Clive Revill: cast.
Er zijn 44 films gevonden.

Possums

1998 | Komedie, Sportfilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1998. Komedie van J. Max Burnett. Met o.a. Mac Davis, Cynthia Sikes, Gregory Coolidge, Andrew Prine en Dennis Burkley.

Het footballteam van Notawa Oklahoma staat niet hoog aangeschreven. De laatste dertien jaar hebben de spelers geen touchdown gescoord en geen dorpsbewoner betreurt het dat de Possums worden opgeheven. Behalve de lokale footballverslaggever Will Clark (Davis), die stoïcijns doorgaat met zijn radiowerk waarin hij net doet alsof de Possums het staatskampioenschap winnen. Iedereen wordt weer enthousiast over de Possums, maar de coach van de echte staatskampioen is boos en staat op een wedstrijd tegen de Possums. Het is allemaal onaannemelijk en met bijna religieus fanatisme gericht op de eigen groep, maar de devotie werkt wel aanstekelijk.

The Wacky Adventures of Dr. Boris and Nurse Shirley

1995 | Komedie

Verenigde Staten 1995. Komedie van Paul Leder. Met o.a. Paul Bartel, Karen Black, Mitch Hara en Clive Revill.

Deze film is zo idioot dat hij ondanks zijn status `Uitsluitend Geschikt voor het Videocircuit` mag rekenen op een cult-publiek. Dokter Boris (Bartel), direkteur van het American Beauty Institute - gespecialiseerd in plastische chirugie en abortus - lokt samen met zijn sexy verpleegster, Nurse Shirley (voortreffelijk gespeeld door drag-queen Hara), jonge vrouwen naar binnen. Ze worden gedood om de necrofiele lusten van Morgenfeller (Revill), The Richest Man in the World, te bevredigen. Deze laatste hebben ze nodig want de zaken gaan slecht. Wie deze film met knipogen naar Russ Meyer en John Waters serieus neemt, komt bedrogen uit. Veterane Black is te zien in een klein rolletje als de drankzuchtige vrouw van Dr. Boris. Scenario van Liam Naughton, die samen met regisseur Leder de film produceerde. Het camerawerk is van Francis Grumman.

The Sea Wolf

1993 | Avonturenfilm, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1993. Avonturenfilm van Michael Anderson. Met o.a. Charles Bronson, Catherine May Stewart, Christopher Reeve, Marc Singer en Len Cariou.

Vijfde verfilming (en eerste tv-verfilming) van de gelijknamige avonturenroman van Jack London met niets nieuws onder de zon, zodat het tijd wordt dat de bemanning van de schoener Ghost definitief voor anker gaat. Reeve is hier de schrijver die samen met de oplichtster Stewart in de Baai van San Francisco worden opgepikt door het schip van Bronson (als de despotische kapitein Wolf Larsen) en zijn bizarre bemanning. Voor vrouwen voelt Bronson niet veel, maar de aanwezigheid van een belezen Reeve intrigeert hem. Die wordt tot kajuitjongen gebombardeerd, vernederd en beproefd. Het is dan geen wonder dat hij wil ontsnappen. Bronson heeft het zichtbaar moeilijk met Jack Londons oorspronkelijke, archaïsche dialogen, maar Reeve komt geloofwaardig over, net als Cariou als de aan de drank verslaafde arts en Singer als de opstandige Johnson. Pikant detail: enkele zeescènes zijn afkomstig van de SEA WOLF- verfilming uit 1941 in zwart-wit en voor de gelegenheid ingekleurd!

Mack the Knife

1990 | Musical, Muziek

Verenigde Staten 1990. Musical van Menahem Golan. Met o.a. Raul Julia, Richard Harris, Julia Migenes, Julie Walters en Rachel Robertson.

