Lajos Kovács

Acteur

Lajos Kovács is acteur.
Er zijn 5 films gevonden.

Egy tél az Isten háta mögött

1999 | Drama

België 1999. Drama van Can Togay. Met o.a. Lajos Kovács, Florence Pernel en Matej Matejka.

In een klein Hongaars bergdorp is de bioscoop de enige vorm van vermaak. Regelmatig brengt een koerier nieuwe films maar als deze overlijdt verandert het leven voor de dorpelingen grondig. Ze zitten voor het eerst zonder films. Op een dag vindt de veertienjarige Ladu een stapel filmfragmenten. Hij besluit de fragmenten te bewerken en ontpopt zich als een ware cineast

Egy tél az Isten háta m[KA11]og[KA11]ott

1999 | Drama

België/Hongarije 1999. Drama van Can Togay. Met o.a. Matej Matejka, Florence Pernel, Károly Eperjes, Lajos Kovács en Dávid Szabó.

Hongarije in de winter van 1956. In het bergachtige noorden van het land ligt een ge[KA3]isoleerd dorpje. Een keer per week komt een motorkoerier van de post langs met een nieuwe film voor de plaatselijke bioscoop. Buiten de enige tv in de dorpsherberg en de wekelijks filmvoorstelling is er geen amusent of een blik op de buitenwereld. De koerier krijgt een dodelijk ongeluk. De plaatselijke machthebber, benoemd door de communistische partij, lukt het niet om een vervanger vinden. Zo blijven de dorpsbewoners totaal onkundig van het feit dat er in Boedapest een opstand is uitgebroken, die de val van het communisme inluidt (het stervingsproces van de communistische dictatuur zou een lijdensweg worden van meer dan drie decennia). De caf[KA1]ebaas (Eperjes) ontdekt dat de kelder bezaaid is met stukken film. Hij vraagt de veertien-jarige zoon van de partijbons, Ladu (Matejka), uit die stukken een film te monteren, waarmee de dorpelingen zich kunnen vermaken. Ladu had zich daarvoor al als een geboren verteller ontpopt. De jongen ontdekt grote klassiekers zoals DAS KABINETT DES DOKTOR CALIGARI uit 1920 van Robert Wiene, BRONENOSETS 'POTYOMKIN' uit 1925 van Sergei Eisenstein, LA GRANDE ILLUSION uit 1937 van Jean Renoir, LA BÊTE HUMAINE van 1938, eveneens van Renoir e.d., waaruit hij zijn eigen kijk op de wereld samenstelt, de dorpsbewoners wakkerschudt en heftige discussies ontketent. De politieke geschiedenis gecombineerd met het volwassen worden van een veertien-jarige jongen is gemaakt met gevoel, ironie en poëzie. Het spel is bedreven en de regie is strak, maar je moet cinefiel zijn en goed op de hoogte zijn van de toenmalige toestanden in Hongarije om met volle teugen van deze rolprent te kunnen genieten. Het scenario met de nodige subplots is van regisseur Togay. Het camerawerk is van Gábor Balog en Sándor Kardos. Mono.

Woyzeck

1994 | Romantiek, Drama

Hongarije 1994. Romantiek van János Szász. Met o.a. Lajos Kovács, Diana Vacaru, Peter Haumann, Aleksandr Porokhovchikov en Sandor Gáspár.

Deze derde verfilming (het viertal tv-films niet meegerekend, en zeker niet de laatste) van Georg B[KA3]uchner`s gelijknamige toneelstuk uit 1837 verplaatst de handeling van het leger in de Duitse provincie naar een meer `proza[KA3]ische` omgeving: die van een eenvoudige seinwachter langs het spoor in het moderne Boedapest. Woyzecks (Kov[KA1]acs) leven is saai en kleurloos en alleen zijn liefde voor zijn knappe vrouw Mari (Vacaru) houdt hem overeind. Helaas is zij hem ontrouw met een smeris (G[KA1]asp[KA1]ar), die in de buurt zijn rondes draait. Dan slaan de stoppen door bij de bijbelvaste Woyzeck. Artistiek hoogstaand, strak en mooi gespeeld, vooral door Kov[KA1]acs die de dagelijkse vernederingen van de sexy Vacaru moet ondergaan naast die van zijn baas (Porokhovchikov), een ex-legerkapitein, die de discipline boven alles stelt. De mooie monochrome beelden en de prachtige visuele stijl verlenen aan dit drama een oogstrelend poëtisch cinematografisch gevoel. Meervoudig bekroond. Het scenario is van regisseur Szász. Het camerawerk is van Tibor Máthé.

Liebe bis zum 2. Blut

1988 | Drama

Hongarije 1988. Drama van György Dobray. Met o.a. Ary Beri, Mariann Szilágyi, Attila Epres, Dénes Ujlaki en Agnes Olasz.

Het onbenullige verhaal over de liefdesperikelen van een jong stel en het daarmee synchroon lopende huwelijk van een van hun ouders dat op de klippen dreigt te geraken totdat tenslotte alles weer koek en ei is. In een poging om de aandacht vast te houden is het jonge meisje een aankomend archeologe, die naar het verre Amerika reist (heel wat in een Oost-Europese film) en de vader van de jongen heeft in het exotische Afrika vertoeft. Goulash- soap.

Mária-Nap

1984 | Drama, Historische film

Hongarije 1984. Drama van Judith Elek. Met o.a. Edit Handel, Evá Igó, Sándor Szabó, Tomás Fodor en Imre Csiszár.

Een familiedrama in de traditie van Tsjechow over onderdrukte gevoelens, tegenstrijdige verhoudingen en misplaatste hartstochten gesitueerd in Hongarije na de mislukte opstand van 1848 tijdens een samenkomst op een landgoed in 1866. De regisseur heeft zich duidelijk laten inspireren door Bergman in zijn aanpak. Een film die zeer zeker een indringend stemmingsbeeld oproept waarvoor je echter geporteerd moet zijn.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Lajos Kovács op televisie komt.

Reageer