Terrence Malick (1943): regie, scenario en productie.
Er zijn 14 films gevonden.

A Hidden Life

2019 | Biografie, Oorlogsfilm, Drama

Duitsland​/​​Verenigde Staten 2019. Biografie van Terrence Malick. Met o.a. August Diehl, Valerie Pachner, Maria Simon, Karin Neuhäuser en Tobias Moretti.

Verfilming van het waargebeurde verhaal van de gelovige Oostenrijkse boer Franz Jägerstätter, die tijdens de Tweede Wereldoorlog weigert de eed van trouw aan ‘antichrist’ Hitler af te leggen. Een modern passiespel met een principiële antiheld in de hoofdrol die zijn vrije wil en persoonlijke integriteit serieus neemt als basis onder zijn bestaan. Hoewel het verhaal aangrijpend is, gaat Malicks idealisering van de spelende mens op het paradijselijke platteland de keel uithangen. Dat Oostenrijkers soms Duits en dan weer Engels spreken helpt ook niet.

Voyage of Time: Life's Journey

2016 | Documentaire

Verenigde Staten 2016. Documentaire van Terrence Malick.

Deze anderhalf uur durende lofzang op Moeder Aarde, medegefinancierd door National Geographic, borduurt wel erg direct voort op de ruimte- en natuurscènes in Malicks meesterwerk The Tree of Life (2011) – inclusief oerknal, dino’s en poëtische shots van wolken, bomen en vissen. Bij vlagen ongeëvenaard mooi en indrukwekkend, maar als geheel ook wat vluchtig en pretentieus. De voice-over, ingesproken door actrice Cate Blanchett, lijkt soms wel afkomstig uit het poesiealbum van Star Wars-held Yoda: ‘Mother. Born. Now. I am.’ Ook uitgebracht in een IMAX-versie van veertig minuten.

Song to Song

2017 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2017. Drama van Terrence Malick. Met o.a. Rooney Mara, Ryan Gosling, Michael Fassbender, Natalie Portman en Cate Blanchett.

Een muzikant (Mara), een songwriter (Gosling) en een producent (Fassbender) leven in de hippe muziekindustrie van Austin, Texas van optreden naar optreden, van feest naar feest, van lied naar lied. Malick - een van de eigenzinnigste Amerikaanse filmers van deze tijd - vertelt met Song to Song een onalledaags liefdesverhaal over stuurloze mensen in een onwerkelijke wereld, gepresenteerd als één lange gedachtestroom. Maar omdat hij zijn acteurs eindeloos om elkaar heen laat draaien, wordt hun pedante gehang soms ook stomvervelend om naar te kijken.

Knight of Cups

2015 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2015. Drama van Terrence Malick. Met o.a. Christian Bale, Brian Dennehy, Natalie Portman, Cate Blanchett en Antonio Banderas.

Terrence Malick (The Tree of Life) beweegt met zijn films steeds meer richting een impressionistische stijl waarin hij zijn boodschap vertaalt in een collage van beelden. Met de existentiële crisis van Rick (Bale), een succesvolle scenarioschrijver in hedonistisch Hollywood, onderzoekt de regisseur de grenzen van zijn aanpak. Een gebrek aan dialogen en een coherent verhaal leveren een intrigerende, emotionele en filosofische puzzel op, maar maken van de film tevens een uitputtende kijkervaring. Bovendien schiet Malick zo nu en dan van poëtische fraaifilmerij door naar het potsierlijke.

To the Wonder

2012 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2012. Drama van Terrence Malick. Met o.a. Olga Kurylenko, Ben Affleck en Javier Bardem.

Amerikaanse Neil (Affleck) neemt alleenstaande moeder Marina (Kurylenko) mee van Parijs naar Amerika, waar zij steeds ongelukkiger wordt. In een tweede, kleinere verhaallijn volgen we priester Quintana (Javier Bardem), die God is kwijtgeraakt. Beide lijnen kruisen elkaar wel even, maar dat is bijzaak. Malick wil geen verhaal vertellen, hij wil zijn gevoelens en twijfels delen via muziek, sfeer en beelden. De kijker wordt gedwongen daar zijn eigen verhaal aan toe te voegen. Die ruimte wordt, bij al het hermetische Hollywoodgeweld, zeer op prijs gesteld.

