Anders Grönros

Regisseur, Scenarist, Editor

Anders Grönros is regisseur, scenarist en editor.
Er zijn 3 films gevonden.

The Glass-blower's Children

1998 | Familiefilm, Fantasy

Zweden/Denemarken/Noorwegen 1998. Familiefilm van Anders Grönros. Met o.a. Oliver P. Peldius, Jasmine Heikura, Stellan Skarsgård, Pernilla August en Lena Granhagen.

Een vreemd land rond 1820. Albert (Skarsg[KA9]ard) is glasblazer. Zijn vrouw heet Sofia (August) en ze hebben twee kinderen, Klas (Peldius) en Klara (Heikura). Albert houdt van zijn werk en maakt glazen voorwerpen die hij zelf mooi vindt, maar door weinig mensen gewaardeerd en dus gekocht worden. Albert heeft derhalve grote moeite om het hoofd boven water te houden. Ergens, in een ander deel van het land wonen de Meester (Berggren) en de Meesteres (Klinga) in een mysterieus kasteel. De Meesteres zou graag kinderen willen hebben. Dus trekt Meester het land in op zoek naar een jongen en een meisje. Hij kidnapt Klas en Klara, die hij meeneemt naar het kasteel en wist hun geheugen. Ondertussen gaan vader en moeder naar hen op zoek. Regisseur Grönros kreeg nadat hij naar tevredenheid het boek Agnes Cecilia verfilmd had van schrijfster Maria Gripe toestemming om haar boek uit de titel, dat in twintig talen vertaald werd en een moderne klassieker is geworden, te bewerken voor het grote witte doek. De productie werd geplaagd door allerlei rampen en regisseur Grönros gaf op een bepaald moment bijna de pijp aan Maarten. De film is te lang, te eng voor jonge kinderen, het verhaal is meer geschikt voor volwassenen die jong van geest zijn, en de verschillen tussen de echte wereld en de fantasiewereld zijn te groot en zeer onevenwichtig. Zo'n typische film die gehuldigd wordt door literair geaarde critici, terwijl kinderen er het geduld niet voor kunnen opbrengen omdat hen teveel ontgaat. De kostuums van Lotta Petterson zijn prachtig en het camerawerk van Philip Ogaard is zeer goed. Een fraaie mislukking.

Agnes Cecilia - en sällsam historia

1991 | Avonturenfilm

Zweden 1991. Avonturenfilm van Anders Grönros. Met o.a. Ronn Elfors, Gloria Tapia en Stina Ekblad.

De 4-jarige Nora wordt door Anders en Karin opgevoed nadat ze bij een auto-ongeluk haar ouders verloren heeft. Na een verhuizing gaat Nora samen met Dag, de even oude zoon van Anders en Karin, op onderzoek uit in het nieuwe huis. Daar vinden ze fotoalbums, boeken en ander oud materiaal waarmee Nora zich verbonden voelt. Ze komt erachter dat het huis ooit bewoond werd door haar overgrootmoeder, die een onwettig kind had met de naam Cecilia. Nora vindt uit dat er een kleinkind moet rondlopen met de naam Agnes Cecilia en gaat op zoek naar haar

Den Attonde dagen

1979 | Komedie, Horror

Zweden 1979. Komedie van Anders Grönros. Met o.a. Susanna Ràdö, Benny Feher, Sten Hedman, Mimmo Wȧhlander en Bo-Patrik Gusterman.

Een twaalfjarige eilandbewoonster heeft uitgezien naar de jaarlijkse vakantie van een jonger vriendje dat bij haar gescheiden vader komt logeren, maar kan haar kalverliefde niet anders uiten dan met pesterij en heerszucht. Pas wanneer het verblijf een dag verlengd moet worden komt de verstandhouding in orde. Een van die opmerkelijk geobserveerde en spontane films over kinderen, waarop Zweden het patent lijken te hebben. De 25- jarige debutant kon rekenen op de supervisie van veteraan-collega Olle Hellblom en prachtige fotografie van Jörgen Persson, maar de kwaliteiten van scenario en spelregie zijn volledig eigen verdienste.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Anders Grönros op televisie komt.

Reageer