Jerry Wald (1911-1962): scenario en productie.
Er zijn 28 films gevonden.

Wild in the Country

1961 | Drama, Musical

Verenigde Staten 1961. Drama van Philip Dunne. Met o.a. Elvis Presley, Hope Lange, John Ireland, Tuesday Weld en Gary Lockwood.

Een pseudo-literaire Elvis-productie waarin hij een provinciale jongen is met talent voor het schrijven. Een eerlijke film die echter vol clichés zit. Scenario van Clifford Odets naar een roman van J.R. Salamanca. Camerawerk van William C. Mellor.

Return to Peyton Place

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van José Ferrer. Met o.a. Jeff Chandler, Eleanor Parker, Carol Lynley, Mary Astor en Tuesday Weld.

Dit verwarde vervolg op PEYTON PLACE lijdt aan onvakkundige regie, goedkope productie en slechte rolverdeling, behoudens oudgedienden Astor en Parker.

Sons and Lovers

1960 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1960. Drama van Jack Cardiff. Met o.a. Trevor Howard, Dean Stockwell, Wendy Hiller, Mary Ure en Heather Sears.

Een somber verhaal van D.H. Lawrence over de gevoelige jongen Stockwell die aangespoord wordt door zijn moeder iets van zijn leven te maken door de mijnwerkersstad en zijn dronken vader Howard te verlaten. De film zelf en Ure stonden op de nominatie voor een Oscar.

Let's Make Love

1960 | Komedie, Muziek, Musical

Verenigde Staten 1960. Komedie van George Cukor. Met o.a. Marilyn Monroe, Yves Montand, Tony Randall, Bing Crosby en Gene Kelly.

Miljonair Montand komt erachter dat een show-programma hem tot het mikpunt van spot wil maken. Hij wil de show stoppen en koopt het theater en de rechten. Als hij Monroe - die een rolletje heeft - ontmoet, wil hij ook meedoen. Van Bing Crosby neemt hij dure zanglessen, van Milton Berle probeert hij moppen te leren tappen en van Gene Kelly probeert hij te leren dansen. Een rolverdeling met topacteurs, waar je door de spelers toch naar blijft kijken. Gedraaid in CinemaScope.

The Sound and the Fury

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Yul Brynner, Joanne Woodward, Margaret Leighton, Stuart Whitman en Ethel Waters.

Deze merkwaardige bewerking door Irving Ravetch en Harriet Frank van een roman van William Faulkner is als film een voortmodderend verhaal over een dochter van trotse, maar inmiddels verarmde grootgrondbezitters die zich bevrijdt uit de verstikkende familiekring. Ze stort zich in de armen van een circusartiest en ze komt vervolgens in aanraking met een reeks bonte vogels, w.o. een dronkelap en een oude vrouw. Ondertussen probeert de oudste zoon de vergane familieglorie te herstellen. De spelprestaties zijn heel goed, maar men zegt dat Faulkers boek verkracht is en gereduceerd is tot de zoveelste bewerking van een verhaal van Anton Tsjechov. Speelt in de Deep South van de V.S. Camerawerk van Charles G. Clarke. De film werd in sommige Europese landen uitgebracht met een lengte van resp. 117m (GB) en 120m (F). Eastmancolor. Cinemascope.

The Long, Hot Summer

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Orson Welles, Paul Newman, Lee Remick, Joanne Woodward en Anthony Franciosa.

In deze William Faulkner-verfilming denkt grootgrondbezitter/pater familias Will Varner (Welles) dat hij iedereen naar zijn hand kan zetten. Ook zijn dochter Clara (Woodward), zij moet van hem trouwen met nieuwkomer en bad boy Ben Quick (Newman), want Will heeft nog geen kleinkinderen. Ondertussen lijdt Warners zoon Jody (Franciosa) onder het gebrek aan liefde van zijn vader én ziet hij hoe zijn eigen vrouw Eula (Remick) ook interesse heeft in Ben - wat niet vreemd is, gezien Bens zwoel smeulende blik en indrukwekkende sixpack. Fijn drama met prima spel, vooral van Welles en Newman.

Peyton Place

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Mark Robson. Met o.a. Lana Turner, Hope Lange, Arthur Kennedy, Lloyd Nolan en Lee Philips.