Golan `regisseerde` deze versie van Brechts [KL]Drie stuivers opera[KLE], liet Kurt Weills muziek opnieuw orchestreren, gebruikte de oude vertaling van Brecht`s tekst (van Mark Blitzstein, een misrekening!) en verknoeide een rolbezetting om van te dromen met Julia als Mack, Migenes als Jenny, Daltrey als de Straatzanger, Robertson als Polly en Harris-Walters als het echtpaar Peachem. Regisseur Pabst maakte in weerwil van het duo Brecht/Weill indertijd een artistiek werk van Die 3- Groschen-Oper; misschien is hiervoor wel geen regisseur nodig, maar Golan was beslist overbodig en valt nauwelijks als regisseur te aan te merken.

The Emperor's New Clothes

1987 | Familiefilm, Fantasy, Musical, Animatie

Israël​/​​Verenigde Staten 1987. Familiefilm van David Irving. Met o.a. Robert Morse, Jason Carter, Lysette Anthony, Clive Revill en Sid Caesar.

In de reeks CANNON MOVIE TALES een aardige, muzikale verfilming van het sprookje De nieuwe kleren van de keizer van H.C. Andersen met tv-komiek Caesar als de ijdele keizer die zich gemakkelijk laat beduvelen. Vermakelijk in de familiekring. Scenario van Anna Mathias, Len Talan en David Irving.

Rumpelstiltskin

1987 | Familiefilm, Fantasy, Musical

Verenigde Staten 1987. Familiefilm van David Irving. Met o.a. Amy Irving, Billy Barty, Clive Revill, Priscilla Pointer en John Moulder-Brown.

Afgezaagde musical naar het sprookje van Grimm. Irving en Barty zijn goed gekozen voor de hoofdrollen, maar zelfs voor kinderen is het een brok verveling. Een in Isra[KA3]el opgenomen familie-onderonsje: schrijver/regisseur Irving is de broer van Amy, en Pointer (die de Koningin speelt) is haar moeder. Dit was de eerste sprookjesfilm van Cannon Films.

The Frog Prince

1986 | Fantasy, Musical, Familiefilm, Animatie

Israël​/​​Verenigde Staten 1986. Fantasy van Jackson Hunsicker en Jim Henson. Met o.a. Aileen Quinn, John Paragon, Helen Hunt, Clive Revill en Seagull Cohen.

Broadway musical-ster Quinn ([KL]Annie[KLE]) speelt de prinses die een zingende, dansende kikker (Paragon) ontmoet die in werkelijkheid een betoverde prins is. Deze armzalige low- budget bewerking van het beroemde sprookje faalt op vrijwel elk niveau, van de amateuristische make-up tot de verschrikkelijke liedjes tot de acteurs die, overigens begrijpelijk, hun tekst zo snel mogelijk lijken te willen afratelen, om daarna weg te kunnen vluchten. Een van de talloze, over het algemeen abominabele kinderfilms die halverwege de jaren tachtig werden geproduceerd door het duo Menahem Golan en Yoran Globus. Het scenario is van regisseur Hunsicker. Camerawerk van Amnon Solomon. Opgenomen in Israël.

Rumpelstilzken

1986 | Fantasy, Familiefilm

Verenigde Staten 1986. Fantasy van David Irving. Met o.a. Priscilla Pointer, John Moulder-Brown, Billy Barty, Clive Revill en Amy Irving.

Broadway musical-ster Quinn ([KL]Annie[KLE]) speelt de prinses die een zingende, dansende kikker (Paragon) ontmoet die in werkelijkheid een betoverde prins is. Deze armzalige low- budget bewerking van het beroemde sprookje faalt op vrijwel elk niveau, van de amateuristische make-up tot de verschrikkelijke liedjes tot de acteurs die, overigens begrijpelijk, hun tekst zo snel mogelijk lijken te willen afratelen, om daarna weg te kunnen vluchten. Een van de talloze, over het algemeen abominabele kinderfilms die halverwege de jaren tachtig werden geproduceerd door het duo Menahem Golan en Yoran Globus. Het scenario is van regisseur Hunsicker. Camerawerk van Amnon Solomon. Opgenomen in Israël.

A Masterpiece of Murder

1986 | Misdaad

Verenigde Staten 1986. Misdaad van Charles S. Dubin. Met o.a. Bob Hope, Don Ameche, Jayne Meadows, Yvonne De Carlo en Anne Lloyd Francis.

