Ralph Bakshi is regisseur en scenarist.
Er zijn 12 films gevonden.

Rebel Highway: Cool and the Crazy

1994 | Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1994. Drama van Ralph Bakshi. Met o.a. Jennifer Blanc, Matthew Flint, Jared Leto, Alicia Silverstone en Bradford Tatum.

Een van de tien voor kabel-tv gemaakte films die zijn gebaseerd op cultfilms uit de jaren 1950-1960. Deze aflevering gaat over jonge volwassenen in een Zuid-Californisch arbeidersmilieu uit die tijd. Roslyn (Silverstone) en Michael (Leto) zijn een jaar getrouwd, maar hebben al volop problemen. Vriendin Joannie (Blanc), die een verhouding heeft met de gangster Frankie (Flint), heeft een oplossing voor Roslyn. Na enig tegenstribbelen begint Roslyn aan een verhouding met bendeleider Joey, die ze steeds opwindender gaat vinden, tot haar echtgenoot er achter komt. Dit is de eerste speelfilm van schrijver/regisseur Bakshi en hij weet de onbekende cast tot prima prestaties aan te zetten en een intrigerende plot te creëren, die ver af staat van de film met dezelfde titel uit 1957. Bakshi en cameraman Roberto Schaefer gebruiken vaak shots met vreemde invalshoeken, maar het werkt goed in deze film. Een van de beste en voor jongere kijkers meest aantrekkelijke afleveringen uit de serie.

Cool World

1992 | Sciencefiction, Animatie, Komedie

Verenigde Staten 1992. Sciencefiction van Ralph Bakshi. Met o.a. Kim Basinger, Gabriel Byrne, Brad Pitt, Michele Abrams en Deirdre O'Connell.

De mooie, onschuldig kijkende Kim (minder dan 50m aanwezig) zit als strip-figuur gevangen in een parallelle wereld, Cool World. Ze kan vlees en bloed worden als ze verbonden wordt aan een sterveling. Daartoe benut sexy Kim tekenaar Byrne, die het boekje `Beyond The Cool World` (verkoopprijs $ 2.50!) moet illustreren. De beoogde consummatie moet echter vermeden worden, want hij zou de ondergang van de tekenfilmwereld betekenen.

Fire and Ice

1983 | Familiefilm, Animatie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1983. Familiefilm van Ralph Bakshi.

Juliana, koningin van het ijs en haar zoon Nekron willen hun gebied uitbreiden naar het zuiden. Hun doel is Vuurburcht, de stad van koning Jarol. Een immense ijsmuur, geleid door Nekron, nadert en vernietigt op zijn weg dorpen en bevolkingen. Geholpen door de Mindermensen is Nekron onoverwinnelijk. Jarols dochter, Tygra, wordt ontvoerd, maar kan ontsnappen.

Fire & ice

1983 | Animatie

Verenigde Staten 1983. Animatie van Ralph Bakshi. Met o.a. William Ostrander, Maggie Roswell en Susan Tyrrell.

Een gespierde held en een weelderige heldin komen in conflict met elkaar, waardoor er een hevige machtsstrijd ontstaat

Hey Good Lookin'

1982 | Animatie

Verenigde Staten 1982. Animatie van Ralph Bakshi. Met o.a. Jesse Welles, David Proval en Richard Romanus.

Een tekenfilm waarin nostalgisch gedaan wordt over straatbendes in het Brooklyn van de jaren vijftig. De film is in technisch opzicht interessanter dan ander werk van Bakshi uit deze periode, omdat hij niet werd nagetekend van live action-beelden. Desondanks betreft het hier smakeloos amusement. Al in 1975 was er een versie gereed, maar vrijwel alles werd opnieuw gedaan voordat de film in 1982 werd uitgebracht. Stemmen van Richard Romanus, David Proval, Jesse Welles en Tina Bowman.

American Pop

1981 | Muziek, Animatie

Verenigde Staten 1981. Muziek van Ralph Bakshi. Met o.a. Ron Thompson, Marya Small, Jerry Holland, Lisa Jane Persky en Roz Kelly.

Ambitieuze animatiefilm die via de voornaamste figuren vier generaties lang de 20e-eeuwse Amerikaanse muziek volgt. Indringende tekeningen en pakkende verteltrant houden dit boeiend, maar slagen daar niet altijd in... hoewel animatiekenners zullen kniezen bij enkele (van 'normale' films afgekeken) knullige camerawendingen. Het grootste dilemma: dit zeer dramatische, vele generaties omvattend relaas culmineert in het ontstaan van de punk rock.

