Stefan Aust: regie, scenario en schrijver.
Er zijn 5 films gevonden.

Der Baader Meinhof Komplex

2008 | Biografie, Historische film, Drama

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Tsjechië 2008. Biografie van Uli Edel. Met o.a. Martina Gedeck, Moritz Bleibtreu, Johanna Wokalek, Bruno Ganz en Nadja Uhl.

Nadat in 1967 een demonstratie tegen het bezoek van de Sjah van Perzië aan West-Duitsland bruut uiteen wordt geslagen door de politie sluit journaliste Ulrike Meinhof (Gedeck) zich aan bij het koppel Andreas Baader (Bleibtreu) en Gudrun Ensslin (Wokalek), dat warenhuizen in de fik steekt als protest tegen de Vietnamoorlog. Meinhof verandert van intellectueel in een geweldpredikend activiste, het idealisme ontaardt al snel in een grimmig en zelfrechtvaardigend complot- en kokerdenken. Regisseur Edel gebruikt verrassend veel humor in z'n film, is bijzonder nauwgezet, maar wil uiteindelijk teveel laten zien. De volledigheid gaat ten koste van het drama, de kijker blijft afgestompt achter. Wordt op televisie in twee delen uitgezonden.

Stammheim

1986 | Drama

Duitsland 1986. Drama van Reinhard Hauff. Met o.a. Therese Affolter, Ulrich Pleitgen, Ulrich Tukur, Sabine Wegner en Hans Kremer.

Stammheim is de naam van de extra bewaakte gevangenis ten noorden van Stuttgart waar de leden van de extreem linkse Rote Armee Fraktion gevangen werden gezet. Op 21 mei 1975 werd een begin gemaakt met het proces tegen de terroristen. Reinhard Hauff (Messer im Kopf) reconstrueert de rechtszaak die volgde op een van de bloedigste periodes in naoorlogs Duitsland. Dat leverde hem lof op, maar lang niet iedereen zat daar halverwege de jaren tachtig op te wachten: de RAF was destijds nog steeds actief. Binnen de jury van het Berlijnse filmfestival 1986 ontstond grote onenigheid, maar evengoed werd de film de Gouden Beer toegekend.

Sag nein

1983 | Documentaire, Muziek

Duitsland 1983. Documentaire van Stefan Aust. Met o.a. Harry Belafonte, Joan Baez, Wolf Biermann, Franz Josef Degenhardt en Ida Ehre.

De film bestaat uit opnames van het festival 'kunstenaars voor de vrede' dat op 3 en 4 september 1983 in Hamburg plaatsvond. Talrijke kunstenaars protesteerden toen tegen de voorgenomen plaatsing van kernraketten in Europa. De concertopnames worden afgewisseld met beelden van het platgebombardeerde Hamburg van 1943.

Krieg und Frieden

1983 |

Duitsland 1983. Alexander Kluge, Volker Schlöndorff, Stefan Aust en Axel Engstfeld. Met o.a. Jürgen Prochnow, Günter Kaufmann, Manfred Zapatka, Karl-Heinz Merz en Heinz Bennent.

Een pamflettistische film tegen de plaatsing van kruisraketten in West-Europa, bestaande uit een collage van documentaire beelden, gedramatiseerde scènes en verbindende teksten. De boodschap van de film is duidelijk genoeg, maar door de regisseurs zo persoonlijk ingekleurd, dat niemand door het zien van deze film van mening zal veranderen. De teksten van Kluge zijn zo waar, dat ze gaan irriteren.

Der Kandidat

1980 | Documentaire

Duitsland 1980. Documentaire van Stefan Aust, Alexander von Eschwege, Alexander Kluge en Volker Schlöndorff.

Een gedurfde documentaire over de veelbesproken Beierse politicus Franz Josef Strausz, toen deze in 1980 kandidaat was bij de landelijke verkiezingen voor de CDU/CSU. Onevenwichtig maar historisch interessant.