Duke Ellington: cast en muziek.
Er zijn 26 films gevonden.

OA jagt Oberärztin

1999 |

Duitsland 1999. Joachim Roering. Met o.a. Axel Milberg, Daniela Ziegler, Wolke Hegenbarth, Michael Hanemann en Christoph Maria Herbst.

Paul Auster Confidential

1998 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1998. Documentaire van Guy Seligmann. Met o.a. John Philip Sousa, François Couperin, Paul Auster en Siri Hustvedt.

Howard Phillips Lovecraft (1890-1937)

1998 | Documentaire, Biografie

Frankrijk​/​​België 1998. Documentaire van Patrick-Mario Bernard en Pierre Trividic.

Jazz Collection: Max Roach

1997 | Documentaire, Muziek

Frankrijk​/​​Canada 1997. Documentaire van Gérald Arnaud.

Jazz Collection: Fats Waller

1996 | Documentaire, Muziek

Frankrijk 1996. Documentaire van Jean-Noël Cristiani en Elisabeth Kapnist.

Dexter Gordon: More than you Know

1996 | Documentaire, Biografie, Muziek

Denemarken 1996. Documentaire van Don McGlynn. Met o.a. Dexter Gordon, Ben Webster, Woody Shaw, Phil Woods en Steve Lacy.

Les faussaires

1994 | Avonturenfilm, Komedie

Frankrijk 1994. Avonturenfilm van Frédéric Blum. Met o.a. Gérard Jugnot, Viktor Lazlo, Claude Piéplu, François Perrot en Daniel Prévost.

De jonge, briljante universiteitsstudent Barr gaat naar Tahiti om nieuwe gegevens te zoeken voor een biografie over Paul Gauguin. Op zichzelf een eenvoudige klus, maar hij moet oppassen niet verblind te worden door de schoonheid van dit stukje paradijs. Soms is het noodlot echter niet te ontlopen en dit dient zich voor Barr aan in de figuur van Jugnot, een mysterieus, kwaadaardig personage. Vlakke verfilming van de spannende, komische roman van Romain Gary. De scenaristen Blum, Pierre Chosson en Olivier Dazat zijn er niet in geslaagd de verfijnde satire van Gary op het scherm te toveren. Het werd een knappe (door Bernard Lutic en Sabine Lancelin) gefotografeerde documentaire waar het verhaaltje losjes bijhangt. Dolby Stereo.

Frères

1994 | Drama, Familiefilm

Frankrijk 1994. Drama van Olivier Dahan. Met o.a. Nabil El Bouhairi, Véronique Octon, Samy Naceri, Maureen Diot en Saïd Taghmaoui.

1990. In een voorstad draait een handgemeen tussen jongeren uit op een ramp: de jonge Bouhairi doodt per ongeluk een tegenstander. Door paniek gegrepen, duikt hij onder. Hij wordt gezocht door zowel mensen die hem willen beschermen als door vrienden van het slachtoffer die op wraak uit zijn. In een nacht van opgehitste emoties kan men daarvan profiteren of in een fractie van een seconde het leven verliezen. Een kruising van REBEL WITHOUT A CAUSE en WEST SIDE STORY, geplaatst in het decor van de jaren 1990. De film is een opeenvolging van fictie en werkelijkheid in kleur en zwart-wit. Het gaat er allemaal nogal druk aan toe. De schitterende soundtrack, bestaande uit gewelddadige rap en gevoelige jazz en blues, tekent de sfeer van de tijd. Dahan, Gilles Taurand en Olivier Massart schreven het scenario, dat door Alex Lamark in beeld werd gebracht.

Alice

1990 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1990. Drama van Woody Allen. Met o.a. Mia Farrow, Alec Baldwin, Blythe Danner, Judy Davis en William Hurt.

Na vijftien jaar huwelijk met yuppie Hurt lijkt Alice (Farrow) geslaagd te zijn in het leven. Ze baadt in weelde, en elke dag is mooi ingedeeld. Dan veranderen vrijwel gelijktijdig twee dingen in haar leven. Op de school van een van haar kinderen ontmoet ze de gescheiden saxofonist Mantegna, die haar aan het succes van haar leven doet twijfelen, en de oude Chinees (Luke in zijn laatste filmrol) die ze op aanraden van vrienden in verband met rugklachten opzoekt. Hij geeft haar een poeder dat onverwachte gevolgen heeft. Een dramatische komedie, die rustig en zonder hoogte- of dieptepunten voortkabbelt. Het is als een momentopname uit het leven van een vrouw, schitterend geënsceneerd, zoals alleen Allen het kan. Knappe vertolking van de hele, bekende cast. Zoals altijd schreef Allen zelf het scenario, maar de muziek die hij op de soundtrack plaatste is soms te opdringerig. Carlo Di Palma stond in voor de fotografie.