Hope (in zijn eerste tv-rol) is een detective in z'n nadagen, die met tegenzin samenwerkt met meester-inbreker Ameche om een serie kunstdiefstallen en moorden op te lossen. Een vermoeide Hope sleept zich voort in een rol die hij in lang vervlogen tijden met verve zou hebben gespeeld. Kelly en Astaire schijnen vroeger al eens voor de eer bedankt te hebben.

Joe Dancer: The Monkey Mission

1981 | Mysterie

Verenigde Staten 1981. Mysterie van Burt Brinckerhoff. Met o.a. Robert Blake, Keenan Wynn, Mitch Ryan, Clive Revill en John Fiedler.

Een keiharde privédetective bedenkt een ingenieuze diefstal van een kunstschat ten behoeve van een rijke klant en laat zich helpen door een aap. De tweede van Blake's Joe Dancer- films; hij hoopte dat ze zouden leiden tot een tv-serie.

Death Ray 2000

1981 |

Verenigde Staten 1981. Lee Katzin en Lee H. Katzin. Met o.a. Robert Logan, Ann Turkel, Maggie Cooper, Clive Revill en Ji-Tu Cumbuka.

De pilot voor de Robert Logan-serie A MAN CALLED SLOANE, die liep in 1979-'80, als film, waarin een zwierige agent en zijn medewerkers wordt opgedragen, een exotisch middel dat de wereld kan vernietigen, onschadelijk te maken.

The Scarlett O'Hara War

1980 | Biografie

Verenigde Staten 1980. Biografie van John Erman. Met o.a. Tony Curtis, Sharon Gless, Harold Gould, Bill Macy en George Furth.

Curtis speelt de zwierige film-mogol David O. Selznick in zijn grote zoektocht naar Scarlett O'Hara voor GONE WITH THE WIND. Gemaakt naar Garson Kanins roman Moviola en vol met portretteringen van filmpersoonlijkheden uit de jaren 1930-40 - leuk op de koop toe.

The Diary of Anne Frank

1980 | Oorlogsfilm, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1980. Oorlogsfilm van Boris Sagal. Met o.a. Melissa Gilbert, Maximilian Schell, Joan Plowright, Doris Roberts en James Coco.

Het blijft onlogisch dat Anne Frank louter vloeiend Engels spreekt met de Amsterdammers om haar heen en Gilbert ('Laura' in Little House on the Prairy) doet soms irritant oppervlakkig opgewekt; doch voor wie zich daar overheen zet is deze tv-filmversie van de Pullitzerprijs-winnende dramatisering van het Anne Frank dagboek de moeite waard. De film over het sympathieke joodse meisje dat twee jaar ondergedoken op een zolderkamertje zat voordat ze in een concentratiekamp omkwam, is inhoudelijk getrouw aan het dagboek. En Europese sterren Schell en Plowright doen het goed als Annes ouders.

She's Dressed to Kill

1979 | Thriller

Verenigde Staten 1979. Thriller van Gus Trikonis. Met o.a. Eleanor Parker, Jessica Walter, John Rubinstein, Connie Sellecca en Jim McMullen.

Wie vermoordt al die dure mannequins die bij elkaar kwamen om een ooit beroemde mode-ontwerpster te helpen aan een grootse come-back in haar afgelegen huis in de bergen? In elk geval opmerkelijk door de schitterende, onovertroffen imitatie van Tallulah Bankhead door Parker. Hertiteld: SOMEONE'S KILLING THE WORLD'S GREATEST MODELS.

Charlie Muffin

1979 |

Verenigd Koninkrijk 1979. Jack Gold. Met o.a. David, Hemmings, Sam Wanamaker, Jennie Linden en Ian Richardson.

Zeer onderhoudend verhaal over een intelligente, sluwe - en zeer menselijke - Britse spion (Hemmings), die volgens zijn eigen regels leeft en dus mot heeft met zijn bekrompen superieuren, te meer omdat hij contacten heeft met een 'vermeende' Russische overloper. Keith Waterhouse bewerkte een roman van Brian Freemantle tot scenario. Camerawerk van Ousama Rawi.

