Apichatpong Weerasethakul

Regisseur, Scenarist, Producer, Editor

Apichatpong Weerasethakul is regisseur, scenarist, producer en editor.
Er zijn 6 films gevonden.

Cemetery of Splendour

2015 | Drama

Thailand/Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Duitsland/Maleisië/Zuid-Korea/Mexico/Verenigde Staten/Noorwegen 2015. Drama van Apichatpong Weerasethakul. Met o.a. Jenjira Pongpas, Banlop Lomnoi en Petcharat Chaiburi.

In een als tijdelijk ziekenhuis ingericht schoolgebouwtje worden soldaten met een mysterieuze slaapziekte opgenomen. Verpleegster Jenjira en medium Keng verzorgen hen liefdevol en komen er, dankzij de verschijning van twee godinnen, achter wat de reden voor hun comateuze toestand is. Poëtisch en magisch-realistisch raadsel van de veelvuldig bejubelde Gouden Palm-winnaar Weerasethakul, die andermaal op prachtig terloopse wijze het bovennatuurlijke vermengt met menselijk drama. Niet zo ongrijpbaar als bijvoorbeeld Tropical Malady (2004), want veel verwijst naar het dictatoriale bewind in Thailand.

Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives

2010 | Drama

Thailand/Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Duitsland/Spanje 2010. Drama van Apichatpong Weerasethakul. Met o.a. Thanapat Saisaymar, Jenjira Pongpas en Sakda Kaewbuadee.

Ongrijpbare film over een doodzieke man die zich terugtrekt in de jungle, en daar onder meer de geesten van zijn overleden vrouw en zoon - een soort gorilla met rode, lichtgevende ogen - ontmoet. Sereniteit is Weerasethakuls grootste wapen, tezamen met zijn immer verrassende droombeelden. Meest memorabele scène: een meerval die onder water een prinses bevredigt. Werd tot verrassing van velen door een jury onder leiding van Tim Burton bekroond met de prestigieuze Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.

Syndromes And A Century

2006 | Drama

2006. Drama van Apichatpong Weerasethakul. Met o.a. Arkanae Cherkam, Jaruchai Iamaram, Sakda Kaewbuadee en Sin Kaewpakpin.

Poëtisch, esoterisch portret van de artsen en patiënten in een plattelandskliniek en in een modern ziekenhuis. Ode aan de ouders van de Thaise regisseur Apichatpong Weerasethakul, beiden arts.

Tropical Malady

2004 | Drama, Romantiek, Fantasy

Thailand/Frankrijk/Italië/Duitsland 2004. Drama van Apichatpong Weerasethakul. Met o.a. Sakda Kaewbuadee, Banlop Lomnoi, Huai Dessom en Sirivech Jareonchon.

Thaise regisseur Achipatchong Weerasethakul laat een bedeesde dorpeling en een militair op elkaar verliefd worden. Daarna verandert film radicaal in koortsdroom over geesten en angsten. De ondoorgrondelijke film Tropical Malady wist zelfs op het cinefiele festival van Cannes de toeschouwers de gordijnen in wisten te jagen. Toch noemt Weerasethakul de Hollywoodfilms uit de jaren zeventig en tachtig zijn belangrijkste inspiratiebron. 'Star Wars en vooral E.T. hebben mij enorm beïnvloed.'

Sud sanaeha

2002 | Romantiek, Drama, Experimenteel

Frankrijk/Thailand 2002. Romantiek van Apichatpong Weerasethakul. Met o.a. Kanokporn Tongaram, Min Oo, Jenjira Jansuda, Sa-Gnad Chaiyapan en Kanitpat Premkiji.

In Blissfully Yours gebeurt niet veel. Een jongen met een huidziekte bezoekt een arts, en later reist hij met twee vrouwen naar het binnenland; dat is vrijwel de hele handeling van de Thaise low-budgetproductie, die gemaakt lijkt met het idee dat saaiheid een film kunstzinnig maakt.

Dokfa nai meuman

2000 | Drama

Thailand 2000. Drama van Apichatpong Weerasethakul. Met o.a. Saisiri Xoomsai, Kongkait Komesiri en Duangjai Hiransri.

Een der eerste onafhankelijk Thaise filmproducties. Een reis door het land van noord naar zuid, waarbij de bewoners van aangedane dorpen zichzelf mogen spelen. De grenzen tussen de werkelijkheid en de fantasie vervagen. De steeds terugkerende personages zijn een gehandicapte jongen en een onderwijzer, die samen in de hoofdstad Bangkok de reis voltooien. Een interessant experiment, dat moeilijk valt samen te vatten. Voor kijkers die absoluut eens iets anders willen. Wellicht meer kunst dan film en nauwelijks in een categorie onder te brengen. Bekroond op het filmfestival van Vancouver.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Apichatpong Weerasethakul op televisie komt.

Reageer