Jacques Ibert: muziek.
Er zijn 23 films gevonden.

Paula und das Glück

1998 | Komedie, Fantasy

Duitsland​/​​Polen 1998. Komedie van Ute Hirschberg. Met o.a. Jana Radau, Franciszek Wardynski, Zofia Rysiówna-Hanuszkiewicz, Jadwiga Jankowska-Cieslak en Luis Dieuzayde.

Invitation to the Dance

1956 | Musical, Animatie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1956. Musical van Gene Kelly. Met o.a. Gene Kelly, Igor Youskevitch, Claire Sombert, David Paltenghi en Daphne Dale.

Kelly's ambitieuze film vertelt geheel in danstrant drie verhalen. Oprecht, maar ongeïnspireerd, behalve het laatste 'Sinbad'-segment met Kelly in de tekenwereld van Hanna en Barbera. Scenario van Kelly, camerawerk van Frederick A. Young en Joseph Ruttenberg.

Marianne, meine Jugendliebe

1954 | Romantiek

Duitsland​/​​Frankrijk 1954. Romantiek van Julien Duvivier. Met o.a. Marianne Hold, Isabella Pia, Horst Buchholz, Udo Vioff en Carl Simon.

Een eigenaardige, sfeervolle Duvivier-verfilming naar het boek Schmerzliches Arkadien van Peter de Mendelssohn over een Argentijnse jongen op een Duitse kostschool die een vreemde verliefdheid opvat voor een geheimzinnig meisje in een oud kasteel. Werd tegelijk met de Franse versie, MARIANNE DE MA JEUNESSE, opgenomen. Camerawerk van Louis-Henri Burel.

Marianne de ma jeunesse

1954 | Romantiek

Duitsland​/​​Frankrijk 1954. Romantiek van Julien Duvivier. Met o.a. Pierre Vaneck, Marianne Hold, Isabelle Pia, Gil Vidal en Jean Yonnel.

Rijke kinderen die door hun ouders naar een kostschool zijn gestuurd, zijn in twee kampen verdeeld. Een in Argentinië opgegroeide jongeling weet zich met zijn verhalen tot aanvoerder te maken en gaat op onderzoek naar een landgoed aan de overkant van het meer, waar hij verliefd wordt op een geheimzinnig meisje dat angstvallig bewaakt wordt. Deze symbolische film probeert de droomwereld van jongeren in sfeervolle en mysterieuze beelden te vangen en slaagt daar grotendeels in, hoewel het 'dromerig acteren' van de jeugdige spelers op den duur gaat irriteren. Gelijktijdig werd de Duitse versie, MARIANNE MEINE JUGENDLIEBE, opgenomen, met Horst Buchholz en Udo Vioff in rollen van Vaneck en Vidal.

Panique

1946 | Drama, Misdaad

Frankrijk 1946. Drama van Julien Duvivier. Met o.a. Michel Simon, Viviane Romance, Paul Bernard, Charles Dorat en Lucas Gridoux.

Een excentrieke oude man wordt van moord verdacht. Hij is verliefd op de minnares van de echte dader die ongemerkt belastende bewijzen bij hem deponeert. De buurtbewoners komen het slachtoffer wreken. Een traditioneel driehoeksdrama wordt door Duvivier geplaatst binnen massa-hysterie in deze sfeervolle maar erg zwartgallige film. Scenario van regisseur Duvivier en Charles Spaak naar de roman van Georges Simenon. De camera werd bediend door Nicolas Hayer.

L' Affaire du collier de la Reine

1946 | Historische film, Romantiek

Frankrijk 1946. Historische film van Marcel L'Herbier. Met o.a. Viviane Romance, Maurice Escande, Marion Dorian, Jacques Dacqmine en Monique Cassin.

Een avonturierster schakelt de dubbelgangster van Marie- Antoinette in om de aartsbisschop van Straatsburg die bij de vorstin in het gevlij wil komen, op te lichten en hem het collier te laten kopen dat de zogenaamde koerier van de koningin haar zal bezorgen. In plaats daarvan worden de juwelen doorverkocht in Engeland waardoor de intrigante het kasteel kan kopen. Breed spel van acteurs die lijken te denken dat ze in schouwburg staan en langademige regie, maken de film tot een museumstuk, echter niet zonder charme, ook dankzij de opnamen van kastelen in Versailles.

Le Père Serge

1945 | Drama

Frankrijk 1945. Drama van Lucien Gasnier-Raymond. Met o.a. Jacques Dumesnil, Marcel Herrand, Louis Salou, Mila Parély en Ariane Borg.

