Richard Marden (1928-2006): montage.
Er zijn 11 films gevonden.

Jane Eyre

1996 | Romantisch drama, Historische film

Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1996. Romantisch drama van Franco Zeffirelli. Met o.a. Charlotte Gainsbourg, William Hurt, Anna Paquin, Joan Plowright en Geraldine Chaplin.

Vierde verfilming van Charlotte Brontë's gelijknamige klassieke roman blijft dicht bij het origineel. Zeffirelli - bekend door zijn uitstekende Shakespeare-verfilmingen - maakt er een schaduwrijk, grijsgekleurd drama van waarin de personages terecht mysterieus blijven en hun daden niet worden uitgelegd. De jonge, onzekere Jane Eyre (Gainsbourg) neemt dienst als gouvernante in het huishouden van de zwijgzame Mr. Rochester (Hurt) en wordt verliefd op hem. De rol van jonge Jane Eyre wordt vertolkt door Paquin, de jeugdige Oscarwinnares uit The Piano.

Hearts and Minds

1996 | Drama, Actiefilm, Thriller

Zuid-Afrika 1996. Drama van Ralph Ziman. Met o.a. Danny Keogh, Patrick Shai, Septula Sebogodi, Nick Liebenberg en Buce Mvecane.

Eind jaren tachtig krijgt Andries Fourie (Keogh), lid van een berucht Zuid-Afrikaans doodseskader, van overheidswege de opdracht om een ANC-strijder te vermoorden. Hij infiltreert en leert zijn doelwit kennen, maar dan wordt plotsklaps Mandela vrijgelaten, is de 'oorlog' tegen de zwarten voorbij en krijgt Fourie het moeilijk met de maatschappij en zichzelf. Scenarist-acteur Shai, regisseur Ziman en acteur Keogh waren in staat in dit persoonlijke project de hevige gespletenheid van hun thuisland Zuid-Afrika op het scherm over te brengen.

Hamlet

1990 | Romantisch drama, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1990. Romantisch drama van Franco Zeffirelli. Met o.a. Mel Gibson, Glenn Close, Helena Bonham Carter, Alan Bates en Paul Scofield.

Regisseur Zeffirelli maakte na zijn verfilming van Shakespeares The Taming of the Shrew en Romeo and Juliet nu ook Hamlet rijp voor de bioscoop. Met een, voor zijn doen, sobere vormgeving wist hij er een aangenaam ogende, tamelijk vrije bewerking van te maken. Gibson is verbazend overtuigend als de melancholieke maar soms ook ronduit komische Deens prins. Glenn Close is prettig broeierig als zijn flirtende moeder. Alan Bates (Claudius), Paul Scofield (de geest) en Ian Holm (Polonius) speelden ooit zelf de rol van de Deense prins. Ennio Morricone schreef de fraai droefgeestige muziek.

The Falcon and the Snowman

1985 | Thriller, Drama, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1985. Thriller van John Schlesinger. Met o.a. Timothy Hutton, Sean Penn, Pat Hingle, Joyce Van Patten en Richard Dysart.

Op feiten gebaseerd spionagedrama met Hutton en Penn als twee jonge, onervaren amateurspionnen die niet zozeer uit politieke overtuiging, als wel uit winstbejag geheime Amerikaanse documenten doorspelen aan de Russen. Schlesinger neemt veel tijd om in kaart te brengen hoe de jongens reageren als ze met echte spionnen in aanraking komen. Dat is niet altijd even boeiend, ondanks het goede spel van het tweetal. De titelmuziek van David Bowie (This is not America) is klasse. Steven Zaillian baseerde zijn scenario op de roman van Robert Lindsey.

Evil Under the Sun

1982 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1982. Mysterie van Guy Hamilton. Met o.a. Peter Ustinov, Nicholas Clay, James Mason, Roddy McDowall en Sylvia Miles.

De rol van de Belgische detective Hercule Poirot, geesteskind van detectiveschrijfster Agatha Christie, is door een tiental acteurs vertolkt, waarvan zes keer door Peter Ustinov. Eigenlijk leek hij helemaal niet op het romanpersonage, maar Ustinovs invulling past wonderwel in de sfeer van Christie's boeken. In Evil Under the Sun reist hij af naar een afgelegen eilandje in de Adriatische Zee, waar een moord is gepleegd op een rijke hotelgast. Bond-regisseur Hamilton (Goldfinger) gaf de film nog wat extra flair mee. Voor liefhebbers van lekker ouderwetse whodunnits.

The Mirror Crack'd

1980 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1980. Mysterie van Guy Hamilton en Hamilton Leithauser. Met o.a. Angela Lansbury, Edward Fox, Geraldine Chaplin, Elizabeth Taylor en Kim Novak.