1937. Peyton Place, een onopvallend Amerikaans provinciestadje. Philips, directeur van de plaatselijke school, is er getuige van hoe moeder Field afscheid neemt van haar zoon. De jongen kan niet langer leven met zijn stiefvader, Kennedy. Ondertussen speelt zich ook in het huis van Turner een drama af: dochter Varsi gaat weer eens naar school zonder de foto van haar overleden vader te kussen. En zo gaat het maar door in deze `moeder van de soap-opera`s`. Het is ongeveer de eerste film die volledig opgebouwd is rond de kleine dingen die het leven in een gemeenschap boeiend maken. Knap in elkaar gezet, goed gespeeld en voorzien van alle emoties die je je maar kunt bedenken. John Michael Hayes baseerde zijn scenario op de (toenmalige) schandaalroman van Grace Metalious. Uitstekende fotografie van William Mellor. Het thema van Franz Waxman werd een wereldhit. Kreeg een vervolg: RETURN TO PEYTON PLACE en een langlopende tv- serie (1964-68). Gefilmd in CinemaScope.

Kiss Them for Me

1957 | Komedie

Verenigde Staten 1957. Komedie van Stanley Donen. Met o.a. Cary Grant, Jayne Mansfield, Leif Erickson, Ray Walston en Suzy Parker.

Een geforceerde komedie over romantische verwikkelingen van marineofficieren op verlof aan de kust. Het scenario is van Julius Epstein naar een toneelstuk van Luther Davis, dat op een roman van Frederic Wakeman is gebaseerd.

An Affair to Remember

1957 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1957. Komedie van Leo McCarey. Met o.a. Cary Grant, Deborah Kerr, Cathleen Nesbitt, Neva Patterson en Richard Denning.

Aan boord van een cruiseschip wordt een playboy verliefd op de vriendin van een steenrijke man. Ze besluiten elkaar na de cruise in New York te ontmoeten en te trouwen. Maar op weg naar de afspraak raakt de vrouw gewond bij een ongeluk, en het huwelijk lijkt uiterst onzeker. Sprankelende komedie in de eerste helft zakt daarna wat in als het melodrama de overhand neemt.

Miss Sadie Thompson

1953 | Drama, Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1953. Drama van Curtis Bernhardt. Met o.a. Rita Hayworth, José Ferrer, Aldo Ray, Russell Collins en Charles Bronson.

Miss Sadie Thompson (Hayworth), een dame van vederlichte zeden, wordt Honolulu uitgeknikkerd. Ze wil naar Maleisië maar haar schip komt niet verder dan Samoa, waar een groot aantal Amerikaanse mariniers is gelegerd. Ze weet al snel de aandacht te trekken van de aanwezige mannen, vooral van moraalridder Alfred Davidson (Ferrer) en de bonkige sergeant O'Hara (Ray). De film werd in 3-D uitgebracht, wat Hayworth voordelig deed uitkomen, maar de film haalt het niet bij eerdere verfilmingen van Somerset Maughams verhaal 'Rain', met Gloria Swanson en Joan Crawford.

The Inspector General

1949 | Komedie, Musical, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1949. Komedie van Henry Koster. Met o.a. Danny Kaye, Walter Slezak, Barbara Bates, Elsa Lanchester en Gene Lockhart.

Vlot geregisseerde en gemonteerde komedie, zeker voor 1949, met raskomiek Danny Kaye (The Court Jester) als een rondreizende charlatan die geld aftroggelt met de verkoop van een wonderelixer. De corrupte dorpsnotabelen denken dat hij een overheidsinspecteur is en overladen de malloot met allerhande beleefdheden. Ontmaskering blijft uiteraard niet uit maar de aangeboren goedheid van Kaye's personage doet wonderen. Deze Amerikaanse film is gebaseerd op het satirische toneelstuk 'De revisor' van Nikolaj Gogol uit 1836. In Gogols handen laat de inspecteur zich verleiden door geld en vrouwen maar de Amerikaanse versie is volledig gekuist.

Key Largo

1948 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1948. Film noir van John Huston. Met o.a. Humphrey Bogart, Edward G. Robinson, Lauren Bacall, Lionel Barrymore en Claire Trevor.