Tamelijk trouwe bewerking van de roman van Leo Tolstoj. Een even ambitieuze als moeilijke onderneming, met een uitstekend scenario van Pierre Laroche, en goed acteerwerk. Gasnier-Raymond toont duidelijk het temperament van een Franse filmmaker van vlak na de oorlog, voor het merendeel van de tijd middelmatig. Helaas! Hij verdween na een tweede film: LE CHEVALIER DE CROIX-MORT (1947)

Les Petites du Quai aux Fleurs

1944 | Komedie

Frankrijk 1944. Komedie van Marc Allégret. Met o.a. Odette Joyeux, Louis Jourdan, Bernard Blier, André Lefaur en Simone Sylvestre.

De dochter van een boekhandelaar is verliefd op de verloofde van haar oudste zus. Ze kondigt hem telefonisch haar zelfmoord aan, terwijl ze wordt afgeluisterd door een jonge arts. De beide mannen spannen samen om haar te weerhouden, hetgeen nog meer amoureuze complicaties tot gevolg heeft, waarbij elk van de vier zusters zich aangetrokken voelt tot de veronderstelde partner van de ander. Deze innemende, lichte komedie, met een scenario van Marcel Achard, toont een charmerende rol van Joyeux als de meest dramatiserende zuster en van Blier als de goedbedoelende arts. Het wereldvreemde rolletje van de broodmagere Philipe was zijn officiële filmdebuut.

La Charrette fantôme

1939 | Drama, Horror

Frankrijk 1939. Drama van Julien Duvivier. Met o.a. Pierre Fresnay, Louis Jouvet, Marie Bell, Micheline Francey en Valentine Tessier.

Een zwerver heeft zich met kameraden bedronken op het kerkhof en wordt tijdens een gevecht gedood. Een koets stopt bij hem om zijn ziel op te halen. De roman van Selma Lagerlöf - naar Scandinavische legenden - kreeg een stijl- en sfeervolle verfilming.

Le Patriote

1938 | Drama, Historische film

Frankrijk 1938. Drama van Maurice Tourneur. Met o.a. Harry Baur, Pierre Renoir, Josette Day, Suzy Prim en Colette Darfeuil.

De afgetakelde tsaar Paul I heeft als enige vertrouweling de kanselier, terwijl de rest van het hof met de tsarevitsj komplotteert om hem tot aftreden te dwingen. De tsaar hervindt zijn waardigheid en staat pal, maar de kanselier wordt gedood door de troonopvolger. Dit historisch drama naar een roman van Alfred Neumann werd tien jaar eerder door Ernst Lubitsch verfilmd (THE PATRIOT). De geluidsversie wordt beheerst door het spel van Baur als de tsaar. Het camerawerk is van Armand Thirard.

La maison du Maltais

1938 | Drama

Frankrijk 1938. Drama van Pierre Chenal. Met o.a. Viviane Romance, Marcel Dalio, Louis Jouvet, Pierre Renoir en Jany Holt.

Een arme Maltezer trouwt in Tunis met een Franse prostituée, maar verkiest smokkel boven vast werk. Na jaren vindt hij zijn vrouw in Parijs terug bij de man die haar destijds heeft geholpen en probeert haar terug te veroveren. Dit zelfkantmelodrama is zowel naar vorm als naar inhoud verouderd, maar blijft interessant door de sterke rolbezetting. Een van de weinige hoofdrollen van Dalio. Jacques Companeez bewerkte de gelijknamige roman van Jean Vigneaud tot scenario. Curt Courant stond achter de camera.

Feu!

1937 | Drama, Avonturenfilm

Frankrijk 1937. Drama van Jacques de Baroncelli. Met o.a. Edwige Feuillère, Victor Francen, Jacques Baumer, Solange Sicard en André Aimos.

Aantrekkelijke avonturierster houdt zich bezig met wapenleveranties aan Marokkaanse revolutionairen. Als ze verliefd wordt op een Franse legercommandant wil ze haar leven beteren, maar het is al te laat. De commandant geeft zelf opdracht het jacht waar ze is ondergedoken te laten exploderen. Romantisch drama dat tien jaar eerder door dezelfde regisseur als zwijgende film werd gemaakt is een curiosum, met voor de jaren dertig typerende rol als femme fatale van Feuillère.

Le coupable

1936 | Drama

Frankrijk 1936. Drama van Raymond Bernard. Met o.a. Madeleine Ozeray, Suzet Maïs, Marguerite Moreno, Junie Astor en Pierre Blanchar.