The Lord of the Rings

1978 | Animatie, Avonturenfilm, Fantasy, Historische film, Actiefilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1978. Animatie van Ralph Bakshi. Met o.a. William Squire, Christopher Guard, John Hurt en Michael Scholes.

Veel fans van deze eerste Tolkien-verfilming hebben meer dan twintig jaar gewacht op de twee vervolgen die nog moesten komen, maar nooit kwamen. Zij voelden zich zodanig in de aap gelogeerd dat zij de nieuwe Tolkien-verfilming van Stephen Jackson niet aandurfden, omdat ze zoiets niet opnieuw wensten mee te maken. Het tekent de impact die de roemruchte animator Bakshi maakte met The Lord of the Rings. Bakshi, diep geïnspireerd door het werk van de in 1975 overleden tekenaar-fantast Vaughn Bodé, gaf de wereld van Tolkien vorm door live opnames over te verven. Inhoudelijk bleef Bakshi dicht bij de roman, hoewel enkele zijkarakters geschrapt werden.

Wizards

1977 | Animatie, Sciencefiction, Fantasy

Verenigde Staten 1977. Animatie van Ralph Bakshi. Met o.a. Richard Romanus, David Proval en Mark Hamill.

Een animatiefilm over een toekomstige wereld na een grootscheepse verwoesting ervan, met groepen die elkaar bestrijden en die tenslotte nazi-legers vormen. Een hoogdravende, onsmakelijke film voor ouderen of kinderen.

Hey, Good Lookin'

1975 | Animatie

Verenigde Staten 1975. Animatie van Ralph Bakshi. Met o.a. Richard Romanus, David Proval, Shirley Jo Finney en Larry Bishop.

Een animatiefilm over een toekomstige wereld na een grootscheepse verwoesting ervan, met groepen die elkaar bestrijden en die tenslotte nazi-legers vormen. Een hoogdravende, onsmakelijke film voor ouderen of kinderen.

Coonskin

1975 | Drama, Erotiek

Verenigde Staten 1975. Drama van Ralph Bakshi. Met o.a. Barry White, Charles Gordone, Scatman Crothers en Philip Michael Thomas.

Buitenissige, originele film over de status van de Zwarten in Amerika, geïllustreerd aan de hand van filmopnamen en animatie, deels parodieën van Disney en Uncle Remus' Song of the South. Typisch Bakshi: onevenwichting maar wel de moeite waard. Voor video omgedoopt in STREETFIGHT.

Heavy Traffic

1973 | Animatie, Misdaad, Experimenteel

Verenigde Staten 1973. Animatie van Ralph Bakshi. Met o.a. Terri Haven, Joseph Kaufmann en Beverly Hope Atkinson.

In een grauwe Newyorkse buurt, waar het krioelt van gangsters, moordenaars en hoeren, leeft de familie Corleone. Vader is een zware jongen wiens leven vergald wordt door een twistzieke echtgenote, die niet terugdeinst voor geweld en een 'godfather' die kritiek heeft op de hem bewezen diensten. Met onbegrip ziet de vader zoonlief, een timide jongeling, wegkwijnen in dit gore milieu van seks en geweld. Met grote vaardigheid weet Bakshi tekenfilm te combineren met beelden van het echte New York en laat hij fictie en realiteit in elkaar overvloeien waardoor hij het medium verrijkt. Seks, humor maar ook poëzie krijgen een eigen reliëf. Misschien minder geëngageerd dan FRITZ THE CAT, maar technisch is deze film veel zuiverder. Het scenario van Bakshi zelf getuigd van groot meesterschap. De camera werd gehanteerd door Ted C. Bemiller en de stemmen horen toe aan o.a. Joseph Kaufmann, Beverly Atkinson, Frank De Kova en Terri Haven.

Fritz the Cat

1972 | Animatie, Drama

Verenigde Staten 1972. Animatie van Ralph Bakshi.

Een niet helemaal gave maar toch boeiende kijk op de radicale hipp(i)e levensstijl van de jaren 1963-1972. Fritz (stem Hinnant) verdiept zich in groepseks, studentenprotesten, nihilistisch existentialisme, drugs en aanverwante zaken tegen de fraai getekende achtergrond van New York in de roerige seventies. Striptekenaar Robert Crumb gaf geen toestemming maar zijn vrouw wel met als gevolg de eerste geanimeerde zedenschets ooit. Leuk om kennis van te nemen maar minder animerend voor mensen die de periode niet hebben meegemaakt. Er kwam een sequel onder de titel The Nine Lives of Fritz the Cat.
Met de stemmen van oa Skip Hinnant (Fritz the Cat), Rosetta LeNoire, John McCurry en Phil Seuling.