Rebus

1989 |

Italië 1989. Massimo Guglielmi. Met o.a. Charlotte Rampling, Christophe Malavoy, Massimo Girotti en Fabrizio Bentivoglio.

Een jonge Spanjaard is naar Parijs gekomen vanwege de volgende advertentie: 'Verdwaalde olifant zoekt Bugatti 1927 Royale'. Die auto is de koningin der luxe wagens en er bestaan nog maar zes exemplaren. De Spanjaard zoekt een van de zes voor de zestig-jarige Carabas. In flashbacks zien we de ontmoeting van Carabas en een mooie markiezin en hun avonturen. Een aardige road-movie met fraai camerawerk van Giuseppe Rotunno. Scenario van Sergio Vecchio, Antonio Tabucchi en de regisseur.

Johannesburg, 2nd Greatest City After Paris

1988 |

Zuid-Afrika 1988. William Kentridge.

Een jonge Spanjaard is naar Parijs gekomen vanwege de volgende advertentie: 'Verdwaalde olifant zoekt Bugatti 1927 Royale'. Die auto is de koningin der luxe wagens en er bestaan nog maar zes exemplaren. De Spanjaard zoekt een van de zes voor de zestig-jarige Carabas. In flashbacks zien we de ontmoeting van Carabas en een mooie markiezin en hun avonturen. Een aardige road-movie met fraai camerawerk van Giuseppe Rotunno. Scenario van Sergio Vecchio, Antonio Tabucchi en de regisseur.

Archie Shepp, je suis jazz... c'est ma vie

1984 | Documentaire, Musical

Frankrijk 1984. Documentaire van Frank Cassenti. Met o.a. Archie Shepp, Siegfried Kessler, Wilbur Little, Don Munford en Clifford Jarvis.

Dit is een documentaire over een succesvolle periode uit het leven van Archie Shepp. Het is allesbehalve een biografie, nog minder een interview. Het lijkt meer een lange monoloog onderbroken door muziek, zowel afkomstig uit concerten als ter plekke geïmproviseerd. De musicus, die eveneens toneelschrijver, acteur en dichter is, vertelt over zichzelf, draagt teksten voor, speelt en zingt.

Zwei Tote im Sender und Don Carlos im Pogl

1983 |

Duitsland 1983. Joachim Roering. Met o.a. Claus Biederstaedt, Ruth-Maria Kubitschek, Heinz Ehrenfreund, Peter Pasetti en Jürgen von Manger.

De handeling speelt zich af tegen het eind van een ogenschijnlijke normale werkdag in een tv-studio. Er is echter één verschil: er worden twee heuse lijken in het gebouw gevonden. Boeiende satire met veel zelfspot over macht en onmacht van een mediabedrijf. Decors van Mathias Matthies en Ellen Schmidt. Achter de camera stond Wolfgang Treu.

The Turning Point

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Herbert Ross. Met o.a. Anne Bancroft, Shirley MacLaine, Mikhail Baryshnikov, Leslie Browne en Tom Skerritt.

Maar liefst elf Oscarnominaties werden destijds uitgedeeld aan dit balletdrama waarin goede vriendinnen Deedee (MacLaine) en Emma (Bancroft) hun verleden met zichzelf én elkaar moeten uitvechten. Emma is een succesvol ballerina, terwijl Deedee ooit haar danscarrière heeft opgegeven voor huwelijk en ouderschap. Nu haar tienerdochter ook een ballettalent blijkt, komen er allerlei pijnlijke kwesties naar boven. Tikje melodramatisch, maar de uitstekende actrices én de sprongen van danser Mikhail Baryshnikov in zijn eerste film maken erg veel goed. Overigens werd geen enkele nominatie verzilverd.

Ȧdalen '31

1969 | Drama, Romantiek

Zweden 1969. Drama van Bo Widerberg. Met o.a. Peter Schildt, Kerstin Tidelius, Roland Hedlund, Marie de Geer en Anita Björk.

