Sandor Soeteman (1970): montage.
Er zijn 20 films en 2 series gevonden.

Klem

2023 | Misdaad

Nederland 2023. Misdaad van Frank Ketelaar. Met o.a. Barry Atsma, Georgina Verbaan, Jacob Derwig, Ellen Parren en Claudia Vismara.

Films die voortborduren op eerdere series zijn doorgaans alleen leuk voor de fans. Dit vervolg op NPO-dramareeks Klem (2017-2020) vormt niet echt een uitzondering, al is het verhaal zonder voorkennis goed te volgen en best vermakelijk. Brave belastingadviseur Hugo (Atsma) en vriendin Sophie (Parren) bezoeken dubieuze oude vrienden Marius (Derwig) en Kitty (Verbaan) in Italië, die zich daar uiteraard weer in de nesten hebben gewerkt. De cast heeft duidelijk lol in de reünie, maar de mix van misdaad en Hollandse lulligheid, waar de serie in uitblonk, slaat hier wat door in koddigheid, zeker in de climax.

April, May en June

2019 | Drama

Nederland 2019. Drama van Will Koopman. Met o.a. Linda de Mol, Tjitske Reidinga, Elise Schaap, Olga Zuiderhoek en Bas Hoeflaak.

Drie halfzussen, met drie verschillende vaders vragen zich bij de naderende dood van hun moeder af: ‘Wat straks te doen met onze autistische broer Jan?’

Het irritante eiland

2019 | Familiefilm, Komedie

Nederland 2019. Familiefilm van Albert Jan van Rees. Met o.a. Matsen Montsma, Jacob Derwig, Ivy Ribbens, Tjitske Reidinga en Ilse Warringa.

Ergens in de vijftiende eeuw mislukken de oogsten op een klein eiland. De dorpelingen denken dat een heks de oorzaak is van alle ellende, en vermoorden haar. Voor ze sterft spreekt ze een vloek uit: voortaan zullen alle inwoners van het eiland extreem irritant zijn. En dat zijn ze daar nu nog steeds, met uitzondering van de jonge Hunter. Bij vlagen bijzonder grappige, goed gemaakte jeugdfilm, geschreven door Tim en Wart Kamps (Missie Aarde), waarin de acteurs de gelegenheid krijgen om erg irritant te zijn, wat ze met zichtbaar genoegen doen. Oorspronkelijk gemaakt als telefilm.

Get lost!

2018 | Romantische komedie

Nederland 2018. Romantische komedie van Mirjam de With. Met o.a. Anna Raadsveld, Willem Voogd, Set Sjöstrand, Gil Cohen en Bea Brocks.

Amsterdamse millennial Fem boft: op de laatste dag van haar werk krijgt ze een vaste baan aangeboden. En vlak daarna vraagt haar vriend Yorrick haar ten huwelijk! Maar Fem heeft koudwatervrees en boekt impulsief een reis naar India. Vlak voor haar vliegtuig naar de startbaan taxiet, durft ze toch niet meer. Ze stapt uit en duikt beschaamd onder in de backpackersscene van Amsterdam, waar ze de knappe gespierde Mike ontmoet. Matige romcom draait grotendeels om de vraag of het weer goed komt tussen Fem en Yorrick. 'Doe het niet, Fem!,' zou je willen roepen als kijker, zo bot, vervelend en chagrijnig is Yorrick.

Klem

2017 | Drama

Nederland 2017. Drama van Met o.a. Barry Atsma, Jacob Derwig, Georgina Verbaan, Yenthe Bos en Jamie Grant.

Wat te doen als de vader van het hartsvriendinnetje van je dochter een zware crimineel blijkt te zijn? Om dat gegeven draait Klem, de Nederlandse dramaserie waarin Barry Atsma en Jacob Derwig twee vaders spelen: Atsma als hardwerkende, alleenstaande vader Hugo Warmond en Derwig als crimineel Marius Milner, die net een jarenlange straf heeft uitgezeten voor moord maar zijn leven wil beteren.