The Tree of Life

2011 | Drama

Verenigde Staten 2011. Drama van Terrence Malick. Met o.a. Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastain, Fiona Shaw en Joanna Going.

Impressionistisch en dromerig portret van een gezin in het Texas van de jaren vijftig - gebaseerd op Malicks eigen jeugd - omringd door een betoverende en onvergetelijke symfonie van microscopische en telescopische beelden van de (prehistorische) natuur, het heelal en de cellenwereld. Volgens sommigen pretentieuze mooifilmerij, volgens anderen juist een overdonderend meesterwerk. Niet onverwacht: elke film van Malick wordt onthaald met boegeroep en applaus. Zijn cinema is nu eenmaal ongeschikt voor kijkers die van mening zijn dat de plot altijd eerste viool behoort te spelen.

Amazing Grace

2006 | Biografie, Drama, Historische film, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2006. Biografie van Michael Apted. Met o.a. Ioan Gruffudd, Albert Finney, Benedict Cumberbatch, Romola Garai en Michael Gambon.

In grote lijnen op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal over William Wilberforce (Gruffudd), een jonge, idealistische politicus, die het licht ziet en besluit te ijveren voor afschaffing van slavernij in Groot-Brittannië. Hij krijgt daarbij morele steun van voormalig slavenhandelaar (Finney) - die ook gospelklassieker 'Amazing Grace' schreef - en van sympathisant William Pitt (Cumberbatch), die het later nog zou schoppen tot Prime Minister. De goeien zijn ingoed en de slechteriken boosaardig en gemeen in deze schematische, niet al te realistische, maar wel tamelijk meeslepende film van regisseur Apted (7-Up).

The New World

2005 | Avonturenfilm, Historische film, Romantisch drama, Biografie

Verenigde Staten 2005. Avonturenfilm van Terrence Malick. Met o.a. Colin Farrell, Q'orianka Kilcher, Christian Bale, Christopher Plummer en August Schellenberg.

Betoverende variatie op de Pocahontas-mythe van regisseur/kluizenaar Terrence Malick (Badlands, The Thin Red Line), waarin de Britse koloniaal John Smith (Farrell) verliefd wordt op een indianenmeisje (Kilcher). Al snel laat Malick alle verhaalconventies voor wat ze zijn. Details krijgen alle aandacht; belangrijke dramatische gebeurtenissen blijven buiten beeld. Personages, conflicten en beelden worden niet of nauwelijks verklaard of geduid. Maar wie zich mee laat voeren door Malicks lyrische filmtaal, en zich niet druk maakt over losse eindjes en weeffouten, ziet een adembenemende meditatie over botsende culturen, de verwoesting van het paradijs, en een Romeo en Julia-achtige romance. The New World is een weerbarstig meesterwerk.

Undertow

2004 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 2004. Drama van David Gordon Green. Met o.a. Jamie Bell, Josh Lucas, Kristen Stewart, Shiri Appleby en Devon Alan.

In de films van David Gordon Green draait alles om sfeer. Na de vrijwel plotloze prenten George Washington en All the Real Girls vertelt de jonge Amerikaanse indieregisseur in Undertow een verhaal met kop en staart - over twee broertjes in het Amerikaanse zuiden die vluchten voor een gewelddadige oom -, maar het blijven de dromerige beelden, dialogen en muziek (van Philip Glass) die de kijkervaring bepalen. Geïnspireerd door Mark Twain, de gebroeders Grimm en leermeester Terrence Malick (die de film produceerde) creëerde Green een onvergetelijk gotisch Amerikaans sprookje.

The Beautiful Country

2004 | Drama

Verenigde Staten​/​​Noorwegen 2004. Drama van Hans Petter Moland. Met o.a. Damien Nguyen, Nick Nolte, Tim Roth, Temuera Morrison en Bai Ling.