Op toneelstuk van Maxwell Anderson gebaseerde film noir speelt zich goeddeels af in een hotellounge op een door stormen geteisterde 'key' (eiland) voor de kust van Florida. De gedesillusioneerde WO II-veteraan Frank McCloud (Bogart) is er net neergestreken en moet vast stellen dat gangster Johnny Rocco (Robinson) er de lakens uitdeelt. Aanvankelijk kijkt Frankie de kat uit de boom, maar wandelend geweten Nora (Bacall) doet een voorzet: 'Maybe it's a rotten world, but it's not lost as long as someone is willing to go on fightin'.' Beklemmend Kammerspiel met Robinson in topvorm. Claire Trevor kreeg Oscar voor bijrol als zuipend gangsterliefje.

Johnny Belinda

1948 | Drama

Verenigde Staten 1948. Drama van Jean Negulesco. Met o.a. Jane Wyman, Lew Ayres, Charles Bickford, Jan Sterling en Agnes Moorehead.

Gevoelig gespeeld en sfeervol drama over een jong doofstom meisje (Wyman) met een verschrikkelijke vader en een dokter (Ayres) die zich over haar ontfermt en haar leert liplezen. Het hele dorp kijkt op haar neer, maar door de arts bloeit ze op. Dan verkracht een van de macho's uit het provinciegat haar. Het decor waartegen dit hartverscheurende drama zich voltrekt, is een provinciale gemeenschap die van de visvangst leeft en het is allemaal heel levendig in beeld gebracht. Wyman kreeg een Oscar voor haar mooie rol. Elf nominaties waren daaraan voorafgegaan. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie. Scenario van Irmgard von Cube en Allen Vincent naar een toneelstuk van Elmer Harris. Camerawerk van Ted McCord.

Adventures of Don Juan

1948 | Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1948. Avonturenfilm van Vincent Sherman. Met o.a. Jerry Austen, Robert Warwick, Romney Brent, Ann Rutherford en Alan Hale.

Nog altijd flamboyant, maar onder invloed van allerlei ziektes en excessief drankgebruik niet meer zo jongensachtig als in The Adventures of Robin Hood, glimlacht en vecht Errol Flynn zich een weg door deze mooie kostuumfilm. Als Don Juan zegt hij tegen een van zijn vele vrouwelijke slachtoffers: 'Het kan zijn dat een schilder duizend schilderijen maakt voordat hij een kunstwerk aflevert. Zou je een geliefde dezelfde oefening ontzeggen?' Voor dit soort logica vallen alle dames in Europa, terwijl zijn knecht Leporello (nogal kleurloos gespeeld door Alan Hale) het met lede ogen aanziet. Maar als de verleider de dominante maar kwetsbare koningin van Spanje (Lindfors) ontmoet, zweert hij zijn promiscue gewoontes af. Van nu af aan is Don Juans doel de koningin - immers vrouw der vrouwen - te veroveren en tegelijk de gemene staatscoup van de zwaar gewenkbrauwde Graaf De Lorca te verijdelen.

Possessed

1947 | Drama, Thriller, Misdaad, Film noir

Verenigde Staten 1947. Drama van Curtis Bernhardt. Met o.a. Joan Crawford, Van Heflin, Raymond Massey, Geraldine Brooks en Stanley Ridges.

Joan Crawford kreeg een Oscarnominatie voor haar hoofdrol in dit drama over een vrouw die na een wanhoopsdaad in een psychiatrische kliniek belandt. Daar blikt ze, onder invloed van psychofarmaca, terug. Op de relaties met de man die niet genoeg van haar hield (Heflin), de man met wie ze dan maar trouwde (Massey), en haar stiefdochter (Brooks). Crawford, op haar carrièrepiek na haar prachtrol in Mildred Pierce (1945), deed research in een Californische kliniek en gooit zich met overgave én diva-discipline in haar rol. Heerlijk.

Dark Passage

1947 | Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1947. Film noir van Delmer Daves. Met o.a. Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Bruce Bennett en Agnes Moorehead.

Vincent Parry (Bogart) zit onschuldig in de gevangenis, omdat hij zijn vrouw zou hebben vermoord. Hij ontsnapt, duikt onder bij een meisje (Bacall) en laat zijn gezicht veranderen door een plastisch chirurg, zodat de politie hem niet zal herkennen. Een gedurfde keuze van de regisseur - het eerste half uur komt het gezicht van Bogart niet in beeld - werkt aanvankelijk prima maar gaat na een minuut of tien een beetje irriteren. Toch is deze film noir prima te verteren, vooral vanwege de chemie tussen de in 1945 getrouwde Bogart en Bacall, met als bonus mooie beelden van San Francisco.