Adios Amigos

2016 | Drama, Komedie

Nederland 2016. Drama van Albert Jan van Rees. Met o.a. Martijn Lakemeier, Yannick van de Velde, Bas Hoeflaak en Margôt Ros.

Drie onderling nogal verschillende jongemannen worden samengebracht door hun handicaps - respectievelijk spierziekte, hersentumor en bijna blind - en door hun missie: seks in Salou! Want daar doen de meisjes het met iedereen. Zonder toestemming van hun bezorgde ouders huren de jongens een busje met chauffeur (Ros, uit Toren C) en gaan ze op weg. Remake van het Belgische Hasta la vista (2011) mist het lef en de visuele flair van het origineel, maar is sympathiek en wordt gedragen door de sterke acteerprestaties. Uiteindelijk toch meer iets voor tv dan voor de bioscoop.

Kidnep

2015 | Familiefilm

Nederland 2015. Familiefilm van Diederik Ebbinge. Met o.a. Martin van Waardenberg, Teun Stokkel, Ruth Becquart, Steven van Watermeulen en Marcel Musters.

Een boef ontvoert de zoon van een rijk stel en reist met hem van Zwitserland, waar zijn internationale kostschool staat, naar Nederland voor de losgeldoverdracht. Onderweg leren ze elkaar kennen. Roadmovie over een onwaarschijnlijke vriendschap, verpakt als goedvoelkomedie met een snufje actie en wat avontuur. Film volgt de genreconventies langs voorspelbare lijnen. Zowel boef Fred (Martin van Waardenberg) als de bijna tienjarige Bo (Teun Stokkel) zijn te weinig spannend in deze brave, behaagzieke film.

Gooische vrouwen 2

2014 | Komedie

Nederland 2014. Komedie van Will Koopman. Met o.a. Linda de Mol, Tjitske Reidinga, Lies Visschedijk, Susan Visser en Derek de Lint.

Aan het slot van de eerste film leken alle problemen van de vier Gooische vriendinnen nog als sneeuw voor de zon verdwenen, maar we wisten wel beter. Deel 2 volgt dan ook een vrijwel identieke plot: na de nodige (huwelijks)perikelen ondernemen de vier vriendinnen een gezamenlijke reis die hen dichter bij elkaar brengt. Erg is de herhaling niet, want dit tweede deel is op vrijwel alle vlakken beter. En te midden van vet aangezette satire wordt zowaar de nodige diepgang gevonden. Een waardig einde voor de succesvolle franchise. Op het NFF genomineerd voor de publieksprijs.

Assepoester: Een modern sprookje

2014 | Fantasy, Komedie, Familiefilm

Nederland 2014. Fantasy van Will Koopman. Met o.a. Hannah Hoekstra, Egbert Jan Weeber, Carine Crutzen, Karina Smulders en Gigi Ravelli.

De verweesde Anna (Hoekstra) kookt, schrobt en verzorgt de paarden op een landgoed waar haar verwende stiefzussen weinig meer doen dan jennen en shoppen. Een uitnodiging voor een koninklijk bal zet de familierelaties onder hoogspanning. Het klassieke sprookje krijgt een kluchtige, kleurige bewerking met gekke pruiken en opzichtige kleding en vooral heel veel bekende televisiehoofden - RTL Boulevard becommentarieert de ontwikkelingen. Hoekstra als het zwarte schaap en Weeber als de vrijgezelle prins Lodewijk die een liefde voor paarden met haar deelt, zijn leuk.

Lilet Never Happened

2012 | Drama

Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk 2012. Drama van Jacco Groen. Met o.a. Sandy Talag, Johanna ter Steege, Timothy Mabalot en John Arcilla.