Een historische fabrieksstaking op 31 mei 1931 in Sandviken in Noord-Zweden waarbij protestdemonstratie in botsing met het leger tot tien slachtoffers, waarvan vijf dodelijk, leidde is achtergrond voor Romeo & Julia-romance tussen jonge arbeiderszoon en dochter van fabrieksdirecteur en de pogingen van de jongen om na de dood van vader het gezin overlevingskracht te geven. De lyrische benadering van kleinschalige problematiek binnen groter verband van klassenstrijd geeft de film een uitzonderlijk sterke werking zonder dat de sociale aanklacht achter de particuliere intriges verdwijnt. Bekroond met de juryprijs op het filmfestival van Cannes. Het scenario is van regisseur Widerberg. Het camerawerk is van Jörgen Persson. Technicolor, Mono.

Change of Mind

1969 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1969. Sciencefiction van Robert Stevens. Met o.a. Raymond St.Jacques, Susan Oliver, Janet McLachlan, Leslie Nielsen en Donnelly Rhodes.

Tijdens een spoedoperatie worden de hersenen van een blanke officier van justitie met succes getransplanteerd naar het lichaam van een zwarte man (St. Jacques). Deze als protest tegen rassendiscriminatie bedoelde SF-thriller is op zijn zachtst gezegd gekunsteld, maar door de sterke rolbezetting en het ongebruikelijke uitgangspunt blijft hij toch de moeite van het bekijken waard. Opgenomen in Canada.

Le désordre à vingt ans

1967 | Historische film, Biografie

Frankrijk 1967. Historische film van Jacques Baratier. Met o.a. Antonin Artaud, Jacques Audiberti, Arthur Adamov, Simone de Beauvoir en Roger Blin.

Zou volgens de cineast als ondertitel mee moeten hebben gekregen 'chronique germano-pratine'. Op basis van beelden, die gedurende de opwindende jaren 1947 en 1948 in Saint-Germain-des-Prés werden gemaakt, interviewt de maker de acteurs twintig jaar later, met de bedoeling de nogal opgejaagde jeugd van toen te portretteren. Een merkwaardig mozaïek en tegelijkertijd een tamelijk origineel experiment. Bovendien de getuigenis van een plaats en een tijdperk van hen die erbij waren.

Assault on a Queen

1966 | Misdaad, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1966. Misdaad van Jack Donohue. Met o.a. Frank Sinatra, Virna Lisi, Tony Franciosa, Richard Conte en Reginald Denny.

Avonturierster Lisi en haar compagnons roepen de hulp in van ex-duikboot-kapitein Sinatra om hen te helpen bij het bergen van een gezonken Duitse onderzeeër, die ze ontdekten voor de kust van Florida. Het is hun bedoeling deze op te knappen en dan te gebruiken om het luxe cruiseschip 'Queen Mary' te overvallen. Niet erg overtuigende actiefilm die niet weet of hij de spannende of de humoristische toer op wil, maar in geen van beide aspecten geslaagd te noemen is. Het scenario van Rod Serling, naar een roman van Jack Finney, bevat wel geestige dialogen die lekker liggen in de mond van de uitstekende acteurs. De speciale effecten zijn allesbehalve opwindend. Fotografie van William Daniels. Een schitterende jazz-score van Duke Ellington.

Schlager-Raketen

1961 | Musical, Muziek

Duitsland 1961. Musical van Erik Ode. Met o.a. Peter Kraus, Cornelia Froboess, Vico Torriani, Heidi Brühl en Helga Sommerfeld.

Een radio-omroep start een programma dat mensen die elkaar uit het oog hebben verloren weer bijeen probeert te brengen. Een eenvoudige intrige dient als aanleiding om allerlei populaire artiesten te presenteren. Niet onaardig verfilmd. Optredens van: Trude Herr, Gitta Lind, Jacqueline Boyer, Nat "King" Cole, Cab Calloway, Lolita, Teddy Reno, Sarah Vaughn, Max Greger, Freddy Breck, Vico Torriani, Duke Ellington. Scenario van Fred Ignor en Aldo von Pinelli.

Paris Blues

1961 | Muziek, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1961. Muziek van Martin Ritt. Met o.a. Paul Newman, Sidney Poitier, Joanne Woodward, Diahann Carroll en Louis Armstrong.