Humoresque

1946 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1946. Komedie van Jean Negulesco. Met o.a. Joan Crawford, John Garfield, Oscar Levant, J. Carrol Naish en Craig Stevens.

Crawford is een welgestelde, uiterlijk stabiele vrouw, die tot de glitterwereld behoort, maar ze is in werkelijkheid onzeker en diep ongelukkig waardoor ze naar de fles grijpt. Ze zoekt ook troost in het protegeren van jong muzikaal talent. Garfield is een ambitieuze violist die een verhouding met haar aangaat, en die eindigt in een hartverscheurende tragedie. De film is beslist geen super soap-opera. De spelprestaties zijn uitmuntend, hij is goed geproduceerd, er zijn sterke komische bijdragen van Levant en de finale slaat alles. Misschien wel Crawfords beste film. Scenario van Clifford Odets en Zachary Gold naar een roman van Fannie Hurst. Camerawerk van Ernest Haller.

Pride of the Marines

1945 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1945. Drama van Delmer Davis en Delmer Daves. Met o.a. John Garfield, Eleanor Parker, Dane Clark, John Ridgely en Rosemary DeCamp.

Groepsoptreden van Warner-acteurs en -actrices komt dit waar- gebeurd verhaal ten goede over een marinier die blind werd na een Japanse aanval, met Garfield als de gewonde Al Schmid en Clark als zijn sympthieke slapie.

Objective, Burma!

1945 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1945. Oorlogsfilm van Raoul Walsh. Met o.a. George Tobias, William Prince, James Brown, Errol Flynn en Henry Hull.

Om het Amerikaanse leger de kans te bieden een groot offensief te lanceren, moeten enkele mannen een radarpost vernietigen in een door Japanners bezet jungle-gebied in Birma. De vliegtuigen die hun moeten oppikken worden door de vijand onder vuur genomen. De film ontlokte destijds een diplomatiek conflict tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannie. Deze laatste was verbolgen over het feit dat de film geen melding maakte van haar bijdrage aan de bevrijding van Birma. Er bestaat een ingekorte versie van 127 minuten. Walsh verwerkte hetzelfde gegeven tot de Western 'Distant drum'. Ook vertoond in een ingekleurde versie.

Mildred Pierce

1945 | Drama, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1945. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. Joan Crawford, Jack Carson, Ann Blyth, Zachary Scott en Eve Arden.

Sterk, klassiek drama van Casablanca-regisseur Michael Curtiz over een vrouw die als hardwerkende moeder een succesvolle horecaondernemer wordt. Alles om haar verwende dochter (Blyth) te behagen. Crawford, in misschien wel haar beste rol, geeft diepte aan een complex personage én glamour aan gewone werkvrouwjaponnetjes. Schrijver van het boek James M. Cain was diep geroerd door haar vertolking. De diva lag 'ziek' in bed toen ze haar Oscar won, en nodigde vervolgens de pers in haar slaapkamer uit om 'm alsnog in ontvangst te nemen.

Background to Danger

1943 | Oorlogsfilm, Thriller

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Raoul Walsh. Met o.a. George Raft, Brenda Marshall, Peter Lorre, Osa Massen en Kurt Katch.

Pats-boem WO II-oorlogsverhaal met Raft die in een nazi- intrige verwikkeld raakt in Turkije; een geweldige auto- achtervolging is het hoogtepunt in dit snelle verhaal. Scenario van W.R. Burnett naar een novelle van Eric Ambler. Camerawerk van Tony Gaudio.

Action in the North Atlantic

1943 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Lloyd Bacon. Met o.a. Humphrey Bogart, Raymond Massey, Alan Hale, Julie Bishop en Ruth Gordon.

Een marine-schip is op weg naar Rusland wanneer ze getorpedeerd worden. De heldhaftige Rossi en Jarvis zijn een inspiratie voor de overlevers, die het lukt om met hun kleine reddingsboot terug te keren naar Amerika. Ze worden binnen gehaald als helden, en ze denken dat ze even tot rust kunnen komen. Maar binnen de kortste keren worden ze weer naar Rusland gestuurd. Groots huldeblijk (oorspronkelijk een propagandafilm) aan de koopvaardij in WO II, met officieren Bogart en Massey, matrozen Hale en Levene, het gebruikelijke heethoofd Clark, en Gordon als Massey's vrouw.