Lilet was een twaalfjarige prostituee die documentairemaker Groen (Meiden van de Keileweg) ontmoette in een psychiatrische inrichting in Manilla. Toen hij een documentaire aan haar wilde wijden, bleek ze verdwenen, dus werd het een speelfilm, waar veel tijd, energie en eigen geld in zijn gestoken. De oprechte verontwaardiging is voelbaar en het navrante verhaal is laagdrempelig, kleurrijk en dynamisch verfilmd. Maar ook, helaas, met veel dramatische clichés, uitleggerige dialogen en een vermoeiend dichtgesmeerde soundtrack. Als bewustwordingspamflet best effectief, als cinema ondermaats.

De prooi

2013 | Televisieserie, Drama

Nederland 2013. Televisieserie van Met o.a. Pierre Bokma, Anniek Pheifer, Victor Löw, Paul Kooij en Mylène Duyvestein.

In 2000 wordt Rijkman Groenink de voorzitter van de raad van Bestuur van de ABN AMRO bank. Al snel openbaart hij zijn zeer ambitieuze plannen voor de bank. Hij wil vooral een hoge shareholder value realiseren. In 2007 bleken zijn ambities onrealistisch: de bank werd opgekocht door drie buitenlandse banken. Financieel journalist Jeroen Smit beschrijft opkomst en ondergang van Groenink pakkend in zijn bestseller De prooi. Onder regie van Theu Boermans werd het boek meeslepend verfilmd. Pierre Bokma speelt Groenink als een man die briljant financieel inzicht koppelt aan een totaal gebrek aan mensenkennis, en kreeg een Gouden Kalf voor zijn vertolking. Victor Löw is ook prima als weifelende Nederlandse Bank-president Nout Wellink. Uitstekende dramaserie, drie afleveringen, oorspronkelijk uitgezonden in de herfst van 2013.

De hel van '63

2009 | Sportfilm, Drama

Nederland 2009. Sportfilm van Steven de Jong. Met o.a. Cas Jansen, Lourens van den Akker, Chris Zegers, Chantal Janzen en Cees Geel.

Onder de zwaarst mogelijke omstandigheden (min 10 met harde wind) werd in januari 1963 de Elfstedentocht gereden. Regisseur De Jong (De Kameleon-films) brengt een ode aan de 69 schaatsers die de eindstreep haalden - al dan niet met serieus letsel. Melodrama rond gewone mensen (een militair, een boerenzoon, een werkloze arbeider, een verpleegster) die uitgroeien tot nationale helden, heeft een matig scenario, maar ook mooi archiefmateriaal en een aardige blik op de eigenaardige cultuur van het Elfstedenbestuur. Voor de opnamen van winters wit toog men naar Finland.

Snuf de hond in oorlogstijd

2008 | Jeugdfilm, Familiefilm, Avonturenfilm, Oorlogsfilm

Nederland 2008. Jeugdfilm van Steven de Jong. Met o.a. Tom van Kalmthout, Vivian van Huiden, Bas Muijs, Steven de Jong en Sanneke Bos.

Het is de Tweede Wereldoorlog en Tom logeert, nadat zijn ouders zijn omgekomen, bij zijn oom op het gezapige platteland. Hij maakt iedereen die niet continu met de Duitsers wil vechten uit voor lafbek of landverrader. Op een avond ziet hij hoe een vliegtuig neerstort, de volgende dag ontdekt hij waar de piloot zich schuilhoudt en hij besluit hem te helpen. Het dwingt hem zijn vooroordelen te herzien. Nogal armoedig gemaakte oorlogsfilm; de Duitse soldaten moeten bij gebrek aan beter patrouilleren op een plezierschuit. Het cliché wordt ook niet geschuwd, ook die ene goede Duitser is weer van de partij.

De scheepsjongens van Bontekoe

2007 | Jeugdfilm, Avonturenfilm, Familiefilm

Nederland 2007. Jeugdfilm van Steven de Jong. Met o.a. Pim Wessels, Martijn Hendrickx, Billy Zomerdijk, Peter Tuinman en Sanneke Bos.