Het meest verrassende is toch wel dat de zoon van Tristan Bernard een boeiende, gevoelige, sobere, geloofwaardige en beslist niet gedateerde film heeft gemaakt, op basis van een onbeduidende roman van een Fran[KA10]cois Copp[KA1]ee (van de Académie Française) uit 1897, een nog slechter prozaschrijver - het is zijn enige roman - dan dichter. Realistische en haarfijn uitgewerkte decors van Léon Barsacq en Jean Perrier. Harde en contrastrijke belichting van Robert Le Febvre, die het ijzige karakter van het rechts- en gevangeniswezen accentueert. Zeer overtuigend spel van vooral de vermoedelijke dader Blanchar, toen nog heel jong, en zeer opzwepende muziek. Een herontdekking van deze overbekende geschiedenis over een gerechtelijke dwaling.

L' Homme de nulle part

1936 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1936. Drama van Pierre Chenal. Met o.a. Pierre Blanchar, Isa Miranda, Margo Lion, Robert Le Vigan en Ginette Leclerc.

Een jongeman ontvlucht zijn ongelukkige huwelijk en wordt dood gewaand, waarna zijn vrouw hertrouwt. De nieuwe echtgenoot verschaft hem valse identiteitspapieren om een schandaal te voorkomen, zodat de held echt een nieuw leven kan beginnen. Deze verfilming van de Pirandello-roman Wijlen Mattia Pascal maakt haar vooroorlogse reputatie niet meer waar, ondanks het scenario van literaire grootheden als Vitrac, Salacrou en Pirandello zelf en voor die tijd ongewone locatie-opnamen. De vlakke regie doet het geheel op bordpapier lijken en de romantische gekweldheid van het toenmalig idool Blanchar komt nu potsierlijk over.

Anne Marie

1936 | Avonturenfilm

Frankrijk 1936. Avonturenfilm van Raymond Bernard. Met o.a. Annabella, Jean Murat, Pierre Richard-Willm, Paul Azaïs en Pierre Labry.

Annabella speelt Anne-Marie, een jonge vrouw, die vliegenierster is geworden. Ze wil een solo-vlucht van 5.000 km maken, waardoor zij een record kan breken. Er zijn vijf piloten, die allen op haar verliefd zijn, maar zij houdt van een ander: een jonge vliegtuigbouwer, die haar leven tijdens een bijna fatale nachtelijke oefenvlucht weet te redden. Een film over kameraadschap, waar ook plaats is ingeruimd voor een vrouw. Het dichterlijke scenario is van niemand minder dan literator Antoine de Saint-Exupéry, zelf een gepassioneerd vlieger. Marc Fossard en Jules Krüger bemanden de camera.

Koenigsmark

1935 | Romantiek, Historische film

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1935. Romantiek van Maurice Tourneur. Met o.a. Elissa Landi, Pierre Fresnay, John Lodge, Jean Debucourt en Allain Jeayes.

Een jonge prinses verveelt zich in haar huwelijk met een groothertog die op expeditie naar Afrika vertrekt en daar aan een tropische ziekte gestorven heet te zijn. Een jonge historicus arriveert aan het hof als opvoeder van de neef van de prinses en ontdekt oude documenten en zorgvuldig bewaard gebleven geheimen. De hoogst romantische avonturen in een denkbeeldig koninkrijk naar de roman van Pierre Ben[KA4]oit leverden al een succesvolle zwijgende film op van L[KA1]eonce Perret, die ook de tweetalige remake zou regisseren, maar vlak voor de opnamen stierf. Tourneur nam zijn taak meer dan bekwaam over. (Acteur Lodge werd de latere politicus Cabot-Lodge.) Opnieuw gefilmd in 1952. Scenario van Léonce Perret, André-Paul Antoine en René Champigny.

Justin de Marseille

1935 | Drama, Misdaad

Frankrijk 1935. Drama van Maurice Tourneur. Met o.a. Antonin Berval, Alexandre Rignault, Gislaine Bru, Pierre Larquey en Line Noro.

De leider van een gangsterbende in Marseille komt op voor misdeelden en verdrukten en geniet daardoor aanzien, dat nog versterkt wordt als hij een corrupte rivaal heeft gedood. De schildering van het 'milieu' is vooral interessant omdat de film in de periode zelf is gemaakt en zich daardoor onderscheidt van latere, terugblikkende misdaadfilms. Sfeervolle regie en warmhartig sentiment. Gastrol van het (toen nog zeer jeugdig) zangidool Tino Rossi.

Golgotha

1935 | Drama

Frankrijk 1935. Drama van Julien Duvivier. Met o.a. Robert Le Vigan, Harry Baur, Jean Gabin, Edwige Feuillère en Lucas Gridoux.