Across the Pacific

1942 | Oorlogsfilm, Thriller, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1942. Oorlogsfilm van John Huston en Vincent Sherman. Met o.a. Humphrey Bogart, Mary Astor, Keye Luke, Sydney Greenstreet en Charles Halton.

De drie hoofdrolspelers uit The Maltese Falcon weer bijeen in een genietbaar WO II-avontuur. Rick Leland (Bogart), die oneervol werd ontslagen uit het Amerikaanse leger, speurt naar spionnen in Panama, voert tijdens een bootreis een voortdurend gevecht in spitsvondigheden met Jappen-vriend Dr. Lorenz (Greenstreet), terwijl hij ondertussen Alberta Marlow (Astor) het hof maakt; die laatste maakt het de moeite waard de film te gaan zien.

Million Dollar Baby

1941 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1941. Komedie van Curtis Bernhardt. Met o.a. Priscilla Lane, Ronald Reagan, Jeffrey Lynn, May Robson en Lee Patrick.

Een afgezaagd Warner Bros. product rond de ergerlijk naïeve Pamela McAllister (Lane), die een fortuin erft en daarmee hopen kopzorg.

They Drive By Night

1940 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1940. Drama van Raoul Walsh. Met o.a. Humphrey Bogart, George Raft, Ann Sheridan, Ida Lupino en Gale Page.

Merkwaardig gespleten melodrama. De eerste helft van de film draait rond de broers Raft en Bogart die de kost proberen te verdienen als freelance vrachtwagenchauffeurs, de auto-avonturen eindigen met een ongeluk waarbij Bogart zijn arm verliest. In de tweede helft legt de getrouwde Lupino het aan met Raft. Het duurt lang voordat de kijker doorheeft wat deze twee verhalen met elkaar te maken hebben. Destijds waren Raft en Bogart rivalen waarbij Raft duidelijk de grotere ster was. Maar hij liet hoofdrollen in The Maltese Falcon en Casablanca aan zich voorbij gaan en raakte in de vergetelheid, terwijl 'Bogie' een icoon is geworden.

The Roaring Twenties

1939 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1939. Misdaad van Raoul Walsh. Met o.a. James Cagney, Priscilla Lane, Humphrey Bogart, Gladys George en Jeffrey Lynn.

Na WO I raakt Eddie Bartlett (Cagney) in Amerika betrokken bij dranksmokkel. Hij slaagt er niet in om een eerlijke job te vinden. Hij vormt een team met zijn vroegere maten George Hally (Bogart) en advocaat Lloyd Hart (Lynn). Eddie wordt verliefd op zangeres Jean Sherman (Lane), maar zij kiest voor Lloyd, met wie ze trouwt. Platzak en afgewezen wordt Eddie taxichauffeur. Een toevallige ontmoeting met Jean zal zijn leven grondig veranderen. De twee populairste film-gangsters vormen een onvergetelijk duo in een realistische, ongenadige prent over de misdaad in de jaren 1920. Uitstekende vertolkingen, niet in de laatste plaats ook van de verschillende bijrollen. Schitterend opgebouwd scenario naar een verhaal van Mark Hellinger. Anatole Litvak fungeerde als regie-assistent.

Garden of the Moon

1938 | Komedie, Muziek, Drama

Verenigde Staten 1938. Komedie van Busby Berkeley. Met o.a. Pat O'Brien, John Payne, Margaret Lindsay, Johnnie Davis en Melville Cooper.

Nachtclubeigenaar John Quinn (O'Brien) en bandleider Don Vincente (Payne) hebben een langlopende vijandschap; het verhaal is een aardig excuus om een groot aantal nummers van Berkeley te kunnen verwerken oa: 'Girlfriend Of The Whirling Dervish', 'Love Is Where You Find It' en de titelsong. Het scenario is van Jerry Wald en Richard MacAuley naar een verhaal van V.H. Bedford Jones. Het camerawerk is van Tony Gaudio.

Sons O'Guns

1936 | Komedie

Verenigde Staten 1936. Komedie van Met o.a. Joe E. Brown, Joan Blondell, Eric Blore, Winifred Shaw en Robert Barrat.

De sterren geven fleur aan deze vergezochte komedie, waarin Brown in dienst gaat, naar Frankrijk wordt gestuurd en Blondell hem daar als spion redt van het vuurpeloton. Scenario van Jerry Wald en Julius J. Epstein naar de gelijknamige Broadway-musical van Fred Thompson en Jack Donahue. Achter de camera stond Sol Polito.