De lotgevallen van drie tieners die in de vroege zeventiende eeuw met schipper Bontekoe meevaren naar Java. Ze overleven scheurbuik, schipbreuk en andere ontberingen met vanzelfsprekend gemak. Plezierige spanning en kameraadschap overheersen. Regisseur De Jong (De Kameleon) maakte met een bescheiden drie miljoen euro een film die er formidabel uitziet: stormen en ontploffingen zijn met flair in beeld gebracht, en de replica's van de VOC-schepen Batavia en De Duyfken vormen een schilderachtig decor. Overtuigend spel van de jeugdige acteurs. Een ouderwets leuke avonturenfilm.

Zoop in India

2006 | Familiefilm, Drama

Nederland 2006. Familiefilm van Johan Nijenhuis. Met o.a. Nicolette van Dam, Vivienne van den Assem, Patrick Martens, Monique van der Werff en Juliette van Ardenne.

De cast van tv-serie ZOOP komt terecht in India.

Escort

2006 | Thriller, Drama

Nederland 2006. Thriller van Frank Ketelaar. Met o.a. Rifka Lodeizen, Bastiaan Ragas, Sabrina van Halderen, Ton Kas en Tom Jansen.

In deze VARA-bijdrage in de reeks Telefilms uit 2006 verdient de volkse Chantal wat bij als escortdame (geen seks!), in de hoop ooit een eigen kapsalon te kunnen beginnen. En dan doet een klant haar een voorstel dat ze bijna niet kan weigeren: trouwen en als hij sterft (de dokters geven hem nog drie maanden) krijgt ze al zijn miljoenen. De film hinkt op te veel gedachten en slaat de plank soms pijnlijk mis (zoon Simon uit Australië), maar Rifka Lodeizen als Chantal en Bastiaan Ragas als haar vriend Robin maken veel goed.

Eigenheimers

2006 | Misdaad, Drama

Nederland 2006. Misdaad van Pollo de Pimentel. Met o.a. Frank Lammers, Daniël Römer, Marit van Bohemen en Hans Kesting.

De telefilms van 2007 hebben de streekroman als thema. Eigenheimers heeft de titel dus mee, al speelt een deel van de film zich in de stad af, in Amsterdam om precies te zijn. Daar vindt de - overigens flitsend verfilmde - afrekening in het criminele milieu plaats die indirect maar heftig het voortkabbelend bestaan van aardappelboer Jaap (Lammers) verstoort. Zijn zus en haar man worden bij de afrekening vermoord en Jaap krijgt het verzoek om 'voorlopig' neef Xander (Römer) onder zijn hoede te nemen. Onvermijdelijk volgt er een botsing van karakters en culturen, oa oerhollands tijdens een kerkdienst.

Zoop in Afrika

2005 | Avonturenfilm, Familiefilm, Jeugdfilm

Nederland 2005. Avonturenfilm van Johan Nijenhuis en Dennis Bots. Met o.a. Vivienne van den Assem, Nicolette van Dam, Patrick Martens, Monique van der Werff en Juliette van Ardenne.

Film gebaseerd op populaire jeugdsoap is net als de eerdere films van Johan Nijenhuis (Costa!, Volle maan) effectief en van een onthutsende eenvoud. Zoop in Afrika transporteert de hoofdrolspelers uit de serie naar een natuurpark in Zuid-Afrika. Het scenario volgt een keurig afgezette route langs clichés en voorspelbare plotverwikkelingen. Dat de film op locatie - met echte wilde dieren - werd opgenomen, lijkt bijzaak in het licht van de persoonlijke beslommeringen van Elise, Mike, Moes, Bionda, Taffie en de anderen, die zich vooral afvragen met wie ze nu weer eens zullen zoenen. Volgden nog Zoop in India (2006) en Zoop in Zuid-Amerika (2007).

