Maria Baker-Choustova: productie.
Er zijn 3 films gevonden.

State Funeral

2019 | Documentaire

Nederland​/​​Litouwen 2019. Documentaire van Sergei Loznitsa.

Documentaire, opgebouwd uit louter archiefmateriaal, over de staatsbegrafenis van Sovjetleider Joseph Stalin in maart 1953. Een groteske, megalomane show die het hoogtepunt vormde van de persoonsverheerlijking van de ‘rode tsaar’. Achter de schermen woedde een machtsstrijd tussen Stalins vazallen Beria, Malenkov en Chroesjtsjov, die allen een speech houden. De Oekraïense regisseur Loznitsa, kritisch beschouwer van de Russische geschiedenis, geeft nauwelijks expliciete duiding, maar stopt zijn subtiele commentaar in de montage. Die toont eindeloze hordes van een apathisch, stemloos volk dat zich door zijn leiders liet bespelen.

The Trial

2018 | Documentaire

Nederland​/​​Rusland 2018. Documentaire van Sergei Loznitsa.

Loznitsa’s proces is een Kafkaëske remake, samengesteld uit zwartwit-archiefmateriaal voor een oude Sovjet-propagandafilm over een Stalinistisch showproces uit 1930 tegen de ‘Industriële Partij.’ Acht vooraanstaande ‘kapitalistische’ wetenschappers en industriële voormannen zouden met buitenlandse steun een staatsgreep hebben beraamd. In wezen dienden ze als zondebok voor het falen van het eerste vijfjarenplan. De Oekraïense filmmaker Loznitsa (Donbass, The Event) biedt de naar houvast zoekende kijker weinig context, maar benadrukt zo de ongerijmde ervaring van een absurde praktijk die ook onder Poetin weer actueel is.

Maidan

2014 | Documentaire

Oekraïne 2014. Documentaire van Sergei Loznitsa.

In Maidan filmt Sergei Loznitsa de Oekraïense protesten uit 2013 tegen de corrupte president Viktor Janoekovitsj. De van oorsprong Oekraïense maker portretteert een ontwakend volk, dat opstaat tegen de vazal van Poetin en ja zegt tegen de Europese Unie. Loznitsa volgt de protesteren over een periode van drie maanden, in lange statische shots, waardoor de film soms overkomt als een livestream. Bus wordt in brand gestoken, tien minuten later: bus staat in brand. Een belangrijke, politieke film die geduld vraagt.