Binh, een Vietnamese jongen van een jaar of twintig, werd tijdens de Vietnamoorlog verwekt door een Amerikaanse soldaat, wat hem de bijnaam 'minder dan stof' opleverde. Na een miserabele jeugd besluit hij de oceaan over te steken om zijn vader op te sporen. Het wordt een barre tocht, langs vluchtelingenkampen, mensensmokkelaars en vergelijkbare ellende. Moland, de Noorse regisseur van oa Zero Kelvin (1995), heeft het allemaal prachtig gefilmd, maar voor de hoopvolle slotscène is bereikt geeft hij de kijker wel veel te verwerken.

Endurance

1999 | Documentaire, Biografie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1999. Documentaire van Leslie Woodhead en Bud Greenspan. Met o.a. Bekele Gebrsellasie, Shawananness Gebrsellasie en Haile Gebrsellasie.

Haile Gebrsellasie begon z'n loopbaan als loper bij de overwinning van z'n landgenoot Mirus Yifter op de 10.000 meter in 1980 tijdens de Olympische Spelen in Moskou. Haile begon zelf te trainen en hij werd uiteindelijk ontdekt door de Nederlandse trainer Jos Hermens. Haile reeg de wereldrecords aaneen en won in 1996 tijdens de Olympische Spelen in Atlanta zelf de gouden medaille op de 10.000 meter.

The Thin Red Line

1998 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Canada 1998. Oorlogsfilm van Terrence Malick. Met o.a. Sean Penn, Adrien Brody, Nick Nolte, John Cusack en George Clooney.

Meesterregisseur Malick (Badlands, Tree of Life) had sinds zijn laatste film twintig jaar niks meer van zich laten horen. De verwachtingen waren dus hooggespannen toen The Thin Red Line uitkwam. Voor sommigen was de film een fikse tegenvaller: filosofisch geneuzel, verlucht met mooie beelden, bevolkt door sterren die weinig te doen krijgen. Anderen vonden de film juist briljant: een indrukwekkend verhaal over overleven en laten leven in oorlogstijd, in dit geval bij de strijd om een lullig Melanesisch eiland in 1942.

Days of Heaven

1978 | Drama, Experimenteel, Thriller

Verenigde Staten 1978. Drama van Terrence Malick. Met o.a. Richard Gere, Brooke Adams, Sam Shepard, Linda Manz en Robert Wilke.

Chicago 1916. Staalarbeider Bill vlucht, na een handgemeen met dodelijke afloop, met vriendin Abby en zusje Linda naar Noord-Texas. Wanneer de terminaal zieke boer bij wie hij werk vindt verliefd wordt op Abby, rijpt in Bills hoofd een cynisch plan. Vijf jaar na Badlands keerde kluizenaar-perfectionist Malick terug met deze liefdestragedie gezien door de ogen van een tienermeisje. En opnieuw heeft de combinatie van lyrisch-cinematografische stijl en elliptisch-bespiegelende verteltrant hypnotische kwaliteiten. Manz' voice-over is al even expressief als haar gelaat. Opgenomen in Canada. Regieprijs in Cannes, Oscar voor de fotografie.

Badlands

1973 | Misdaad, Film noir, Drama, Experimenteel, Thriller

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Terrence Malick. Met o.a. Martin Sheen, Sissy Spacek, Warren Oates, Ramon Bieri en Alan Vint.

Begin 1958 doodden de negentienjarige Charlie Starkweather en zijn dertienjarige vriendin Caril Ann Fugate elf ogenschijnlijk willekeurige personen. Regisseur Malick baseerde er zijn briljante, overrompelende debuut op. Goedgekapte vuilnisman Kit (Sheen) vermoordt in South Dakota de vader van de veel jongere, dromerige majorette Holly (Spacek). Ze vluchten naar de Badlands in Montana. In korte tijd vermoordt hij meerdere mensen, zonder wroeging, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Malick brengt het secuur en elegant in beeld, wat de gruwelijkheid alleen maar benadrukt. Sheen en Spacek zijn fantastisch.