De laatste levensdagen van Christus kregen een meer plichtmatige eerbiedige dan bezielde filmbenadering. Vooroorlogse sterbezetting geeft film curiositeitswaarde en onbedoeld komische bijwerking, vooral Gabins rol als Pilatus.

Don Quixote

1933 | Historische film, Musical

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1933. Historische film van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Feodor Chaliapin jr, George Robey, Sidney Fox, Miles Mander en Oscar Asche.

De in Frankrijk gedraaide Engelstalige versie van Cervantes` beroemde verhaal over de Spaanse edelman Don Quixote. Een van de twee versies die Pabst toen maakte. Een derde tv-versie dateert van 1968. Titelrolvertolker Chaliapin (in Duitsland Tschaljapin of Schaljapin) levert een goede prestatie, maar de film is geen hoogstandje. De Franstalige versie (85m) is apart besproken onder de Franse titel DON QUICHOTTE. De Amerikaanse versie 93m en de Duitse 120m.

Don Quichotte

1933 | Musical, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1933. Musical van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Fedor Chaliapine, Mireille Balin, Dorville, Charles Martinelli en Mady Berry.

Een filmbewerking van de klassieke en wereldberoemde roman van Cervantes, door Paul Morand en Alexandre Arnoux. Het gloedvolle, soms nostalgische en satirische aspect van het origineel zijn erin terug te vinden, evenals de vloeiende manier van vertellen, waarin Pabst uitmunt. Hetzelfde geldt voor de snelle montage, die hij perfect beheerst, en die een hoogtepunt bereikt tijdens de aanval op de molens, waarbij ook de belichting van Nicolas Farkas en Paul Potier wonderen verrichten. Verder is er dan ook nog de prachtige muziek, die prima past bij de stijl van het boek. Ten slotte zijn er nog de onvergetelijke opnamen, die spelen met de wijdse velden en aan Orson Welles doen denken. Er is ook een Engelstalige versie DON QUIXOTE die tegelijkertijd gedraaid werd en apart besproken is. De Britse versie is 82m en de Amerikaanse 93m, terwijl de in Duitsland uitgebrachte versie 120m is. In 1968 werd het oorspronkelijke materiaal tot een tv- film gemonteerd. Het schimmenspel is van Lotte Reiniger.

Les Deux orphelines

1932 | Drama, Romantiek

Frankrijk 1932. Drama van Maurice Tourneur. Met o.a. Rosine Déréan, Renée Saint-Cyr, Emmy Lynn, Jean Martinelli en Gabriel Gabrio.

Eerste geluidsfilm naar beroemd melodrama over weesmeisjes die na veel kommer en kwel liefde respectievelijk gezin vinden is meest overtuigende, omdat toenmalige film- en acteurstijl het beste bij gegeven past. Legendarische Guilbert is de feeks die blinde wees laat bedelen. (Opnieuw verfilmd in 1942, 1954 en 1966.)

Les cinq gentlemen maudits

1931 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1931. Misdaad van Julien Duvivier. Met o.a. Harry Baur, René Lefèvre, Robert le Vigan, Rosine Déréan en Marc Dantzer.

Een Marokkaanse tovenaar spreekt de vloek uit over een vijftal heren op doorreis, van wie er inderdaad drie vervolgens om het leven komen. Alles blijkt echter geënsceneerd te zijn om een oplichterskomplot op te rollen. Deze vroege geluidsfilm maakt vernuftig gebruik van de nieuwe mogelijkheden en heeft boeiende locatieopnamen van Marokko. Het verrassende scenario maakt het méér dan alleen een filmhistorische curiositeit, hoewel Baur de hoofdrol wel heel erg plechtstatig aanzet.

Un chapeau de paille d'Italie

1928 | Zwijgende film, Komedie

Frankrijk​/​​Duitsland 1928. Zwijgende film van René Clair. Met o.a. Albert Préjean, Marise Maia, Olga Tschechowa, Geymond Vital en Paul Olivier.

Het koetspaard van Fadinard (Préjean) die met Hélène (Maia) op weg is naar een bruiloft vreet onderweg de strooien hoed op van een vrijend paartje (Tschechowa en Vital) en dat leidt tot de nodige complicaties. De verfilming van de muzikale boulevard-klucht met dezelfde titel over ontrouw, huwelijksbedrog, verwisselde personen en misverstanden maakte ex-journalist, toneelspeler René Clair (die in werkelijkheid René Chommette heette) indertijd wereldberoemd als regisseur. Een (ten onrechte dikwijls vergeten) klassieker van de zwijgende film.