Matilda

1978 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1978. Familiefilm van Daniel Mann. Met o.a. Elliott Gould, Robert Mitchum, Harry Guardino, Clive Revill en Karen Carlson.

De dag dat Gould, een kleine Newyorkse impressario, kennis maakt met de vuist van Matilda, beseft hij dat hij een potentiële bokskampioen in huis heeft. Er is echter een nadeel: Matilda is een kangoeroe. Maar door zo'n detail raakt Gould niet ontmoedigd. Hij huurt de diensten in van een ex- bokskampioen om de coach te worden van de allesbehalve alledaagse bokser. Domme, vergezochte, lang voorbijgestreefde komedie waarmee zelfs de Disney-studio's niet meer voor de dag zouden durven komen. Acteerprestaties worden gelukkig niet op de beurs genoteerd, want lager kan het niet. Hoe iemand als Mann zijn naam op deze generiek durft te laten staan is onbegrijpelijk. Albert S. Ruddy en Timothy Galfas bewerkten op amateuristische manier de toch geestige roman van Paul Gallico. In beeld gebracht door Jack Woolf.

Licking Hitler

1978 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1978. Drama van David Hare. Met o.a. Kate Nelligan, Bill Paterson, Brenda Fricker, Patrick Monckton en Jonathan Coy.

In WO II maakt een vrouw van goeden huize deel uit van een hoogst geheime propaganda-eenheid, met als speciale opdracht de Duitse bevolking op het verkeerde been te zetten. David Hare gebruikt een van zijn eigen stukken voor zijn regiedebuut. In het begin heeft hij de zaak goed in de hand, later nog maar bij vlagen. Het is een intelligent scenario, dat naar het eind toe aanwijsbaar uit de rails loopt.

Columbo: The Conspirators

1978 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1978. Mysterie van Leo Penn. Met o.a. Peter Falk, Clive Revill, Jeanette Nolan, Bernard Behrens en Michael Horton.

In een populaire Ierse dichter, die door Amerika toert en uit eigen werk declameert, schuilt een verraderlijke Ierse terrorist van de IRA. Bij het uitdelen van handtekeningen na afloop van de voordrachten onderhoudt hij ongemerkt contact met de wapenhandel totdat een hebzuchtige handelaar ook aan zijn literaire succes wil verdienen. Die moet dat met de dood bekopen, en bij een lijk komt Lt. Columbo (Falk) op de proppen, die de snoodaard na een spitsvondig onderzoek weet te ontmaskeren. Standaard aflevering, maar als gebruikelijk professioneel in elkaar gezet.

Winner Take All

1977 | Mysterie

Verenigde Staten 1977. Mysterie van Robert Day. Met o.a. Michael Murphy, Joanna Pettet, Clive Revill, Mark Gordon en David Huddleston.

Een [KL]pilot[KLE] rond een priv[KA1]e-detective (Pettet) en een politieluitenant (Murphy) die nogal eens met elkaar overhoop liggen maar die, als het gaat om het oplossen van misdaden, schouder aan schouder staan. Ook in deze zaak: er zijn kostbare edelstenen verdwenen. Er volgde geen serie: men had het al zo vaak gezien.

Once Upon a Brothers Grimm

1977 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1977. Musical van Norman Campbell. Met o.a. Dean Jones, Paul Sand, Ruth Buzzi, Teri Garr en Arte Johnson.

Een musical rond de gebroeders Grimm (Jones en Sand) die in het midden van de 19e eeuw in Duitsland hun sprookjes schrijven. Op een dag gaan ze op weg om door de Koning van Hessen te worden geëerd. Ze belanden in een duister bos en daar ontmoeten ze al hun zelf bedachte sprookjesfiguren. Een aardig thema, maar het komt niet voldoende uit de verf.

The Great Houdini

1976 | Biografie

Verenigde Staten 1976. Biografie van Melville Shavelson. Met o.a. Paul Michael Glaser, Sally Struthers, Ruth Gordon, Vivian Vance en Adrienne Barbeau.

