Chu Ishikawa

Componist

Chu Ishikawa is componist.
Er zijn 8 films gevonden.

Vital

2004 | Drama, Thriller

Japan 2004. Drama van Shinya Tsukamoto. Met o.a. Nami Tsukamoto, Tadanobu Asano en Kiki.

Shinya Tsukamoto, de Japanse David Cronenberg, beroerde wereldwijd fans van cult en horror met zijn Tetsuo (1989). Tsukamoto's levenslange fascinatie voor het lichaam tegenover het mechanische komt in Vital voor zijn doen ordelijk ter sprake. Geen rondvliegend metaal en chaotische montage, maar lange close-ups van ster Asano (Ichi the killer) en rustige beelden van anatomische lessen. Griezelig wordt het wel. Hiroshi (Asano) is een student Medicijnen die bij een ongeluk zijn vriendin Ryôko (Tsukamoto) en zijn geheugen verliest. Het lijk van zijn vriendin ontledend krijgt Hiroshi contact met zijn verleden, en verontrustend genoeg ook met de geest van Ryôko.

A Snake of June

2002 | Thriller, Drama, Mysterie, Experimenteel

Japan 2002. Thriller van Shinya Tsukamoto. Met o.a. Asuka Kurosawa, Yuji Kohtari, Shinya Tsukamoto, Mansaku Fuwa en Masato Tsujioka.

Het oeuvre van Nippon-auteur Tsukamoto (Tetsuo, Gemini) is niet ieders kopje saké. In de optiek van Tsukamoto-expert en -biograaf Tom Mes biedt het ingetogen A Snake of June daarom een uitstekende instap tot 's mans universum van obsessieve cinema. Echtelieden Rinko (Kurosawa) en Shigehiko (Kohtari) vormen een ietwat onwaarschijnlijk koppel, dat geniepig compromitterende foto's krijgt toegestuurd. De mysterieuze afzender (een maffe rol van Tsukamoto zelf) lijkt Rinko's seksuele fantasieën goed te kennen. In weerwil van de premisse vist dit broeierige drama, waarin het voortdurend regent, niet in oppervlakkige pink film-wateren, maar beschrijft de onderstromingen van een liefdesrelatie.

Dead or Alive 2: Tôbôsha

2000 | Misdaad, Drama

Japan 2000. Misdaad van Takashi Miike. Met o.a. Sho Aikawa, Riki Takeuchi en Noriko Aota.

Yakuzahuurmoordenaar Mizuki (Aikawa) moet een gangsterbaas doden maar een collega is hem te snel af. Navraag leert dat de collega jeugdvriend Shuichi is (Takeuchi). Mizuki wenst hem te ontmoeten en reist af naar zijn geboortegrond. Wat volgt is een welhaast sentimentele regressie naar een tijd van onschuld en camaraderie. De eerste Dead or Alive was een maniakale roes van geweld, seks (al dan niet met dieren), drugs en muziek die uitmondde in het einde van de wereld. Deel twee is een vervolg in stijl - niet in verhaal - met iets meer aandacht voor schoonheid en sentiment, ten koste van de horror.

Sôseiji

1999 | Horror, Mysterie, Actiefilm

Japan 1999. Horror van Shinya Tsukamoto. Met o.a. Masahiro Motoki, Yasutaka Tsutsui, Akaji Maro, Renji Ishibashi en Shiho Fujimura.

Yukio Daitokuji (Motoki) is een jonge dokter die samen met zijn vrouw Rin (Ryo) en zijn ouders in een van de betere buurten van Tokio woont. Yukio en Rin zijn pasgetrouwd en gelukkig, ook al lijdt Rin aan geheugenverlies, waardoor haar verleden een gesloten boek blijft. Het gevoel dat iemand hen gadeslaat werpt een schaduw op hun geluk. Dit gevoel slaat om in verschrikking als een in lompen geklede vagabond Yukio's ouders op beestachtige manier vermoordt. Kort daarop wordt Yukio aangevallen door een man die als twee druppels water op hem lijkt. Zijn aanvaller laat hem achter in een leegstaande waterput om hem te verhongeren. Vervolgens neemt hij beetje bij beetje het leven van de dokter over. Een sombere griezelthriller vol spookachtige beelden, die baadt in een angstaanjagende sfeer. Tsukamoto filmt hier in een heel andere stijl dan in zijn cultklassieker TETSUO, maar zijn fascinatie voor woede en wraak in zijn meest extreme vorm vinden we toch ook nu terug. Een bizarre, vreemde film die niet iedereen zal aanspreken. Tsukamoto schreef het scenario samen met Edogawa Rampo. De regisseur zelf was verantwoordelijk voor de fotografie. Dolby Stereo.

Bullet Ballet

1998 | Misdaad, Actiefilm, Drama

Japan 1998. Misdaad van Shinya Tsukamoto. Met o.a. Shinya Tsukamoto, Kirina Mano, Tatsuya Nakamura, Takahiro Murase en Kyoka Suzuki.