Filmopnames in een kasteel in St. Mary Mead, woonplaats van amateurspeurder Miss Marple, worden al snel verstoord door een moord. Een reden voor de inspecteur van Scotland Yard (Fox) om zich persoonlijk op de hoogte te stellen van wat er aan de hand is. Het blijkt niet te boteren tussen de twee vrouwelijke vedetten van die film (Taylor en Novak). Agatha Christie's Miss Marple kreeg een nieuw filmleven in de persoon van Lansbury, ze werd bijgestaan door hordes Hollywoodcoryfeeën, maar de film blijft aan de saaie en ouderwetse kant.

Frankenstein: The True Story

1973 | Horror

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1973. Horror van Jack Smight en Agnes. Met o.a. Leonard Whiting, James Mason, David McCallum, Jane Seymour en Michael Sarrazin.

Kort na de dood van zijn broer, bezoekt de medische student Frankenstein (Whiting) het lab van Henry Clerval (McCallum), die experimenteert met het opnieuw tot leven brengen van de doden. Ze besluiten samen te werken, maar tijdens het experiment krijgt Clerval een dodelijke hartaanval. Frankenstein transplanteert het brein van zijn vriend in het monster en met behulp van elektriciteit brengt hij het tot leven. Het mooie creatuur (Sarrazin) begint echter weldra te degenereren en springt uit wanhoop in het meer. Frankenstein treedt in het huwelijk, maar het monster keert terug en eist ook een gezellin. Het is meer naar de geest dan naar de letter dat 'The True Story' begrepen moet worden. Scenaristen Christopher Isherwood en Don Bachardy hebben geprobeerd om het dualisme tussen schepper en schepping terug te brengen in één persoon. De ene vertegenwoordigt het goede en de andere het kwade, zoals Mary Shelley het in haar roman weergaf. Een excellente cast en sfeervolle fotografie van Arthur Ibbetson. Pas op voor de sterk ingekorte bioscoopversie van 123 minuten!

Malpertuis

1972 | Horror

België​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Nederland 1972. Horror van Harry Kümel. Met o.a. Orson Welles, Mathieu Carrière, Susan Hampshire, Michel Bouquet en Jean-Pierre Cassel.

Een jonge zeeman vindt zijn zuster in een mysterieus huis waarvan de bewoners elk hun eigen geheim lijken te hebben, maar hij weet haar niet over te halen met hem te vertrekken. Zelf raakt ook hij steeds meer verstrikt in de doolhof van gangen en tuin en in de liefde voor een van de huisgenoten, totdat hij de ware identiteit van de bewoners ontdekt. Deze ambitieuze bewerking van de beroemde fantastische roman van Jean Ray heeft een onevenwichtig scenario dat onnodig veel vraagtekens oproept; de internationale rolbezetting heeft individueel sterke momenten, maar men acteert te zeer voor zich. De uitgekiende en stijlvolle vormgeving blijft de aandacht vasthouden en verrassen.

Sunday Bloody Sunday

1971 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1971. Drama van John Schlesinger. Met o.a. Glenda Jackson, Peter Finch, Murray Head, Peggy Ashcroft en Tony Britton.

De homoseksuele arts Dr. Daniel Hirsh (Finch) deelt met de gescheiden carrièrevrouw Alex (Jackson) de liefde voor dezelfde man. De jonge biseksuele kunstenaar Bob Elkin (Head) pendelt tussen de twee op en neer tot hij beide relaties beëindigt. Daniel en Alex ontmoeten elkaar dan voor de eerste keer. Uitstekend, volwassen scenario van Penelope Gilliatt. De regie van Schlesinger is minder krachtig dan anders en minder doeltreffend. Heads formele spel steekt af bij het prima acteren van Finch en Jackson. Niet helemaal een voltreffer, maar voor zijn tijd een revolutionaire film.

Hot Millions

1968 | Komedie, Misdaad

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1968. Komedie van Eric Till. Met o.a. Peter Ustinov, Maggie Smith, Karl Malden, Bob Newhart en Robert Morley.

Heerlijke, ironische onzin waarin Ustinov een computersysteem uitbuit om een bank fors op te lichten. Zijn vrouw blijkt echter veel uitgekookter. De film is raak van sfeer en acteurs zijn prima op dreef en maken ze het geheel zeer levendig. Al doet de technologie belachelijk verouderd aan en is de prent in zijn aankleding behoorlijk gedateerd, het is kostelijk amusement dat de aandacht vast houdt. Scenario van Ustinov en Ira Wallach. Camerawerk van Ken Higgins.

Bedazzled

1967 | Komedie, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1967. Komedie van Stanley Donen. Met o.a. Dudley Moore, Eleanor Bron, Peter Cook, Raquel Welch en Alba.

Keukenhulp (Moore) is zó verliefd op een serveerster (Bron) die hem niet ziet staan, dat hij zich bereid verklaart zijn ziel te verkopen voor haar liefde. Ziedaar de Duivel (Cook) die hem de vervulling van zeven wensen belooft. Een leuke parodie op Goethe's Faust, al zijn de grappen soms wat ver gezocht. Uitstekende rollen van Cook en Moore en dito regie. In een cameo is Raquel Welch te zien als de belichaming van Lust. In 2000 draaide Harold Ramis een aardige remake met Brendan Fraser in de hoofdrol.