Een biografische film over de vermaarde illusionist/ontsnappingsartiest die ook een obsessie had voor het occulte. Vlotte regie van Shavelson die ook het script schreef. Een prachtige rol van Gordon als Houdini's bezitterige moeder.

Pinocchio

1976 | Familiefilm, Fantasy, Musical

Verenigde Staten 1976. Familiefilm van Sid Smith en Ron Field. Met o.a. Sandy Duncan, Danny Kaye, Flip Wilson, Liz Torres en Gary Morgan.

TV-musical naar het sprookje van Carlo Collodi. Duncan speelt de titelrol en Kaye is Gepetto. Best aardig - maar ook hier moet gezegd: liever de getekende versie.

One of Our Dinosaurs Is Missing

1975 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1975. Komedie van Robert Stevenson. Met o.a. Peter Ustinov, Helen Hayes, Clive Revill, Derek Nimmo en Joan Sims.

Hét middel van de Disney-Studio's tegen slapeloosheid is een vervelende film over een spion met een geheime formule die verborgen is in een dinosaurus-bot en een groep kinderjuffen die vastbesloten is het gestolen skelet terug te vinden. Opgenomen in Engeland. Scenario van Bill Walsh naar een roman van David Forrest. Camerawerk van Paul Beeson.

The Little Prince

1974 | Fantasy, Muziek, Familiefilm, Musical

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1974. Fantasy van Stanley Donen. Met o.a. Richard Kiley, Steven Warner, Bob Fosse, Gene Wilder en Joss Ackland.

Het kinderboek van Saint-Exupery wordt als klassiek beschouwd, maar deze film is hier geen rechtvaardiging van. Kiley is de vlieger die een jongen, die over het leven wil leren, raadgeeft en begeleidt. De liedjes van Lerner en Loewe kunnen vergeten worden en zo zijn er nog meer teleurstellingen in dit sprookje.

The Black Windmill

1974 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1974. Thriller van Don Siegel. Met o.a. Michael Caine, Donald Pleasence, John Vernon, Joseph O'Conor en Delphine Seyrig.

Een Britse geheim agent komt in een hopeloos parket wanneer zijn zoontje wordt ontvoerd en hij uit zijn omgeving weinig hulp krijgt. Dan maar in zijn eentje achter de kidnappers aan. Met Siegel, regisseur van Clint Eastwood-films als Dirty Harry, aan het roer zijn we verzekerd van fijne actiescènes, maar Caine in de rol van de vader is iets te onderkoeld om ons op het puntje van de stoel te krijgen. De negentiende-eeuwse windmolens Jack & Jill, die in beeld komen, zijn geliefd Engels cultureel erfgoed.

The Legend of Hell House

1973 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1973. Horror van John Hough. Met o.a. Roddy McDowall, Pamela Franklin, Clive Revill, Gayle Hunnicutt en Roland Culver.

Vier personen laten zich een week opsluiten in Hell House om zo het lugubere geheim ervan bloot te leggen. Het wordt hen al vlug duidelijk dat in het huis een sfeer van absoluut kwaad heerst, waarop hun wetenschappelijke aanpak geen vat krijgt. Een aantal van hen zal het experiment met de dood bekopen, maar de rest zal de boosaardige krachten ten slotte overwinnen. Uitzonderlijk goed geslaagde spookfilm, minder subtiel dan Wise`s THE HAUNTING, maar veel angstaanjagender. Een film die ten zeerste af te raden is voor gevoelige zielen. Richard Matheson bewerkte (en verbeterde) zijn eigen roman [KL]Hell House[KLE]. De acteurs spelen het spel knap mee. Michael Gough is even (ongecrediteerd) te zien als lijk. Een lekkere kluif voor de liefhebbers en een bewijs dat een goede spookfilm geen bloederige bedoening hoeft te zijn. Geslaagde effecten van Roy Whybrow en sfeervolle beelden van Alan Hume.

