Jan Schmidt

Regisseur, Acteur

Jan Schmidt is regisseur en acteur.
Er zijn 5 films gevonden.

Ein kurzer Traum - Der Film des Prager Frühlings

1998 | Documentaire, Historische film

Duitsland 1998. Documentaire van Ulrich Kasten en Fred Gehler. Met o.a. Milos Forman, Jan Němec, Jaromil Jireš, Jirí Menzel en Miroslav Ond[KA1]ricék.

Wat is er geworden, dertig jaar na dato, van de cineasten die midden jaren 1960 aan de wieg stonden van de `nouvelle vague` in Tsjechoslowakije? Even leek het erop of er een frisse wind doorheen de verstarde communistische propaganda-film waaide. Jonge cineasten raakten gewaagde onderwerpen aan en lieten het leven van alledag zien in een communistische gemeenschap. Het sociaal realisme kende internationaal succes in die dagen. Maar met de inval van het Russische leger in Praag op 21 augustus 1968 kwam er een einde aan de Praagse Lente en aan de moedige pogingen van enkele jonge mensen. De regisseurs van deze uitstekend uitgewerkte documentaire gingen op zoek naar de overlevenden van die Praagse Lente en spraken in schilderachtige decors als het Caf[KA1]e Slavia, destijds d[KA1]e ontmoetingsplaats van iedereen die in Praag met film te maken had, met o.a. Forman (de enige die het land kon ontvluchten om in Amerika furore te maken), Němec, Jireš, Menzel en Chytilová. Sommigen van hen kregen nadien beroepsverbod, anderen maakten nog films waarin ze hun idealen meer symbolisch moesten uitdragen. Ze brengen een hulde aan enkele overleden collega's, zoals scenarist Bohumil Hrabal en cineast Evald Schorm. Het scenario is van Kasten, Gehler en Libuše Hofmanová. Gudrun Bramann stond in voor de montage en Wolfgang Lindig maakte de filmopnamen. Spijtig genoeg zijn de getoonde filmfragmenten meestal in Duitse versie. Toch een aanrader voor filmstudenten.

Jak si zaslouzit princeznu

1995 | Familiefilm, Fantasy

Tsjechië 1995. Familiefilm van Jan Schmidt. Met o.a. Lenka Jelinková, Pavel Reznícek, Jaromír Dulava, Jirí Langmajer en Karel Dobry.

Het scenario van Vacl[KA1]av Sasek en regisseur Schmidt is een zeer vrije bewerking van het sprookje [KL]Sternberg[KLE] van Bozena N[KA1]emcov[KA1]a. Het gaat ongeveer zo: vlak voor de huwelijksceremonie wordt prinses Verunka (Jelinkov[KA1]a) ontvoerd door een boze tovenaar (Dulava, die [KA1]o[KA1]ok de koning speelt). Hij belooft haar te schenken aan degene, die Verunka`s veloren gouden muiltjes en een bruidskleed in de stijl van haar moeders bruidsjurk komt aanreiken; wordt de prinses spontaan verliefd, dan mag de gelukkige haar hebben. Deze onmogelijke opgave wordt met succes vervuld door Miroslav (Reznícek), de zoon van een arme visser, maar hij doet er wel de hele film over. Intussen wijst de bevallige Verunka allerlei charlatans, gelukszoekers en avonturiers af. Een routinewerkje met een beperkt budget uit een Tsjechische sprookjesfabriek. Het camerawerk is van Frantisek Uldrich. De exporttitel spreekt boekdelen: HOW TO DESERVE A PRINCESS.

Vracenky

1990 |

Servië en Montenegro 1990. Jan Schmidt. Met o.a. Jan Moravkovi, Martin Moravkovi, Karolina Soukupova, Jana Spanurova en Leos Sucharipa.

Deze stemmingsvolle film geeft met behulp van documentaire opnamen een beklemmend beeld van het deprimerende Tsjechische communisme van rond 1950, gezien door de ogen van een tien-jarig jongetje, die samen met zijn zusje in Praag opgroeide. Hun vader is er niet meer, en hun moeder, een overtuigde partijaanhangster begint aan die partij te twijfelen als er een schijnproces tegen Slansky gevoerd wordt - dat leidt uiteindelijk tot haar arrestatie. Een goed gespeelde, strak geregisseerde aanklacht tegen het ruïneuze communisme. Milan Ležak schreef het scenario.

Nevesta s nejkrasnejsima ocima

1976 | Familiefilm, Fantasy

Bulgarije/Servië en Montenegro 1976. Familiefilm van Jan Schmidt. Met o.a. Milan Knazko, Bohumil Vávra, Nada Hejná en Elena Dimitrovová.

Sprookjesachtig verhaal gebaseerd op motieven van M. Voriskova, vertelt de lotgevallen van een jongeman Bischta (Knazko) die op zoek gaat naar het meisje van zijn dromen Orina (Dimitrovová). Na lang rondzwerven vindt hij haar maar er wachten hem nog heel wat beproevingen. Het meisje verandert bijv. in een kip. Beminnelijke eenvoud, weidse, knap gefotografeerde landschappen door Jiri Macák, pittoreske, landelijke toestanden, voortreffelijke vertolkingen en een overweldigende figuratie. Scenario van Jiri Cirkl en Ladislav Dvorsky.

Die Braut mit den schönsten Augen

1975 | Familiefilm, Fantasy

Tsjechië 1975. Familiefilm van Jan Schmidt. Met o.a. Bohumil Vávra, Elena Dimitrová, Milan Knazko, Jana Brezková en Vanja Apostolová.

De blije Pischta zoekt een meisje naar zijn hart. Het moet een mooi, lief en trouw meisje zijn. Dat dat niet zal meevallen, is wel duidelijk

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jan Schmidt op televisie komt.

Reageer