uit de weg gaat. Beelden van het eens zo mooie Vukovar waar slechts puinhopen van overblijven, zal de kijker niet zo licht vergeten. Het scenario is van Maja Draskovic en regisseur Bogo Draskovic. Het camerawerk is van Aleksander Petkovic, die het land als een idyllische rozentuin voorstelt, afgewisseld met panorama's van door oorlogsgeweld verwoeste grond. Meervoudig bekroond op kleine festivals, maar vlak voor de vertoning op de Vijfde Jaarlijkse Internationale Culturele Conferentie onder auspiciën van de V.N. door de Kroatische vertegenwoordiging bij de V.N. tegengehouden als ergerlijke Servische propaganda. Stereo.

Balkanski Spijun

1984 | Film noir, Komedie

YU 1984. Film noir van Boza Nikolic. Met o.a. Dusan Kovacevic, Danilo-Bata Stojkovic, Mira Banjac, Bora Todorovic en Zvonko Lepetic.

Geestige satire over een brave burger die door de veiligheidspolitie wordt ondervraagd over zijn benedenbuur. Hij raakt door de hele zaak geobsedeerd en uiteindelijk bespiedt hij, totaal paranoïde, dag en nacht zijn buurman. Een aantal subplots rond de tweelingbroer van de brave burger en hun stalinistische verleden komt nogal gezocht over en de politieke toespelingen zijn niet altijd even duidelijk, maar het geheel blijft gelukkig constant lichtvoetig en onderhoudend.

Sjécaš Li Se Dolly Bell

1981 | Komedie

YU 1981. Komedie van Emir Kustirica. Met o.a. Slavko Štimac, Slobodan Aligrudi[KA1]c, Mira Banjac, Ljiljana Blagojevi[KA1]c en Pavle Vulisi[KA1]c.

De zestien-jarige [KA5]Stimac afkomstig uit een autoritair gezin (zijn vader) aan de rand van de stad Serajevo, neemt afscheid van zijn jeugd op een pijnlijke manier: de eerste liefdeservaring is met Blagojevi[KA1]c. Zij is Dolly Bell uit de titel; een waarlijke lellebel met een voormalige tuchthuisboef als souteneur. Ze wordt besmuikt bewonderd door alle opgeschoten jongens uit de buurt, alleen [KA5]Stimac is niet echt op de hoogte. Debuutfilm van Kusturica die in Veneti[KA3]e bekroond werd. Later zou hij nog meer naam maken met OTAC NA SLUZBENOM PUTU (Mijn vader is op dienstreis) en gold toen als regime- kritisch.

Sjecas li se Dolly Bell?

1981 | Komedie

YU 1981. Komedie van Emir Kusturica. Met o.a. Mira Banjac, Slobodan Aligrudic en Slavko Stimac.

Regiedebuut van de Joegoslavische regisseur Emir Kusturica (1955). Met Sjecas Li Se Dolly Bell? (1981) won Kusturica gelijk een Gouden Leeuw op het festival van Venetië. Het begin van een weinig produktieve (zes films in zestien jaar), maar zeer geslaagde carrière (Oscarnominatie en Gouden Palm voor Toen Papa op Zakenreis Was, Gouden Palm voor Underground). Dolly Bell is de tragikomische geschiedenis van de 16-jarige Dino, en zijn afscheid van de jeugd; en tegelijkertijd een film over het afscheid van de communistische utopie in Joegoslavië.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Mira Banjac op televisie komt.

Reageer