Ghost in the Noonday Sun

1973 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1973. Komedie van Peter Medak. Met o.a. Peter Sellers, Anthony Franciosa, Spike Milligan, Clive Mevill en Peter Boyle.

Afgrijselijke piratenkomedie die begrijpelijkerwijs nooit grootschalig is uitgebracht. Milligan en Sellers, voormalige partners uit de Goon Show, verschijnen samen in beeld, maar zelfs zij kunnen deze draak niet redden.

Galileo

1973 | Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1973. Drama van Joseph Losey. Met o.a. Topol, Edward Fox, Colin Blakely, Georgia Brown en Clive Revill.

Bertolt Brecht's toneelstuk, waarvan de première in de VS in 1949 werd verzorgd door regisseur Losey, is omgevormd tot een niet bijzondere maar over het algemeen wel aan de verwachtingen tegemoetkomende film. Topol is een beetje te veel als de geleerde die de Kerk met zijn theorieën over het universum in oproer bracht, maar de acteurs in de bijrollen doen het uitstekend. Een produktie van American Film Theatre.

Escape to the Sun

1972 | Drama

Israël​/​​Verenigd Koninkrijk 1972. Drama van Menahem Golan. Met o.a. Laurence Harvey, Josephine Chaplin, John Ireland, Lila Kedrova en Jack Hawkins.

Als spannend bedoeld verhaal over de nasleep van een mislukte poging van Russische joden om een vliegtuig te kapen; de acteurs hebben hun tijd eraan verknoeid.

Avanti!

1972 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Italië 1972. Komedie van Billy Wilder. Met o.a. Jack Lemmon, Juliet Mills, Clive Revill, Edward Andrews en Gianfranco Barra.

Multimiljonair Wendell Armbruster III (Lemmon) arriveert op het schiereiland Ischia nabij Napels voor de formaliteiten rondom de repatriëring van het lichaam van zijn vader die is omgekomen bij een auto-ongeluk. Tot zijn verbazing ontdekt hij dat diens medepassagiere die eveneens omkwam, al jaren de minnares van zijn vader was. Haar dochter Pamela Pigott (Mills) is ook ter plaatse en wist evenmin van de verhouding af. Er liggen afpersers op de loer die geld zien in het zaakje, terwijl hotelmanager Carlo Carlucci (Revill) zorgt dat zijn familie ook een graantje mogen meepikken. Grandioze Wilder-komedie, die voortraast met de snelheid van een trein. Zeer leuke dialogen en one-liners verhullen de lengte van de film. Alle acteurs zijn schitterend, en de locaties werden aanlokkelijk in beeld gebracht door Luigi Kuveiller. Het scenario baseerden Wilder en I.A.L. Diamond op een toneelstuk van Samuel Taylor. Een film die je steeds weer kunt zien. Camerawerk van Luigi Kuveiller.

The Buttercup Chain

1971 | Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1971. Romantiek van Robert Ellis Miller. Met o.a. Hywel Bennett, Leigh Taylor-Young, Jane Asher, Sven-Bertil Taube en Clive Revill.

Neef en nicht groeien samen op en vinden dat ze het niet bij kussen alleen hoeven te laten. Mooi gefilmd in Spanje, Zweden en Londen; verder een draak van een film.

Boulevard du Rhum

1971 | Avonturenfilm, Actiefilm, Romantisch drama

Spanje​/​​Frankrijk​/​​Italië 1971. Avonturenfilm van Robert Enrico. Met o.a. Brigitte Bardot, Lino Ventura, Bill Travers, Clive Revill en Jess Hann.

Een dranksmokkelaar ontmoet op zijn reizen een filmster die hij al aanbad in de bioscoop. Ze gaat mee op zijn boot en wordt bondgenote in zijn avonturen. Groots opgezet zee-avontuur (dat speelt omstreeks 1925) mist ondanks de zorgvuldige tijdsreconstructie de epische adem. De combinatie Bardot-Ventura blijkt minder verrassend dan verwacht mocht worden. De regisseur en Pierre Pelegria bewerkten een roman van Jacques Pécheral tot scenario. Camerawerk van Jean Boffety.