In Bullet Ballet zet Tsukamoto een enorme stap vooruit in zijn volstrekt eigenzinnige analyse van de Japanse naoorlogse samenleving, die hij begon met Tetsuo the Iron Man, Tetsuo II en Tokyo Fist. De in IJzeren Man veranderende hoofdpersoon uit Tetsuo stond model voor een economisch succesvolle samenleving die in hoog tempo afhankelijk werd van machines. In Bullet Ballet wordt duidelijk dat Tsukamoto vindt dat het nationale collectivisme, vertegenwoordigd door de salary man, een ondraaglijke vervreemding en eenzaamheid heeft opgeleverd. Goda (uitstekend vertolkt door Tsukamoto zelf) was een Tokiose yup. Maar aan zijn luxe leventje als televisieproducent kwam een einde toen zijn verloofde hem plotseling meedeelde dat ze afzag van een huwelijk en zichzelf vervolgens door het hoofd schoot. Hoewel overmand door verdriet, probeert Goda weer mee te doen aan het leven. Hij wordt meegelokt door het punkmeisje Chisato en door haar vriendjes wreed vernederd. Het is jeugd die geen gevoel meer heeft, noch voor hun eigen pijn, noch voor die van anderen; ze zijn niet eens meer in staat een 'ijzeren' bestaan te vormen. Goda zoekt wraak en zo ontstaat een angstaanjagende botsing tussen eerste en tweede generatie mutanten. De bijna intieme hand-held zwart-witfotografie ondersteunt de gedoemde sfeer, die misschien minder vreemd is dan in Tsukamoto's eerdere cultklassiekers, maar daardoor nog beangstigender.

Tokyo Fist

1995 | Drama

Japan 1995. Drama van Shinya Tsukamoto. Met o.a. Kaori Fujii, Koji Tsukamoto en Shinya Tsukamoto.

Tsuda (Shinya Tsukamoto), een gewone bediende, verdenkt zijn vrouw (Fujii) er ten onrechte van dat ze een verhouding heeft met zijn vriend Takuji (Koji Tsukamoto), een bokser. Met de dag groeit zijn wanhoop en wanneer ze, om hem te pesten, bij zijn vriend intrekt, zweert Tsuda zich te wreken. Maar hij is geen partij voor een bokser, dus gaat hij een zwaar oefenprogramma afwerken om zijn rivaal op zijn eigen gebied te verslaan. Een gewelddadig melodrama, zoals je kan verwachten van de maker van de twee TETSUO cult-films. De training van Tsuda lijkt meer op een sado-masochistisch nummertje. Een must voor liefhebbers van extreem geweld. Zoals gewoonlijk neemt Tsukamoto niet enkel de regie en de hoofdrol voor zijn rekening, maar tekende hij tevens voor het scenario, de fotografie, de montage en de artistieke leiding. Zijn broer Koji speelt de rol van zijn rivaal. Dolby Stereo.

Tetsuo II

1992 | Horror, Sciencefiction, Fantasy

Japan 1992. Horror van Shinya Tsukamoto. Met o.a. Tomoroh Taguchi, Nobu Kanaoka, Shinya Tsukamoto, Keinosuke Tomioka en Sujin Kim.

Deze film is minder sexy dan zijn voorganger TETSUO: THE IRON MAN en het is geen sequel, maar hij is wel voor hetzelfde publiek bedoeld dat er zijn hart aan kan ophalen. De zoon van Taniguchi Tomoo (Taguchi) uit Tokio wordt in een winkelcentrum mishandeld door psychotische skinheads. Geschokt als hij is, verandert zijn arm in een schietwapen en kan hij zich wreken. Later wordt hij als gevolg van zijn actie gevangen genomen en dan verandert zijn hele lichaam in een fantastische vechtmachine. Dit is min of meer het verhaal, waarover het allemaal gaat en voor de rest is het een groot feest van monsters, bloed, machines en horror, precies wat het publiek van scenarioschrijver/regisseur/cameraman/medeproducent/speler Tsukamoto verwacht. Het camerawerk is verder van Fumikazu Oda en Katsunori Yokoyama. De toespelingen naar manga zijn talloos.

Tetsuo

1990 | Experimenteel, Fantasy, Horror

Japan 1990. Experimenteel van Shinya Tsukamoto. Met o.a. Tomorah Taguchi, Shinya Tsukamoto, Kei Fujiwara, Nobu Kanaoko en Naosama Musaka.

Een te gekke, goedkoop gemaakte, cultfilm. Een kruising van ERASERHEAD en moderne Japanse monsterfilm-motieven. Een zakenman uit Tokio verandert, na een ontmoeting met een metaal fetisjist (schrijver/producent/regisseur Tsukamoto), op gewelddadige wijze in een schroothoop van stukjes staal en ijzeren gereedschap. De lol is er gauw af, als de film in herhalingen en vaagheden vervalt. Filmer Tsukamoto zorgde ook voor de bijna non-stop trucages, met veel bloederigheid en beeld-voor-beeld opnamen. Er kwam ook nog een vervolg TETSUO II: BODY HAMMER.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Chu Ishikawa op televisie komt.

Reageer