Kaya

1997 | Sciencefiction, Korte film, Musical

1997. Sciencefiction van Sander de Regt. Met o.a. Casper van Brasem, Marie Mart Roijackers, Margôt Ros, Cor Poelman en Wim van der Heijden.

Film gebaseerd op populaire jeugdsoap is net als de eerdere films van Johan Nijenhuis (Costa!, Volle maan) effectief en van een onthutsende eenvoud. Zoop in Afrika transporteert de hoofdrolspelers uit de serie naar een natuurpark in Zuid-Afrika. Het scenario volgt een keurig afgezette route langs clichés en voorspelbare plotverwikkelingen. Dat de film op locatie - met echte wilde dieren - werd opgenomen, lijkt bijzaak in het licht van de persoonlijke beslommeringen van Elise, Mike, Moes, Bionda, Taffie en de anderen, die zich vooral afvragen met wie ze nu weer eens zullen zoenen. Volgden nog Zoop in India (2006) en Zoop in Zuid-Amerika (2007).

Afscheid

1997 | Korte film, Drama

Nederland 1997. Korte film van Joeri Teeuwisse. Met o.a. Hilbert Dijkstra, Tim van Peppe en Daan van Rijssel.

Film gebaseerd op populaire jeugdsoap is net als de eerdere films van Johan Nijenhuis (Costa!, Volle maan) effectief en van een onthutsende eenvoud. Zoop in Afrika transporteert de hoofdrolspelers uit de serie naar een natuurpark in Zuid-Afrika. Het scenario volgt een keurig afgezette route langs clichés en voorspelbare plotverwikkelingen. Dat de film op locatie - met echte wilde dieren - werd opgenomen, lijkt bijzaak in het licht van de persoonlijke beslommeringen van Elise, Mike, Moes, Bionda, Taffie en de anderen, die zich vooral afvragen met wie ze nu weer eens zullen zoenen. Volgden nog Zoop in India (2006) en Zoop in Zuid-Amerika (2007).

Sssst, zondag

1996 | Korte film

Nederland 1996. Korte film van Joeri Teeuwisse. Met o.a. Anna Crott, Geert Timmers, Olaf de Valk en Kim Knopen.

Film gebaseerd op populaire jeugdsoap is net als de eerdere films van Johan Nijenhuis (Costa!, Volle maan) effectief en van een onthutsende eenvoud. Zoop in Afrika transporteert de hoofdrolspelers uit de serie naar een natuurpark in Zuid-Afrika. Het scenario volgt een keurig afgezette route langs clichés en voorspelbare plotverwikkelingen. Dat de film op locatie - met echte wilde dieren - werd opgenomen, lijkt bijzaak in het licht van de persoonlijke beslommeringen van Elise, Mike, Moes, Bionda, Taffie en de anderen, die zich vooral afvragen met wie ze nu weer eens zullen zoenen. Volgden nog Zoop in India (2006) en Zoop in Zuid-Amerika (2007).

Ben en Iep

1996 | Korte film

Nederland 1996. Korte film van Michael Winner. Met o.a. Piet Bremer en Eric van Ingen.

Film gebaseerd op populaire jeugdsoap is net als de eerdere films van Johan Nijenhuis (Costa!, Volle maan) effectief en van een onthutsende eenvoud. Zoop in Afrika transporteert de hoofdrolspelers uit de serie naar een natuurpark in Zuid-Afrika. Het scenario volgt een keurig afgezette route langs clichés en voorspelbare plotverwikkelingen. Dat de film op locatie - met echte wilde dieren - werd opgenomen, lijkt bijzaak in het licht van de persoonlijke beslommeringen van Elise, Mike, Moes, Bionda, Taffie en de anderen, die zich vooral afvragen met wie ze nu weer eens zullen zoenen. Volgden nog Zoop in India (2006) en Zoop in Zuid-Amerika (2007).