A Severed Head

1971 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1971. Drama van Dick Clement. Met o.a. Lee Remick, Richard Attenborough, Ian Holm, Claire Bloom en Jennie Linden.

Een prima rolbezetting en een getalenteerde schrijver (Frederic Raphael van DARLING en TWO FOR THE ROAD) maken nog iets van de futloze bewerking van Iris Murdochs boek over een groepje overspeligen.

The Private Life of Sherlock Holmes

1970 | Mysterie, Drama, Komedie, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1970. Mysterie van Billy Wilder. Met o.a. Christopher Lee, Robert Stephens, Colin Blakely, Geneviève Page en Tamara Toumanova.

Oorspronkelijk bedoeld als 'een film over Holmes en Watson voordat ze beroemd werden', arriveerde Wilders koppijnproject met jaren vertraging en zonk vervolgens als een baksteen. Inmiddels geldt het apocriefe avontuur waarin het Baker Street-duo van de ene in de andere bizarre episode verzeild raakt (verdwijningen, acrobaatdwergen, spionage, Loch Ness) als fijnproeverstip. Hoe kan het ook anders, met de pointes van Wilder en kompaan I.A.L. 'Izzy' Diamond, decors van de grote Alexandre Trauner, Miklós Rósza-score en oogstrelende CinemaScope-fotografie van Christopher Challis? Stephens is een piekerende sombermans-Sherlock met vrouwenangst en incidentele cocaïnelapsus: niet ideaal gecast, wel verrassend.

The Assassination Bureau

1969 | Misdaad, Komedie, Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1969. Misdaad van Basil Dearden en Basil Dean. Met o.a. Oliver Reed, Diana Rigg, Telly Savalas, Clive Revill en Curd Jürgens.

Grappig verhaal, naar het boek van Jack London, over een geheim genootschap dat onwaardige mensen de wereld uithelpt totdat inhaligheid in plaats van toewijding de boventoon gaat voeren en de operatie mistig maakt.

Nobody Runs Forever

1968 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1968. Thriller van Ralph Thomas. Met o.a. Christopher Plummer, Rod Taylor, Lilli Palmer, Camilla Sparv en Daliah Lavi.

De Australische politie-inspecteur Taylor wordt naar Londen gezonden om er de Australische diplomaat Plummer te arresteren, die wordt verdacht van moord op zijn eerste vrouw. Plummer reageert erg verwonderd en weigert Londen te verlaten. Routine- spionageproduct, geschreven door Wilfred Greatorex, die de roman The High Commissioner van Jon Cleary als uitgangspunt nam. Bepaalde fragmenten doen erg Hitchocksiaans aan, maar het geheel is toch bedroevend, vooral door het ontbreken van goede dialogen. Fotografie is van Ernest Stewart, en Georges Delerue componeerde een lekker in het gehoor liggende score. In Amerika uitgebracht als The High Commissioner.

Italian secret service

1968 | Komedie

Italië 1968. Komedie van Luigi Comencini. Met o.a. Nino Manfredi, Françoise Prévost, Clive Revill, Gastone Moschin en Giorgia Moll.

Een oud-verzetsstrijder krijgt opdracht om een neo-nazi te liquideren, maar schakelt door gebrek aan koelbloedigheid nog vier anderen in. Hun slachtoffer blijkt in werkelijkheid een Amerikaan die de formule van coca cola aan Rusland wil verkopen. Deze film, uit de periode dat Comencini om te kunnen werken moest inhaken op bioscoopmodes, is nog altijd aardiger dan de meeste spionageparodieën, vooral dankzij dynamische beginscènes en de komische rol van Manfredi.

The Double Man

1967 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1967. Thriller van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Yul Brynner, Britt Ekland, Clive Revill, Anton Diffring en Moira Lister.

