Alexei Zharkov

Acteur

Alexei Zharkov is acteur.
Er zijn 6 films gevonden.

Kavkazskiy plennik

1996 | Oorlogsfilm

Rusland/Frankrijk 1996. Oorlogsfilm van Sergey Bodrov. Met o.a. Oleg Menshikov, Djemal Sikharulidze, Sergey Bodrov Jr., Susanna Mekhralieva en Alexander Burejev.

Tijdens de gewelddadige strijd tussen Rusland en Tsjetsjenië worden twee Russische soldaten gevangen genomen door Tsjetsjeense opstandelingen. De dorpsbewoners eisen de dood van de twee, maar het dorpshoofd wil hen als ruilmiddel gebruiken. De situatie wordt ingewikkelder wanneer de Russen eigenlijk best vriendelijk en toeschietelijk blijken. Regisseur Bodrov laat middels een simpel verhaal, geïnspireerd op een novelle van Tolstoi, zien dat oorlog niet alleen een politiek spel is maar vooral door individuele beslissingen van gewone mensen wordt gevoed. Tijdens de opnamen van dit drama, waarin zelfs de twee Russen (mooie rollen van Oleg Menshikov en Bodrov jr, zoon van de regisseur) aanvankelijk met elkaar kiften, werd de filmploeg tijdelijk gegijzeld door de guerillas die juist als beschermers van de set dienden op te treden. Toch is de film uiteindelijk voorzichtig hoopgevend. Kavkazskij plennik werd op diverse internationale filmfestivals onderscheiden en kreeg een Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film. Bodrov maakte vervolgens zijn volgende film, Running free, in de VS. (RdL/VPRO Gids)

Zivot a neobycejna dobrodruzstvi vojaka Ivana Conkina

1994 | Komedie, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Tsjechië 1994. Komedie van Jirí Menzel. Met o.a. Gennady Nzarov, Zoya Buryak, Vladimir Ilyin, Valeriy Zolotukhin en Zinovi Gerdt.

In 1941 is brave soldaat Ivan Chonkin (Nazarov) het mikpunt van de spot van zijn kameraden: `Kameraad officier: is het waar dat Stalin twee echtgenotes heeft?` en `Werkkampen: die zijn nuttig, want men ontmoet er gecultiveerde mensen, artiesten en intellectuelen`. De legerleiding geeft Ivan een belangrijke missie: het bewaken van een neergestort tweedekkertje (type WO I) in een verlaten Russisch dorpje (vertaald heet het `Rood`) vlak bij een collectieve boerderij waarvan de leiding leugenachtig en corrupt is en de arbeiders lui en aan de drank zijn. Als WO II uitbreekt is men Ivan en zijn onbelangrijke militaire post vergeten. Ivan is inmiddels verliefd op de jonge `directrice` van het postkantoor, een lekkere breedgebekte meid met vlechten. Ze zijn heel gelukkig, maar wekken de jaloezie van de dorpsgenoten die een anonieme brief aan de autoriteiten in Moskou sturen, waaruit zou moeten blijken dat Ivan een spion zou zijn. Er komt een team van de inlichtingendienst, de NKVD, om het geval te onderzoeken. Ivan - een beetje in de trant van soldaat Schweyk - weigert zich te laten arresteren, alleen zijn generaal heeft gezag over hem. De film is een perfecte satire op het idiote communistische bewind dat meer dan zeventig jaar de inwoners van Rusland in zijn greep hield, maar het onderwerp is achterhaald. Goed gespeeld, goed geregisseerd en mooi gefotografeerd door Jaromir Sofr naar de roman van Vladimir Voinovic uit 1969 (die prompt verboden werd) en leidde tot diens verbanning in 1976. Ook regisseur Menzel onderging enige tijd een beroepsverbod in zijn land. Het scenario is van Zdenek Sverak.

Ia khotela uvidet angelov

1992 | Misdaad, Drama

Rusland/Verenigde Staten 1992. Misdaad van Sergey Bodrov. Met o.a. Alexei Baranov, Natalia Grinko, Liia Akhedzhakova, Alexei Zharkov en Yevgeni Pivavorav.

De held van dit magere criminele melodrama is Bob, een twintig-jarige lijfwacht (Baranov) in een Russische provinciestad. Op een dag zendt zijn baas hem naar Moskou om geld op te halen bij een in gebreke blijvende schuldenaar. Als er geen geld op tafel komt, moet de man gedood worden. De lijfwacht heeft echter nog nooit iemand gedood. In Moskou ontmoet hij een vreemd, mooi meisje, de zestien-jarige Nat (Grinko), dat in een kelder woont en dagdroomt over een brief van Madonna. Scenario van regisseur Bodrov en diens producente-echtgenote, de Amerikaanse Carlyn Cavallero. De camera van deze zich in 24 uur afspelende film, die vooral 's nachts gedraaid werd, werd bemand door Alexej Rodionov, Sergei Taraskin, Fjodor Aranyshev en Vladimir Ilyin. Een sfeertje van leren-jacks, rock 'n' roll-muziek uit 1960 en een somber beeld van de Russische hoofdstad.

Lost in Siberia

1991 | Drama

Verenigd Koninkrijk/SU 1991. Drama van Alexandre Mitta. Met o.a. Anthony Andrews, Yelena Mayorova, Vladimir Ilyin, Ira Mikhalyova en Yevgeni Mironov.

Politiek een belangrijke film, met Engels kapitaal gefinancierd en gedraaid in Rusland. Het gaat over leed in de strafkampen en in het bijzonder een goelag ten tijde van Stalin. Andrews is een onschuldige Engelse archeoloog die rond 1948 in Perzië werkt, en voor een Amerikaans spion wordt aangezien, en naar Moskou overgebracht. De KGB beseft de vergissing en stuurt hem naar een Siberische goelag, waar hij na een uitputtingsslag er opnieuw bovenop komt dankzij de kampverpleegster Mayorova. De film, gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van Valery Fried, is als een jong kalf dat leert stappen: houterig en naïef. De synchronisatie is bar slecht en de fotografie hopeloos. Het onderwerp en het eenvoudige, sterke verhaal gaat recht naar het hart. Zonder veel succes op de Quinzaines des réalisateurs in Cannes 1991 voorgesteld.

Uznik Zamka If

1988 | Avonturenfilm

Frankrijk/SU 1988. Avonturenfilm van Georgi Jungvald-Khilkevitch. Met o.a. Victor Avilov, Eugeni Dvorzhetsky, Alexey Petrenko, Anna Samokhina en Mikhail Boyarsky.

Veelbelovend beduut van de jonge regisseur Avilov. Zijn film is gebaseerd op de roman van Alexander Dumas Comte de Monte Cristo. Componist-zanger Gradskii, een boeiende persoonlijkheid, maakte de filmmuziek en zingt zelf de balladen.

Parad Planet

1985 | Drama, Fantasy

SU 1985. Drama van Vadim Abdrasjitov. Met o.a. Oleg Borisov, Pyotr Zaichenko, Sergei Shakurov, Alexei Zharkov en Sergei Nikonenko.

Een zeer boeiende film over een groep mannen met zeer verschillende achtergrond, die elkaar leren kennen tijdens oefeningen van de vrijwillige landweer. Twee jaar later komen ze weer samen voor herhalingsoefeningen, waarbij hun groep wordt gedood en opdracht krijgt te verdwijnen. Met al zijn symboliek en surrealisme is de film een doorslaand succes. Amerikaanse titel: PARADE OF THE PLANETS.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Alexei Zharkov op televisie komt.

Reageer