Telkens als je deze film weer opnieuw ziet, heb je het gevoel dat je hem beter vindt. Het is een ongewoon verhaal over twee jazz-muzikanten, Newman en Poitier die op de Parijse rive gauche wonen en de tijd vinden om toeristes Woodward en Carroll te verleiden. De muziek van Duke Ellington is verplichte kost voor jazz-liefhebbers. Scenario van Jack Sher, Irene Kamp en Walter Bernstein. Camerawerk van Christian Matras.

Jazz on a Summer's Day

1959 | Documentaire, Muziek

Verenigde Staten 1959. Documentaire van Bert Stern. Met o.a. Louis Armstrong, Big Maybelle, Chuck Berry, Dinah Washington en Gerry Mulligan.

1958: Newport, Rhode Island is het zomerse decor voor het jaarlijkse jazzfestival in dit kleine stadje aan de oostkust van de Verenigde Staten. Behalve een registratie van de optredens van muzikale grootheden als Louis Armstrong, Thelonious Monk, Mahalia Jackson en Chuck Berry, schetst Jazz on a Summer's Day ook een pakkend tijdsbeeld van de stijlvolle Amerikaanse fifties.

Anatomy of a Murder

1959 | Drama, Thriller, Misdaad, Mysterie

Verenigde Staten 1959. Drama van Otto Preminger. Met o.a. James Stewart, Lee Remick, Ben Gazzara, Arthur O'Connell en Eve Arden.

Luitenant Frederick Manion (Gazzara) staat terecht voor de moord op een barkeeper. Hij deed het in een vlaag van woede, beweert hij, omdat de barman zijn vrouw Laura (Remick) had verkracht en mishandeld. Zijn advocaat Paul Biegler (Stewart) krijgt het moeilijk: Laura is nogal een uitdagend type, pleegde Manion de moord niet gewoon uit jaloezie? Klassieke rechtbankthriller, waarbij regisseur Preminger de grenzen opzocht, openlijk refereren aan verkrachting was indertijd eigenlijk niet toegestaan, en dat hij de filmmuziek liet maken door een zwarte componist, Duke Ellington, deed ook nogal wat wenkbrauwen fronsen. Uitstekend spel over de hele linie.

Jonas

1957 | Drama

Duitsland 1957. Drama van Ottomar Domnick. Met o.a. Robert Graf, Elisabeth Bohaty, Willy Reichmann en Heinz-Dieter Eppler.

Jonas is op zoek naar het verleden om in het reine te komen met zijn geweten. Ooit liet hij een kampvriend bij een ontvluchting in de steek en zelfs zijn verloofde kan hem niet helpen. Een pessimistische, erg ongewone film met fraai camerawerk van Andor von Barsy.

Jam Session

1944 | Musical

Verenigde Staten 1944. Musical van Charles Barton. Met o.a. Ann Miller, Jess Barker, Charles Brown, Eddie Kane en Louis Armstrong.

Een milde musical over het showmeisje Miller dat Hollywood wil veroveren; de moeite waard vanwege veel musicalgasten die hun speciale nummers doen.

Reveille With Beverly

1943 | Musical

Verenigde Staten 1943. Musical van Charles Barton. Met o.a. Ann Miller, William Wright, Dick Purcell, Franklin Pangborn en Larry Parks.

Mini-musical van Columbia Pictures met Miller als een veelzijdige DJ die militairen een 'big show' bezorgt. Onder de gaststerren bevinden zich Frank Sinatra, Mills Brothers, Bob Crosby, Count Basy, Duke Ellington.

Cabin in the Sky

1943 | Musical

Verenigde Staten 1943. Musical van Vincente Minnelli. Met o.a. Eddie 'Rochester' Anderson, Lena Horne, Ethel Waters, Louis Armstrong en Rex Ingram.

Zwarte acteurs en actrices in een (ietwat racistisch) muzikale fabel over de strijd tussen goed en kwaad om de ziel van Little Joe (Anderson). John Bubble danst, Waters zingt 'Happiness Is a Thing Called Joe', dit alles omlijst door muzikale kopstukken als Duke Ellington en zijn orkest en het koor van Hall Johnson. Scenario van Joseph Schrank, naar het toneelstuk van Lynn Root. Het camerawerk was in handen van Sidney Wagner.