Oosteuropese geheime diensten hebben een ingenieus plan bedacht. Ze vermoorden de zoon van CIA-agent Brynner en laten het lijken op een ski-ongeluk. Brynner komt naar Oostenrijk voor de begrafenis. Hij vindt de omstandigheden van zijn zoons dood verdacht. De verrukkelijke spionne Ekland moet hem in een hinderlaag lokken. De bedoeling is Brynner uit te schakelen en te vervangen door een dubbelganger, die dan in de CIA moet infiltreren. Goede spionagethriller, waarin het er af en toe hard toegaat. Gebaseerd op de door Frank Tarloff en Alfred Heynes bewerkte roman Legacy Of A Spy van Henry S. Maxfield. Knap gefotografeerd in een sprookjesachtig ski-oord door Denys Coop. Brynner is uitstekend in zijn dubbele rol en Ekland blijft een lust voor het oog.

Fathom

1967 | Avonturenfilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1967. Avonturenfilm van Leslie H. Martinson. Met o.a. Raquel Welch, Tony Franciosa, Ronald Fraser, Greta Chi en Richard Briers.

Een spionageklucht, die zich in hoog tempo afwikkelt, waarin de adembenemende Welch betrokken raakt bij de dubieuze Franciosa. Bijzonder amusant; Revill steelt de show in zijn rol van excentrieke miljonair.

Modesty Blaise

1966 | Mysterie, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1966. Mysterie van Joseph Losey. Met o.a. Monica Vitti, Terence Stamp, Dirk Bogarde, Harry Andrews en Michael Craig.

Regisseur Losey verorberde een watermeloen, een augurk, en nam ijs toe, viel in slaap, ontwaakte en maakte dit werkje, op het hoogtepunt van de pop-art rage. Enerzijds beoogt de film een persiflage te zijn, anderzijds is het volkomen onduidelijk wat de bedoeling is of waar het over gaat. In ieder geval is het een verfilming van de gelijknamige Engelse krantestrip.

Kaleidoscope

1966 | Komedie, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1966. Komedie van Jack Smight. Met o.a. Warren Beatty, Susannah York, Clive Revill, Eric Porter en Murray Melvin.

Beatty en York samen, dat zou niet meer mis kunnen gaan, maar dat gebeurt wèl in deze komedie over een Amerikaanse playboy en valsspeler met kaarten, die ertoe wordt gedwongen een smokkelaar van verdovende middelen in de val te drijven, anders moet hij de nor in. Een flitsend idee, zeg! Opgenomen in Engeland.

A Fine Madness

1966 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1966. Komedie van Irvin Kershner. Met o.a. Sean Connery, Joanne Woodward, Jean Seberg, Patrick O'Neal en Colleen Dewhurst.

Dichter Connery, zonder erkenning en succes, krijgt zijn meesterwerk niet van de grond en meent dat heel New York tegen hem samenzweert. Hij raakt overspannen en laat zich gewillig opnemen in een psychiatrische inrichting, maar wat begon als een vriendelijke uitnodiging voor zijn zieleheil, blijkt vanwege de plannen van de geneesheer-directeur schadelijk voor zijn gezondheid. Heel grappig. Woodward is zijn uitbundige echtgenote, die als serveerster slooft om het zout in de pap te verdienen. Scenario van Elliot Baker naar zijn boek.

The Headless Ghost

1958 |

1958. Peter Graham Scott. Met o.a. Carl Bernard, David Rose, Liliane Sottane, Richard Lyon en Clive Revill.

Dichter Connery, zonder erkenning en succes, krijgt zijn meesterwerk niet van de grond en meent dat heel New York tegen hem samenzweert. Hij raakt overspannen en laat zich gewillig opnemen in een psychiatrische inrichting, maar wat begon als een vriendelijke uitnodiging voor zijn zieleheil, blijkt vanwege de plannen van de geneesheer-directeur schadelijk voor zijn gezondheid. Heel grappig. Woodward is zijn uitbundige echtgenote, die als serveerster slooft om het zout in de pap te verdienen. Scenario van Elliot Baker naar zijn boek.

Headless Ghost

1958 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1958. Horror van Peter Graham Scott. Met o.a. Richard Lyon, Liliane Sottane, David Rose, Clive Revill en Carl Bernard.

Hersenloze griezelfilm met studenten die een spookkasteel onderzoeken.