Fred Kelemen

Regisseur, Scenarist, Cameraman, Art Director, Editor

Fred Kelemen is regisseur, scenarist, cameraman, art director en editor.
Er zijn 4 films gevonden.

The Turin Horse

2011 | Drama

Hongarije/Frankrijk/Duitsland/Zwitserland/Verenigde Staten 2011. Drama van Béla Tarr en Ágnes Hranitzky. Met o.a. János Derzsi, Erika Bók en Mihály Kormos.

The Turin Horse is de antischepping van de wereld, waarmee de Hongaar Béla Tarr behalve het leven op aarde ook zijn werk als filmregisseur afsluit. Symbool voor de mensheid zijn een boer en zijn dochter die onwetend hun dagen slijten. Ondertussen leggen de beroemde, lang aangehouden zwart-witte shots van Tarrs vaste cameraman Fred Kelemen de eindeloze en daardoor komische herhaling van handelingen vast. The Turin Horse is de kroon op een grensverleggend en terecht veel bejubeld oeuvre.

Abendland

1999 | Drama

Duitsland/Nederland 1999. Drama van Fred Kelemen. Met o.a. Verena Jasch, Wolfgang Michael, Adolfo Assor, Isa Hochgerner en Urs Remond.

In de tijd van de eeuwwisseling van 1999 naar 2000 maken we kennis in een Duits stadje dat nabij de Poolse grens ligt, met de werkloze Anton (Michael) die braaf in de rij staat om te stempelen. Anton raakt echter buiten zichzelf en slaat een ambtenaar met de kop tegen de muur. Dan zien we hem met Leni (Jasch), die als strijkster in een wasserij de kost verdient. Ze bedrijven de liefde zonder emoties. Leni geeft Anton een bankbiljet, groot genoeg voor een eenzame kroegentocht. Houden Anton en Leni van elkaar of betaalt ze hem? We zullen het nooit precies weten, maar beiden beleven een vreugdeloze nacht zonder dialoog. Het scenario van regisseur Kelemen vormt geen hecht verhaal en zijn camerawerk is een verzameling van troosteloze gedeprimeerde beelden uit de voormalig DDR. De mensen zijn zo miserabel dat een stel schoften, die Anton mishandelen in een treincoup[KA1]e, gewoon tegenover hem blijven zitten, omdat ze niet verwachten dat Anton iets zal terugdoen. Deze humorloze film die slechts door een enkeling uit de verste uithoeken van onze aarde (de Gouden Driehoek in Thailand) werd gewaardeerd, ging geheel onopvallend in de voorvertoning op het filmfestival van Rotterdam, om daarna roemloos te verdwijnen en op te duiken bij de omroep, die niet begrepen had dat regisseur Kelemen deze onverteerbare film had meegefinancierd. Kelemen had in 1994 de als pretentieus bekend staande film FATE gedraaid, die nog veel pretentieuzer is. Zonde van het kijkgeld en de toch al zo krappe budgetten. Andreï Tarkovsky adepten zullen ons tot in lengte van dagen over dit oordeel vervloeken.

Frost

1998 | Experimenteel, Drama

Duitsland 1998. Experimenteel van Fred Kelemen. Met o.a. Paul Blumberg, Anna Schmidt, Mario Gericke, Harry Baer en Isolde Barth.

In de kerstnacht wordt Marianne (Schmidt) door haar dronken echtgenoot (Gericke) zodanig mishandeld dat ze met haar kind (Blumberg) het sousterrain ontvlucht en in de ijzige nacht de benen neemt naar haar geboortegrond in de voormalige DDR. De woning uit haar jeugd blijkt een bouwval te zijn geworden en ze kan er onmogelijk verblijven. Gelukkig zijn er mensen, die onderdak en hulp aanbieden, maar algauw blijkt dat ze dat ten eigen bate doen. Deze droevige odyssee in speelfilmvorm, wordt afgewisseld met landschaps- en objectopnames in documentaire stijl. Een interessant experiment, waarin de artistieke achtergrond van de 35-jarige Kelemen die ook werkte als schilder en componist, zichtbaar en voelbaar is. Een film voor literaire fijnproevers, gemaakt in het kader van Das kleine Fernsehspiel in de serie Unter Null. Het scenario en het camerawerk waren in handen van regisseur Kelemen, die bij de regie geassisteerd werd door Gisa Schleelein, Mandy Rahn, Gina Fischer en Klaus Biberthaler.

Verhängnis

1995 | Documentaire

Duitsland 1995. Documentaire van Fred Kelemen. Met o.a. Valerij Fedorenko en Sanja Spengler.

Grimmig en realistisch als een documentaire gemaakt met een verborgen camera, vertelt de film het verhaal van een nacht uit het leven van een Russische zwerver in Berlijn. Hij heeft niet veel meer dan zijn accordeon en zijn melancholische muziek zet de toon van de film. Het is een nacht vol dronkenschap en toevallige ontmoetingen, waarin de hoofdpersoon nog dieper blijkt te kunnen zinken dan hij aan begin van de nacht al was. De mensen die zijn pad kruisen spreken allemaal een andere taal maar worden verbonden door hun wanhopige streven naar een klein beetje geluk. De lang aangehouden onverbloemde blikken van de camera betrappen het ware leven en leggen meedogenloos een uitzichtloos bestaan bloot.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Fred Kelemen op televisie komt.

Reageer